• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

3 περίπου ώρες άργησε να έρθει στη Καβάλα το «Καραβάνι των Σχολικών Φυλάκων». Αυτή η καθυστέρηση μαζί με την έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης δημιούργησε διάφορα προβλήματα στους υποψήφιους που περίμεναν από τις 9 το πρωί στο Δημοτικό Κήπο. Για παράδειγμα ο Κώστας Μορφίδης τρεις περίπου ώρες ήταν στο σημείο της υποδοχής και περίμενε ενώ ο Δήμαρχος εμφανίστηκε κατά τις 9.30 και μετά έφυγε για το γραφείο του αφού νωρίτερα κατάλαβε ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. Ενημερώθηκε κι επανήλθε στη σωστή ώρα.

 

Ποιος φταίει για την 3ωρη καθυστέρηση; Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στον Δήμο βιάστηκε να αποδώσει όλη την ευθύνη στην αστυνομία. Αυτή, είπε, τους καθυστέρησε. Εννοούσε ότι τους καθυστέρησε σκόπιμα. Ο Χρήστος Ποτόλιας υποστήριξε πάνω κάτω το ίδιο πράγμα. Σημειώνουμε ότι το ΠΑΜΕ περίμενε από τις 9 έως τις 11.30 χθες το πρωί στον κόμβο των Άσπρων Χωμάτων. Οι δε συνοδοί αστυνομικοί ισχυρίζονταν το ακριβώς αντίθετο. Ότι για την καθυστέρηση έφταιγαν οι διαδηλωτές σχολικοί φύλακες.

 

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Όσο το «Καραβάνι» κινείται στην Εγνατία οδό, κινείται με μικρή ταχύτητα. Αυτό το επιβάλλει η Τροχαία που τους συνοδεύει. Χθες όμως αναχώρησαν από την Αλεξανδρούπολη με 45 λεπτά καθυστέρηση (λόγω βροχής, είπαν οι ίδιοι), έκαναν στάση στη Κομοτηνή αν και αυτή δεν ήταν στο πρόγραμμα. Σταμάτησαν και στο μπλόκο των αγροτών στη διασταύρωση της Χρυσούπολης. Κάτι που επίσης δεν ήταν στο πρόγραμμα.

 

Υπό όλες αυτές τις συνθήκες και τα ενδιάμεσα γεγονότα είναι φυσικό να αργήσουν. Την … πάτησαν όσοι πίστεψαν την αρχική ανακοίνωση που αναφέρονταν σε άφιξη στις 9 το πρωί. Κι επειδή η αυτοκριτική ήταν και παραμένει μια δύσκολη υπόθεση, όλα «φορτώθηκαν» στην αστυνομία. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.

 

Κατά τα άλλα το «Καραβάνι» συνεχίζει την πορεία του προς την Αθήνα όπου θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα. Εκτός από τους αδικημένους σχολικούς φύλακες συμμετέχουν κι άλλοι. Όλοι θύματα της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής. Όλοι προσπαθούν να δικαιωθούν. Όλοι πηγαίνουν και ξαναπηγαίνουν στα υπουργεία αλλά τίποτα. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

 

Οι κάθε είδους υποψήφιοι είναι σταθερά το «αλατοπίπερο» της καθημερινότητας μας. Αυτοί ήταν νωρίς νωρίς στον Δημοτικό Κήπο για το προαναφερθέν «Καραβάνι», κάποιοι άλλοι ήταν χθες το απόγευμα στο μπλόκο των αγροτών στον Αμυγδαλεώνα. Εννοούμε τους Γρανά- Παπακοσμά. Αμέσως μετά περιόδευσαν στα υπόλοιπα χωριά της επαρχίας Καβάλας. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δεν άρχισε ακόμη τις περιοδείες. Περιμένει την ανακοίνωση του Παυλίδη. Ο οποίος ενώ στη Καβάλα δεν έχει πρόβλημα καθυστερεί. Ο βασικός λόγος αναφέρεται στη Κομοτηνή. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι για τον τίτλο του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη είναι ένα σωρό.

 

Η εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής χθες έγραφε: «Επαφή με τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας για να αναλάβουν το ρίσκο της επιλογής των αντιπεριφερειαρχών στην Ροδόπη είχε ο Γιώργος Παυλίδης στην Αθήνα όπου μετέθεσε την ευθύνη της τελικής επιλογής εκεί ενώ ο ίδιος προσπαθεί ν΄ αποφύγει τον σκόπελο της δυσαρέσκειας κοντινών συνεργατών του μεταθέτοντας την …καυτή τελική επιλογή σε τρίτους. Εν αναμονή είναι οι Χρήστος Μέτιος, Κυριάκος Μπαμπασίδης, Νίκος Τσαλικίδης και ο Κώστας Μιχελής, ο τελευταίος μάλλον βλέπει να απομακρύνεται η πιθανότητα να είναι στην φετινή διαδικασία αν και ό ίδιος λέει ότι έχει στο τσεπάκι του χιλιάδες προσωπικές ψήφους».

 

Το ΚΚΕ βρήκε τον υποψήφιο δήμαρχο Νέστου αλλά όχι τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αυτούς συνεχίζει να τους αναζητά. Χρόνο έχει στη διάθεση του. Αισιοδοξία υπάρχει. Η προσπάθεια συνεχίζεται με καλές προοπτικές. Ο στόχος παραμένει δύσκολος, είναι όμως εφικτός.

 

Μετά λένε ότι το δημόσιο δεν λειτουργεί. Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει το αντίθετο. Το ξενοδοχείο Ιμαρέτ ζήτησε στις 31 Γενάρη άδεια από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να προχωρήσει σε αντικατάσταση κουφωμάτων σε ορισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου. Η υπηρεσία απάντησε θετικά στις 11 Φεβρουαρίου. Δηλαδή πολύ σύντομα. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά αφού όταν πρέπει, αυτοί που πρέπει κάνουν καλά τη δουλειά τους.

 

Μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρχουν παιχνίδια λούνα παρκ στην κεντρική πλατεία. Φυσικά με άδεια του Δήμου Καβάλας. Μετά θα αποσυρθούν. Όλο αυτό το διάστημα το πάνω μέρος της πλατείας είναι μια περίεργη κατάσταση παιδικής χαράς και πλατείας μαζί. Καλό το επιχειρηματικό προφίλ της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά ως προς τις πλατείες έπρεπε να υπάρχουν όρια. Κανόνες καλαισθησίας. Εκτός αν το όμορφο δεν είναι πλέον ζητούμενο. Ίσως να προέχει το κέρδος με οποιοδήποτε κόστος.

 

Από 50 έως και 80 άτομα- υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του- σκοπεύει να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Μάκης Παπαδόπουλος. Η εκδήλωση έχει συγκεκριμένο στόχο να δείξει τη δυναμική της προσπάθειας, την αποφασιστικότητα να πετύχει τον στόχο που ο υποψήφιος δήμαρχος έθεσε. Χθες το πρωί και το απόγευμα συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου μοίρασαν μαγαζί- μαγαζί προσκλήσεις σε όλους τους εμπόρους καταστηματάρχες. Γύρισαν όλη την αγορά διανέμοντας πρόσκληση για την εκδήλωση της Δευτέρας. Δεν ήταν μόνο πρόσκληση ήταν και μια επιστολή προς κάθε μικρομεσαίο.

 

Κάποιοι από αυτούς που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα βιάζονται. Ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους από χθες, μέσω του διαδικτύου. Η κ. Σοφία Δεδέογλου γράφει στη σελίδα της: «Με χαρά σας ανακοινώνω τη συμμετοχή μου στις Δημοτικές Εκλογές 2014 για το Δήμο Καβάλας, με τον συνδυασμό ”Ο Τόπος Της Ζωής Μας” του ανεξάρτητου υποψήφιου Δημάρχου Μάκη Παπαδόπουλου. Σας προσκαλώ την Δευτέρα 17/02 στις 19:00μμ στο Ξενοδοχείο Ωκεανίς όπου θα κόψουμε την πίτα μας και θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας. Προσωπικά ζητώ τη στήριξή σας καθώς κι αυτή των δικών σας ανθρώπων ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να παλέψω για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον γιατί η πόλη που λατρεύουμε αλλά και όλοι εμείς το αξίζουμε. Σας ευχαριστώ».

 

Στην Ξάνθη θα είναι σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης. Θα παραστεί στην εκδήλωση κοπής πίτας της οργάνωσης του Νομού. Στις προσκλήσεις και τις ανακοινώσεις για το γεγονός εμφανίζεται ως το κεντρικό πρόσωπο και ο βασικός ομιλητής!

 

Η δημοτική επιχείρηση Θάσου οφείλει 25.000 ευρώ στη Δημωφέλεια από το Φεστιβάλ Φιλίππων του 2012. Ο Δήμος Θάσου οφείλει επίσης στη Δημωφέλεια 8.000 ευρώ από το Φεστιβάλ Φιλίππων του 2013. Χρειάζεται να γνωρίζουμε και το περσινό χρέος ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση. Στη Δημωφέλεια εκτιμούν ότι πιο εύκολα θα πληρωθούν τις 8.000 ευρώ παρά τις 25.000 ευρώ.

 

Από την ιστοσελίδα των εργαζόμενων στη Καβάλα Όιλ αντιγράφουμε μια διαφορετική, ωραία είδηση που συνδέει την παραγωγική διαδικασία με τα πιτσιρίκια: Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στον Παιδικό Σταθμό Μέριμνα του Παιδιού στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του επαγγέλματός μας σε 18 παιδάκια μιας τάξης παιδικού Σταθμού. Με απλά, κατανοητά λόγια και την απαραίτητη βοήθεια της νηπιαγωγού, δείξαμε στα παιδιά που εργαζόμαστε, πως δουλεύουμε με ασφάλεια, τι παράγουμε και πως κρατάμε το περιβάλλον καθαρό, παρά το γεγονός ότι οι εξέδρες είναι μέσα στη θάλασσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά όταν τους είπαμε ότι γύρω από τις εξέδρες παίζουν πολλά δελφίνια και φώκιες. Εντύπωση προκάλεσε στα παιδιά η φόρμα εργασίας, το κράνος, καθώς και η μάσκα ατομικής προστασίας που φορούσε ο συνάδελφος κατά την επίδειξη. Η παρουσίαση διήρκεσε 25 λεπτά κι έγινε στα πλαίσια σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Παιδικού Σταθμού. Ευχαριστούμε το συνάδελφο για την επίδειξη και τις φωτογραφίες κι ευχόμαστε τέτοιου είδους παρουσιάσεις να συνεχιστούν και σε μεγαλύτερες σχολικές τάξεις, μιας και η πόλη μας ζει για περισσότερο από 30 χρόνια στο ρυθμό της παραγωγής πετρελαίου… θα ήταν κρίμα μια τέτοια μοναδική εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα να μην παρουσιάζεται στους μελλοντικούς συναδέλφους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης