• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με κίνδυνο να στεναχωρήσουμε μία ακόμη φορά τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ – φίλτατο Κώστα Ευθυμιάδη- επανερχόμαστε στο μείζον θέμα του υποψήφιου δημάρχου Καβάλας που θα στηριχθεί από την ΝΔ. Όπως ακούμε (και διαπιστώνουμε) στη Καβάλα τα πράγματα έχουν ηρεμήσει αρκετά. Η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα προσπαθεί να οργανωθεί, να φτιάξει τη βάση του ψηφοδελτίου της. Καταφέρνει κάποια πράγματα, στοχεύει σε κάποια άλλα. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης ασχολείται με τα καθήκοντα του στη Βουλή και δεν έχει επανέλθει στη δημοτική του φιλοδοξία. Τελευταία του πράξη το άρθρο του στον τοπικό τύπο.

 

Την ίδια ώρα στην Αθήνα το πράγμα φαίνεται να είναι στα φόρτε του. Η κεντρική διοίκηση του κόμματος ασχολείται με τις προσεχείς εκλογές, ασχολείται και με την περίπτωση της Καβάλας. Υπόσχονται- οι των Αθηνών- ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καταλήξει. Θα έχουν ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα υποψηφίων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών θα είναι ο υποψήφιος στο Δήμο Καβάλας. Αυτός είναι ίσως ο βασικός λόγος που η ΝΟΔΕ «κατέβασε ταχύτητες». Ενώ τις προηγούμενες μέρες ασχολούνταν πολύ με όλα αυτά, τώρα δεν κάνει το ίδιο. Ούτε φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε κάποια κομματική συνάντηση ή σύσκεψη. Ότι ήταν να γίνει στη Καβάλα έγινε. Τώρα με την Καβάλα ασχολείται η Αθήνα.

 

Αν στην πρώτη συγκέντρωση του υποψήφιου Δημάρχου Βαγγέλη Παππά είχε κόσμο, τότε στη δεύτερη (αυτή της Κυριακής) θα έχει ακόμη περισσότερο. Αυτό ακούγεται έντονα εδώ και μέρες. Ότι ο συνδυασμός ΚΑΠ θα δώσει ακόμη πιο εντυπωσιακή συνέχεια στο κατά γενική ομολογία καλό του ξεκίνημα. Επειδή ο Βαγγέλης Παππάς ήταν στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου μαζί με τον Θόδωρο Καλλιοντζή όλοι περιμένουν την Κυριακή στις Κρηνίδες τον πρώην Νομάρχη. Θα κάνει το μεγάλο βήμα ώστε να παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας; Θα το ξέρουμε την Κυριακή το πρωί.

 

Βασιλόπιτα κόβει την Κυριακή το βράδυ και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Ως κατάλληλος τόπος επελέγη το νέο εστιατόριο της πόλης με την ονομασία «Ταξίδι» του Θανάση Γκόγκου. Εκεί συχνάζουν έτσι κι αλλιώς πολλοί άνθρωποι και του καλλιτεχνικού χώρου και δη του ερασιτεχνικού θεάτρου. Εκεί θα κόψει την πίτα του το ΔΗΠΕΘΕ. Το «Ταξίδι» βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας, επί της οδού Δοϊράνης. Από τα χεράκια του Θανάση Γκόγκου περνάνε όλα. Κι όπως λένε όσοι δοκίμασαν τα εδέσματα, ο Θανάσης κάνει θαύματα…

 

Ένα περίπου θαύμα είναι το ότι το ΔΗΠΕΘΕ δέχθηκε να φιλοξενήσει στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» την θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Συμπέθερος από τα Τίρανα». Η παράσταση προτάθηκε και πέρσι. Η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ απάντησε αρνητικά. Φέτος όμως που η επιχορήγηση του κράτους περιορίστηκε θεαματικά κρίθηκε ότι οι «συμπέθεροι» είναι ευπρόσδεκτοι. Όπως επίσης και τα 600 ευρώ που για αυτό το λόγο θα βάλει στο ταμείο του το ΔΗΠΕΘΕ.

 

Δημοσιεύτηκε χθες σε μία μόνο τοπική εφημερίδα η ανακοίνωση του ΕΥΚ σχετικά με τις προσεχείς δίκες όπου κατηγορούμενοι είναι ναυτεργάτες. Πρόκειται για «μνημείο» υποτιθέμενης υποστήριξης των ναυτεργατών. Ακόμη κι αν την ανακοίνωση την έγραφε ο Γιάννης Μητσόπουλος (μηνυτής σε όλες τις υποθέσεις) θα την έγραφε πιο αγωνιστική, πολύ καλύτερη από αυτή που έγραψαν οι συνδικαλιστές.

 

Η διοίκηση του ΕΥΚ ευρισκόμενη πραγματικά εκτός κλίματος υιοθετεί μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να είναι απόφαση του …Πόντιου Πιλάτου. Κείμενο αόριστο και φιλολογικό δεν στέκεται ούτε ως ρεπορτάζ πρωτοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου. Υποθέτουμε ότι η ανακοίνωση στόχο είχε να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους ναυτεργάτες. Πουθενά όμως δεν υπάρχει η λέξη «συμπαράσταση», πολύ περισσότερο η λέξη «καταγγελία». Όταν σε τόσο ξεκάθαρα ζητήματα έχεις ένα τέτοιο ΕΥΚ τότε σου έρχεται να πάρεις φόρα και να πέσεις στη θάλασσα.

 

Την δική του εκδήλωση οργανώνει την Κυριακή το ΚΚΕ Καβάλας. Στο «Καπνομάγαζο» με τον γνωστό συμπολίτη μουσικό Τάσο Καλαφάτη. Πρόκειται για πρόοδο εις τον τρόπο διοργάνωσης κοινωνικών εορταστικών εκδηλώσεων. Ουδείς περίμενε τέτοιες καινοτομίες κι αλλαγές από το κόμμα. Μπράβο σε όποιον είχε την ιδέα. Καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

 

Την 1η Σεπτέμβρη του 2013 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Βύρωνα. Όλοι θυμούνται το περιστατικό. Καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια. Τότε υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με το πλησιέστερο υδροστόμιο, το οποίο δεν εξυπηρέτησε τις ανάγκες της Π.Υ. Καβάλας. Για αυτό το λόγο στην ίδια περιοχή εγκατέστησαν νέο. Τσίλικο. Το πάθημα έγινε μάθημα.

 

Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ δίνεται τρίτη παράταση στην εταιρία «Ελληνις» προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο «Βελτίωση εγκαταστάσεων Ιχθυόσκαλας Καβάλας». Αντιγράφουμε από το πρακτικό της απόφασης το ιστορικό του έργου: «Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 30- 09-2011 για το ποσό των Ευρώ: 1.863.357,65 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., με αρχική προθεσμία περαίωσης του έργου τις 25-10-2012».

 

Αμέσως μετά δόθηκαν δύο παρατάσεις και προχθές η τρίτη. Μέχρι να φθάσουν στις 5 παρατάσεις (νούμερο ρεκόρ) που πήρε η εταιρία για άλλο έργο της από την ΔΕΥΑΚ, έχουν μέλλον. Βάση της νέας απόφασης της επιτροπής της Περιφέρειας το έργο στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας θα πρέπει να τελειώσει τον Αύγουστο του 2014. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, σε κάθε απόφαση χορήγησης παράτασης στον ανάδοχο υπάρχει σκεπτικό όπου αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους προτείνεται και αποφασίζεται αυτή.

 

Εξελίσσεται εύκολα και γρήγορα η διαδικασία για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο. Με απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ εγκρίθηκε η οικονομική προσφορά της Ζίμενς. Από τότε που το τοπίο ξεκαθάρισε με την γνωστή -προ των εορτών- απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο Θρασύβουλος Βεντούρης «τρέχει» όσο μπορεί τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού. Ας μη ξεχνάμε, ο μαγνητικός εξαγγέλθηκε το 2010 και θα εγκατασταθεί για να λειτουργήσει το 2014. Αν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός. Για τη προμήθεια του έγιναν όχι ένας (όπως προβλέπονταν αρχικά) αλλά δύο μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Σε αυτούς (αλλά και στα δικαστήρια) αντιπαρατέθηκαν μέχρις εσχάτων οι εταιρίες Ζίμενς και Φίλιπς.

 

Ένα ακόμη ωραίο κειμενάκι- σχόλιο της καθημερινότητας- ανήρτησε στη σελίδα της, στο facebook, η δημοσιογράφος και συνεργάτης του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή Κατερίνα Κακιλή. Τα γράφει όπως ακριβώς συμβαίνουν (τις περισσότερες φορές): Νομίζω τελικά ότι γουστάρουμε τρελά ως άνθρωποι τους αφορισμούς… Εγώ, ας πούμε, σήμερα δηλώνω (όχι χαμηλόφωνα και σεμνά, αλλά με την υποτιθέμενη μαγκιά του Έλληνα) ότι δεν πιστεύω στους μελλοντολόγους, στις χαρτορίχτρες και στις καφετζούδες… Είναι τσαρλατάνοι κι απατεώνες. ΟΚ, μέχρι εδώ… Αν με δείτε αύριο το πρωί να περιμένω στο σαλονάκι ενός μέντιουμ, δεν θα σκεφτείτε ότι είμαι υποκρίτρια; Και με το δίκιο σας! Διαβάζω καθημερινά τις βαρύγδουπες αναρτήσεις φίλων και μη, που καταδικάζουν μέχρι και σε θάνατο τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Άποψή σας και απολύτως σεβαστή! Τι γυρεύετε, όμως, βρε αδέλφια την επαύριο των αφορισμών σας στο γραφείο που εργάζομαι; Δεν ήρθατε να περάσετε τις θηλιές για τις κρεμάλες που φωνάζετε από την ασφάλεια των σπιτιών σας, φαντάζομαι… Για άλλους λόγους ήρθατε και καλά κάνατε. Αλλά είναι υποκριτικό! Χυδαία υποκριτικό! Και είναι γενικευμένη αυτή η υποκρισία… Ο άλλος βάζει όλη τη μέρα Θηβαίο και Μάλαμα στο fb, κατηγορώντας όλους τους άλλους ως ”σκυλάδες” και τον συναντώ τυχαία στο φανάρι του Φαλήρου με το αυτοκίνητο, με Μακρόπουλο στη διαπασών. Ρε, άμα γουστάρεις Μακρόπουλο, γιατί ντρέπεσαι να το πεις; Έχει τραγουδάρες κι ο Μακρόπουλος κι αν πιεις και δυο τρία ποτάκια, θα αυτοκτονήσεις με το Θηβαίο… Άκου Μακρόπουλο κι εδώ, μην σκιάζεσαι… Το αυθεντικό στη ζωή κανείς δεν μίσησε, απ’ τη δηθενιά και τους επαναστάτες με τα καλσόν μπουχτίσαμε… Φασολάδα μαγειρεύουμε σήμερα στο σπίτι μας, πού τις βρίσκετε τις φωτογραφίες με τα σούσι ακόμη δεν έχω καταλάβει..

 

Διαβάστε επίσης