• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Τούρκοι- μογγόλοι- δολοφόνοι» φώναζαν (μεταξύ πολλών άλλων) οι διαδηλωτές την Κυριακή το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σύνθημα που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Καβάλας. Περιορίζει τη προοπτική της. Την ανάπτυξη της. Αδικεί την ιστορία της. Κοντόφθαλμη ματιά στο σήμερα. Απλοϊκή αλλά και επικίνδυνη προσέγγιση των πραγμάτων. Κάνουμε υπομονή, αφήνουμε στην άκρη αυτές τις συμπεριφορές. Κοιτάμε μπροστά. Με εξωστρέφεια. Χωρίς φόβο και προκατάληψη. Η Καβάλα που έχουμε στο μυαλό μας τους «χωρά» όλους. Όλους τους ξένους. Όλους τους Βαλκάνιους. Τα υπόλοιπα ας τα σκεφθούν οι διάφοροι υποψήφιοι δήμαρχοι που συνεχίζουν να «φλερτάρουν» (επίσημα ή ανεπίσημα, καμία σημασία δεν έχει) με την συγκεκριμένη μικρή ομάδα των 20 άντε 30 το πολύ ατόμων.

 

Πάλι όμως θα σημειώσουμε την διαφωνία μας με την βία. Διαφωνούμε από κάθε πλευρά με τις απόψεις της Πατριωτικής Κίνησης. Προτιμούμε να περιφρονούμε τη δράση της παρά να την σχολιάζουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη βία και τις διάφορες «μάχες» σώμα με σώμα. Ας κρατήσουμε ένα επίπεδο κι ας αποφύγουμε τις ακρότητες. Απλά να σημειώσουμε ότι είναι ακρότητα δεν είναι μόνο να δέχεσαι απρόκλητη επίθεση νύχτα στο δημοτικό κήπο. Ακρότητα είναι το να εισβάλεις νύχτα στο μαγαζί κάποιου που θεωρείς υπεύθυνο για ότι έχει προηγηθεί. Να τα κάνεις γης μαδιάμ. Αυτά είναι θέματα της ελληνικής δικαιοσύνης όπου ήδη βρίσκεται η συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Φοβερές καταστάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτές τις κρύες νύχτες του Χειμώνα. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να τηρήσουν το νόμο, οι θαμώνες πιέζουν για να τον παραβιάσουν. Κάθε βράδυ βλέπουμε εικόνες που αξίζουν ειδικής μεταχείρισης στο βιβλίο Γκίνες. Το βιβλίο των ρεκόρ. Προχθές ας πούμε η είσοδος τοπικού καταστήματος ήταν γεμάτη κόσμο. Οι καπνιστές κάπνιζαν με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το μαγαζί.

 

Σερβιτόρος γνωστής ταβέρνας απευθύνεται στον ιδιοκτήτη με παράπονο: «Δεν αντέχω άλλο. Με έχουν πρήξει. Θα τους πάω σταχτοδοχεία». Μοιράζονται στα τραπέζια σταχτοδοχεία, αμέσως ανάβουν τσιγάρα, το μαγαζί γεμίζει καπνούς. Μπορεί σε όλο τον κόσμο να υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος αλλά εδώ είναι Βαλκάνια. Δεν είναι παίξε γέλασε…

 

Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους οι ελεγκτές. Κι ας δείχνουν κατανόηση σε περιπτώσεις όπως αυτές που περιγράψαμε. Τις περισσότερες φορές ο επαγγελματίας είναι πρόθυμος κι αποφασισμένος να τηρήσει τη νομιμότητα αλλά οι πελάτες του βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. Ή τσιγάρο ή φεύγουμε;

 

Κάποιος πρέπει να πει στον Νίκο Κιοσέ ότι παρουσία του αρχηγού και υποψήφιου δημάρχου ο εκπρόσωπος τύπου αρκείται σε λίγα και καλά λόγια. Που δεν είναι περισσότερα από αυτά του επικεφαλής. Χθες λίγο ακόμη και θα μπερδευόμασταν. Ο Μάκης Παπαδόπουλος έδινε συνέντευξη τύπου ή ο Νίκος Κιοσές;

 

Κατά τα άλλα συνεχίζει τη προσπάθεια του ο Μάκης Παπαδόπουλος. Έχει έτοιμους 60 και πλέον δημοτικούς συμβούλους, κάθε μέρα συμφωνεί με νέα πρόσωπα. Είναι φανερό ότι διστάζει να «βγάλει» προς τα έξω αυτή του την επιτυχία. Το καταλάβαμε και χθες, στη συνέντευξη τύπου. Όπου αντί να ανακοινώσει έστω λίγους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανακοίνωσε μέλη μιας ενδοπαραταξιακής επιτροπής. Αυτοί οι πολύ προσεκτικοί χειρισμοί δίνουν δικαίωμα στους άλλους να κάνουν διάφορα σχόλια. Υπομονή, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν με τη μία όλα τα ονόματα.

 

Ταυτόχρονα ο Μάκης Παπαδόπουλος επιμένει ότι η προσπάθεια του είναι ανεξάρτητη. Χθες δεν αρνήθηκε το διάλογο με τους πολιτικούς οργανισμούς δηλαδή τα κόμματα. Ούτε και τις γενικότερες συνεργασίες. Κι όμως αυτά τα μικρά βήματα προς τα εμπρός, αυτό το τρακ κι η μυστικοπάθεια ίσως να έχουν την εξής απλή εξήγηση. Την ανεξαρτησία. Ο καιρός ήταν και παραμένει δύσκολος για τους ανεξάρτητους. Ειδικά τώρα που υποψήφιο δήμαρχο έχει κι η ΝΔ.

 

Ο Παντελής Ηλιάδης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Δήμητρα Τσανάκα. «Δεξί χέρι» της οποίας είναι ο δραστήριος συμπολίτης δικηγόρος Γιώργος Φιλόσογλου. Ακούγεται ότι με την Τσανάκα θα είναι υποψήφιος ο γιος Μητσίνη, όχι όμως η Μαρίνα Φιλιππίδου. Την γιατρό βοηθά πολύ ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Ο δε Αλέκος Ιωσηφίδης οδεύει για περιφερειακός υποψήφιος. Με την Τσανάκα θα είναι υποψήφιοι ο Ιορδάνης Παπαντίδης, η Αναστασία Ιωσηφίδου, η Βένη Γρηγοριάδου, ίσως και ο Μανώλης Φρατζεσκάκης.

 

Ακόμη κι αν χθες έγινε μόνο μια καλή αρχή, τώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει όδευση ο αγωγός ΤΑΡ. Αυτό οφείλεται στην συνεργασία και το συντονισμό των τοπικών παραγόντων. Στη μελέτη του θέματος, στην ουσιαστική δουλειά που έγινε τόσο καιρό. Ας δούμε το άλλο επίκαιρο θέμα, του κάτω Νοσοκομείου. Από χθες υπάρχει φύλαξη. Σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα από πλευράς του Υπουργείου Υγείας. Γιατί; Μα για τον ίδιο λόγο. Συνεργασία και συντονισμός όλων των εκπροσώπων μας. Κοινή προσπάθεια που πάντα αποδίδει. Γιατί λοιπόν να μη γίνεται αυτό συχνότερα, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου; Ιδού η εύλογη απορία. Ας ελπίσουμε ότι οι διαφαινόμενες επιτυχίες στον ΤΑΡ και στο κάτω Νοσοκομείο θα βάλουν μυαλό σε όσους τόσο καιρό επέμεναν να μη συνεργάζονται. Απέφευγαν ο ένας τον άλλον.

 

Χθες το μεσημέρι στην βασιλόπιτα του Νοσοκομείου το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι της Ουρολογικής κλινικής. Το απόγευμα δεν βρέθηκε τυχερό νόμισμα στην πίτα των καθηγητών του Δ. Ωδείου. Εκτός αν κάποιος καθηγητής μαζί με την πίτα έφαγε και το φλουρί! Αντίθετα μαθητής του ωδείου βρήκε τυχερό νόμισμα στην πίτα που πήρε.

 

Ιδού το ελληνικό κράτος, που λένε ότι είναι ανάλγητο και εντελώς ασυγκίνητο. Χθες έδωσε παράταση για τους φορολογούμενους της Κεφαλονιάς. Έπρεπε να γίνει σεισμός για να καταλάβουμε τις ευαισθησίες του συστήματος Στουρνάρα. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δόθηκε με εντολή του πρωθυπουργού, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αναφέρεται σχετικά στην ίδια ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης