• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα σκουπίδια στο facebook

Το πρόβλημα της μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Θάσο στη Καβάλα θα λυθεί (αν δεν λύθηκε ήδη) με τον απλούστερο τρόπο. Ο Δήμος Θάσου θα πληρώνει κανονικά το εισιτήριο του, το οποίο οι δύο ναυτιλιακές εταιρίες θα το εισπράττουν με τη συνηθισμένη (αργή) διαδικασία του δημοσίου τομέα. Μέχρι και το τέλος του 2013 τα σκουπίδια μεταφέρονταν δωρεάν από την ΑΝΕΘ. Με το νέο καθεστώς οι εταιρίες θα βάλουν στο ταμείο τους ποσό από 100.000 έως 120.000 ευρώ το έτος. Χρήματα που ουσιαστικά θα τα πληρώνουν οι δημότες του νησιού, εφόσον οι υπηρεσίες της καθαριότητας είναι παντού ανταποδοτικές. Στο χέρι του Δήμου Θάσου είναι με απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρίες να πετύχει φθηνότερη μεταφορά σκουπιδιών. Ή να βρει εκείνη τη νομοθεσία (αν υπάρχει) όπου η μεταφορά θα ξαναγίνει δωρεάν.

Όλη αυτή η ιστορία της προηγούμενης εβδομάδας είχε και προεκλογικό χρώμα. Μπορεί αρχικά όλα να ήταν αλλιώς, στη πορεία τα προεκλογικά της Θάσου επηρέασαν και αυτό το πρόβλημα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Δήμαρχο ότι αμέσως οδήγησε το θέμα στον Εισαγγελέα προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο. Η διοίκηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι την κρίσιμη στιγμή δεν ήταν υπέρ των συμφερόντων του Δήμου αλλά εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των εταιριών. Όλα αυτά και δια του facebook. Από τους διαλόγους και τις αναφορές που ήταν πολλές την Παρασκευή το απόγευμα, ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα:

Παναγιώτης Ραφτόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Θάσου): Το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα καταδίκασε ομόφωνα την απρόσκοπτη και ύποπτη απόφαση των Ναυτιλιακών Εταιριών να λειτουργούν καθαρά σαν κερδοσκοπικές χωρίς καμία κοινωνική υποχρέωση και ευαισθησία. Ξεχνάνε ότι η ύπαρξη τους αλλά και η επιβίωση τους είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη των πολιτών του νησιού. Η κοινωνία δεν εκβιάζεται ούτε από αποκλεισμούς αλλά ούτε από μονοπωλιακές νοοτροπίες. Η απαίτηση των πολιτών είναι οι εταιρείες να εκπληρώσουν στο ελάχιστο την κοινωνική υποχρέωση τους και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφέρουν δωρεάν τα απορρίμματα , να υπάρχουν Δρομολόγια που θα εξυπηρετούν και την χειμερινή περίοδο και να μην διώκουν δικαστικά τους εργαζόμενους επιδιώκοντας τον εκφοβισμό τους. Η Δημοτική αρχή δεν μπήκε σε διάλογο – συνδιαλλαγή αλλά αναζήτησε ως όφειλε νόμιμους τρόπους εξεύρεσης λύσης. Ψήφισμα θα δημοσιοποιηθεί και θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία γιατί και τα τρία θέματα που σχετίζονται με τις ΝΕ είναι αλληλένδετα και το ίδιο σημαντικά. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε οτι τα έξοδα για την μεταφορά είναι ανταποδοτικά…και ο κάθε δημότης θα πρέπει να επιβαρυνθεί τουλάχιστον με 10 ευρώ…για αυτο όλοι ενωμένοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ακόμα ένα χαράτσι στη πλάτη των πολιτών. Η αρχή ας γίνει από το κάλεσμα την Δευτέρα 13/1/2014 και ώρα 11 το πρωί στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιριών ΑΝΕΘ και ΝΕΚ για παράσταση διαμαρτυρίας.

Γιάννης Τσεβρεμές (εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Θάσου): Συγγνώμη, αλλά η λογική που επικράτησε είναι τελείως λανθασμένη κατά την άποψή μου. Θα έπρεπε ο Δήμος να επιμείνει μαχητικά και ριζοσπαστικά στο να μεταφέρονται απολύτως δωρεάν τα σκουπίδια απέναντι, στα πλαίσια της ελάχιστης κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να επιδείξουν οι εταιρείες. Είναι πολύ λανθασμένος συμβιβασμός και πολιτικά μας βρίσκει αντίθετος. Οι συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό που δίνεται προσωρινά και κατά παραχώρηση στους εφοπλιστές και αυτή η παραχώρηση μπορεί να ανακληθεί. Τα καράβια μπορεί να είναι ιδιοκτησία τους αλλά οι συγκοινωνιακές γραμμές ανήκουν στο κράτος και στην κοινωνία, συνεπώς πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη κοινωνική ανταποδοτικότητα από την πλευρά των εφοπλιστών.

Μιχάλης Ξώγνος (δημοτικός σύμβουλος Θάσου): Αυτό πού κατορθώθηκε με το να μην υπάρξει επαφή εταιρειών- Δήμου, είναι το εξής: και βρώμισε το νησί και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα χρειασθεί τουλάχιστον 4-5 εργάσιμες ημέρες και γίναμε ρόμπες στα ΜΜΕ και θα πληρώνουμε από τούδε και στο εξής τη μεταφορά των σκουπιδιών.

 

Παράπονα

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καβάλας Αλέξανδρος Γούλας με κείμενο που ανήρτησε στο διαδίκτυο εκφράζει παράπονα –και όχι μόνο- επειδή ενώ η οργάνωση της Καβάλας επισκέφθηκε τις γιορτές τη Παιδόπολη, προέβη σε φιλανθρωπική πρωτοβουλία, δεν έλαβε τις ευχαριστίες της προέδρου. Κάτι που έγινε σε άλλες περιπτώσεις. Το κείμενο του κ. Γούλα είναι γραμμένο σε υψηλούς τόνους. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκοπιμότητες σε θέματα κοινωνικά. Η κ. Μαρίνα Φιλιππίδου μπορεί κάποιες φορές να καθυστερεί αλλά τους ευχαριστεί όλους. Ο κ. Γούλας έχει άλλη άποψη: «Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι προχωρούν σε κάποια δράση βοήθειας και αλληλεγγύης, είναι σίγουρο ότι δεν έχουν ως σκοπό την προβολή και τη διαφήμιση. Έτσι κι εμείς σαν κίνημα επισκευθήκαμε το κέντρο μέριμνας παιδιού Καβάλας όπου προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη στεναχώρια μικρών παιδιών και εφήβων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Η κατάντια και το ρεζιλίκι των υπευθύνων αρχίζει όταν στα ευχαριστήρια ξεχνούν συνειδητά τη δράση των ΑΝ.ΕΛ. Εκεί που χωρούν όλοι και πολύ καλά κάνουν, υπάρχει η πάγια εντολή να αγνοούν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Δεν είναι παράλειψη αλλά εσκεμμένη εντολή σε αχυράνθρωπους που βάζουν το κόμμα πάνω από την ιερή τους θέση. Εμείς δεν θυμώνουμε και δεν το βάζουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τα παιδιά κι αυτοί οι μικροί άνθρωποι ας συνεχίσουν να μας αγνοούν. προσωπικά τους λυπάμαι αφάνταστα.

 

Στο ΤΑΙΠΕΔ

Δεν υπάρχουν εξελίξεις περί των κτιρίων του ΟΘΑΚ και του ΝΟΚ, τα οποία όπως είναι γνωστό διεκδικεί ο ΟΛΚ. Υπάρχουν κάποιες ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο κυρίως από τον ΝΟΚ. Ο ΟΛΚ περιμένει απαντήσεις σε επιστολή που έστειλε πριν τις γιορτές και στους δύο συλλόγους. Θα υπάρξουν; Είναι άγνωστο. Πάντως ο ΝΟΚ το σκέφθηκε αλλιώς. Προσπαθεί να βρει τρόπο και να απευθυνθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μιλήσει με αυτό, να πετύχει συμφωνία πολλών ετών. Ο στόχος είναι φιλόδοξος. Φοβόμαστε δε ότι καλύτερα είναι να διαπραγματευτείς με τον ΟΛΚ που τον ξέρεις και σε ξέρει παρά με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο να έχει εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις.

 

Προεκλογικά

Μια καλή μεταγραφή έμπειρου περί του Δήμου Καβάλας στελέχους έκανε προ ημερών ο Μάκης Παπαδόπουλος. Δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό αλλά όταν αυτό γίνει οι της ΝΔ θα ψάχνονται για τη νέα διαρροή. Η συγγραφέας Χρυσούλα Βακιρτζή εξομολογήθηκε στο διαδίκτυο ότι συζητά με τον Κωστή Σιμιτσή ώστε να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με αυτόν. Ο Βαγγέλης Παππάς ήταν χαρούμενος την Τετάρτη λόγω συμφωνίας που εξασφάλισε με πρόσωπο που το ήθελαν κι άλλοι συνδυασμοί σε δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Φιλίππων. «Αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουμε τους υποψηφίους μας» λένε τα στελέχη του ΚΚΕ Καβάλας. Εσχάτως ακούστηκε και το όνομα του δικηγόρου Ηλία Μπαχάρη. Φαίνεται δύσκολο να δεχθεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος αν και η περίπτωση του είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δίνει στο ΚΚΕ μια άλλη προοπτική. Το όνομα του Κώστα Μελισιανού από τη Κάρυανη ακούγεται για το ψηφοδέλτιο του Άρη Γιαννακίδη στη Π.Ε. Καβάλας. Για το ίδιο ψηφοδέλτιο ακούγεται και το όνομα του προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ΑΜ Ζαφείρη Μυστακίδη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Παναγιώτης Αρσονιάδης δήλωσε ότι απέρριψε όλες τις προτάσεις που δέχθηκε προκειμένου να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με κανέναν συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές. Ίδια είναι και η περίπτωση του Βασίλη Λεμονίδη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «πολιορκήθηκε» ώστε να δεχθεί να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αλλά στο τέλος απάντησε αρνητικά. Αυτό το διάστημα προτάσεις να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δέχεται ο Χριστόφορος Παπαϊωάννου, επίσης της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.

 

Προσλήψεις

27 εργαζόμενοι της ΒΦΛ βγήκαν ταυτόχρονα στη σύνταξη στις 31-12-2013. Θα αντικατασταθούν; Θα γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού; Λογικά θα γίνουν. Αν όμως η εταιρία θεωρήσει αυτές τις αποχωρήσεις ως ευκαιρία περιορισμού των λειτουργικών της δαπανών τότε προσλήψεις δεν θα γίνουν.

 

Ανέλαβε καθήκοντα

Παραμονή Χριστουγέννων ανέλαβε καθήκοντα ως διοικητής στο Νοσοκομείο της Ξάνθης ο Θανάσης Πάσχου. Άρχισε με ευχέλαιο παρουσία του Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Ο κ. Πάσχου περνά ώρες ατέλειωτες στο γραφείο του καθώς έχει αφοσιωθεί στα καθήκοντα του. Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκε κι ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα η αναπληρώτρια διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Στέλλα Παπαδοπούλου.

 

Μίσθωση ενός φέρι μποτ

Ποσό 800 ευρώ θα πληρώσει η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας σε ναυτιλιακή εταιρία της Θάσου επειδή στις 12 Δεκέμβρη 2013 μίσθωσε ένα πλοίο της. Ήταν η μέρα που έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στον Λιμένα κι ήταν απαραίτητο το πλοίο για την μετακίνηση και επιστροφή από τη Θάσο στη Καβάλα των αστυνομικών δυνάμεων που εφάρμοσαν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.

 

 

Διαβάστε επίσης