• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ποικίλες αντιδράσεις από διάφορους εμπλεκόμενους τοπικούς παράγοντες προκαλεί η ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας σύμφωνα με την οποία επίκειται η έναρξη εργασιών τόσο στην οδό Βενιζέλου όσο και στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Χθες το Αστικό ΚΤΕΛ απείλησε ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη ενώ άλλοι σύλλογοι και φορείς δείχνουν απρόθυμοι να «εγκρίνουν» όσα σχεδιάζονται. Δικαιώνεται πλήρως το χθεσινό ερώτημα που διατυπώσαμε σε αυτήν εδώ τη σελίδα: Το μεγαλόπνοο έργο είναι κοινωνικά ώριμο; Ακόμη κι αν κάποιος επικαλεστεί τη διαβούλευση που προηγήθηκε, προκύπτει ότι η κοινωνική αποδοχή των αλλαγών που περιλαμβάνονται στην εργολαβία δεν έφθασε ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Σε αυτό φταίει ο Δήμος Καβάλας. Όχι μόνο αυτός.

 

Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε τόσο πολλές φορές που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κυριολεκτικά βαρέθηκαν να φιλοξενούν τις ίδιες και τις ίδιες ανακοινώσεις. Έγιναν συναντήσεις διαβούλευσης όπως αυτή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Άπαντες δήλωσαν ότι συμφωνούν με δύο όμως αστερίσκους. Ο ένας είναι εύκολος. Αφορά την προσωρινή μεταφορά τμήματος της λαϊκής αγοράς. Σε αυτό το θέμα θα βρεθεί (εύκολα ή δύσκολα) λύση. Ο δεύτερος αστερίσκος εκφράζεται κυρίως από το Αστικό ΚΤΕΛ κι έχει να κάνει με τα κυκλοφοριακά δεδομένα και στους δύο δρόμους.

 

Το Αστικό ΚΤΕΛ αρνείται να δεχθεί όσα κυκλοφοριακά περιλαμβάνει το έργο, ζητά συνολική κυκλοφοριακή μελέτη. Περίπου σαν αυτή που έκανε το 2005 και το 2004 ο Νότης Παρασκευόπουλος. Ο οποίος από τότε έλεγε ότι οι μελέτες είναι χρήσιμες μόνο αν μπορούν να εφαρμοστούν. Τότε ήλπιζε ότι με τη νέα δημοτική αστυνομία η μελέτη που εκπόνησε θα εφαρμόζονταν. Μέρος της οποίας αφορούσε τη μονοδρόμηση της Βενιζέλου. Σήμερα που επιχειρείται νέα αλλαγή στην ίδια περιοχή υπάρχουν μελέτες. Υπάρχουν σχέδια αλλά δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία.

 

Το μήνυμα μας είναι απλό και συγκεκριμένο. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν σε αυτό που πάει να γίνει ώστε να γίνει όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος, πρέπει να ακουστούν τυχόν νέες προτάσεις και στο τέλος όλοι μαζί να προχωρήσουν στον κοινό όπως φαίνεται στόχο. Η συγκεκριμένη κεντρική περιοχή να γίνει καλύτερη κι ομορφότερη. Η ουσία του έργου αυτό το διασφαλίζει. Εκεί που τα χαλάμε είναι όταν κοντά στις άλλες αλλαγές προσθέτουμε και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ας κοιτάξουν να τα βρουν γιατί αλίμονο μας. Ετοιμάζονται να ξοδευτούν τόσα χρήματα κι εμείς μαλώνουμε για το αν η οδός Βενιζέλου θα είναι μονόδρομος προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν χρέος να συζητήσουν και κάπου να συμφωνήσουν. Πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας. Αν δεν κάνει συζήτηση τώρα κινδυνεύει να την «πατήσει» όπως έγινε επί Εριφυλλίδη. Τότε η οδός Βενιζέλου μονοδρομήθηκε προσωρινά και μετά επανήλθε στα γνωστά της χάλια. Τα οποία κατά γενική ομολογία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

 

Ο δημοτικός σχεδιασμός, που ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε, προβλέπει έναρξη των εργασιών εντός του μήνα από τα εύκολα τμήματα του έργου. Οι τεχνικές εργασίες στη Βενιζέλου προγραμματίζονται να γίνουν μετά τις δημοτικές εκλογές. Μέχρι τις εκλογές στην οδό Βενιζέλου δεν θα αλλάξει τίποτα. Αυτό είναι το χειρότερο. Αν επανεκλεγεί ο Σιμιτσής θα έχει λάβει «πράσινο φως» και για την μονοδρόμηση της Βενιζέλου. Θα αδιαφορήσει για τις αντίθετες απόψεις, θα προχωρήσει κανονικά. Αν αντίθετα εκλεγεί άλλος δήμαρχος τότε όλα- όσα αφορούν την Βενιζέλου- θα βρεθούν στον «αέρα». Το χειρότερο τελικά θα είναι στο τέλος να μην γίνει τίποτα. Αυτή η κατάρα μας κυνηγά ως πόλη σε πολλές και διάφορες ίδιες περιπτώσεις. Είναι ένα σαράκι που έτσι εύκολα δεν το βγάζουμε από πάνω μας.

 

Με αυτόν τον σχεδόν παραδοσιακό τρόπο όχι μόνο η κυκλοφοριακή κατάσταση στην οδό Βενιζέλου αλλά και πολλά ακόμη τοπικά προβλήματα παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών. Είναι από τη μια η ατολμία κι από την άλλη η γενικότερη επιφύλαξη και άρνηση όταν κάτι στραβό πάει να αλλάξει. Κουσούρια προηγούμενων δεκαετιών ισχύουν ακόμη και σήμερα επειδή κάποιος κάποτε δεν ήθελε, επειδή άλλος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε, επειδή δεν έγινε σωστή ενημέρωση, επειδή μεσολάβησαν εκλογές κι ο Δήμαρχος άλλαξε.

 

Μέσω του Facebook ανακοίνωσε προχθές βράδυ την υποψηφιότητα του με τον Κωστή Σιμιτσή ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης. Για τον Φίλιππα Αναστασιάδη- υποψήφιο δήμαρχο Παγγαίου- λένε ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός σε όλο το δήμο Παγγαίου. Για αυτό τον πιέζουν να κάνει όσο το δυνατό περισσότερες περιοδείες και γνωριμίες. Όλοι σχεδόν οι πρόεδροι πολιτιστικών και άλλων συλλόγων δέχθηκαν πρόταση να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Οι περισσότεροι είπαν από την αρχή όχι. Κάποιοι είπαν ναι. Το χειρότερο το έκανε ένα μέρος προέδρων συλλόγων. Είπε ναι και μετά από λίγο διάστημα τα γύρισε…

 

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι. Είναι ανεύθυνο να τους κοροϊδεύουμε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δεχθούμε τη πρόταση τους και θα είμαστε υποψήφιοι μαζί τους. Είναι ντροπή να τους λέμε ότι δεχόμαστε τη πρόταση τους και μετά από λίγες μέρες να επανερχόμαστε και να τους λέμε όχι. Σε αυτές τις καταστάσεις – που δεν είναι λίγες- η κοινωνία εκτίθεται. Τα πρόσωπα επίσης. Οι πολίτες (που συνήθως κάνουν αυστηρή κριτική) πρέπει να καταλάβουν ότι με τους υποψήφιους γίνονται εξ αρχής καθαροί λογαριασμοί. Αυτό επιβάλλει η εντιμότητα και η ειλικρίνεια.

 

Αιρετός έκανε πρόσφατα περιοδεία στα διάφορα έργα της αρμοδιότητας του. Παντού αναζήτησε να βρει τον έχοντα την ευθύνη της επίβλεψης, δημόσιο υπάλληλο. Δεν τον βρήκε πουθενά! Όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ο υπάλληλος έκανε επίβλεψη πέντε λεπτών και μετά … χάνονταν κάπου στις δικές του δουλειές και υποχρεώσεις. Ποιο είναι το χειρότερο; Ο αιρετός για πολλούς λόγους διστάζει να δώσει συνέχεια στο θέμα. Αλλάζει ποτέ αυτή η Ελλάδα;

 

Τροχονόμος εμφανίστηκε χθες το πρωί έξω από τοπικό σούπερ μάρκετ. Μπήκε στο κατάστημα ενημερώνοντας τους πελάτες να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα τους από την περιοχή επειδή ενοχλούσαν (;) κι επειδή επρόκειτο να βεβαιώσει παραβάσεις παράνομης στάθμευσης. Κάπως έτσι οι πελάτες του σούπερ μάρκετ άφησαν στην άκρη τις αγορές τους κι έτρεχαν να γλιτώσουν την κλήση. Όσοι διαμαρτυρήθηκαν στον τροχονόμο έλαβαν συγκεκριμένη απάντηση. «Υπάρχει καταγγελία» είπε και δεν άφησε κανένα περιθώριο άλλης διαπραγμάτευσης.

 

Το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας φιλοξένησε χθες ταυτόχρονα δύο πλοία της NEL κι ένα φέρι μποτ της ΝΕΚ. Τα πλοία της NEL έδεσαν στις πρώτες ράμπες, δίπλα τους φιλοξενήθηκε το φέρι μπότ. Με αυτόν τον τρόπο το λιμάνι έδειξε τις δυνατότητες του. Οι οποίες υπάρχουν 365 μέρες το χρόνο, για κάθε είδους πλοίο. Αν υπάρχει καλή διάθεση θα υπάρξει λύση. Όλα αυτά τα σημειώνουμε επειδή έρχεται η ώρα των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Που θα ζητούν να δένουν παράλληλα με την αίθουσα επιβατών.

 

Οι περισσότερες νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο είναι αντίθετες στην υποψηφιότητα Βουδούρη. Ε και; Η ηγεσία τον στηρίζει ακόμη. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει βλέπουμε ταυτόχρονα να μεγαλώνουν και τα προβλήματα του. Παλαιότερα ήταν αδιανόητο για το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς άλλα να λέει η τοπική οργάνωση κι άλλα η ηγεσία. Τώρα έγινε κι αυτό.

 

Εκδήλωση ίδια με αυτή της Αλφαβητοπαρέλασης θα γίνει στο Δήμο Παγγαίου. Ετοιμάζεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα – μάλλον την Τσικνοπέμπτη- στο Κοκκινόχωμα. Πρωταγωνιστές θα είναι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής. Καλή τους επιτυχία.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής μαθαίνει τα νέα του κλειστού κολυμβητηρίου (θα φιλοξενήσει πανελλήνιους αγώνες το Σάββατο και τη Κυριακή) και σχολιάζει: Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης μας. Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν η διοίκηση του ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, είχε αντιληφθεί νωρίτερα την αξία του κλειστού κολυμβητηρίου και δεν είχε αναλωθεί στην δυσφήμησή του με τον φτηνό σε έμπνευση πόλεμο για να μειώσει την προσφορά της διοίκησης Καλλιοντζή στην Νομαρχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης