• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων της Κηπούπολης, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η κεραία της Vodafone –έκρινε- λειτουργεί νόμιμα, κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Αρκούσαν κάποιες λίγες μετρήσεις κι ένας φάκελος δικαιολογητικών που κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία το 2012 αλλά τώρα θα εξεταστεί αναλυτικά. Όλα τα άλλα είναι για τα μέσα ενημέρωσης και τις διάφορες εντυπώσεις. Στο δικαστήριο αυτά δεν έχουν δα και μεγάλη σημασία. Εκεί παίζουν ρόλο οι νόμοι. Πρόσφατοι και παλαιότεροι, είναι όλοι υπέρ των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των εταιριών που τις εγκαθιστούν.

 

Έπρεπε να το περιμένουμε. Έπρεπε να είχαμε λάβει το μάθημα μας από μια παρόμοια υπόθεση που κι αυτή για καιρό μας απασχόλησε. Εννοούμε το κατάστημα Jumbo στον Αμυγδαλεώνα. Και σε αυτή τη περίπτωση κάποιοι φώναζαν, ισχυρίζονταν ότι αδικούνται. Έκαναν καταγγελίες ότι δεν τηρείται η νομοθεσία. Όταν όμως ήρθε η ώρα των νόμων και των διατάξεων τότε το κατάστημα του Αμυγδαλεώνα έλαβε κανονικά άδεια. Πανηγυρικά, θα συμπληρώναμε. Κι άφησε τους φορείς και τους επαγγελματίες να λένε άλλοι το μακρύ τους κι άλλοι το κοντό τους.

 

Οι κυβερνήσεις των Μνημονίων αλλά κι αυτές πριν από τα Μνημόνια φρόντισαν τόσο για τις κεραίες όσο και για τα διάφορα σούπερ μάρκετ. Χωρίς πολλοί να πάρουν μυρωδιά δημιούργησαν ένα τέτοιο υπόβαθρο νόμων που ουδείς «μεγάλος» βγαίνει χαμένος. Όσο κι αν λοξοδρόμησε, όσο κι αν λοξοκοίταξε, όσο κι αν παρατύπησε. Ο νομοθέτης –δηλαδή αυτός που εισηγήθηκε τον νόμο στη Βουλή- είχε στο μυαλό του ένα πράγμα. Πως στο τέλος θα γίνει η δουλειά. Η κάθε δουλειά των «μεγάλων». Όποτε οι νόμοι δεν έφθαναν, δεν ήταν αρκετοί ή κατάλληλοι, άπαντες ήταν έτοιμοι για μια τροπολογία. Της τελευταίας στιγμής, της …σωτηρίας, της θετικής λύσης και της ουσίας!

 

Ακόμη κι αν «απέναντι» από ένα κατάστημα ή μια κεραία είναι οι πολλοί, ακόμη και τότε οι κανόνες είναι έτσι διαμορφωμένοι που νικητής είναι πάντα ίδιος. Ο «μεγάλος». Οι «μικροί» και πολλοί το πολύ πολύ να μείνουν με τις εντυπώσεις ή με τις πρόσκαιρες μικρές νίκες. Στο τέλος τον πόλεμο τον κερδίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

 

Σε αυτή τη ζωή και σε αυτή την Ελλάδα αποδεικνύεται στη πράξη τι συμφέρει. Συμφέρει να πλησιάζεις τους ισχυρούς. Να συνεργάζεσαι μαζί τους προσδοκώντας παράλληλα κέρδη. Όσο πηγαίνεις κόντρα τόσο χάνεις. Είναι προτιμότερο να λειτουργείς μαγαζί δίπλα στο Jumbo παρά να αγωνιστείς να κλείσεις το Jumbo. Είναι καλύτερα να φιλοξενείς μια κεραία στο μπαλκόνι ή στη ταράτσα σου παρά να καταθέτεις αίτημα κατάργησης της. Βολεύει να συμβιβαστείς με ένα σούπερ μάρκετ δίπλα στο σπίτι ή το μαγαζί σου από το να το καταγγέλλεις στη πολεοδομία. Κι όσοι ζούσαν αλλού, με διάφορες αφορμές προσγειώθηκαν κι αυτοί…

 

Παρηγοριά μας όλα τα υπόλοιπα. Με πιο πρόσφατο αυτό το νέο που αφορά την προοπτική ανάπτυξης του τόπου μέσω των ζώντων ζώων. Ήρθαν οι παράγοντες της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο ως πελάτες του νέου λιμανιού αλλά και ως αγοραστές πολλών ζώων της περιοχής. Αγελάδων, προβάτων, κατσικιών. Αν «κλείσει» η συμφωνία τότε δεν θα αφήσουν ζώο για ζώο στο Νομό Καβάλας. Θα τα αγοράσουν όλα! Γιατί να μην προχωρήσει το deal;Τους φιλοξενήσαμε άριστα. Τους δείξαμε τις διάφορες δημόσιες κι ιδιωτικές μας υποδομές. Τους εξηγήσαμε ότι μόνο το νέο λιμάνι της Καβάλας έχει δικαίωμα εξαγωγής ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες.

 

Αυτοί χάρηκαν, γέλασαν, γνώρισαν και γνωρίστηκαν κι ικανοποιήθηκαν. Είναι ήδη καθοδόν για τον επόμενο τους προορισμό. Τη Νέα Ζηλανδία. Όπως και να το δει κάποιος είναι προτιμότερο, ευκολότερο, οικονομικότερο να αγοράσουν από την Ελλάδα παρά από την μακρινή Αυστραλία. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι. Θα είναι ευπρόσδεκτοι ως επενδυτές σε μια περιοχή που καιρό ψάχνει τέτοιες καλές συνεργασίες.

 

Ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι υπάρχει σοβαρή εφοπλιστική πρόταση για εμπορική σύνδεση της Καβάλας με τη Ραιδεστό και την Καλλίπολη. Τόσο καλή ιδέα που ο ΟΛΚ για να μην «στραβώσει» την κρατούσε μυστική. Ως που ο Υφυπουργός Παπαδόπουλος αποκάλυψε τη προοπτική στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Παρά τα όσα λέγονται για την Τουρκία, σύμφωνα με τα οποία θέλει να «κατακτήσει» την πατρίδα μας, τα καινούργια σενάρια προβλέπουν το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα μπορεί να την ξεπεράσει οικονομικά όσο αυτή θα ταλαιπωρείται από διάφορα εσωτερικά προβλήματα.

 

Κι ενώ ο … μύθος είναι άλλος, άλλα μας προκύπτουν στην πορεία. Σήμερα η γειτονική χώρα κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση κι ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Η Τουρκική δημοκρατία χάνει έδαφος. Ποτέ δεν ήταν σαν την Ελληνική, την παρεξηγημένη. Τελευταία ωστόσο τα πράγματα χειροτερεύουν δίπλα μας. Κάπως έτσι τα κεφάλαια κοιτούν άλλες περιοχές αφού το Τούρκικο έδαφος δεν παρέχει την ασφάλεια, την εργασιακή και άλλη ειρήνη.

 

Προεκλογικά νέα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς συμφώνησε με τον Γρηγόρη Αϊβαζίδη. Ο αθλητής και ΑμΕΑ θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας. Επίσης ο κ. Γρανάς «έκλεισε» το θέμα της Θάσου. Εκεί θα είναι πάλι υποψήφιος ο Νίκος Πατήρας μαζί με γιατρό από τη νότια Θάσο. Συνεχίζει ο κ. Γρανάς τη προσπάθεια να ανανεώσει το ψηφοδέλτιο. Όπως όλα δείχνουν θα τα καταφέρει πολύ καλά.

 

Ο Σάββας Μιχαηλίδης και αυτή τη φορά ήρθε στο συλλαλητήριο των αγροτών με τον πρώην Δήμαρχο Χρυσούπολης Μιλτιάδη Πασαλίδη. Θα ήταν καλύτερα να του επέτρεπαν να μιλήσει, το κοινό άλλωστε ήταν στην μεγάλη του πλειοψηφία ψηφοφόροι του Δήμου Νέστου. Όμως οι διοργανωτές ήταν αυστηροί και δεν ήθελαν να μπερδέψουν τον αγώνα τους με τα προεκλογικά. Κάπως έτσι έμειναν με την όρεξη κι άλλοι κι όχι μόνο ο Σάββας Μιχαηλίδης. Μπροστά μπροστά στέκονταν Σιμιτσής, Μαρκόπουλος, Ποτόλιας, Μορφίδης και άλλοι προκειμένου να τους δουν και να τους φωνάξουν για έναν σύντομο χαιρετισμό. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ευτυχώς γιατί αν μιλούσαν όλοι οι υποψήφιοι ακόμη θα ήμασταν στον Δημοτικό Κήπο.

 

Μια και αναφέραμε το όνομα του Κώστα Μορφίδη. Από το συλλαλητήριο των αγροτών στη Καβάλα βρέθηκε στο μπλόκο των αγροτών του Βόρειου Έβρου (και που είσαι ακόμη…). Εκεί μίλησε κι είπε –διαβάζουμε σε σχετική ανταπόκριση- τα ακόλουθα: «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να πάρουμε τη θέση που μας ανήκει ως κομμάτι αυτής της κοινωνίας που αγωνίζεται απέναντι στη μνημονιακή πολιτική που έχει σαρώσει τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Ήρθαμε να σταθούμε δίπλα στους αγρότες τους καθηγητές, τους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα και διαμαρτύρονται σήμερα στην Ορεστιάδα. Διαμαρτύρονται μπροστά στο εργοστάσιο Ζάχαρης που δε θα είναι τίποτα χωρίς αυτούς. Θα είναι ένα κουφάρι όπως τα περισσότερα εργοστάσια στη Θράκη έχουν καταντήσει κουφάρια εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση τούτη και οι προηγούμενες».

 

Για το τέλος αφήσαμε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Έγραψε άρθρο που το εμπνεύστηκε από την είδηση σύμφωνα με την οποία το κράτος θα «σβήσει» το χρέος του Μεγάρου Μουσικής. Το κείμενο –σε ασυνήθιστους για εκπρόσωπο της εκκλησίας υψηλούς τόνους- καταλήγει ως εξής: «Δεν βαριέσθε! Ας αυτοκτονούν κάθε μέρα μερικές δεκάδες Ελλήνων πολιτών εξ αιτίας της απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει. Εκεί ψηλά στο Κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι του Λαού δεν παίρνουν είδηση. Τους πληρώνουμε από τό αίμα μας για να ζούν σαν μεγιστάνες οι ίδιοι και για να διαχειρίζωνται τα εκατομμύρια σαν να ήσαν τραπουλόχαρτα! Αγαπητοί μου φίλοι, ήλθε η ώρα για να σας ειπώ την παροιμία: «ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον πιστεύει» !!!! Εκεί ψηλά στη Βουλή, όπως φαίνεται, σχεδόν όλοι είναι χορτάτοι! Χαρίζουν λοιπόν τα εκατομμύρια, που βγαίνουν από το αίμα του σημερινού Έλληνα, όπως εμείς θα κερνούσαμε κάποιον ένα καφέ».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης