• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρκετοί από τους ήδη γνωστούς υποψηφίους δημάρχους της Καβάλας φρόντισαν να «ανοίξουν» εγκαίρως την πρωτοβουλία τους. Προς κάθε κοινωνική ομάδα αλλά και κομματικό σχηματισμό. Δεν χρειάζεται να φέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Καβάλας «χτυπούν» πολλές και διάφορες πόρτες. Ταυτόχρονα όλοι τους δηλώνουν ανεξάρτητοι. Κάθε ένας με το δικό του σκεπτικό και τον δικό του τρόπο. Πώς γίνεται ο κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος από τη μια να περηφανεύεται για την ανεξαρτησία του, από την άλλη να απευθύνεται σε νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων;

 

Θα συνεχίσουμε να μην αναφέρουμε ονόματα αν και αυτό θα ήταν εύκολο. Πριν ασχοληθούμε με τις σχετικές ειδήσεις, θα σχολιάσουμε τα περί ανεξαρτησίας. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Δεν θα υπάρξουν ποτέ. Όλοι όσοι θέλουν να εκλεγούν δήμαρχοι διακατέχονται από μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Έχουν συγκεκριμένη πολιτική προέλευση. Είναι αδύνατο να την απαρνηθούν για δύο λόγους. Πρώτον αυτή τους «μεγάλωσε» πολιτικά, δεύτερον τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ως εκλεγμένοι δήμαρχοι είναι βαθιά πολιτικά προβλήματα και θέματα.

 

Ας αφήσουμε στην άκρη τα παραμύθια περί ανεξαρτησίας. Η πολύ ανεξαρτησία μάλιστα είναι ύποπτη. Κάνει κακό και δεν είναι προσόν. Είναι μια σκηνοθεσία εποχής για συγκεκριμένους εκλογικούς λόγους. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι οφείλουν να είναι όντα πολιτικά και πολιτικοποιημένα. Με αυτά τα εφόδια θα κληθούν αύριο μεθαύριο είτε να διοικήσουν τον Δήμο Καβάλας, είτε να κάνουν αντιπολίτευση στον Δήμαρχο.

 

Ναι, υπάρχουν και κάποια άλλα τοπικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση με την ιδεολογία και την πολιτική. Αυτά όμως είναι ελάχιστα και μικρής σημασίας. Σήμερα η καθημερινότητα του κάθε Δημάρχου δεν είναι παρά μια πολιτική πράξη. Μια στάση ιδεολογίας. Οι ευαισθησίες και οι προτεραιότητες του επίσης. Αρκεί φυσικά ο κάθε ασχολούμενος με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει πάρει από την ιδεολογία και το κόμμα του τα καλά και όχι τα κακά.

 

Κάποιοι παρόλα αυτά επιμένουν ότι είναι ανεξάρτητοι. Δικαίωμα τους. Τι ζητούν αυτοί οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι από τη Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Καβάλα; Γιατί θέλουν ραντεβού με τη νομαρχιακή επιτροπή της ΔΗΜΑΡ Καβάλας; Έχει το δικαίωμα π.χ. ο Σιμιτσής να δηλώσει κι αυτός ανεξάρτητος; Είναι αληθινός ο Άρης Βέρρος όταν κι αυτός δηλώνει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος;

 

Σιγά, γιατί στο τέλος άπαντες θα μας τρελάνουν. Ξαφνικά ανακάλυψαν την ανεξαρτησία και την θεωρούν προσόν στον αγώνα που ετοιμάζονται να κάνουν. Ο οποίος θα είναι ξεκάθαρα πολιτικός. Ενώ από τη μια παρουσιάζουν αυτό το τροπάριο (σε καθημερινή μάλιστα βάση) από την άλλη φλερτάρουν με τους Οικολόγους Πράσινους. Ενδιαφέρονται για το τι θα κάνει ο ΛΑΟΣ.

 

Χθες λοιπόν ο Γιώργος Τσακίρης των ΑΝΕΛΛ Καβάλας είπε ότι η συντονιστική επιτροπή Καβάλας δέχθηκε προτάσεις, έκανε συζητήσεις με υποψήφιους δημάρχους της Καβάλας. Ακόμη- είπε- δεν πάρθηκε απόφαση. «Θα είναι απόφαση που θα την πάρει η Συντονιστική Επιτροπή της Καβάλας» κατέληξε ο κ. Τσακίρης. Ευχόμαστε να λέει την αλήθεια και να μην γίνει ότι με την ΝΟΔΕ. Η οποία θα κάνει ενωτικές προσπάθειες αλλά στο τέλος θα αποφασίσει η Αθήνα.

 

Το άλλο κόλπο είναι ο τρόπος που η κάθε νομαρχιακή επιτροπή κόμματος θα επιλέξει να δείξει τη προτίμηση της. Πρόσφατα η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ξεκάθαρα ότι στηρίζει τον Άρη Βέρρο. Αυτός συνεχίζει να δηλώνει ανεξάρτητος… Υπάρχουν νομαρχιακές κομμάτων ή διοικήσεις κομμάτων που ακόμη δεν εκφράστηκαν. Θα το κάνουν σύντομα. Θα συζητήσουν με τον εκλεκτό τους τον κατάλληλο τρόπο. Έτσι ώστε το κάθε κόμμα κάποιον να στηρίξει αλλά να μην «πλήξει» την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του.

 

Πιέσεις δέχεται ο πρώην αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος προκειμένου να επανέλθει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Σιμιτσή. Προς το παρόν αντέχει και δεν αλλάζει την απόφαση του. Στο μεταξύ του προκύπτει κι άλλη πρόταση. Αυτή τη φορά από τον Αρχέλαο Γρανά. Ο κ. Γρανάς του προτείνει να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

 

Εφημερίδα των Αθηνών ετοιμάζει αφιέρωμα στον Γιάννη Μπέλτσιο, για το διάστημα που ξεκινούσε την ενασχόληση του με τα κοινά. Ένα μέρος του αφιερώματος θα έχει σχέση με την εποχή που ήταν διορισμένος Νομάρχης Καβάλας. Το αφιέρωμα θα το διαβάσουμε την ερχόμενη Κυριακή.

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος είναι συνεχώς κοντά στον Γιώργο Παυλίδη, όποτε αυτός έρχεται στην Καβάλα. Η σύμπλευση των δύο ανδρών σημαίνει ότι ο Μαρκόπουλος θα μπορούσε να είναι η επιλογή Παυλίδη για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Αρκεί να παρακαμφθεί το βασικό εμπόδιο του Κώστα Αντωνιάδη. Τον οποίο προωθεί ο Γιώργος Καλαντζής. Όπως φαίνεται ο Αντωνιάδης δεν είναι ίδια περίπτωση με την Τσανάκα (που προωθήθηκε πετυχημένα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής). Κάποιοι μάλιστα λένε ότι στο τέλος ο Κώστας Αντωνιάδης δεν θα είναι πουθενά υποψήφιος. Κάτι τέτοιο βολεύει το σενάριο Θόδωρου Μαρκόπουλου.

 

Υπάρχουν πόλεις όπου οι ενδιαφερόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 10! Αυτό συμβαίνει στο Βόλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωκομματικά προβλήματα και τριβές. Σχετική ανάρτηση της σελίδας aftodioikisi.gr σημείωνε μόλις χθες τα ακόλουθα: Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ Βόλου καθώς δέκα άτομα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποιο θα είναι το σώμα που θα αναδείξει τον επικρατέστερο! Οι μεν, του υποψήφιου του 2010, Μαργαρίτη Πατσιαντά που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να ψηφίσουν μόνο οι κομματικοί, ενώ οι του (προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου και προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ) Ματθαίου Δραμιτινού, που στηρίζεται από το βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, επιθυμούν το σώμα να είναι διευρυμένο και να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι εγγραφούν στη δημοτική παράταξη ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Λύση στο πρόβλημα δεν έδωσε ούτε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας που βρέθηκε στο Βόλο πριν από μερικές ημέρες. Μ’ αυτά κι αυτά πώς να μην καθυστερεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων. Για την ιστορία οι δέκα υποψήφιοι είναι: Αντάμης Αργύρης, Γαργάλας Κώστας, Δραμιτινός Ματθαίος, Κατσαλής Λευτέρης, Μαγκουρίτσας Βασίλης, Μπαλλής Μάκης, Πατσιαντάς Μαργαρίτης, Σταμπουλής Γιώργος, Ταμβάκης Θεόδωρος, Χαυτούρας Νίκος.

=======================================

 

Διαβάστε επίσης