• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Σε μία περίπου εβδομάδα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τα ονόματα των 5 υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών του. Διαψεύδεται η πληροφορία ότι στη Ροδόπη ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης θα είναι μουσουλμάνος. «Το πολύ πολύ να υπάρχει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης μουσουλμάνος στη Ξάνθη, όπως ήταν και το 2010» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μορφίδη. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε αυτές τις διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου ευκολότερα να προσεγγίσουμε το βασικό μας θέμα. Την προεκλογική δράση σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

Σήμερα ο Άρης Γιαννακίδης θα έρθει στη Καβάλα για να παραστεί στην ενημερωτική εκδήλωση όπου θα συζητηθεί το νέο ΕΣΠΑ. Όπως λέγεται θα έρθει στην Καβάλα από την Αθήνα που ήταν μέχρι και χθες. Η συζήτηση ανάμεσα σε αυτόν και την ΔΗΜΑΡ έγινε και σε κεντρικό επίπεδο αλλά συμφωνία δεν υπήρξε. Αυτό προκύπτει εμμέσως, από την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να «κατέβει» μόνη της με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον γιατρό Βασίλη Τραϊφόρο.

 

Εκ του κ. Γιαννακίδη λέγεται ότι οι συζητήσεις ήταν σε καλό επίπεδο μα στο τέλος υπήρξε διαφωνία σχετικά με τους όρους της συνεργασίας. Ειδικότερα οι του Άρη υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ ήθελε εκ των προτέρων μία θέση αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Γιαννακίδης δεσμεύονταν για θεματικό. Αυτή η υπόσχεση δεν κάλυψε την ΔΗΜΑΡ σε επίπεδο Περιφέρειας που ξαφνικά διέκοψε τις συζητήσεις χαράσσοντας δική της πορεία.

 

Ερωτηματικό είναι το τι θα πράξουν οι παραπονούμενοι κι «αδικημένοι» του Γιαννακίδη και του Παυλίδη. Φημολογείται ότι θα κάνουν προσπάθεια για τη δημιουργία ενός χωριστού ψηφοδελτίου. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σε αυτούς τους παραπονούμενους θα συμπεριλάβουμε και τον περιφερειακό σύμβουλο Καβάλας Κίμωνα Παπαδόπουλο. Ήλπιζε ότι ο Γιώργος Παυλίδης θα τον επιλέξει – ως παλαιότερο του Μαρκόπουλου- για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Στο τέλος έμεινε με τις λεγόμενες ελπίδες…

 

Νικολάου του Έβρου, Ξανθόπουλος της Δράμας κινούνται επίσης. Ψάχνονται. Για τον Παύλο Ζησίμου συζητείται η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Σάββα Μιχαηλίδη στο Δήμο Νέστου ενώ ο Τάσος Τσαλδαρίδης δεν δείχνει να μην συμμετέχει στη νέα προσπάθεια Γρανά. Αντίθετα ζήτησε χρόνο για να σκεφθεί και να αποφασίσει και ο Γιώργος Χριστοδουλίδης από την Ελευθερούπολη. Πρόκειται για τον περιφερειακό σύμβουλο με τα περισσότερα πήγαινε- έλα στη Κομοτηνή. Περισσότερα κι από τον Γρανά, λόγω της συμμετοχής του στην οικονομική επιτροπή. Η οποία συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα, πάντα στην Κομοτηνή.

 

Η ομάδα Γρανά «κλείνει» συνεχώς μέτωπα, καλύπτει κενά. Για το τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας άφησε τους υποψηφίους του από το Νέστο. Εκεί η έρευνα γίνεται από μηδενικής βάσης. Χρόνος όμως υπάρχει. Μπορεί να ψάχνει και να συζητά μέχρι περίπου το τέλος Απριλίου (βάση της εκλογικής νομοθεσίας).

 

Ούτε την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει προεκλογική εκδήλωση ο Κωστής Σιμιτσής. Ο οποίος θα μπει στη συγκεκριμένη προεκλογική δράση τον Μάρτιο. Η πρώτη του εκδήλωση θα είναι η γνωστή. Ο απολογισμός και η προβολή του έργου που έγινε τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Δεν αποκλείεται στην ίδια εκδήλωση να ανακοινώσει και ορισμένους νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του.

 

Χθες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας εξέδωσαν ανακοίνωση στήριξης (έμμεσης είναι αλήθεια) προς τον Περικλή Αμπεριάδη και τον Βαγγέλη Παππά. Αναμενόμενα όσα υπάρχουν στην ανακοίνωση. Τα είχαμε γράψει πριν από μέρες. Υπάρχει βέβαια μια αντίφαση αλλά αυτό είναι δικό τους, εσωτερικό θέμα. Από τη μια στηρίζουν υποψήφιο δήμαρχο προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη απορρίπτουν τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δηλαδή τι παραπάνω έχει ο Αμπεριάδης από τον Βέρρο; Να σκεφθεί κανείς ότι ο Αμπεριάδης είναι πολύ πρόσφατος στη τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ο Βέρρος δίνει σταθερά πετυχημένες αντιμνημονιακές εξετάσεις όλα τα χρόνια της κρίσης. Σε γενικές γραμμές ο κ. Βέρρος έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος. Άλλο αν δεν το πει. Κανονικά θα έπρεπε αλλά στο πλαίσιο της αυτοσυγκράτησης και του πολιτικού πολιτισμού μάλλον δεν θα πει το παραμικρό. Θα τα κρατήσει όλα μέσα του.

 

Είναι σίγουρο ότι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛΛ Καβάλας θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Παππά ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και με το ψηφοδέλτιο του Περικλή Αμπεριάδη. Πόσο μπορούν να συνυπάρξουν οι ανεξάρτητοι έλληνες με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούπολης, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η οποία ως συνήθως θα κριθεί στη πράξη.

 

Μεγάλη κινητοποίηση κάνει αυτές τις μέρες η τοπική ΝΔ προκειμένου η αυριανή εκδήλωση με την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να έχει κόσμο. Θέλουν να γεμίσουν την αίθουσα. Θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ώστε να δώσουν μήνυμα ενότητας. Πολλοί βέβαια έχουν ήδη φύγει για άλλα ψηφοδέλτια αλλά πάντα υπάρχουν τα χειρότερα. Τα οποία με τον έναν και τον άλλο τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν.

 

Στην εκδήλωση του Σαββάτου κεντρικά πρόσωπα δεν θα είναι αυτά που νομίζουμε. Δηλαδή η καλεσμένη βουλευτής και ομιλήτρια. Κεντρικά πρόσωπα θα είναι η Τσανάκα, ο Μαρκόπουλος, ίσως ο Παυλίδης (αν έρθει), ο Σάββας Μιχαηλίδης. Όλοι οι κομματικοί υποψήφιοι. Αυτοί θα επιδιωχθεί ώστε να καθίσουν στις πρώτες θέσεις και να προβληθούν ως οι άνθρωποι που στις προσεχείς εκλογές εκφράζουν πλήρως το κόμμα.

 

Πρόβλημα θα υπάρξει αν στην εκδήλωση εμφανιστούν οι άλλοι. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα όλα είναι πιθανά. Να εμφανιστεί στον Γαλαξία ένας Βαγγέλης Παππάς, ένας Μάκης Παπαδόπουλος ή κι ένας Κωστής Σιμιτσής. Έχουν τόσα πολλά τα μάτια μας αυτό το διάστημα που τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Οπότε ας κρατήσουν κάποιες επιπλέον άδειες καρέκλες. Δεν ξέρεις, ίσως χρειαστούν για αυτού του είδους τις παρουσίες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης