• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σημαντικό το έργο στις οδούς Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάστηκε αναλυτικά ουκ ολίγες φορές. Η πιο πρόσφατη μόλις χθες στο Δημαρχείο. Αν και επανέλαβαν ήδη γνωστά πράγματα, η διαδικασία ήταν ωραία. Πάντα είναι ωραίο να σου περιγράφουν σημαντικές και προς το καλύτερο αλλαγές οι οποίες δρομολογούνται κι αφορούν την πόλη σου. Τον τόπο σου. Το κυριότερο είναι ότι όλα θα γίνουν αρκετά σύντομα. Μέσα σε 12 μήνες. Τέτοια εποχή του χρόνου το έργο θα είναι έτοιμο. Θα προχωρήσει όμως όπως σχεδιάστηκε; Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αφού ζούμε στην Ελλάδα.

 

Δεν εννοούμε τις πιθανές παρατάσεις που αν ζητήσει θα πάρει ο ανάδοχος. Αναφερόμαστε στο πόσο το συγκεκριμένο έργο έχει ωριμάσει κοινωνικά. Ξέρουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Βενιζέλου και της Ερυθρού Σταυρού τις αλλαγές που περιλαμβάνει; Κι αν ξέρουν, όντως συμφωνούν με αυτές; Θα συνεννοηθούν ή θα μαλώσουν Δήμος Καβάλας και ΟΛΚ ως προς την προσωρινή μεταφορά τμήματος της λαϊκής σε άλλο σημείο από το σημερινό;

 

Δεν είναι λίγες, είναι πολλές οι ανησυχίες μας. Κάθε φορά που κάτι πάει να γίνει (κάτι καλό εννοείται) πάντα ανακύπτει έκτακτο πρόβλημα. Το οποίο στη καλύτερη περίπτωση δημιουργεί μια μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό το έργο το έχουμε δει, το έχουμε ζήσει και το ζούμε σε διάφορα δημόσια και πολλά υποσχόμενα έργα. Είναι απίθανο να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές; Καθόλου, σπεύδουμε να απαντήσουμε στο ρητορικό ερώτημα. Σε αυτή τη ζωή όλα σου έρχονται από εκεί που δε το περιμένεις.

 

Ευχόμαστε όσα ακούσαμε και χθες να γίνουν πράξη στο χρονοδιάγραμμα που μας περιέγραψαν (χωρίς όπως φαίνονταν να το πιστεύουν κι ίδιοι). Ελπίζουμε σε ένα ομορφότερο, πιο ανθρώπινο κέντρο της πόλης. Οι μακέτες και τα σχέδια που μας έδειξαν να γίνουν μια νέα πραγματικότητα, χάρη στην οποία η μικρή μας πόλη θα ξεχωρίζει. Αξίζει μιας τέτοιας εξέλιξης η Καβάλα. Άλλο αν δεν την είχε τόσο καιρό.

 

Πλησιάζοντας στην Άνοιξη και στο Καλοκαίρι θυμόμαστε το άλλο μεγάλο και πολλά υποσχόμενο έργο. Τις πλωτές εξέδρες. Αρχικά μας τις υποσχέθηκαν για φέτος τον Απρίλιο. Στην πορεία ο Απρίλιος «έγινε» Καλοκαίρι του 2014. Δεν θα τα χαλάσουμε για μια μικρή καθυστέρηση που οι αρμόδιοι υπαινίσσονται. Αρκεί το προσεχές Καλοκαίρι το κεντρικό λιμάνι να έχει πλωτές εξέδρες που θα φιλοξενούν σκάφη αναψυχής. Σκέφτεστε πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα του λιμανιού; Πόσο θα ευνοηθεί και θα αναπτυχθεί αυτού του είδους ο τουρισμός;

 

Ακούγεται πολύ καλό (και πολύ σύντομο) για να είναι αληθινό. Ελπίζουμε ωστόσο να το δούμε όπως μας το έχουν υποσχεθεί. Να το χαρούμε και να το εκμεταλλευτούμε. Τα περισσότερα μεγάλα έργα του τόπου μας άργησαν πολύ. Πάρα πολύ. Λόγω του ΕΣΠΑ και της μεγάλης καθυστέρησης που προηγήθηκε φαίνεται τα ψέματα να τελειώνουν. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Καβάλα θα γίνει σύντομα καλύτερη. Αυτό δεν θα είναι μια επιτυχία των εκπροσώπων της αλλά του λαού της. Των απλών πολιτών. Με δική του πίεση οι αρχικές υποσχέσεις γίνονται πράξη. Πραγματικότητα. Με υπομονή και ευρώ πολλά. Σε μια περίοδο κρίσης όπου αυτά τα έργα ενδέχεται να βοηθήσουν αναπτυξιακά μια περιοχή η ανεργία της οποίας φθάνει στο 33%. Αυτό δεν είπαν στην Ραχήλ Μακρή τη Δευτέρα;

 

Επισκεφθήκαμε χθες το πρωί το ΙΚΑ Καβάλας, το οποίο ως πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ «μετρά» μέρες. Η κατάσταση που συναντήσαμε δεν ήταν η καλύτερη. Κάποιοι γιατροί εργάζονταν. Οι περισσότεροι όχι. Πολίτες έφευγαν απογοητευμένοι αφού δεν εξυπηρετούνταν. Άλλοι προσπαθούσαν να πετύχουν τον στόχο τους. Να γράψουν τη συνταγή τους. Το προσωπικό που ήταν στο κατάστημα προσπαθούσε κι αυτό. Εντός των προσεχών ημερών το ΙΚΑ Καβάλας κλείνει. Για λίγο, θα πει ο Άδωνις. Για άγνωστο, θα τον διορθώσουμε.

 

Κάποτε τα πράγματα ήταν αλλιώς. Είχε τόσο κόσμο μέσα κι έξω από το ΙΚΑ που όλη η περιοχή είχε ζωντάνια και κίνηση. Κόσμος πήγαινε. Κόσμος έρχονταν. Όλοι εξυπηρετούνταν. Γιατροί χαμογελαστοί, ασθενείς αισιόδοξοι, συνταξιούχοι ικανοποιημένοι. Μέρα με τη μέρα αυτή η εικόνα άλλαζε. Ως που από το ένα άκρο φθάσαμε στο εντελώς αντίθετο. Αυτή τη περίοδο αξίζει κάποιος να κάνει μια βόλτα στο ΙΚΑ της Καβάλας. Έτσι για να δει τι απέμεινε…

 

Στο Δασαρχείο ανέβηκε χθες ο Αρχέλαος Γρανάς κι οι συνεργάτες του, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Συζήτησαν με τους εκπροσώπους της υπηρεσίας σημαντικές λεπτομέρειες του έργου που συνεχίζεται κι αφορά το φράγμα Μαρμαρά. Άλλη «πονεμένη» ιστορία που ευτυχώς φθάνει στο τέλος της. Δηλαδή το φράγμα όπου να ‘ναι τελειώνει. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές. Αυτό το στηρίζει στην ανταπόκριση που έχουν οι καθημερινές του εξορμήσεις. Ο Γρανάς πηγαίνει σε όλο το Νομό για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Οι εκλογές άλλωστε δεν είναι κάτι μακρινό, γενικό και αόριστο. Οι εκλογές έφθασαν.

 

«Εγκαινιάζει» την προεκλογική του προσπάθεια σήμερα το απόγευμα το ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Όσκαρ με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και κεντρικό ομιλητή από την Αθήνα. Θα παρουσιαστούν οι βασικοί υποψήφιοι στο Νομό Καβάλας. Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του Χρήστου Τρέλλη. Ο οποίος – η αλήθεια να λέγεται- έρχεται στη Καβάλα σπάνια. Ίδια εκδήλωση κάνει σε όλες τις πρωτεύουσες νομών του ΚΚΕ αυτές τις μέρες. Το Σάββατο σειρά έχει η Ξάνθη.

 

Ισχύει η δέσμευση Παυλίδη. Ως την Κυριακή θα ανακοινώσει τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του και στους 5 Νομούς. Χθες το απόγευμα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος πήγε στους αγρότες του Νέστου όπου συνέπεσε με τον Άρη Γιαννακίδη. Πάσης φύσεως περιφερειακοί υποψήφιοι θα περάσουν αυτό το διάστημα από το μεγάλο μπλόκο των αγροτών του Νέστου.

 

Στη «γραμμή» Μάκη Παπαδόπουλου το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, εξέδωσε χθες ανακοίνωση κατά της αύξησης της τιμής των διοδίων: Πλήττουν τους επαγγελματίες του εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές, τα υψηλά τέλη διέλευσης από τους σταθμούς διοδίων του εθνικού δικτύου, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο στη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Αθήνα οφείλουν να σταματήσουν για πληρωμή σε 10 σημεία διοδίων, ενώ σε πολλά τμήματα του συγκεκριμένου οδικού άξονα οι οδηγοί δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών διαδρομών» υπογραμμίζει ο κ. Ζορπίδης και ζητά την παρέμβαση του κ. Σαμαρά για να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές των διοδίων και η χρήση τους να επιβάλλεται αναλογικά με τη χρήση του δρόμου.

 

Σωστή παρατήρηση συμπολίτη για τα κοινόχρηστα ποδήλατα που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης: «Σκουριάζουν τα ποδήλατα αχρησιμοποίητα. Όπως ακριβώς το είχα φανταστεί. Εκατό τόσα χιλιάρικα πεταμένα, κι ας είναι …ευρωπαϊκά. Δεν θα διαφωνούσα με την κίνηση αυτή που όντως θα ήταν καλή, αν υπήρχε έστω ένας υποτυπώδης ποδηλατόδρομος!Είναι σαν να έχουμε Φόρμουλα 1 αυτοκίνητο μέσα σε αυτήν την πόλη. Εντελώς άχρηστη δηλαδή. Πρώτα λοιπόν ποδηλατόδρομοι και μετά τα ποδήλατα, αλλιώς είναι όλα άχρηστα».

 

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στη Κομοτηνή, μετά από πρόσκληση της ΠΕΔ. Συζήτησαν τα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Η Καβάλα είχε στη συνάντηση Σιμιτσή, Μιχαηλίδη, Χατζηεμμανουήλ. Απουσίαζε μόνο ο Δήμαρχος του Παγγαίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης