• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Νέα συγκρότηση επιτροπής

Τον περασμένο Νοέμβρη ανανεώθηκε η θητεία της επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων Π.Ε. Καβάλας. Τα μέλη της επιτροπής έμειναν ίδια, με πρόεδρο δικαστική λειτουργό του Πρωτοδικείου Καβάλας. Πρόσφατα η δικαστής πήρε μετάθεση στην Αθήνα. Αυτό το γεγονός υποχρέωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά να αλλάξει την απόφαση του. Πρόεδρος ορίστηκε- πρώτη φορά από τη δημιουργία της επιτροπής- όχι δικαστής αλλά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας (που δεν θα πάρει μετάθεση ποτέ). Τα άλλα μέλη της επιτροπής έμειναν ίδια.

Η επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων ασχολείται με τα ενοίκια των καταστημάτων, εκεί που υπάρχει διαφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Από το 2012 που συγκροτήθηκε η επιτροπή ελάχιστες φορές συνεδρίασε. Λίγες υποθέσεις την απασχόλησαν. Εκ του νόμου προβλέπεται να υπάρχει τέτοια επιτροπή σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Γρανάς έλυσε το διαδικαστικό πρόβλημα με την ακόλουθη απόφαση του: Ανακαλούμε την με αρ. πρωτοκόλλου 05/οικ5606/25-11-2013 απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας «Παράταση θητείας Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων Π.Ε. Καβάλας» λόγω Υπηρεσιακής μετάθεσης της Προέδρου στην Αθήνα και συγκροτούμε την Επιτροπή ως εξής: 1.Αθανασίου Αθανάσιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, ως Πρόεδρος , με Αναπληρώτρια τη Φουρνιάδη Ροδιά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας 2. Αργυρίου Βασίλειος Δικηγόρος εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ως μέλος με αναπληρωτή τον Κόκκινο Ηλία, συνταξιούχο 3. Αρσονιάδης Παναγιώτης Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Καβάλας , ως μέλος με αναπληρωτή τον Λεμονίδη Βασίλειο.

 

«Πόλεμος» Κομοτηνής – Δράμας

Ένα από τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει ο Άρης Γιαννακίδης είναι αυτό των κακών σχέσεων του με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ξανθόπουλο. Οι δύο άνδρες είναι καιρό τώρα ψυχραμένοι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Αυτό φάνηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς που η Δράμα ήταν αρνητική στο θέμα της ένταξης του έργου του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής στο επόμενο ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκε κι ήταν ομόφωνη. Η Δράμα όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.

Προχθές ο κ. Ξανθόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη φορέων του Νομού. Εκεί εξασφάλισε απόφαση κατά της ένταξης του έργου της Κομοτηνής στο νέο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι του Νομού Δράμας ζήτησαν να προχωρήσει το έργο της κατασκευής νέου νοσοκομείου στη πόλη της Δράμας. Κακά τα ψέματα, τα νέα νοσοκομεία (που τα χρειάζονται και οι δύο πόλεις) είναι μόνο η αφορμή. Ο «πόλεμος» ανάμεσα στη Κομοτηνή και τη Δράμα γενικεύεται, η Καβάλα είναι – προς το παρόν- αμέτοχη και ουδέτερη. Ευτυχώς εμείς προλάβαμε και κάναμε νωρίς το καινούργιο μας νοσοκομείο!

*Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν στις 3 Γενάρη οι φορείς και παράγοντες του Νομού Δράμας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η απόφαση ένταξης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής στο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014-2020, αποτελεί αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική ενέργεια, καθόσον ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου, πολύ περισσότερο δεν ξεκίνησε η διαβούλευση».

 

Υλοποίηση σχεδίων

Ο Αντώνης Μιτζάλης ολοκλήρωσε τη διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε συμβόλαια για την έκταση που αγόρασε πλησίον του ξενοδοχείου Λούσυ. Είναι άγνωστο ωστόσο πότε θα αρχίσει η αξιοποίηση αυτής της έκτασης. Το ξενοδοχείο Λούσυ- ιδιοκτησίας Μιτζάλη- έχει σχέδια για να επεκταθεί στα στρέμματα που εξασφάλισε από το ΤΑΙΠΕΔ. Απομένει να μάθουμε πότε τα σχέδια αυτά θα μπουν σε εφαρμογή.

 

Τρενάκι

Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καβάλας βρέθηκε την περίοδο των εορτών το τρενάκι του Δήμου Καβάλας. Παντού συμμετείχε σε εκδηλώσεις όπου κεντρικό πρόσωπο ήταν τα παιδιά. Τα παιδιά κάθε χωριού έμπαιναν στο τρενάκι κι έκαναν την καθιερωμένη τους βόλτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η εκδήλωση του Παληού, το τρενάκι μετέφερε στο χώρο των εκδηλώσεων και τη Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας.

 

Συνταξιοδότηση

8,5 χρόνια ήταν διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής τράπεζας στη Καβάλα ο Δημήτρης Κατσουπάκης. Προ λίγων ημερών συνταξιοδοτήθηκε κι αποχώρησε μετά από μια κατά γενική ομολογία πετυχημένη θητεία. Προσωρινός νέος διευθυντής είναι ο Τριαντάφυλλος Βαλαβανίδης.

 

Αναζήτηση υποψηφίων

Γρανάς και Παπακοσμάς συνεργάζονται καθημερινά αυτό το διάστημα προκειμένου να βρουν νέα πρόσωπα που θα δεχθούν να είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στη Καβάλα. Ο Χρύσανθος Σταυρόπουλος δεν θα είναι πάλι υποψήφιος. Ο Λευθέρης Κωταϊδης τα ίδια. Δύσκολα θα ξαναείναι υποψήφιος ο Τάσος Τσαλδαρίδης ενώ ακόμη κι ο Γερομάρκος δηλώνει ότι σκέπτεται αυτή την υπόθεση. Οι πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι στη πόλη (που όλοι ψάχνουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους) κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά των Γρανά-Παπακοσμά.

 

Στο μπάσκετ

Οι αιρετοί αλλά και οι κάθε είδους υποψήφιοι των εκλογών που έρχονται ήταν το Σάββατο στο παιχνίδι μπάσκετ της Ένωσης. Πέρασαν ένα ωραίο και ήσυχο απόγευμα μιας κι η ομάδα μας επικράτησε άνετα του αντιπάλου της. Όλοι μαζί ήταν οι Σιμιτσής, Τσατσούλης, Παππάς, Μαρκόπουλος, Εμινίδης, Γρανάς, Χρυσανίδης. Σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου ήταν οι Μάκης Παπαδόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Πίτα Επιμελητηρίου

Την Κυριακή 12 Γενάρη στο ξενοδοχείο Λούσυ κόβει την πίτα του 2014 το Επιμελητήριο Καβάλας. Δεν θα υπάρξουν ειδικές προσκλήσεις. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους. Στην ίδια εκδήλωση το Επιμελητήριο θα συνεχίσει τις βραβεύσεις παλαιών μελών διοικητικών συμβουλίων των Επιμελητηρίων της Καβάλας, πριν την ενοποίηση στο ενιαίο Επιμελητήριο Καβάλας. Θα βραβευτούν όσοι σήμερα είναι εν ζωή. Την Τετάρτη (αύριο) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης θα είναι στην Αθήνα. Συνεδριάζει η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

 

Η επιτυχία της Σταυρούλας Τσολακίδου

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας συνεχίζει να προβάλλεται πανελληνίως με αφορμή την παγκόσμια πρωτιά νεαρής σκακίστριας του. Ο Βασίλης Θεοδωρίδης μίλησε στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης Αγγελιοφόρος, η οποία παρουσίασε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην σκακίστρια και την επιτυχία της: «Ολοι αισθανόμαστε μία ηθική ικανοποίηση γι’ αυτό το κορίτσι. Η χαρά και η περηφάνια μας δεν περιγράφονται, άσχετα αν το σκάκι δεν αναγνωρίζεται ως άθλημα στην Ελλάδα. Ωστόσο φέρνει στη χώρα επιτυχίες», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, που παρακολουθεί την πορεία της νεαρής Σταυρούλας από την πρώτη στιγμή. «Την εντοπίσαμε περίπου στα 6 της χρόνια, όταν σαν Ομιλος προσπαθούσαμε να μυήσουμε τους μαθητές των σχολείων της περιοχής στο σκάκι. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και έτσι την πήραμε στο σύλλογο». Από την αρχή η Σταυρούλα (την εντόπισε ο Σπύρος Μαργαρινός) έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το σκάκι, διαβάζοντας αρκετά, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει σε αγώνες. Τότε ήταν που ξεκίνησε να έχει και προπονητές. Ενας εξ αυτών είναι ο Ντέγιαν Αντιτς (για τρία χρόνια), ιδιαίτερα γνωστός στο σκακιστικό κόσμο.«Προπονείται αρκετές ώρες, αφού μιλάμε για αγώνες – μαραθώνιους, που διαρκούν 4-5 ώρες», λέει ο Βασίλης Θεοδωρίδης, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου πιστεύουν ιδιαίτερα στις δυνατότητες της 13χρονης. Γι’ αυτό και προσέλαβαν για προπονητή της τον Θάνο Μαστροβασίλη, που μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα γι’ αυτόν το λόγο!

 

Κόστος τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων του Νομού Καβάλας έλαβαν προ λίγων ημερών έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τους λογαριασμούς τηλεφώνου που πληρώνει κάθε σχολική μονάδα. Το Υπουργείο θεωρεί ότι το κόστος είναι μεγάλο, ψάχνει να βρει στοιχεία για τους λογαριασμούς στον ΟΤΕ, υπόσχεται να περιορίσει αυτού του είδους τα έξοδα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο το Υπουργείο ζητά αναλυτικά στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από κάθε σχολείο λες και θα κάνει έρευνα.

 

 

Διαβάστε επίσης