• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις του Επιμελητηρίου της Καβάλας σε σχέση με το νέο του «απόκτημα», το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μία ακόμη σύσκεψη της άτυπης επιτροπής που ασχολείται με το θέμα, γνωρίζει το κτίριο και τις δυνατότητες του. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του φορέα Άγγελος Τσατσούλης, τα μέλη της διοίκησης Δημητριάδης- Μεταξάς- Καλέα και η διευθύντρια του Επιμελητηρίου Σ. Μαυρομμάτη. Διαπιστώθηκε ότι σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση μιας και οι προηγούμενες πολυδάπανες συντηρήσεις έπιασαν τόπο. Αποφασίστηκε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το Επιμελητήριο θα φιλοξενήσει στο Εκθεσιακό Κέντρο ιδιωτική έκθεση αφιερωμένη στη βάπτιση και τον γάμο. Αυτή η έκθεση θα γίνει σύντομα. Αμέσως μετά θα σχεδιαστεί και θα προετοιμαστεί τουριστική έκθεση που πάντως δεν προλαβαίνει να γίνει ως το Καλοκαίρι. Θα επιδιωχθεί η έκθεση να έχει Βαλκανικό χαρακτήρα. Άλλη ιδέα που υπάρχει είναι μια έκθεση για τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου θα προβάλλουν τις δυνατότητες του Εκθεσιακού Κέντρου. Δεν αποκλείεται να γίνει σχετική εκδήλωση στην Καβάλα ενώ ετοιμάζεται και προβολή στο διαδίκτυο. Θα γίνουν στοχευμένες δράσεις προκειμένου να διεκδικηθούν σεμινάρια και συνέδρια που κι αυτά μπορούν να φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο. Θα γίνουν συναντήσεις με τοπικούς συλλόγους αφού το Εκθεσιακό μπορεί κι αυτές τις εκδηλώσεις να τις φιλοξενήσει. Όσο για την τιμολογιακή πολιτική, θα είναι προσεκτική. Οι τιμές κάθε είδους εκδήλωσης θα είναι χαμηλές προκειμένου να υπάρξουν πελάτες.

Σε γενικές γραμμές η διοίκηση του Επιμελητηρίου αισιοδοξεί ότι θα δημιουργήσει κίνηση, εκδηλώσεις, γεγονότα. Μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται η λειτουργία του Εκθεσιακού να ανατεθεί σε πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντή των εγκαταστάσεων στη Νέα Καρβάλη.

 

Ενίσχυση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Δεκτό έκανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας για την ενίσχυση της Εισαγγελίας. Αποσπάται σε αυτήν η εισαγγελική πάρεδρος Φλώρα Βλαχάβα που σήμερα υπηρετεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Αυτή η απόσπαση ήταν απαραίτητη λόγω «μεγάλων» αδειών που έλαβαν γυναίκες εισαγγελείς της Καβάλας. Με άλλη απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αποσπάται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η πρωτοδίκης Καβάλας Αγγελική Πολυμένη. Τέλος, 6 νέοι δικηγόροι διορίστηκαν στη Καβάλα. Πρόκειται για απόφοιτους νομικής σχολής που πρόσφατα πέτυχαν στις εξετάσεις που οργάνωσε και κατά το τυπικό υλοποίησε το Εφετείο Θράκης.

 

Παρατάσεις

Με απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ δόθηκε παράταση στην τοπική εταιρία «Ελληνίς» η οποία κατασκευάζει στο Περιγιάλι βρεφονηπιακό σταθμό. Με βάση την παράταση το έργο πρέπει να είναι έτοιμο ως τον Νοέμβρη του 2015. Εκτός αν υπάρξει νέα παράταση. Η ίδια εταιρία αθωώθηκε προχθές για 5 παρατάσεις που έλαβε από τη ΔΕΥΑΚ στο έργο των Χιλίων, εκτελεί έργο στην Ιχθυόσκαλα όπου επίσης υπάρχουν αρκετές παρατάσεις όπως και το δρόμο προς το νέο νοσοκομείο. Έργο που επίσης άργησε.

Οι παρατάσεις για την ολοκλήρωση δημοσίων έργων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, σχεδόν καθιερωμένη. Πιο πρόσφατη είδηση το αίτημα της εταιρίας «Έλικας» που για να ολοκληρώσει το έργο στο κεντρικό λιμάνι ζητά από την αρμόδια παράταση ενός έτους.

 

Βιβλίο

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κούτρας πρώτα έκανε την έρευνα του για το παρελθόν της Λεκάνης, από την οποία κατάγεται. Αμέσως μετά έκατσε και έγραψε ένα ολόκληρο ιστορικό βιβλίο. Αυτό το βιβλίο τυπώνεται τώρα για να παρουσιαστεί σε εκδήλωση στις 26 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο κ. Κούτρας που πάντα παρακολουθεί τα τοπικά πράγματα (αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις) έχει εξασφαλίσει και την ιδιότητα του συγγραφέα. Καλή του επιτυχία.

 

Παράπονα εργαζομένων

Γενική συνέλευση έκαναν την Παρασκευή 31/1 οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Καβάλας. Συζήτησαν το πρόσφατο γεγονός, τη συζήτηση στο δικαστήριο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούν να μην μειωθεί περαιτέρω ο μισθός τους. Η διοίκηση του σωματείου ισχυρίστηκε στη συνέλευση ότι στο δικαστήριο άλλα ήταν να πει ο δικηγόρος εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ και άλλα είπε! Για αυτό το λόγο –πάντα στη συνέλευση- εκφράστηκαν παράπονα και για τον δικηγόρο και για τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας. Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι η δικαστική μάχη θα κερδηθεί, όπως άλλωστε έγινε σε παρόμοιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Το σωματείο των εργαζομένων κατηγορεί τη διοίκηση της επιχείρησης ότι δεν είναι σωστή απέναντι του. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης είναι κατηγορηματικός στο ότι δεν πρέπει να γίνει νέα μείωση μισθών. Ο δε πρόεδρος του σωματείου Κώστας Χανδρουλίδης φέρεται να είπε στη συνέλευση της περασμένης Παρασκευής ότι θα δραστηριοποιηθεί δυναμικά στη προεκλογική περίοδο. Όσοι τον άκουσαν κατάλαβαν ότι αυτή η δραστηριοποίηση θα είναι αντίθετη στην υποψηφιότητα Σιμιτσή.

 

Μήτρογλου

Η μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ έγινε αφορμή για νέα αφιερώματα στον ικανό σκόρερ. Σε όλα αναφέρεται η καταγωγή του (αλλά και των γονέων του). Άλλοτε η Καβάλα κι άλλοτε το σωστότερο για τις Κρηνίδες (όπου σήμερα συνεχίζει και ζει ο παππούς του). Ιδού ένα σχετικό απόσπασμα ανάρτησης: Γεννημένος στην Καβάλα στις 12 Μαρτίου του 1988, ο Κώστας Μήτρογλου γνώριζε από πολύ μικρή ηλικία ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής. Η επιλογή των γονιών του να μεταναστεύσουν στην Γερμανία κάθε άλλο παρά εμπόδιο αποτέλεσε για τον νεαρό «Μητρογκόλ» ο οποίος σε ηλικία 13 ετών μπήκε στις ακαδημίες της Ντούισμπουργκ. Σε διάστημα τεσσάρων ετών έκανε ποδοσφαιρικά «άλματα» και… έπιασε το βλέμμα της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ η οποία τον έκανε μέλος των ακαδημιών της το 2005. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να αποδείξει την αξία του ως επιθετικός, σημειώνοντας 14 γκολ σε 10 αγώνες στο Πρωτάθλημα Υποδομών Κ-19 της Bundesliga, πετυχαίνοντας –μεταξύ άλλων- πέντε γκολ στην εκτός έδρας νίκη με 5-3 επί της πρώην ομάδας του, Ντούισμπουργκ. Μια εντυπωσιακή επίδοση που παραμένει ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα από παίκτη των ακαδημιών της Μενχενγκλάντμπαχ.

 

Πρωτοβουλία των 58

Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Καβάλας αποδέχονται κι υποστηρίζουν πλήρως την πρωτοβουλία των 58. Πρόκειται για τη γνωστή προσπάθεια δημιουργίας ενός πανελλαδικού κεντροαριστερού μπλοκ που θα έχει παρουσία στις ευρωεκλογές. Λέγεται μάλιστα ότι η πρωτοβουλία των 58 θα κάνει εμφάνιση και στη Καβάλα με μια πρώτη εκδήλωση περί των θεμάτων της εκπαίδευσης. Σήμερα το τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι σα να μην υπάρχει. Ίσως όμως λόγω αυτών των συνεργασιών και συμμαχιών επανέλθει. Καλή αφορμή είναι και η μετακόμιση στα νέα του γραφεία.

 

Διαμαρτυρία

Όχι μόνο οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και διάφορα Επιμελητήρια διαμαρτύρονται για τα αυξημένα πρόστιμα περί της καθυστερημένης καταβολής ΦΠΑ. Άλλοι σιωπούν. Το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Αντίθετα το τμήμα της Θράκης έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση που είναι η ακόλουθη: Το νέο φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τους νόμους 4172/2013 και 4174/2013 και ισχύει από 1.1.2014 έφερε πολλές αλλαγές τόσο στη φιλοσοφία επιβολής φόρων όσο και στις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων και είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Όλες αυτές οι αλλαγές θέλουν τον απαιτούμενο χρόνο να γίνουν κατανοητές και να αφομοιωθούν από τους φορολογούμενους, τους εφοριακούς υπαλλήλους και τους λογιστές φοροτεχνικούς, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το νέο πλαίσιο με όποιες απαραίτητες αλλαγές. Τα πρόστιμα όμως που προσδιορίζονται από το νόμο 4174/2013 είναι αντίθετα προς την παραπάνω λογική, αφού όχι μόνο δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη αξιολόγηση των νέων διαδικασιών, αλλά και επιτάσσουν τη βίαιη προσαρμογή σε αυτές. Η φιλοσοφία των νέων προστίμων και ειδικότερα αυτών που αφορούν διαδικαστικές παραβάσεις, είναι του κράτους τιμωρού και δεν μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά μόνο να εξοντώσει ηθικά και οικονομικά τους φορολογούμενους και τους λογιστές φοροτεχνικούς. Θεωρούμε επιτακτική την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να συμμορφώνει, να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υπεύθυνο φορολογούμενο και επαγγελματία να ενημερώνεται για τυχόν φορολογικές του παραλείψεις, προκειμένου να τις τακτοποιήσει και όταν δεν το πράττει τότε να επιβάλλονται ανάλογα με τη φύση της παράβασης πρόστιμα.

 

Διαβάστε επίσης