• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η Άνγκελα Μέρκελ πήγε για σκι αλλά έπεσε και χτύπησε στη λεκάνη. Κατά το ελληνικότερον, στον ποπό της. Σκέφθηκαν αμέσως να της προσφέρουν ότι καλύτερο. Ένα άριστο νοσοκομείο, τον καλύτερο γιατρό, τις καλύτερες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων σκέφθηκαν και τα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Το άφησαν για άλλη φορά. Με το που θα της έκαναν εισαγωγή η καγκελάριος θα επιβαρύνονταν με το ποσό «χαράτσι» των 25 ευρώ. Είναι καιρός για τέτοια;

 

Αυτά τα επέβαλαν, να προώθησαν, τα στήριξαν και τα ψήφισαν μόνο για έλληνες. Οι Γερμανοί ασθενείς ας αρρωστήσουν στον τόπο τους. Εκεί όλα είναι φθηνότερα. Από επιστημονικής πλευράς όχι καλύτερα. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις του ποπού (ακόμη κι αυτού της Μέρκελ) σημασία έχει το οικονομικό. Στο κάτω κάτω της γραφής μία είναι η ιατρική επιστήμη. Όλοι τα ίδια πράγματα κάνουν. Είτε με χαράτσι, είτε χωρίς χαράτσι 25 ευρώ.

 

Στις 11 το βράδυ της Δευτέρας ένας 42χρονος βρέθηκε νεκρός στα σκαλιά εισόδου πολυκατοικίας. Κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες, μετέφεραν τον άτυχο άνδρα για νεκροψία στο Νοσοκομείο. Λέτε να τον χρέωσαν κι αυτόν; Δεν το γνωρίζουμε. Όσους έχουν σχετική απορία τους παραπέμπουμε στην περί του θέματος εγκύκλιο του κ. Υπουργού. Με αφορμή όμως αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό οι φήμες στην πόλη μας χθες οργίαζαν.

 

Άλλος έλεγε για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που έγινε στη Βενιζέλου. Άλλος ότι «έπεσαν» πυροβολισμοί σε διαμέρισμα. Άκουγες ότι ήθελες εκτός από την αλήθεια. Όταν τα λόγια του κόσμου είναι τόσο μακριά από την αλήθεια ένα πράγμα συμβαίνει. Η κοινωνία είναι μικρή. Το κάθε γεγονός μεταδίδεται από στόμα σε στόμα σα το παιχνίδι που το λέμε «σπασμένο τηλέφωνο». Αλλιώς αρχίζει η διήγηση και η περιγραφή κι αλλιώς καταλήγει.

 

Τα έχει τα ωραία της, τα ευτράπελα της και τα ξαφνικά της η προεκλογική περίοδος στην οποία άτυπα βρισκόμαστε. Δείτε τα χθεσινά των ΚΑΠΗ. Ο Σιμιτσής περιοδεύει και κόβει πίτες σε ΚΑΠΗ που δεν είναι όπως παλιά. Έχουν γενικώς λιγότερο κόσμο που κάποτε ενδιαφέρεται, άλλοτε αδιαφορεί. Στο ΚΑΠΗ της οδού Αγίου Αθανασίου ο κ. Σιμιτσής δεν ήταν μόνος. Εκεί προσήλθε και ο Άρης Βέρρος. Παρά την εντυπωσιακή είσοδο των αιρετών υπήρξαν ηλικιωμένοι που αδιαφόρησαν εντελώς. Ακόμη κι όταν κόβονταν η βασιλόπιτα αυτοί έπαιζαν τάβλι ή χαρτιά…

 

Αντίθετα στο ΚΑΠΗ της οδού Κ. Τσολάκη όλοι περίμεναν τους επίσημους. Κι αυτοί αυξήθηκαν κι άλλο. Πέραν των Σιμιτσή, Βέρρου στην εκδήλωση εμφανίστηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Γρανάς- Γερομάρκος. Εδώ υπήρξε ένα άτυχο περιστατικό. Το αυτοκίνητο που μετέφερε από ΚΑΠΗ σε ΚΑΠΗ τον κ. Βέρρο «χτύπησε» σταθμευμένο δίκυκλο. Στο οποίο φέρεται να προκλήθηκαν περιορισμένες υλικές ζημιές. Όσο λοιπόν ο κ. Βέρρος ασχολούνταν με τα θέματα των ΚΑΠΗ ο ιδιοκτήτης του οχήματος- συνοδός του υποψηφίου δημάρχου- διαπραγματεύονταν την αποκατάσταση της ζημιάς.

 

Αμ το άλλο; Ο Δήμος Καβάλας κάλεσε σε κάθε κοπή βασιλόπιτας ΚΑΠΗ τον ιερέα της περιοχής. Τρέχοντας έφθασε στο ΚΑΠΗ της οδού Τσολάκη ο ιερέας του Αγίου Παύλου. Είχε όλο το δίκιο δικό του. Χθες γιορτή του Αγίου Ιωάννη υπήρχε παντού θεία λειτουργία. Το τέλος της οποίας συνέπεσε με την εκδήλωση στο ΚΑΠΗ. Έτρεχε ο άνθρωπος να προλάβει. Τα ίδια και με τον ιερέα στο ΚΑΠΗ της οδού Αγίου Αθανασίου. Αντίθετα στο Χαλκερό και στη Νέα Καρβάλη που οι εκδηλώσεις έγιναν πιο νωρίς το πρωί ο ιερέας δεν εμφανίστηκε καθόλου. Ήταν στην εκκλησία.

 

Την Δευτέρα στον αγιασμό των υδάτων στη Νέα Πέραμο ενεπλάκησαν δύο ιερείς. Ένας επιβιβάστηκε σε καραβάκι, ο δεύτερος ήταν στη στεριά. Δεν συντονίστηκαν καλά μεταξύ τους. Το καραβάκι με τον ιερέα εμφανίστηκε στο χώρο όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων νωρίς. Το είδαν περί τους 20 κολυμβητές, νόμισαν ότι έρχεται η ώρα να βουτήξουν στη θάλασσα. Έβγαλαν τα ρούχα τους και περίμεναν από στιγμή σε στιγμή να πέσουν στη θάλασσα.

 

Έκαναν λάθος. Ο ιερέας άργησε να βγει από την εκκλησία και να κινηθεί προς τη θάλασσα. Πάγωσαν οι θαρραλέοι κολυμβητές. Πάγωσαν περιμένοντας κι ακόμη να συνέλθουν. Ηθικόν δίδαγμα. Όταν σε έναν αγιασμό υδάτων εμπλέκονται περισσότεροι του ενός ιερείς (ειδικά όταν έχουν χωρίσει τις ευθύνες τους, ένας στη στεριά κι ο άλλος στη θάλασσα) οφείλουν να συνεννοούνται καλύτερα. Διαφορετικά τη νύφη τη πληρώνουν όσοι γυμνοί περιμένουν την ώρα της βουτιάς.

 

Στην Θάσο λένε ότι το ΚΚΕ θα αλλάξει υποψήφιο δήμαρχο. Ο φιλότιμος και συνεπής κομματικά Νίκος Χρυσάφης δηλώνει ότι κουράστηκε. Εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής. Σκέπτονται προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Τους ναυτεργάτες συνδικαλιστές Λάμπρο Λαμπρινίδη και Μπάμπη Μπαμπαλή ή την δημοτική σύμβουλο Χαρίκλεια Κυριατζίδου.

 

Στο μεταξύ μετά τη ΝΕΚ και η ΑΝΕΘ ζητά εισιτήριο για την μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη Καβάλα. Όχι θα κάτσει να σκάσει… Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα των δρομολογίων και των συσκέψεων αποδείχθηκε ότι οι εταιρίες κάνουν ότι θέλουν. Πριν λίγες εβδομάδες ήθελαν και το κατάφεραν να «κόψουν» τα δρομολόγια στον Πρίνο. Τώρα θέλουν εισιτήριο και από τα σκουπίδια. Αύριο ποιος ξέρει τι.

 

Με αυτά και με αυτά βλέπουμε σύντομα να υπάρχουν εξελίξεις. Όχι σε επίπεδο Υπουργείων ή τοπικών φορέων αλλά σε επίπεδο επιχειρηματικό. Αφού ο Δήμος Θάσου θα πληρώνει και για τη μεταφορά σκουπιδιών το θέμα γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό και κερδοφόρο. Λένε ότι έρχεται υδροπτέρυγο. Αυτό είναι το λιγότερο. Δύο νέες εταιρίες ετοιμάζονται να εμφανιστούν στις δύο γραμμές με μεγάλα αμφίδρομα σκάφη. Δεσμεύονται λέει να μείνουν και τον Χειμώνα. Τον Χειμώνα άλλωστε τα δρομολόγια περιορίζονται τόσο πολύ που είναι σα να μην υπάρχουν.

 

Είναι είδηση το ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας έκοψαν την Κυριακή πίτα αλλά δεν προσκάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης. Περίεργα πράγματα όταν ακόμη κι η κουτσή Μαρία σε αυτήν ακριβώς την εκδήλωση φροντίζει για την όσο δυνατό πιο δυναμική προβολή. Αν οι ΑΝΕΛ Καβάλας το έκαναν από σεμνότητα, δεκτό και μπράβο τους. Δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια. Θα λέγαμε ότι έδωσαν το καλό παράδειγμα. Γιατί τα μέσα ενημέρωσης είναι χρήσιμα όταν ξέρεις που και πότε θα τα καλέσεις. Ζώντας συνεχώς καταστάσεις υπερβολής χάσαμε το μέτρο. Μας το θύμισαν με την στάση τους οι δραστήριοι ΑΝΕΛ της πόλης και του Νομού.

 

Η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου ασχολήθηκε πρόσφατα με έναν μικρό ανώνυμο δρόμο που συνδέει την Χ. Σμύρνης με την Ζαλόγγου. Δρόμος που περνά δίπλα από το 6ο Λύκειο. Η απόφαση που πάρθηκε βρήκε αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις η απόφαση αλλάζει! Αύριο το δημοτικό συμβούλιο επαναφέρει το δρόμο στη προηγούμενη του κατάσταση: Στην αίτηση με αρ. πρ. 25379/15-10-13 των κατοίκων και καταστηματαρχών της παρόδου Χρυσοστόμου Σμύρνης για άρση της μονοδρόμησης της οδού που πραγματοποιήθηκε με την υπ΄αρίθμ. 459/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά ως προς την άρση του υφιστάμενου καθεστώτος που αφορά είτε στην αντιδρόμηση της οδού, με κατεύθυνση από οδό Ζαλόγγου προς Χρ. Σμύρνης, είτε στην επαναφορά της λειτουργίας της ως διπλής κατεύθυνσης που θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση των κυκλοφοριακών δεδομένων της περιοχής από την Τεχνική Υπηρεσία και με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομικής Δ/νσης Καβάλας. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η σύνταξη σχετικής τεχνικής έκθεση η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος πρακτικού. Η επιτροπή επιπλέον εισηγείται την τοποθέτηση μεταλλικών εμποδίων επί του πεζοδρομίου της οδού Χρ. Σμύρνης, μπροστά από το σχολικό συγκρότημα, ώστε να αποτραπεί η στάθμευση και να βελτιωθεί η ορατότητα για τους εξερχόμενους από την πάροδο Χρ. Σμύρνης. Παράλληλα, προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας των πεζών στην εγγύτητα του σχολικού συγκροτήματος, προτείνεται η χάραξη διάβασης πεζών επί της παρόδου Χρ. Σμύρνης, το ακριβές σημείο της οποίας θα καθοριστεί από την Τεχνική Υπηρεσία.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης