• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όποιος χθες διάβαζε τα νέα του αγωγού ΤΑΡ καταλάβαινε αμέσως ότι κάτι σημαντικό συνέβη. Η Καβάλα, η Δράμα και ο Δήμος «Εμμανουήλ Παππά» του Νομού Σερρών κατάφεραν να απομυθοποιήσουν το τέλειο και μεγάλο έργο. Απέδειξαν τα κουσούρια του, ζήτησαν τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτό έγινε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος ώστε να υπάρχουν μάρτυρες. Μπροστά στον Υπουργό επικράτησε η αλήθεια. Το σωστό και δίκαιο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ώρα που οι τοπικοί παράγοντες μιλούσαν για τα Τενάγη των Φιλίππων οι εκπρόσωποι του αγωγού άλλαζαν κουβέντα. Απαντούσαν με ενημέρωση για τις αγροτικές αποζημιώσεις….

 

Αυτά έγιναν στην Αθήνα την Δευτέρα το μεσημέρι και το απόγευμα. Χθες Τρίτη ο ΤΑΡ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι μπορεί και να κάνει λάθος. Διαβάσαμε τόσο δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων όσο και σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Εκεί βρήκαμε την αναδίπλωση των εκπροσώπων του έργου. Πλέον παραδέχονται ενδεχόμενο σφαλμάτων, τα οποία είναι πρόθυμοι να διορθώσουν. Εκτιμούν μάλιστα ότι η διόρθωση που θα μεσολαβήσει θα τους βγει σχετικά φθηνά…

 

Ποσώς μας ενδιαφέρει το κόστος μιας νέας χάραξης. Πρώτα πρώτα είναι θέμα διαδικασίας. Πριν η συζήτηση γίνει μπροστά στον Μανιάτη επιχειρήθηκε να γίνει απευθείας με τους εκπροσώπους του έργου. Αυτοί παρουσίασαν συμπτώματα … βαρηκοΐας. Τότε ο …καλός μας άγγελος Άρης Γιαννακίδης μετέφερε τη συζήτηση στο Υπουργείο. Εκεί τα πράγματα σοβάρεψαν κι οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ επίσης.

 

Δεν φταίμε εμείς που τώρα ανακαλύπτουν την… Αμερική. Φταίνε οι ίδιοι. Ευρισκόμενοι σε έναν άλλο κόσμο, σε άλλο περιβάλλον απέφυγαν να συνομιλήσουν εγκαίρως με τους φορείς της Καβάλας. Δεν έλεγαν ούτε ναι, ούτε όχι στις παρατηρήσεις που τους γίνονταν. Έπρεπε να φθάσει ο Γενάρης του 2014 για να γίνει κάτι που μπορούσε να είχε γίνει μήνες νωρίτερα. Ζούμε όμως στην Ελλάδα. Εδώ όλα είναι διαφορετικά. Ακόμη και τα έργα τύπου ΤΑΡ. Που ναι μεν υπόσχονται ανάπτυξη, στην εξέλιξη τους όμως επιθυμούν να ισοπεδώσουν ότι αντίθετο συναντούν. Στην περίπτωση των Τεναγών αυτό δεν θα γίνει. Τελεία και παύλα.

 

Η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται. Κάπου εδώ ανοίγει- όπως κάθε φορά- ένα νέο κεφάλαιο. Των ανθρώπων που ενώ δέχθηκαν και δέχονται προτάσεις, τελικά δεν θα είναι υποψήφιοι με κανέναν. Ο Θέμης Καλπακίδης του αγροτικού συλλόγου Καβάλας είπε χθες ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης δέχθηκε προτάσεις απ’ όλους αλλά δεν θα είναι υποψήφιος. Η Βένης Γρηγοριάδου διέψευσε το χθεσινό μας δημοσίευμα. Δεν θα είναι υποψήφια είπε με την κ. Τσανάκα. Μία μέρα νωρίτερα ίδια δήλωση έκανε και η Μαρίνα Φιλιππίδου. Και ένα σωρό άλλοι που πιέζονται γενικώς. Για να γλιτώσουν τη πίεση λοιπόν (αλλά και τις προεκλογικές δαπάνες) λένε όχι σε όλους.

 

Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση του Γιώργου Γερομάρκου. Όλοι περίμεναν ότι θα είναι υποψήφιος με τον Άρη Γιαννακίδη. Για ένα σωρό ουσιαστικούς λόγους. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού από τη πλευρά του συνεχίζει να δηλώνει ότι το σκέπτεται. Για αυτή του τη… σκέψη δέχεται κριτική εκ των έσω. Σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη. Μήπως όμως κι ο Γερομάρκος έχει τα δίκια του; Ποια είναι αυτά; Το ότι ο επικεφαλής δεν άνοιξε ακόμη τα χαρτιά του, δεν μίλησε σε κανέναν για τα σχέδια του. Άλλοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση κάνουν υπομονή. Άλλοι ενοχλούνται και το δείχνουν. Ο Γιώργος ανήκει σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία.

 

Δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν διαφόρων ειδών «απώλειες», οι οποίες σύντομα θα οριστικοποιηθούν. Όπως και νέα πρόσωπα, τα οποία έρχονται. Ο κ. Γρανάς απάντησε θετικά σε πρόταση που δέχθηκε από γυναίκα δημόσιο υπάλληλο. Αυτοπροτάθηκε να είναι υποψήφια με τον Άρη Γιαννακίδη στην Π.Ε. Καβάλας. Κι όταν ρωτήθηκε για ποιόν λόγο πήρε αυτή την απόφαση απάντησε με τρόπο αφοπλιστικό. Την έπεισε και την παρακίνησε το μήνυμα Γρανά με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς!

 

Αυτές οι τοπικές εκλογές θα είναι (πάλι) των γιατρών. Ο Μάκης Παπαδόπουλος εμμέσως πλην σαφώς παρουσίασε τρεις υποψηφίους του από τον συγκεκριμένο χώρο. Δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζουμε τις δημαρχιακές ιατρικές υποψηφιότητες. Ο γιατρός Θόδωρος Μπόνος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου. Ο γιατρός Περικλής Καραμπερίδης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Νέστου. Η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα θα είναι υποψήφια Δήμαρχος Καβάλας. Ο γιατρός Λευθέρης Μέρεσης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θάσου. Αν εκλεγούν και οι 4 τότε δεν θα έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ιατρική αυτοδιοίκηση…

 

Στην Αθήνα ήταν τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης. Ήταν εκεί για τη συνεδρίαση της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στην οποία μετέχει. Προηγήθηκε κόψιμο της βασιλόπιτας. Ο κ. Ηλιάδης βρήκε στο κομμάτι του το τυχερό νόμισμα. Εξ αυτού του λόγου ήταν το πρόσωπο της συνεδρίασης, δεχόμενος συγχαρητήρια απ΄ όλους τους συναδέλφους του.

 

Σε πολυήμερο ταξίδι στην Αυστραλία ήταν ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας Κώστας Τάτσης. Αυτό εξομολογήθηκε στους συναδέλφους του την Δευτέρα, στη γενική συνέλευση του ίδιου συλλόγου. Με την επιστροφή του από τη μακρινή ήπειρο έσπευσε να δηλώσει τη παρουσία του στην εκδήλωση (της Παρασκευής) της κ. Τσανάκα. Την οποία στηρίζει πλήρως.

 

Τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις έστειλε χθες ο Γιάννης Φιλόσογλου για να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων του. Στο πρώτο e mail οι υποψήφιοι ήταν 55. Μετά έγιναν 54, στο τέλος 53. Σήμερα βλέπουμε… Είναι παρόλα αυτά επιτυχία του που πρόλαβε τον Φίλιππο Αναστασιάδη κι ανακοίνωσε πρώτος υποψηφίους. Δεν είναι δα και απλό πράγμα. Με το που ανακοινώνεις ονόματα «πέφτουν» καρτάλια (που λέει ο λόγος) για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν. Κάπως έτσι οι 55 έγιναν μέσα σε λίγες ώρες 53.

 

Είναι γνωστή η … συμπάθεια της ιστοσελίδας της Κομοτηνής piazzadelpopolo προς τον Γιώργο Παυλίδη. Χθες έγραφε ότι παράγοντες της ΝΔ δεν υποστηρίζουν τον πρώην Νομάρχη Ξάνθης κι αυτό θα φανεί μόλις ο Γιαννακίδης ανακοινώσει ονόματα! Ειδικότερα η ανάρτηση σημείωνε τα ακόλουθα: Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του κόμματος δεν πρόκειται να τον στηρίξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ίδιοι θα δώσουν δικούς τους ανθρώπους σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο, για να εκφράσουν έτσι την δυσαρέσκεια τους στην υποψηφιότητα Παυλίδη.Παράλληλα δεν είναι μόνο οι βουλευτές, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα στις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ, να δείχνουν πλέον ανοιχτά την προτίμηση τους στον Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος σύντομα θα ανακοινώσει υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και συμβούλους που θα δείξουν την … προτίμηση των παραπάνω!

 

Τώρα που από το νέο λιμάνι της Καβάλας διακινούνται πολλά ζώντα ζώα πρέπει να έχουμε το νου μας. Στη Γερμανία 90 αγελάδες αερίστηκαν ταυτόχρονα κι έγιναν είδηση. Σκέφτεστε τι έχει να γίνει σε παρόμοια περίπτωση στο νέο λιμάνι, απ’ όπου προχθές εξήχθησαν 1800 βοοειδή; Η είδηση είναι η ακόλουθη: Σε…. φυσικά αίτια και συγκεκριμένα στα… αέρια που παρήγαν 90 αγελάδες οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα στάβλο στο Ράσντορφ της κεντρικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η σκεπή του κτιρίου και να τραυματιστεί ένα από τα ζώα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας. Τα ζωντανά που ήταν κλεισμένα σε ένα χώρο ο οποίος «προφανώς δεν αεριζόταν επαρκώς» παρήγαν μεθάνιο το οποίο πήρε φωτιά, «ενδεχομένως από κάποια ηλεκτροστατική εκκένωση». Μία από τις αγελάδες υπέστη εγκαύματα σε έναν μαστό, αλλά δεν αναφέρθηκαν άλλοι τραυματισμοί.Σημειώνεται ότι όλα τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν μεθάνιο, ωστόσο τα αέρια που παράγονται από τα μηρυκαστικά (αγελάδες, κατσίκες) περιέχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου απ” ότι τα αέρια των μονογαστρικών (χοίροι και πουλερικά).

 

Ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Δήμαρχο Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη: «Κάποιος ανόητος, στο τέρμα της αλάνας της Ηρακλείτσας λίγο πριν το ρέμα μαζεύει αγέλες αδέσποτων σκύλων και τις ταίζει. Την Κυριακή πέρασα προς Ηρακλείτσα και στην επιστροφή, την ώρα που τα τάιζε μου επιτέθηκαν. Πολύ φυσιολογική ενέργεια για τετράποδα ζώα, που νομίζουν ότι κάποιος μπορεί να πάρει την τροφή τους. Δεν μπορώ να μπω στην λογική της αντεκδίκησης με τα τετράποδα ζώα (ίσως θα έπρεπε να το κάνω μόνο με τα… δίποδα !!!) αλλά επειδή θέλω να κυκλοφορώ με ασφάλεια στην περιοχή που κατοικώ, μπορεί ο Δήμος να μου την εξασφαλίσει;».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης