μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η είδηση φιλοξενήθηκε χθες στην εφημερίδα μας, ήταν απόλυτα συγκεκριμένη. Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με γείτονες την από κοινού αξιοποίηση του πλωτού LNG, αυτού που η ΔΕΠΑ προτείνει να κατασκευαστεί στον κόλπο της Καβάλας. Απέναντι από τη Νέα Καρβάλη. Η είδηση προέρχονταν από τη Βουλγαρία. Εκεί όπου δεν έχουν μυστικό το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν φοβούνται λοιπόν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Κι εμείς εδώ στη Καβάλα μαθαίνουμε τα νέα τελευταίοι και κατά τύχη, από τα Βουλγάρικα μέσα ενημέρωσης!

 

Αντιδρούμε άλλοι με ψυχραιμία (όση μας έμεινε), άλλοι με αυτοσυγκράτηση. Τελικά δεν αντιδρούμε καθόλου. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, άλλοτε απορούμε, άλλοτε ψάχνουμε «βαθύτερα» αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα απολύτως. Τελικά στην Βουλγαρία το έχουν τύμπανο αλλά στην Ελλάδα κρυφό καμάρι. Όσο για την Καβάλα, εδώ δεν λένε τίποτα. Κάτι μισόλογα περί σύνταξης μελετών μόνο. Κι αυτά προ πολλών μηνών.

 

Δεν είναι μόνο η ουσία. Κυρίως είναι η διαδικασία. Τα έχουμε γράψει κι άλλες φορές, δεν κουραζόμαστε να τα επαναλάβουμε. Μας σνομπάρουν. Μας αγνοούν. Μας «προσπερνούν». Δημιουργούν τετελεσμένα. Συμφωνούν με τους Βούλγαρους, τους Σέρβους ίσως και τους Ρουμάνους ενώ στην Καβάλα δεν λένε απολύτως τίποτα. Μας έχουν για κουτούς. Για βλάκες. Πιστεύουν ότι πίσω από τη πλάτη μας μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ως που κάποια στιγμή θα μας παρουσιάσουν ως κάτι οριστικό αυτό που προσεκτικά προετοιμάζουν.

 

Σήμερα στα πράγματα της Καβάλας δεν υπάρχουν μόνο οι εκλεγμένοι του 2010 και του 2012. Σήμερα, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, μιλούν για το αύριο του τόπου κι ένα σωρό υποψήφιοι. Κι όμως κανείς από αυτούς δεν αντιδρά, δεν λέει το παραμικρό. Σιωπούν μάλλον από αδυναμία να παρακολουθήσουν τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Αυτό είναι το χειρότερο. Να «παίζονται» τόσο σοβαρά ενεργειακά παιχνίδια για μας χωρίς εμάς, αλλά εδώ να μην ακούγεται κανείς. Κάποτε υπήρχε ο Λάζαρος αλλά κι αυτός δεν ήταν… κατάλληλος. Τον έστειλαν σπίτι του λοιπόν και ξεμπέρδεψαν. Τώρα όλα τους είναι πιο εύκολα!

 

Ας εξετάσουμε τώρα το άλλο παράδειγμα της επικαιρότητας, του αγωγού ΤΑΡ. Προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί και ο Ζαφείρης Μυστακίδης και ο Θέμης Καλπακίδης. Προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα «ψηλά». Προσπαθούν αλλά έμειναν μόνοι τους. Η νέα διοίκηση του ΤΕΕ ΑΜ δεν άλλαξε απόψεις. Αυτό όχι, δεν μπορεί να το υποστηρίξει κανείς. Αντίθετα είναι φανερό ότι έριξε τους τόνους. Κι αυτό τους είναι αρκετό. Τους βολεύει έτσι όπως υλοποιούν συγκεκριμένο σχέδιο. «Παγώνουν» τη συζήτηση τόσο πολύ που μετά από λίγες μέρες ουδείς θα θυμάται αυτήν την εκκρεμότητα με την όδευση του αγωγού.

 

Πάλι οι εν ενεργεία αλλά και οι υποψήφιοι δεν μιλούν. Σιωπούν, αποφεύγουν, απομακρύνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι προτιμούν να μιλήσουν για όλα τα άλλα. Τα έργα του ΕΣΠΑ, τα σκαλάκια που γίνονται ή δεν γίνονται δρόμος, την άσφαλτο που ήρθε ή δεν ήρθε στην ώρα της. Μα εδώ κοντεύουν να μας πάρουν ακόμη και τα… σώβρακα. Μας επιβάλλουν πλωτό LNG, δεν αλλάζουν την όδευση του ΤΑΡ, σχεδιάζουν ελληνοβουλγαρικό αγωγό που κι αυτόν από τα Τενάγη θέλουν να τον περάσουν! Κι ενώ συμβαίνουν αργά αλλά σταθερά όλα αυτά, δεν μιλά σχεδόν κανείς!

 

Οι εκλογές πλησιάζουν αλλά οι εκλογές δεν είναι το παν. Ότι υπάρχει σήμερα, ίδιο ακριβώς θα είναι και μετά από αυτές. Δεν πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε τώρα όπως επιβάλλεται και για τα δύσκολα; Για τα σοβαρά και τα ενεργειακά; Δεν πρέπει να τους πούμε ένα δυνατό και διπλό «όχι» σε όσα επεξεργάζονται; Αν δεν το κάνουμε τώρα (προεκλογικά), μετά τις εκλογές θα είναι πολύ αργά. Τότε το … πουλάκι θα έχει πετάξει. Ο ΤΑΡ θα διασχίζει τα Τενάγη και το LNG θα είναι ο νέος γείτονας της Νέας Καρβάλης.

 

Την Παρασκευή 4 Απριλίου θα βρίσκεται στην Καβάλα ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Τέρενς Κουίκ. Αυτό μαθαίνουμε από σχετική πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου. Ο κ. Κουίκ στην πρώτη προεκλογική του επίσκεψη στη Καβάλα θα δώσει συνέντευξη τύπου στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας στα γραφεία του κόμματος επί της οδού Αβέρωφ.

 

Με απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου ενισχύεται με το ποσό των 400 ευρώ η ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Καβάλας. Τα χρήματα θα διατεθούν όλα για την αγορά του απαραίτητου για την ετοιμότητα και δράση της ομάδας υλικού.

 

Είναι μια προσωπική επιβράβευση και επιτυχία όταν λόγω εκλογών σε «πολιορκούν». Είναι μια απόδειξη ότι πορεύεσαι σωστά μιας και ο καθημερινός και δύσκολος αγώνας στον ιδιωτικό τομέα δικαιώνεται κοινωνικά. Σε αυτή τη κατάσταση βρίσκεται ο Φίλιππος Αφεντούλης από την Κεραμωτή. Λόγω πολλών προτάσεων αρκείται επί του παρόντος στην δήλωση ότι στηρίζει Σάββα Μιχαηλίδη. Όλα τα άλλα θα αποφασιστούν (έτσι φαίνεται) αργότερα.

 

Η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου διαπρέπει στο χώρο της μάχιμης δικηγορίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα σχετικά επανήλθε στην Καβάλα (πόλη από την οποία κατάγεται) ως υποψήφια βουλευτής του ΛΑΟΣ Καβάλας (εκλογές του 2012). Στις προσεχείς τοπικές εκλογές θα μείνει Θεσσαλονίκη. Χθες ανακοινώθηκε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Σχολιάζοντας η ίδια την υποψηφιότητα της έσπευσε να σημειώσει ότι πολιτικά παραμένει στο κόμμα Καρατζαφέρη. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και εκλογή.

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε χθες και την υποψηφιότητα της Σοφίας Γρηγοριάδου, χρηματοασφαλιστικής συμβούλου. Η κ. Γρηγοριάδου γνώρισε την κρίση στο «πετσί» της όταν νωρίς νωρίς απολύθηκε από το κατάστημα των Bodyline στην πόλη μας. Η επιχείρηση έκλεισε νύχτα, όλοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν (όντας απλήρωτοι) προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθεί να επανέλθει εργασιακά και τα καταφέρνει. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά. Πρόκειται για την σύζυγο του προέδρου των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καβάλας Κώστα Χανδρουλίδη.

 

Στον τηλεοπτικό σταθμό του Μέγκα ήταν χθες νωρίς το πρωί ο Γιώργος Καλαντζής. Πέραν του ότι υπερασπίστηκε μία ακόμη φορά την Κυβέρνηση, σχολίασε υπέρ του προέδρου της ΝΔ τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ίδιο κόμμα. Δεν ξέρουμε αν πρόφτασε ο χρόνος αλλά ίσως υπερασπίστηκε και το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου. Καλώς ή κακώς, τα έχει αυτά η ζωή. Εδώ το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται κοτζαμάν Ντόρα Μπακογιάννη, δεν θα το κάνει ο συμπολίτης αντιπρόεδρος της Βουλής;

 

Η απόφαση που έλαβε την Δευτέρα η γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας είναι απόλυτα σωστή. Ακόμη καλύτερο είναι το ότι η διοίκηση που θα την υλοποιήσει δείχνει ώριμη και έτοιμη για κάτι τέτοιο. Εφόσον η αγορά θέλει να ανοίξει την Κυριακή των Βαΐων, θα γίνει κι αυτό. Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής και δοκιμής θα κριθούν οι επόμενες Κυριακές του έτους.

 

Η ερώτηση είναι απλή. Η απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα η γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου έπρεπε ή δεν έπρεπε να είχε παρθεί και στην ίδια διαδικασία τον περασμένο Σεπτέμβρη; Έπρεπε απαντούμε. Τότε επικράτησαν άλλες λογικές κι απόψεις. Δοκιμάστηκε στη πράξη το «ανοιχτά 1 Κυριακή τον χρόνο» κι όπως φαίνεται απέτυχε. Τώρα λοιπόν δικαιολογούνται να δοκιμάσουν κάτι πιο ευέλικτο, το οποίο είναι μακριά από την απόφαση του Υπουργού «ανοιχτά τουλάχιστον 7 Κυριακές τον χρόνο».

 

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας επέστρεψαν από την Κομοτηνή στην Καβάλα οι περιφερειακοί σύμβουλοι μας που έλαβαν μέρος στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Η οποία συνεδρίαση άρχισε το απόγευμα αλλά ήταν χρονικά μεγάλη και αυτή τη φορά. Ανούσια αλλά απαραίτητα πράγματα που ταλαιπωρούν τους περιφερειακούς συμβούλους. Πόσο όλα θα ήταν διαφορετικά αν το συμβούλιο σταματούσε να συνεδριάζει μόνο στη Κομοτηνή; Κι όμως σε αυτό 3,5 χρόνια επέμενε φανατικά ο κ. Γιαννακίδης.

 

Δεν θα ανακοινωθεί σήμερα η υποψηφιότητα της Μαρίας Τσουρή με τον Κωστή Σιμιτσή. Παραμένει πολύ πιθανή αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη για ανακοίνωση. Η συζήτηση στη ΔΗΜΑΡ Καβάλας συνεχίζεται κι έτσι δεν αποκλείεται στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας να είναι κι άλλοι υποψήφιοι με τον εν ενεργεία δήμαρχο.

 

Ενώ η υπόθεση των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων της Καβάλας είναι ιδιαίτερα σοβαρή κάποιοι ασχολούνται με αυτήν για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Ενώ η τοπική κοινωνία ψάχνει κάτι συγκεκριμένο, σοβαρό, υπεύθυνο, τεκμηριωμένο κάποιοι ασχολούνται με τις χτένες ή την χτένα. Είναι χαρακτηριστικό δημοσιογραφικής επιπολαιότητας (όχι τοπικών μέσων) αυτό που διαβάσαμε πρόσφατα. Άλλοι έγραφαν ότι η χτένα βρέθηκε πάνω στο φέρετρο κι άλλο ότι βρέθηκε μέσα! Στο τέλος μας μπέρδεψαν εντελώς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης