• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Αίθουσα τελετών

Τους τελευταίους 16 μήνες ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να νοικιάσει σε ιδιώτη – με το υψηλότερο δυνατό ενοίκιο- την αίθουσα τελετών των δημοτικών κοιμητηρίων. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί. Το κατάστημα θεωρούνταν (και είναι) ευκαιρία. Στο τέλος αυτού του 16μηνου τρεις πλειοδοτικές διαδικασίες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέβη οριστικά άγονος κι ο τρίτος διαγωνισμός. Αρχικά υπήρξε αποτέλεσμα αλλά ο ιδιώτης πλειοδότης το μετάνιωσε και παραιτήθηκε του δικαιώματος να λειτουργήσει την αίθουσα αντί του ποσού των 3.101 ευρώ το μήνα (για τα προσεχή 12 έτη). Αυτό δεν έγινε πρώτη φορά. Και σε άλλη ίδια διαδικασία υπήρξε συμφωνία επί της οποίας υπαναχώρησε ο ιδιώτης που είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό.

Η διοίκηση του Δήμου έχει τώρα το δικαίωμα να διαπραγματευτεί απευθείας με όσους συνεχίζουν να ενδιαφέρονται. «Να επανέλθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο όταν υπάρξει συμφωνία» ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Βέρρος και Καλανταρίδης.

 

Πρόσκληση Σιμιτσή

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης θα έχει σήμερα το βράδυ ο Δήμαρχος. Δεν πρόκειται για συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με πρόσκληση το περιεχόμενο είναι διαφορετικό: «Λίγο πριν την εκπνοή του 2013 και την υποδοχή του νέου χρόνου θα χαρώ να συναντηθούμε από κοντά και πίνοντας ένα ποτήρι κρασί να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας». Τόπος το ουζερί Απίκο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου των παλαιών ψαράδικων στο λιμάνι.

 

Δημοτικός Υπάλληλος

Ο μηχανικός- πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Καβάλας- Χρύσανθος Σταυρόπουλος ήταν για 3 χρόνια ο μοναδικός «εξωτερικός» συνεργάτης του Αρχέλαου Γρανά. Από την 1η του νέου έτους ο κ. Σταυρόπουλος «χάνει» την απόσπαση του, επιστρέφει στη τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Ο λόγος είναι βασικά γραφειοκρατικός κι έχει σχέση με την κεντρική διοίκηση της Περιφέρειας στη Κομοτηνή. Για τον Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Σταυρόπουλος ήταν και παραμένει απαραίτητος.Για άλλους όχι και τόσο. Ενώ έπρεπε εγκαίρως να ανανεωθεί η απόσπαση του αυτό δεν έγινε. Κι Χρύσανθος βρέθηκε «ξεκρέμαστος». Αντί άλλων υπηρεσιακών περιπετειών κι αμφίβολων λύσεων προτίμησε να γυρίσει στον Δήμο Καβάλας. Στον Γρανά υποσχέθηκε να προσέρχεται στον δεύτερο όροφο του διοικητηρίου τις απογευματινές ώρες, στον ελεύθερο του χρόνο. Για όλα αυτά και ο Γρανάς και ο Χρύσανθος Σταυρόπουλος δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους. Κοιτούν προς Κομοτηνή, μάλλον προς τον Άρη Γιαννακίδη που εγκαίρως ενημέρωσαν για το θέμα.

 

Στρατιωτική Μουσική

Κάθε χρόνο παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πρώτη η στρατιωτική μουσική της Μεραρχίας επισκέπτονταν το Δημαρχείο και το Διοικητήριο για τα παραδοσιακά κάλαντα. Αμέσως μετά ακολουθούσαν όλοι οι άλλοι. Σύλλογοι και διάφορες χορωδίες. Φέτος αυτό άλλαξε. Η στρατιωτική μουσική ήταν άφαντη για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μήνα πριν τις γιορτές διαλύθηκε! Επειδή όμως η συνήθεια είναι συνήθεια, όλοι την περίμεναν. Τους κακοφάνηκε που δεν εμφανίστηκε στην ώρα της και την αναζήτησαν. Τότε θυμήθηκαν ότι το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε για τη διάλυση της. Ενώ καταβλήθηκαν προσπάθειες αυτό να αλλάξει, τελικά δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Κάπως έτσι την χάσαμε τη στρατιωτική μουσική. Όχι μόνο στα κάλαντα αλλά και στις παρελάσεις.

 

Ανακοίνωση στο Facebook

Από το Facebook μάθαμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο. Το οποίο έπρεπε να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει πριν τα Χριστούγεννα. Για το πώς θα λειτουργήσει σήμερα δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, δεν υπάρχουν στην ανάρτηση του κ. Σιμιτσή. Υπάρχουν μόνο τα ακόλουθα στοιχεία και σχόλια: Τη Δευτέρα ξεκινά η διανομή τροφίμων στους ωφελουμένους του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Τα τρόφιμα προέρχονται από χορηγίες, δωρεές που προϋπήρχαν, από εθελοντική δουλειά του προγράμματος “ΣτηρίΖω” και από αγορές του Δήμου μας. Οι χορηγίες συνεχίζονται. Δεν σταματούν. Για παράδειγμα το TV CENTER μάζεψε από τον τηλεμαραθώνιο ένα τόνο τρόφιμα. Χορηγός διέθεσε 600 κοτόπουλα. Αυτό αποδεικνύει ότι ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει γερές ρίζες και αξιοπιστία στην τοπική μας κοινωνία παρά το λυσσασμένο πόλεμο που δέχθηκε για μικροπολιτικούς λόγους.

 

Έλεγχοι στην αγορά

Θα συνεχιστούν και μετά την περίοδο των εορτών οι έλεγχοι στην αγορά από τους υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Καβάλας. Πρόκειται για μια διαδικασία που μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε αφού τέτοιες είναι οι οδηγίες του Υπουργείου. Η είδηση έγινε γνωστή εγκαίρως στην αγορά κι όπως εκτιμούν οι ελεγκτές, οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν συμμορφωθεί και κόβουν αποδείξεις. Ταυτόχρονα ο έλεγχος έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Όπου υπάρχουν μικροπαραβάσεις τότε γίνονται μόνο συστάσεις. Όπου όμως υπάρχει σύστημα φοροκλοπής, επιβάλλονται πρόστιμα. Τα συνεργεία 2-3 ατόμων υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. κάνουν ελέγχους σε όλο το Νομό Καβάλας και όχι μόνο στη πόλη. Σύμφωνα δε με πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης (που εγκρίθηκε από τη Βουλή) οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται όλες τις μέρες της εβδομάδας, όλο το 24ωρο.

 

Τραγούδι

Πρώτη σελίδα στην εφημερίδα των Αθηνών Espresso ήταν το Σάββατο ο ιερέας του Παληού Σάββας Κυρτάζογλου. Αιτία οι επιδόσεις του στο τραγούδι και στην φιλανθρωπία. Από τις 8 Δεκέμβρη που οργάνωσε την εκδήλωση στο σχολείο του Παληού (όπου τραγούδησε μπροστά σε πολύ κόσμο) έγινε πραγματικά διάσημος. Συνεντεύξεις στον τύπο, αναφορές στο διαδίκτυο και φυσικά το βίντεο στο YouTube έκαναν τον πάτερ Σάββα γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Πάντως αυτό το ερμηνευτικό ταλέντο δεν το ανακάλυψε τώρα. Το είχε ανέκαθεν. Είχε προσπαθήσει να γίνει γνωστός και προ 10ετίας, πριν ενταχθεί στον κλήρο. Η προσπάθεια του τότε ήταν αξιόλογη αλλά δεν δικαιώθηκε.

 

Ραντεβού

Σερραίοι φορείς και αγρότες προσπάθησαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγωγό ΤΑΡ. Απευθύνθηκαν στους βουλευτές των Σερρών κι αυτοί στον αρμόδιο Υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου. Το ραντεβού έγινε πριν τα Χριστούγεννα. Δεν έχει και τόση σημασία που αποδείχθηκε ανούσιο. Σημασία έχει ότι υπήρξε συνάντηση με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Εδώ στη Καβάλα εβδομάδες τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μανιάτη αλλά δεν μπορούν. Υπάρχει όπως φαίνεται διαφορά στις κινήσεις τακτικής των Καβαλιωτών σε σχέση με αυτές των Σερραίων. Μήπως κι οι φορείς της Καβάλας πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδια για ραντεβού με τον Μανιάτη και να προσανατολιστούν στον Ασημάκη Παπαγεωργίου; Στο κάτω κάτω της γραφής αρμόδιος για τον ΤΑΡ είναι ο Υφυπουργός κι όχι ο Υπουργός.

 

Λουτρά Ελευθερών

Ο επενδυτής των Λουτρών των Ελευθερών θα αργήσει κι άλλο μέχρι να βάλει τα σχέδια του σε μια σωστή κι οριστική σειρά. Αυτό είναι το συμπέρασμα των τελευταίων πληροφοριών γύρω από το ίδιο θέμα. Νέα του θα πρέπει να περιμένουμε την Άνοιξη. Τότε θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει το νέο του πλάνο. Δημιουργεί λουτρόπολη και δεν κατεδαφίζει τίποτα από τις σημερινές εγκαταστάσεις των λουτρών των Ελευθερών. Εξ αυτού του λόγου θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Για τον επενδυτή από την Λάρισα σημαντική είναι η προθεσμία που υπάρχει βάση της σύμβασης με την Π.Ε. Καβάλας για την κατάθεση αιτήματος έκδοσης αδειών από τις υπηρεσίες. Αυτό θα το κάνει κάπου πριν ή μετά το ερχόμενο Πάσχα.

 

Νέο πλοίο

Η εταιρία συνεργάτης της Ενεργειακής Αιγαίου Ocean Ring ανακοίνωσε «την παραλαβή του νέου πλοίου γεωτρήσεων, Ocean Rig Skyros, ανακοίνωσε η ελληνικών συμφερόντων DryShips, εταιρεία που ειδικεύεται στις υπεράκτιες γεωτρήσεις.Το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί από την θυγατρική, Ocean Rig, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Αγκόλα, όπου θα αναλάβει γεωτρήσεις εκ μέρους της Total σε κοιτάσματα της περιοχής». Στις 30 Οκτώβρη είχε ανακοινωθεί επίσημα η συνεργασία της Ενεργειακής με τον Ocean Rig: «Να προχωρήσουν μαζί στους διαγωνισμούς για παραχωρήσεις νέων περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που θα διενεργηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε βάθη θάλασσας που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα αποφάσισαν η διεθνής εταιρεία Ocean Rig και η Energean Oil & Gas.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες, μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, συμφώνησαν να συστήσουν σε ποσοστό 50%-50% μία κοινή διεθνή εταιρεία, την Ocean Energean, η οποία θα συνδυάζει την πολύχρονη παρουσία της Energean Oil & Gas στην έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την διεθνή εμπειρία της Ocean Rig στις γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σχήμα, το οποίο προτίθεται να διεκδικήσει νέες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική αλλά και στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα, όταν διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί».

 

 

Έκαναν χαρούμενα Χριστούγεννα αφού πια κοιμούνται ήσυχοι. Το φάντασμα του … Βασίλη Λιόγκα που έβλεπαν διαρκώς στον ύπνο τους δεν θα τους ταλαιπωρεί άλλο. Ο δημοτικός σύμβουλος και δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας ξεκαθάρισε (παραμονή Χριστουγέννων) ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Σιμιτσή, ούτε με κανέναν. Οι δηλώσεις Λιόγκα λειτούργησαν ως το καλύτερο φάρμακο. Σχεδόν σαν ηρεμιστικό.

 

Καιρό τώρα τους βασάνιζε αυτό το ενδεχόμενο. Που ώρες ώρες γίνονταν πολύ συγκεκριμένο κι αφορούσε όχι μόνο τον Λιόγκα αλλά και τον Σιμιτσή μαζί. Θα ήταν το χειρότερο τους ο Λιόγκας να συνεργάζονταν με άλλον υποψήφιο δήμαρχο, ειδικότερα με τον εν ενεργεία Δήμαρχο. Προσπάθησαν να μάθουν μα δε τους βγήκαν οι πληροφορίες. Κι όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκέστηκαν στις φήμες.

 

Βάση των οποίων «έχτισαν» σενάρια και ιστορίες φαντασίας. Έβγαλαν συμπεράσματα. Προέβησαν σε χαρακτηρισμούς. Στο τέλος κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος. Μικρό το κακό μπροστά στη μεγάλη τους χαρά. Μπροστά στην είδηση ότι ο Λιόγκας δε θα συνεργαστεί με τον Σιμιτσή. Τελεία και παύλα.

 

Ποιοι όμως είναι αυτοί που δεν θα ήθελαν με τίποτα αυτή τη συνεργασία; Ποιοι ανησύχησαν κι έχασαν τον ύπνο τους; Ποιοι αυθαίρετα, επιπόλαια και βιαστικά έβγαλαν συμπεράσματα; Ποιοι θεώρησαν γεγονότα λόγια του πεζοδρομίου; Η απάντηση είναι εύκολη. Πρόκειται για λίγους ανθρώπους, που όπως έλεγαν εκτιμούσαν τον κ. Λιόγκα. Πίστευαν έλεγαν στις ικανότητες του. Αν και δεν είχαν καμιά συγκεκριμένη συνεργασία μαζί του, πάντα ήθελαν να εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο. Κι όταν λόγω των ανθρώπινων αδυναμιών τους αντί για συνεργασία έκαναν καυγά, όταν έχασαν οριστικά τον Λιόγκα, τότε άρχισαν να μιλούν και να γράφουν εναντίον του. Μπας και περιορίσουν την ζημιά. Τουλάχιστον ας τον ρώταγαν πρώτα. Αλλά ούτε κι αυτό δεν σκέφθηκαν ή δεν είχαν το θάρρος να κάνουν. Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι στο ΚΚΕ της Καβάλας. Εκεί η υπόθεση Λιόγκα διαγράφηκε μια κι έξω, από καιρό.

 

Ο Λευτέρης Μερέσης δεν ανακοίνωσε την απόφαση του ακόμη. Στη Θάσο το έχουν σίγουρο ότι θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος του νησιού. Θεωρούν απίθανη οποιαδήποτε άλλη και αντίθετη εξέλιξη. Κι ο Χατζηεμμανουήλ, κι αυτός σίγουρο το έχει. Ετοιμάζεται να τον αντιμετωπίσει μία ακόμη φορά. Υπό συνθήκες διαφορετικές με αυτές του 2010.

 

Για τον Γιαννακίδη λένε ότι προ λίγου καιρού έκανε πρόταση στον Μένανδρο Μαρινάκη! Του ζήτησε να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος μαζί του. Είναι δυνατόν να είναι αλήθεια; Εκτός αν η πρόταση – που απορρίφθηκε- κατατέθηκε την εποχή που ο Γιαννακίδης είχε πολλές ελπίδες να είναι κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

 

Το όνομα του Λάζαρου Βασιλειάδη ακούγεται πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά για καλό. Του προτείνουν να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην ΑΜΘ αλλά αυτός όπως φαίνεται αρνείται. Πώς αλήθεια να δεχθεί μετά τα όσα έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο ΤΕΕ ΑΜ; Αφήστε που ο κ. Βασιλειάδης εκτιμά απεριόριστα τον Άρη Γιαννακίδη και δε θα ήθελε να εμφανιστεί ξαφνικά (κι απ’ το πουθενά) αντίπαλος του.

 

Το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε ρεπορτάζ για τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε πληροφορίες για όλες τις Περιφέρειες εκτός από μία. Της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για αυτήν ούτε κουβέντα. Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα…

 

Η ΔΗΜΑΡ Καβάλας πριν καταλάβει ότι η υποψηφιότητα Σιμιτσή της είναι κάτι σαν «μονόδρομος», προσπάθησε να βρει άλλον υποψήφιο. Θέμα τέθηκε προς τον Κώστα Λαλένη που όπως λέγεται αρνήθηκε να μπει μπροστά. Μετά την άρνηση Λαλένη η ΔΗΜΑΡ άρχισε να σκέφτεται όλο και πιο συχνά τον κ. Σιμιτσή.

 

Ας πάμε τώρα στα σημερινά. Σήμερα η ΝΟΔΕ Καβάλας προσκάλεσε τους 4 βουλευτές να συζητήσουν. Βάση της έγγραφης πρόσκλησης το θέμα θα είναι συγκεκριμένο. Οι εκλογές Τ.Α. του 2014. Ο Γιώργος Καλαντζής είναι στη Καβάλα από προχθές. Άρα εξασφαλίζεται βουλευτική απαρτία. Προϋπόθεση απαραίτητη για μια τέτοια συζήτηση. Αρκεί βέβαια οι 4 βουλευτές να «ανέβουν» στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Οι χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

 

Καμιά 25αριά άνθρωποι θα συζητήσουν για την Καβάλα, την Ελευθερούπολη κι ότι άλλο προεκλογικό υπάρχει. Η αποθέωση της δημοκρατικής διαδικασίας. Αρκεί αυτοί οι 25 άνθρωποι να πάρουν και την απόφαση. Η οποία απόφαση δεν θα παρθεί σήμερα. Σήμερα γίνεται η πρώτη συζήτηση. Απόφαση μετά.

 

Ήδη ακούγεται ότι ο δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αλέκος (ο ίδιος προτιμά το Αλέξανδρος) Ιωσηφίδης θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του υποψηφίου δημάρχου του κόμματος. Θα είναι υποψήφιος με τον επίσημο υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ. Πολύ καλά θα κάνει. Αυτό είναι το σωστό απ’ όλες τις απόψεις.

 

Εφόσον τόσο καιρό ακούγονταν και το όνομα του Κώστα Αντωνιάδη σωστό είναι να τον καλέσουν κι αυτόν στην σημερινή πρώτη συζήτηση στο κόμμα. Να τον ρωτήσουν και να μάθουν ακριβώς τι συμβαίνει. Ενδιαφέρεται ή όχι; Βάση του καταλόγου των μελών της ΝΟΔΕ και των άλλων καλεσμένων στη σύσκεψη ο Κώστας Αντωνιάδης δεν θα παραστεί. Κι αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο. «Έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρεται» λένε όσοι ξέρουν.

 

Διαβάστε επίσης