• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μάθαμε από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού προβλέπει κατάργηση της υπηρεσίας του ΕΟΤ στη Κομοτηνή, μεταφορά της στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παυλίδης αντέδρασε άμεσα. Ως γνήσιο τέκνο της Θράκης κατήγγειλε την προωθούμενη αλλαγή και «απώλεια», ζήτησε η υπηρεσία του ΕΟΤ να παραμείνει στη Κομοτηνή. Πολύ καλά έκανε, άλλο αν η άποψη του θα γίνει δεκτή από την Αθήνα. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί λίαν συντόμως.

 

Με αυτή την ευκαιρία θυμηθήκαμε τα δικά μας. Ίδια προβλήματα. Το γραφείο του ΕΟΤ στη Καβάλα καταργήθηκε προ λίγων ετών. Παρά τις αντίθετες υποσχέσεις έπαψε να εξυπηρετεί ένα σωρό επιχειρήσεις του Νομού. Οι οποίες δυστυχώς έπρεπε να εξυπηρετούνται στη Κομοτηνή. Τότε, που ο ΕΟΤ καταργούσε το γραφείο της Καβάλας, ουδείς Παυλίδης αντέδρασε. Μόνοι μας (με τους τότε βουλευτές) προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Τάχα τα είχαμε καταφέρει. Μπούρδες. Στο τέλος ο ΕΟΤ έφυγε από την Καβάλα, από την μοναδική πόλη της ΑΜΘ όπου έπρεπε να έχει καθημερινή παρουσία.

 

Πήγε στη Κομοτηνή χωρίς κανένας τους να πει το παραμικρό. Πέρασε ο καιρός. Ήρθε η σειρά της Κομοτηνής. Τώρα λοιπό ξεσηκώνονται οι της Θράκης. Χωρίς φυσικά να λένε όλη την αλήθεια. Παραλείπουν βασικά σημεία της ιστορίας, όπως για παράδειγμα το ότι το γραφείο του ΕΟΤ στη Κομοτηνή διασώθηκε λόγω κατάργησης αυτού της Καβάλας. Τώρα που για αυτούς ήρθε το αβγό στον… ποπό, τώρα ήρθε η ώρα της επανάστασης. Και της καταγγελίας.

 

Αυτές οι συμπεριφορές, αυτή η νοοτροπία, αυτή η κουτοπονηριά ήταν ανέκαθεν το βασικό μας πρόβλημα. Ισχυρίζονται ότι σκέπτονται όλη τη Περιφέρεια αλλά στο τέλος κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Πρόσφατα δεν ήταν που έκαναν ερώτηση για την επιδότηση εργασίας μόνοι τους οι βουλευτές της Θράκης; Τώρα οι της Θράκης διαμαρτύρονται επειδή χάνουν το γραφείο του ΕΟΤ. Το οποίο πιο μπροστά το έχασε η Καβάλα. Χωρίς τότε να συγκινηθούν.

 

Αποδεικνύεται μία ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όπου ακόμη και τώρα επικρατούν (για πολλούς) δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλη σημασία έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα όταν εντοπίζεται στη Θράκη, αλλιώς αντιμετωπίζεται όταν είναι πρόβλημα της Ανατολικής Μακεδονίας. Έτσι ήταν, έτσι παραμένει. Κάπου κάπου η Καβάλα και η Δράμα κάνουν προσπάθειες να προσεγγίσουν την άλλη πλευρά. Η Θράκη δείχνει να ανταποκρίνεται αλλά στο βάθος του μυαλού της σκέφτεται πάντα το ίδιο πράγμα. Τον εαυτό της. Μόνο αυτό.

 

Ο πρώην βουλευτής Σάββας Εμινίδης θέλει να επανέλθει στα κοινά, αυτή τη φορά στο χώρο του αθλητισμού. Ακούμε ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ερασιτέχνη ΑΟΚ. Οι εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν είναι άγνωστο μέχρι που φθάνουν οι στόχοι του κ. Εμινίδη. Λέτε να τον δούμε στη θέση του νέου προέδρου; Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποχωρήσει ο Ντίνος Κανάκης. Σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι τώρα.

 

Στις εκλογές του Απρίλη ο Κώστας Μακέδος θα επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρος στο σωματείο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Αναμένεται να γίνει ένα μικρό ντέρμπι αφού η θέση ενδιαφέρει τον σημερινό και πετυχημένο πρόεδρο Στέλιο Μαούνατζη. Για αυτές τις εκλογές η προεκλογική περίοδος άρχισε ήδη.

 

Είναι σκέτη απελπισία να βλέπεις πλημμυρισμένο το υπόγειο του «γυάλινου» κτιρίου στο παλιό Νοσοκομείο. Η απογοήτευση μεγαλώνει περισσότερο όταν ακούς ότι την εποχή της μετακόμισης οι υπεύθυνοι φρόντισαν ώστε η αντλία να συνεχίσει να δουλεύει για να απομακρύνει τα υπόγεια νερά. Μετά όλα ξεχάστηκαν. Κι η αντλία επίσης. Κανείς δεν πήγε να δει αν συνεχίζει να λειτουργεί. Κάπως έτσι ανακαλύψαμε το πρόβλημα τη περασμένη Δευτέρα.

 

Τώρα θα γίνει ο λεγόμενος απολογισμός των ζημιών αλλά και η κοστολόγηση αυτών. Στο υπόγειο υπήρχαν εγκαταστάσεις που έπαθαν ζημιά (μάλλον ανεπανόρθωτη) ενώ στον ίδιο χώρο έδρασαν άγνωστοι που ξήλωσαν ότι τους ήταν χρήσιμο. Αυτόν τον λογαριασμό εμμέσως πλην σαφώς θα τον πληρώσουμε όλοι μας.

 

======================================================

Υποψήφιος ο Γρηγόρης Αϊβαζίδης

Ο Γρηγόρης Αϊβαζίδης ανακοίνωσε προχθές μέσω του facebook την απόφαση του να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με τον Αρχέλαο Γρανά. Το κείμενο του αναφέρει: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την απόφασή μου να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά, έπειτα από σχετική πρόταση που μου έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Αρχέλαος Γρανάς. Ίσως σας είναι γνωστό ότι από τον Απρίλιο του 2005 λόγω τροχαίου ατυχήματος, απέκτησα παραπληγία και έκτοτε χρησιμοποιώ αναπηρικό κάθισμα. Πριν το ατύχημα ήμουν αθλητής του βόλεϊ του ΑΟ Καβάλα, αλλά και μετά από αυτό, συνεχίζω τον αθλητισμό στον στίβο και την καλαθοσφαίριση ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά εμπόδια και προκαταλήψεις που δυσχεραίνουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Μαζί με την δική σας υποστήριξη μπορούμε να δουλέψουμε για την άρση των εμποδίων και των διακρίσεων για μια περιφέρεια για όλους. Αφήνω την υποψηφιότητά μου στην κρίση σας, υποσχόμενος ότι η στιβαρή θέληση και η ακούραστη προσπάθεια του αθλητή, θα τεθεί ολόψυχα στην υπηρεσία των συμπολιτών μας και του τόπου μας».

 

 

Γράμμα από τη Σουηδία

Πολίτη που ζει στη Σουηδία – αλλά κατάγεται από τη Θάσο- σχολιάζει με τον ακόλουθο τρόπο την απόφαση του ΕΟΤ να μην λάβει μέρος στη τουριστική έκθεση του Γκέτεμποργκ: «Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο ΕΟΤ δεν θα συμμετάσχει στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Σκανδιναβίας που είναι η TUR στο Göteborg. Αυτό γίνεται έπειτα από 35 χρόνια διαρκούς παρουσίας γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η Σκανδιναβία να κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι των επισκεπτών μας με περίπου 2-2.5 εκατομμύρια επισκεπτών τον χρόνο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η αποχή θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στο μέλλον. Δεν μπορείς να αμελείς μια τόσο μεγάλη τουριστική αγορά, πρέπει να κάνεις τα πάντα για να διατηρήσεις και να αυξήσεις τους επισκέπτες. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελληνική οικονομία το πιο εγκληματικό είναι να κόβεις τις παραγωγικές επενδύσεις. Και η συμμετοχή σε μια τουριστική έκθεση μόνο σαν παραγωγική επένδυση για το μέλλον μπορεί να χαρακτηριστεί. Μαζί με τον ΕΟΤ εξαφανίστηκαν και σοβαροί τουριστικοί παράγοντες της Ελλάδας όπως μεγάλα ξενοδοχεία, Νομαρχιακές ενώσεις και τουριστικοί πράκτορες αφού στις μέρες μας μια τέτοια παρουσία σε ένα απομακρυσμένο γεωγραφικά μέρος χρειάζεται την ουσιαστική βοήθεια του Τουριστικού φορέα. Από την άλλη, την πολιτική πλευρά, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν κράτη όπως τα Σκόπια με μηδενικό τουρισμό ή τα κατεχόμενα της Κύπρου με αυτοτελή περίπτερα και η Ελλάδα όχι. Αν μη τι άλλο είναι κάτι που μας γεμίζει μελαγχολία όλους εμάς που ζούμε εδώ».

 

 

Η piazza del Popolo αναφέρει δημοσκόπηση της ΝΔ στην ΑΜΘ

Δημοσκόπηση πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα το κόμμα της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, η οποία αφορούσε πρόθεση ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές, καθώς και στις περιφερειακές εκλογές. Επίσης ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών σε θέματος οικονομίας, επικαιρότητας και της καθημερινότητας του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Piazza del Popolo, η πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές δίνει προβάδισμα στη ΝΔ για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αλλά με την ψαλίδα να έχει κλείσει κατά πολύ για το ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, ενώ τέταρτο είναι το ΠΑΣΟΚ με μονοψήφιο ποσοστό!!! Σε ότι αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αποτυπώνεται μικρό αλλά καθαρό προβάδισμα του Άρη Γιαννακίδη έναντι του Γιώργου Παυλίδη. Πιο συγκεκριμένα ο Άρης Γιαννακίδης κερδίζει στο νήμα τον Έβρο, με διψήφιο αριθμό ποσοστού τη Ροδόπη, ενώ μικρό προβάδισμα έχει στην Ξάνθη. Αντιθέτως ο Γιώργος Παυλίδης κερδίζει με μικρή διαφορά τη Δράμα, ενώ έχει καθαρό προβάδισμα στην Καβάλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ η Χρυσή Αυγή τα καλά ποσοστά της τα έχει σε Δράμα και Έβρο. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να αποτυπώνονται οι νέες κινήσεις που δημιουργούνται, ενώ η δημοσκόπηση δεν έχει όλες τις παρατάξεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις εκλογές αλλά δε γνωρίζουμε αν θα καταφέρουν να δώσουν το παρών! Να σημειωθεί ότι να νούμερα που σημειώνουν οι παρατάξεις είναι πολύ μικρά, ενώ οι αναποφάσιστοι / λευκό / δεν γνωρίζω κυμαίνονται γύρω στο 40%!!! Η ΝΔ, σύμφωνα με τις πηγές μας, θα κάνει τον Μάρτιο ακόμη μία δημοσκόπηση, ενώ από τον Απρίλιο, οι δημοσκοπήσεις θα είναι εβδομαδιαίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης