• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά επισκέφθηκαν χθες εκπρόσωποι του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. Του μίλησαν για την παγκόσμια πρωτιά της Καβαλιώτισσας σκακίστριας (και μαθήτριας) Σταυρούλας Τσολακίδου. Ζήτησαν ότι δεν μπορεί να τους δώσει το κράτος. Ηθική και οικονομική βοήθεια. Ο κ. Γρανάς ευγενικός και πρόθυμος, είπε στους συνομιλητές του ότι περιμένει τις προτάσεις τους. Αρκεί όπως τόνισε ότι γίνει να μπορεί να εγκριθεί ως νόμιμο από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου.

 

Βάση των δεδομένων που για την τοπική αυτοδιοίκηση ισχύουν σήμερα τα περιθώρια είναι στενά. Τέτοιες ενισχύσεις σχεδόν απαγορεύονται. Το δε κράτος – που έσπευσε να συγχαρεί τη Σταυρούλα Τσολακίδου για την επιτυχία της- τα ίδια. Αδιαφορεί, κάνει ότι δεν ακούει. Επικαλείται φυσικά την κρίση.

 

Αν δηλαδή δεν μεσολαβήσει κάποια έκπληξη τότε η παγκόσμια επιτυχία της σκακίστριας από τη Καβάλα μπορεί να περάσει στο εντελώς ντούκου. Να μην συμβεί απολύτως τίποτα υπέρ της. Ακόμη και τα μόρια που δικαιούται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ακόμη κι αυτά για να τα σιγουρέψει πρέπει να τα συνοδεύσει με νέα παγκόσμια πρωτιά όταν έρθει η ώρα της Γ’ Λυκείου και των πανελλαδικών εξετάσεων. Θυμίζουμε ότι η Σταυρούλα Τσολακίδου φοιτά σήμερα στο Γυμνάσιο αφού είναι μόνο 13 ετών.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα εμποδιστεί από τον δημοσιονομικό έλεγχο, το κράτος δεν έχει καν διάθεση κι οι σκακιστές απογοητεύονται αφού άλλα περίμεναν. Σε αυτήν την χώρα ζούμε. Το ότι τρώει τα παιδιά της και τα στέλνει να δουλέψουν στο εξωτερικό το ξέραμε. Τώρα μαθαίνουμε ότι ακόμη και τους παγκόσμιους πρωταθλητές της τους περιφρονεί. Τους αφήνει στη τύχη τους. Μπράβο και πάλι μπράβο. Αν αντίθετα επρόκειτο για κανένα χαράτσι ή κάποιο έκτακτο τέλος, θα έσπευδαν. Τώρα που έχουν υποχρέωση να συμπαρασταθούν, τώρα προσποιούνται τους κουφούς. Και τους αόμματους μαζί.

 

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου ο Σκακιστικός Όμιλος της Καβάλας κόβει την βασιλόπιτα του για το νέο έτος. Πρόσωπο της εκδήλωσης θα είναι η Σταυρούλα Τσολακίδου. Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία των 13 ετών. Προβλέπουμε ότι η εκδήλωση θα έχει μπόλικους επισήμους. Φοβόμαστε ότι ουδείς εξ αυτών θα είναι σε θέση να μιλήσει συγκεκριμένα. Να επιβραβεύσει στοχευμένα. Να συμπαρασταθεί τόσο στην σκακίστρια όσο και στην ομάδα της.

 

Λυπούμαστε αλλά αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Γραμμένη με μπόλικο ρεαλισμό, επηρεασμένη από πολλά προηγούμενα και παρόμοια παραδείγματα. Σου υπόσχονται πολλά εφόσον ξεχωρίσεις και διακριθείς. Σου τάζουν λαγούς. Πετραχήλια. Κι όταν κάποια στιγμή τα καταφέρεις, όταν γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής τότε σε δικαιώνουν με ένα απλό τηλεγράφημα συγχαρητηρίων. Μόνο με αυτό.

 

Η πρόεδρος του συλλόγου Πνοή Ιωάννα Χατζυβαρύτη δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η υλοποίηση του προγράμματος «Στηρίζω» θα αργήσει λίγο περισσότερο απ’ ότι υπολογίζονταν. Εξήγησε ότι τούτο θα γίνει λόγω του ότι οι διαδικασίες πρέπει να εξελιχθούν προσεκτικά. Δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνίες. Δεν δεσμεύτηκε από χρονοδιαγράμματα.

 

Σήμερα είμαστε κοντά στο μέσο του Γενάρη. Είχαν πει ότι το κοινωνικό παντοπωλείο θα λειτουργούσε αυτές τις μέρες. Καθημερινά και πολύ πιο οργανωμένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Φυσικά κι η δήλωση δεν ισχύει. Τώρα όλα μετατίθενται για το τέλος του μήνα και βλέπουμε. Δυστυχώς όσοι υπόσχονται κοινωνική πολιτική μέσω του ΕΣΠΑ χάνουν συνεχώς τον βασικό στόχο. Αυτός δεν είναι η… προσεκτική διαδικασία αλλά η ουσία.

 

Κοινωνική πολιτική κάνεις 365 μέρες το χρόνο. Κοινωνική πολιτική κάνεις όταν υπάρχει λόγος. Όταν υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες. Οι εκπρόσωποι του Στηρίζω προσεγγίζουν το θέμα από την τεχνοκρατική, γραφειοκρατική του πλευρά. Κοινωνική πολιτική κάνουν όταν είναι έτοιμα τα κομπιούτερ κι όταν έχει λήξει κι η τελευταία φάση της γραφειοκρατίας. Αυτή η κοινωνική πολιτική όμως καμιά φορά γίνεται κατόπιν εορτής. Κινδυνεύει μάλιστα να είναι κοινωνική πολιτική των φλας και των εντυπώσεων μόνο.

 

Ωραίο προεκλογικό σχόλιο (και διδακτικό ταυτόχρονα). Το ακούσαμε από άνθρωπο που βρίσκεται κοντά σε υποψήφιο Δήμαρχο της Καβάλας. Μας είπε με νόημα ότι «…υποψήφιος σύμβουλος που είναι με μας εθεάθη το πρωί να γυρίζει στη Καβάλα μαζί με άλλον υποψήφιο Δήμαρχο. Κάποιοι φαίνεται το παίζουν δίπορτο». Η λέξη «κάποιοι» πρέπει να αντικατασταθεί. Πολλοί το παίζουν και θα συνεχίσουν όσο περισσότερο μπορούν να το παίζουν δίπορτο ή και τρίπορτο ή και τετράπορτο…

 

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Νίκος Μαυρίδης φέρεται να είναι εκ των στενών συνεργατών και θερμών υποστηρικτών της κ. Τσανάκα. Να υποθέσουμε ότι το ίδιο ισχύει και με τον Εριφυλλίδη; Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν αποκλείεται (αν και ο Εριφυλλίδης παραμένει δύσκολος με όσους κατά το παρελθόν είχε δημοτικές διαφορές και διαφωνίες).

 

Στο ιντερνέτ διαβάζει κανείς ότι θέλει. Τα πάντα για τους πάντες. Χθες ιστοσελίδα της σόου μπιζ από την Αθήνα έγραφε (δημοσιεύοντας μάλιστα σχετική φωτογραφία) ότι η ελληνίδα γυναίκα με το «πλουσιότερο» φυσικό στήθος κατάγεται από την Καβάλα. Η ανάρτηση είχε και συμπληρωματική πληροφορία, βάση της οποίας η ίδια νεαρή κοπέλα αυτό το διάστημα προσπαθεί να γίνει τραγουδίστρια.

 

 

 

 

 

Απάντηση Φιλιππίδου σε Γούλα

Δημοσιεύσαμε χθες το ηλεκτρονικό σχόλιο του Αλέξανδρου Γούλα- στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καβάλας- σε σχέση με φιλανθρωπική πρωτοβουλία της οργάνωσης στη Παιδόπολη. Κατηγόρησε την κ. Μαρίνα Φιλιππίδου ότι σκόπιμα δεν ευχαρίστησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες Καβάλας, όπως έκανε με όλους τους άλλους που στις γιορτές προέβησαν σε ίδιες πρωτοβουλίες. Σήμερα δημοσιεύουμε την απάντηση που δίνει στον Αλέξανδρο Γούλα η Μαρίνα Φιλιππίδου:

κ.Γούλα, το ότι με προσβάλλατε άνανδρα με σκοπό να με συκοφαντήσετε, δεν είναι μόνο ποινικά κολάσιμη πράξη, αλλά ελεεινή αντιπολιτευτική κριτική. Ποτέ δεν έκρυψα ότι ανήκω στην Ν.Δ., εξάλλου ήμουν υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ., η οποία με διόρισε και την ευχαριστώ πολύ και θα της είμαι πάντα ευγνώμων, όχι βέβαια για τα χρήματα που δεν παίρνω, γιατί η θέση της Προέδρου του Δ.Σ. είναι “αμισθί”, αλλά γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να μάθω πόσο σημαντικό είναι να δίνω την ψυχή μου για τα παιδιά της “Παιδόπολης” Καβάλας. Και ευτυχώς την απέραντη αγάπη που δίνω ανιδιοτελώς στα παιδιά της καρδιάς μου την αντιλαμβάνονται τα ίδια τα παιδιά και μου την επιστρέφουν. Και είναι ευτυχία, ψυχική ολοκλήρωση και η καλύτερη ανταμοιβή για έναν Πρόεδρο. Για αυτό λοιπόν μη λυπάστε εμένα. Βέβαια δεν περιμένω ότι όλοι οι άνθρωποι θα αντιληφθούν τις ευαισθησίες μου αυτές, και ούτε καν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Πολλοί νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έρχονται και κάνουν κάποιες δωρεές στα παιδιά. Ας γνωρίζουν λοιπόν ότι αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ποιοι βοηθούν με την ψυχή τους και είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ (με κεφαλαία γράμματα) και ποιοι βοηθούν γιατί επιθυμούν μόνο να λάβουν λίγη δημοσιότητα. Εγώ όμως τους αντιμετωπίζω όλους το ίδιο και τους ευχαριστώ όλους ανεξαιρέτως, γιατί από όλους αυτούς που μας βοηθούν κερδίζουν τα παιδιά, και για μένα τα παιδιά είναι τα πιο σημαντικά, πάνω από κόμματα και μικροψυχίες. Σε όλους λοιπόν δίνω από ένα προσωπικό ευχαριστήριο και δημοσιεύω ΠΑΝΤΑ και ένα δελτίο τύπου, το οποίο στέλνω σε όλες τις εφημερίδες. Ολη την εβδομάδα που μας πέρασε κάθε ημέρα επί 5 ημέρες έστελνα και από ένα δελτίο τύπου με περισσότερα από 20 ονόματα για όλους τους δωρητές και εθελοντές μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Ετσι κ.Γούλα, για την επίσκεψη σας ως εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, έστειλα και ένα δελτίο τύπου στις 9/1/2014 με αριθμ. πρωτ. 76 προς όλες τις εφημερίδες. Μάλιστα στο εν λόγω δελτίο τύπου κάτω από το ευχαριστήριο στους ΑΝΕΛ για την επίσκεψή σας και τη δωρεά παιχνιδιών, ευχαριστώ και τη ΝΟΔΕ Καβάλας και τη Ν.Δ. για τη δωρεά βιβλίων. Ούτε για μία στιγμή δεν σκέφτηκα να γράψω πρώτα την ΝΔ και ύστερα τους ΑΝΕΛ. Γιατί εγώ κ.Γούλα , δεν είμαι “μικρή” όπως με κατηγορείτε, είμαι πολύ “ανώτερη” και δεν κάνω μικροπολιτική με τα παιδιά της “Παιδόπολης”.

Μετά τιμής

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Μαρίνα Φιλιππίδου

 

 

Διαβάστε επίσης