μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Πάντα η προεκλογική περίοδος είχε τους δικούς της κανόνες. Ήταν και παραμένει κάτι διαφορετικό, μια χρονική περίοδος όπου η υπερβολή εμφανίζεται συχνά. Σχεδόν καθημερινά. Μόλις η προεκλογική περίοδος τελειώσει, αμέσως μετά τα πράγματα επανέρχονται στη φυσιολογική θέση τους. Στο τέλος από τις εκλογές δεν θυμάσαι καθόλου το πώς έφθασες σε αυτές. Μόνο το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει σημασία. Ρυθμίζει τα επόμενα γεγονότα.

 

Σε αυτή τη προεκλογική περίοδο θα λέγαμε ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Με μία διαφορά. Τα πάθη του 2010 «μετακόμισαν» από τη Καβάλα στο Παγγαίο. Εκεί γίνεται πραγματικός πόλεμος την ίδια στιγμή που στην Καβάλα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ συνεννοείται άριστα με την υποψήφια της ΝΔ ώστε η εκδήλωση του ενός να μην γίνει την ίδια μέρα με την εκδήλωση της άλλης! Ο Σιμιτσής προσπαθεί με πολλά έργα τελευταίας στιγμής να δείξει ότι αντιμετωπίζει την καθημερινότητα (χθες άρχισαν οι ασφαλτοστρώσεις), ταυτόχρονα συνεχίζει να δέχεται κριτική γιατί αυτά τα έργα δεν τα έκανε τα προηγούμενα 3 – 3,5 χρόνια.

 

Στην Ελευθερούπολη κοντεύει να γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος επειδή ο Ξουλόγης κατέθεσε εκπρόθεσμα στο κράτος την δήλωση του πόθεν έσχες του 2010! Αν δεν υπήρχε το κίνητρο των εκλογών δεν θα ακούγονταν το παραμικρό για το θέμα. Εκεί όμως δημιουργούν ακραίες συνθήκες και καταστάσεις. Χθες ας πούμε άρχισαν να μιλούν ακόμη και για αρσενικό στο νερό της Ελευθερούπολης!

 

Εκεί- στον Δήμο Παγγαίου- έχουν να δουν πολλά ακόμη τα μάτια μας. Χρόνος υπάρχει κι όπως φαίνεται τα προεκλογικά μαχαίρια ακονίζονται περίτεχνα προκειμένου να είναι αιχμηρά ως το τέλος. Αυτή η προσωπική αναφορά για όλα όσα αφορούν τον κάθε υποψήφιο ήταν πάντα ένας τρόπος να οδηγηθείς στις εκλογές. Τέτοιες προεκλογικές περιπέτειες ζήσαμε πολλές στο παρελθόν. Τώρα- στο 2014- ο κόσμος περισσότερο αδιαφορεί παρά ασχολείται. Ακόμη κι αν του μοιράσεις πόρτα πόρτα την τοπική εφημερίδα, ακόμη και τότε την αφήνει στην άκρη. Ο λόγος; Έχει άλλα, σημαντικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

 

Ο προεκλογικός πολιτισμός στο τέλος θα επικρατήσει παντού. Είναι κάτι νέο αλλά δυνατό που το φέρνουν τα νέα δεδομένα, μέσα στα οποία γίνονται αυτές οι εκλογές. Είναι κάτι που πλέον επιβάλλεται. Καλές οι φωνές. Καλές οι καταγγελίες αλλά δεν έχουν την αξία που είχαν. Τα δε σκάνδαλα που τώρα- προεκλογικά- αποκαλύπτονται έπαψαν να είναι τα κατάλληλα εργαλεία μέσω των οποίων θα ξεγελάσεις το εκλογικό σώμα.

 

Ο κόσμος πάλι θα ψηφίσει σωστά. Γνωρίζει καλά τον κάθε υποψήφιο. Θα τον κρίνει με βάση το παρελθόν κι όχι στηριγμένος στις διάφορες προεκλογικές υπερβολές. Καλούμε λοιπόν τους υποψήφιους να συμμορφωθούν και να πορευτούν σύγχρονα. Λέγοντας τις δικές τους αλήθειες. Ασκώντας την κριτική της λογικής και της απλότητας. Κανείς εν ενεργεία Δήμαρχος δεν άλλαξε προεκλογικά. Κανένα προεκλογικό έργο δεν έσωσε κανέναν Δήμαρχο. Ούτε φυσικά ένας Δήμαρχος που δεν έδωσε δικαίωμα σε όλη τη θητεία του, μπορεί ξαφνικά να γίνει ο πονηρός και μπαγαπόντης. Ο καταχραστής του δημόσιου χρήματος ή ο απατεώνας.

 

Θέλουμε να ξεχωρίσουμε την παρουσία στην προεκλογική Καβάλα αυτού του νεαρού Γάλλου ακτιβιστή που ένας καλός άνεμος τον έφερε στην περιοχή μας. Δεν ξέρουμε τι μεσολάβησε, ποιος τον «προξένεψε», τι μπορεί να κερδίσει ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ίσως κι απολύτως τίποτα. Καταλαβαίνουμε ωστόσο ότι αυτή η φωνή είναι διαφορετική. Ένας δυτικοευρωπαίος δηλώνει ότι αντιστέκεται, συμπαρίσταται στον λαό της Χαλκιδικής, μιλά με σκληρά λόγια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Ξαβιέρ Ρενού είναι αυτό που κάποτε (το 2012) μας περιέγραφε στις ομιλίες του ο Αλέξης Τσίπρας. Τότε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γοητεύονταν από τις γεμάτες πλατείες στην Ελλάδα κι ανέμενε ίδια κινήματα από τον ευρωπαϊκό νότο. Αυτά που περίμενε δεν έγιναν ποτέ. Μια τέτοια αύρα γενικότερης αντίδρασης φέρνει στην Καβάλα ο Ρενού. Κι όταν τον ρωτάς ευθέως για το τι έκαναν οι ευρωπαίοι όταν η Ελλάδα δοκιμάζονταν (στα πρώτα μνημόνια) απαντά με τον τρόπο του. Κάναμε ότι μπορούσαμε, λέει κι εξηγεί ότι οι ευρωπαίοι έχουν συγκεκριμένο πήχη που τον έφθασαν νωρίς νωρίς. Μετά πήγαν στο σπίτι για ύπνο….

 

Η επίσκεψη του Ρενού στην Καβάλα φαίνεται να περνά ως μία ακόμη λεπτομέρεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει «βάθος» στο πρόσωπο, υπάρχει ενδιαφέρον στην άποψη και στη συζήτηση. Καλό θα είναι η πόλη να τον ανταμείψει καταλλήλως σήμερα που οργανώνεται σχετική εκδήλωση. Με την ευκαιρία θα ακούσει και τις απόψεις του κ. Παπαδόπουλου, που δεν γνωρίζουμε αν συμπίπτουν και πόσο με αυτές του καλεσμένου του.

 

Προεκλογικό ρεπορτάζ από το Παγγαίο. Ο Φίλιππος Αναστασιάδης φημολογείται ότι έκανε 3-4 μεταγραφές τις τελευταίες ημέρες. Υποψήφιοι του Φιλόσογλου μεταπήδησαν σε αυτόν. Τι μεσολάβησε δεν γνωρίζουμε. Πάντως ο Φιλόσογλου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αλλαγή. Κι όπως πάντα υπεύθυνο θεωρεί τον Αναστασιάδη κι όχι τους δικούς του που τον εγκατέλειψαν.

 

Ο Κώστας Ευθυμιάδης πριν από αυτά τα γεγονότα φέρεται να έκανε μία ακόμη προσπάθεια να τους ενώσει. Όπως όμως λένε στο Πράβι σε αυτή την πρόσφατη σχετικά συνάντηση αντί να έρθουν πιο κοντά μάλωσαν ακόμη περισσότερο οι Αναστασιάδης με τον Φιλόσογλου. Πιθανόν αμέσως μετά την οριστική ρήξη άρχισε η περίοδος των μεταγραφών…

 

Στον Δήμο Νέστου το ΚΚΕ συνεχίζει την φιλότιμη προσπάθεια να φτιάξει χωριστό ψηφοδέλτιο. Μέχρι τώρα τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Οι σύντροφοι θα περιμένουν λίγο ακόμη και μετά θα το πάρουν απόφαση. Ψηφοδέλτιο Λαϊκής Συσπείρωσης στο Νέστο μετά από 5 χρόνια.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αποκάλυψε χθες ότι λόγω καθυστερημένης πληρωμής των εργαζόμενων του προγράμματος «Στηρίζω» ο σύλλογος διαχειριστής του προγράμματος τιμωρήθηκε με πρόστιμο περίπου 9.000 ευρώ. Διότι όπως δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους έτσι ακριβώς δεν πλήρωσε και το ΙΚΑ! Με αυτά και με αυτά ένας σύλλογος που ποτέ δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα σήμερα βρίσκεται μπλεγμένος. Πήγε να υλοποιήσει το «Στηρίζω» μα έμεινε αστήρικτος…

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς ξεχώρισε –μαθαίνουμε- τον Γιάννη Πασχαλίδη στη διάρκεια της σύσκεψης την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι. Τόνισε ότι είχε άριστη συνεργασία μαζί του. Σήκωσε ασπίδα προστασίας ίσως και γιατί ο βουλευτής είχε έντονο φραστικό διάλογο με τον εκπρόσωπο των Ταξιτζήδων. «Ως νέοι βουλευτές οι Πασχαλίδης- Κλειτσιώτης είναι αρκετά αυθόρμητοι, λένε πράγματα που τα αποφεύγει ο Παναγιωτόπουλος» σχολίασε αυτόπτης μάρτυρας του τελευταίου και δυσκολότερου μέρους της ίδιας σύσκεψης.

 

Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα δίκαιοι με το θέμα των χρεών στο ΤΕΒΕ θα πρέπει πρώτα πρώτα να αναφερθούμε στις ευθύνες της ΓΣΕΒΕΕ και του κ. Καβαθά προσωπικά. Ενώ οι Ομοσπονδίες στην επαρχία τον καλούν σε δυναμικές ενέργειες αυτός πάει από σύσκεψη σε σύσκεψη κι από κουβέντα σε κουβέντα. Δεν προκάλεσε τίποτα το δυναμικό, προτιμά να είναι συνομιλητής της κυβέρνησης και να την καταγγέλλει μόνο στα λόγια. Αυτό εδώ και καιρό δεν είναι αρκετό.

 

Θα λέγαμε ότι ο κ. Καβαθάς δεν ξεφεύγει –όσο κι αν το θέλει- από τον γνωστό κανόνα των μεγαλοσυνδικαλιστών. Κι εν πάση περιπτώσει αν στόχος του να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει τους επαγγελματίες ας κάνει το αυτονόητο. Αυτό που είναι υπέρ ώριμο. Ας συντονίσει κι ας οργανώσει κατάλληλα όλους όσους είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους. Ας εμπνεύσει με τις προτάσεις του ένα κίνημα που είναι έτοιμο μα του λείπει μόνο ο καθοδηγητής. Ο επικεφαλής. Αν και τώρα διστάσει τότε στην επόμενη σύσκεψη (στην Καβάλα ή αλλού) θα είναι μόνος του. Δεν θα τον πιστεύει και δεν θα τον ακολουθεί ούτε ο καλός του φίλος Παναγιώτης Αρσονιάδης!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης