• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την δεκαετία του 70, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, ο ιδρυτής και διευθυντής της Πρωϊνής Περικλής Μπακλαβάς είχε συλληφθεί με αυτόφωρη διαδικασία επειδή σχολίασε ως θεατρική επίσκεψη στην Καβάλα Υπουργού της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρωτοφανές γεγονός για τα δεδομένα της εποχής, ευτυχώς δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Υπήρξε μια γενική κατακραυγή, μια αποδοκιμασία. Ένα σαφές μήνυμα ότι τα αδικήματα του τύπου δεν μπορούν και δεν πρέπει να ακολουθούν κανόνες άλλων παράνομων πράξεων και ενεργειών.

 

Διαβάσαμε τι έγινε με την δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου και την μήνυση της βουλευτού Ραχήλ Μακρή. Διαβάσαμε τις απόψεις της κ. Μακρή όπως επίσης το κείμενο για το οποίο κατατέθηκε η μήνυση. Η ουσία δεν αλλάζει όσο κι αν επιμένει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όταν ένας δημοσιογράφος συλλαμβάνεται για αυτό που έγραψε πλήττεται η ελευθεροτυπία. Την οποία ή την υπερασπιζόμαστε ή όχι. Μέση λύση δεν υπάρχει.

 

Ακόμη κι αν η κ. Μακρή συκοφαντήθηκε (που δεν το αποκλείουμε) είχε άλλους τρόπους να αντιδράσει, να αμυνθεί, να υποστηρίξει την αλήθεια. Με την σύλληψη της δημοσιογράφου (γεγονός για το οποίο είναι υπεύθυνη και η Ελληνική Αστυνομία κι όχι μόνο η μηνύτρια) δεν διόρθωσε το πρόβλημα. Ίσα ίσα που τώρα όλα έγιναν χειρότερα.

 

Τα γράφουμε όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα δεχόμαστε πρόσκληση από την εκπρόσωπο της νεολαίας του ίδιου κόμματος (που είναι και υποψήφια ευρωβουλευτής) για μια φιλική συνάντηση σε ξενοδοχείο της πόλης. Για το ότι δεν πήγαμε στη συνάντηση έπαιξε ρόλο κι αυτό το γεγονός. Φιλική συνάντηση όσο τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλικά μαζί μας. Μήνυση και σύλληψη όταν αυτό που γράφουν δεν μας αρέσει. Γνωστά από προηγούμενους πολιτικούς κι υποψηφίους, μεγάλων ειδικά κομμάτων. Θα θέλαμε επίσης να μάθουμε τι λέει ο Τέρενς για όλα αυτά. Συμφωνεί;

 

Παράπονα διατυπώνει η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας επειδή για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη δεν ενημερώθηκε από κανέναν. Μα συγνώμη, ο πρόεδρος της Ένωσης δεν είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της κ. Τσανάκα; Δεν έπρεπε έστω η κ. Τσανάκα να ενημερώσει και να έχει μαζί της την Κυριακή το απόγευμα έναν υποψήφιο της που είναι και πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου;

 

Μέχρι τις 27 Απριλίου ημέρα Κυριακή ο κάθε ένας θα μπορεί να δηλώνει ότι θέλει. Υποψήφιος δήμαρχος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, περιφερειάρχης ή αντίπεριφερειάρχης. Στις 27 Απριλίου όμως λήγει η σχετική προθεσμία. Μέχρι τότε άπαντες οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν την υποψηφιότητα τους στο Πρωτοδικείο με συγκεκριμένους φυσικά οικονομικούς όρους (βλέπε παράβολα). Εκείνη την Κυριακή τελειώνουν τα ψέματα.

 

Εντελώς συμπτωματικά μάθαμε ότι το σενάριο μετατροπής του παλιού Νοσοκομείου σε ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού προβλέπει κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου. Αυτό το προτείνουν –χωρίς ούτε καν να το διαπραγματεύονται- οι μελετητές. Για πολλούς ουσιαστικούς λόγους. Ο πρώτος που μίλησε για κατεδάφιση ήταν ο πρώην Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης. Πρώτη φορά ακούσαμε τα περί ξενοδοχείου ιαματικού τουρισμού το 2009, με την εκδήλωση του Δήμου Καβάλας. Σημειώστε την ημερομηνία. Ήταν το 2009. Πότε θα γίνει το ξενοδοχείο (αν γίνει); Ίσως το 2019…

 

Έρχεται το Καλοκαίρι. Το καταλαβαίνουμε από τα … σουβλάκια. Τα οποία ειδικά το Καλοκαίρι είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε εκδήλωσης. Κάθε πρωτοβουλίας. Τις προάλλες στην 2η γιορτή βιβλίου στον Πρίνο Θάσου (η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία) οι διοργανωτές μεταξύ πολλών άλλων είχαν και σουβλάκια. Στη γνωστή τιμή, ένα ευρώ το σουβλάκι. Κάτι σα προθέρμανση για τα σουβλάκια των εκδηλώσεων του Θέρους.

 

Νέες φυλακές ετοιμάζεται να λειτουργήσει στον Δομοκό το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιτέλους. Ευκαιρία να θυμηθούμε και τις νέες φυλακές Νικηφόρου Δράμας, αυτές που δεν λειτούργησαν ακόμη. Αυτές που κάποτε είχαν προταθεί να γίνουν στην Καβάλα. Οι φυλακές στον όμορο Νομό όλο τελειώνουν, όλο λειτουργούν, στο τέλος δεν συμβαίνει τίποτα. Όσο για τις φυλακές Δομοκού (απαραίτητες για την αποσυμφόρηση όλων των άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας) υπάρχουν ήδη καταγγελίες! Θεωρούνται υψίστης ασφαλείας κι έτσι πολλοί εκτιμούν ότι ανακύπτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ας ηρεμήσουμε. Φυλακές υψίστης ασφαλείας σε αυτή την Ελλάδα δεν θα γίνουν ποτέ. Ίσα ίσα που βλέπουμε τι συμβαίνει στις φυλακές σήμερα. Οι κρατούμενοι σκοτώνουν φύλακες κι οι φύλακες ως αντίδραση σκοτώνουν τους κρατούμενους. Ας επιδιώξουμε μια απαραίτητη αποσυμφόρηση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και τις καταγγελίες ας τις αφήσουμε για λίγο αργότερα. Στο συγκεκριμένο θέμα αξίζει τον κόπο.

 

Επηρεασμένος από τις φωτογραφίες του υπό διάλυση δασικού χωριού ο Χρήστος Μποσμπότης «ανέβασε» φωτογραφίες στο διαδίκτυο από κατεστραμμένο καταφύγιο του Παγγαίου. Με τη διαφορά ότι αυτή η καταστροφή είναι πολύ παλιά, ο δε χώρος δεν είναι του Δήμου Παγγαίου ώστε να υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη. Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά όταν πρόκειται για προεκλογική περίοδο. Τότε ισχύει το λαϊκό ρητό «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω».

 

Το γεγονός της Κυριακής σχετικά με την σύντομη επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο παλιό Νοσοκομείο ήταν αφορμή για τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Κιοσέ (υποψήφιο με τον Μάκη Παπαδόπουλο) να σχολιάσει και να γράψει τα ακόλουθα: «Ερζάτς συγκυβέρνηση, η εμφάνιση του δημάρχου, της επικεφαλής της παράταξης που εκπροσωπεί τη Ν.Δ. στην Καβάλα της κυρίας Τσανάκα και του υπουργού, στο παλιό νοσοκομείο. Αυτά είναι τα τραγελαφικά αποτελέσματα και τέτοιο είναι το επίπεδο των “διεκδικήσεων”, όταν οι διοικήσεις των δήμων και οι επίδοξες παρατάξεις που διεκδικούν τη διοίκηση, είναι εξαρτημένες από κόμματα. Να γιατί είναι επιτακτική ανάγκη, τη διοίκηση του δήμου να αναλάβουν ακομμάτιστες, ελεύθερες, πραγματικά ανεξάρτητες παρατάξεις».

 

Η είδηση έρχεται από την κοντινή μας Λήμνο αλλά θυμίζει πολύ Καβάλα: «Κάλεσμα προς τα μέλη του, απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, προκειμένου να παραβρεθούν στη συνάντηση της Αναπτυξιακής Εταιρίας , με σκοπό την παρουσίαση του έργου για την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας καθώς και την ανταλλαγή απόψεων, για την καλύτερη οργάνωση της υποδοχής των επισκεπτών, με τη διαμόρφωση ελκυστικών προτάσεων ξενάγησης και ψυχαγωγίας.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Απριλίου στις 20:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του τέως Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου (πάνω από τα γραφεία της ΔΕΗ). Ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, θεωρεί αναγκαία την παρουσία των μελών αλλά και τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα στο κάλεσμα επισημαίνετε πως «ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη εποχή, θα πρέπει να συμβάλλουμε κι εμείς, στη σωστή ανάπτυξη του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος , με σκοπό το όφελος για την αγορά μας».

 

 

 

Διαβάστε επίσης