μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η άλλη Ελλάδα, αυτή που για λογαριασμό μας «ονειρεύονται» να δημιουργήσουν Μέρκελ και άλλοι, είναι η Ελλάδα που είδαμε χθες στα καταστήματα Lidl.Στα δύο καταστήματα Lidl στην πόλη της Καβάλας. Δεκάδες καταναλωτές έψαχναν να βρουν το φθηνό αρνάκι (βάση του σχετικού φυλλαδίου που μοιράστηκε πόρτα πόρτα τις προηγούμενες ημέρες) αλλά τέτοιο δεν υπήρχε στα ράφια των δύο σούπερ μάρκετ. Οι ποσότητες ήταν περιορισμένες κι όσοι έσπευσαν στα Lidl να το αγοράσουν βολεύτηκαν (;) με άλλα αγαθά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νοικοκυράς. Πήγε στο κατάστημα του Περιγιαλίου για να αγοράσει πορτοκάλια. Είδε στα ταμεία μια τεράστια ουρά κι έφυγε άπρακτη. Όλοι όσοι περίμεναν πήγαν για αρνάκι, δεν το βρήκαν αλλά με την ευκαιρία έκαναν τα άλλα τους ψώνια.

 

Από το πρωί χθες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Αθηνών είχαν το ίδιο θέμα συζήτησης. Ναι, ακόμη κι αυτές οι …σπουδαίες ενημερωτικές εκπομπές αμφέβαλαν για την προσφορά του Lidl. Την οποία ουσιαστικά κατήγγειλαν ως ψεύτική και παραπλανητική. Ίσως- λέμε ίσως- είχαν κίνητρο. Προσφορές άλλων σούπερ μάρκετ που όμως υστερούσαν σε σχέση με του Lidl κατά ένα περίπου ευρώ. Ότι δεν μπορείς να πλησιάσεις, το πολεμάς…

 

Το Lidl στα πρόσφατα φυλλάδια του είχε στο εξώφυλλο μεγάλη φωτογραφία αρνί (μαγειρεμένο μάλιστα) που όπως έγραφε η προσφορά το διέθετε χθες Κυριακή των Βαΐων στην τιμή 3,99 ευρώ το κιλό. Αναστατώθηκαν οι ανταγωνιστές. «Τσίμπησαν» οι καταναλωτές. Τι έγινε χθες στα Lidl Καβάλας, το αναφέραμε ήδη.

 

Αλήθεια, ποιος θα σκεφθεί τα μικρά και μικρομεσαία παραδοσιακά κρεοπωλεία; Ποιος θα τα προστατεύσει από τον μη υγιή ανταγωνισμό; Οι καταναλωτές, είναι η πρώτη και μοναδική απάντηση. Γιατί στο τέλος πρέπει να το δούμε και έτσι (όσο μπορεί ο κάθε ένας). Στηρίζοντας τους μικρομεσαίους επαγγελματίες της πόλης στηρίζεις την οικονομία της πόλης. Η δε παράδοση είναι τέτοια που σε οδηγεί την Μεγάλη Εβδομάδα στους μικρομεσαίους κρεοπώλες και όχι στα σούπερ μάρκετ. Αυτούς που δεν μπορούν να σε κοροϊδέψουν με τίποτα, δεν το έχουν τολμήσει ποτέ. Ας τους έχουμε στο μυαλό μας αφού αξίζει τον κόπο.

 

Παλαιότερα- τις καλές εποχές προ κρίσης και μνημονίων- η τοπική αυτοδιοίκηση συμπαρίστατο στην αγορά. Εξέδιδε διαφημιστικές ανακοινώσεις με τέτοια μηνύματα. «Στηρίξτε την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία» έγραφαν αφίσες και δημοσιεύσεις στον τύπο. Ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια που πλέον δεν υπάρχει. Η σχετική λέει δαπάνη δεν εγκρίνεται από τις υπερκείμενες αρχές….

 

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε και αυτή την φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Άνθρωποι που ήταν μαζί του όσο αυτός βρίσκονταν στην Καβάλα μας διηγούνται- μεταξύ των άλλων- την ακόλουθη ιστορία: Το βράδυ της Πέμπτης που η τοπική οργάνωση του παρέθεσε δείπνο στην «Ωραία Μυτιλήνη» ο πρόεδρος ήθελε να καπνίσει. «Μόνο έξω κύριε πρόεδρε» του είπαν ευγενικά οι υπεύθυνοι του καταστήματος. Ο κ. Κουβέλης χωρίς να πει κουβέντα βγήκε στον εξωτερικό χώρο όπου και κάπνισε. Χωρίς καμία απολύτως διαμαρτυρία.

 

Στο ίδιο τραπέζι παρακάθισαν στελέχη του κόμματος από την Καβάλα και την Δράμα αλλά και ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευθέρης Κωταίδης. Κατά πως φαίνεται ο καλός του φίλος και παλαιός συνεργάτης στον Δήμο Φιλίππων Κυριάκος Κελίδης «φέρνει» τον Λευθέρη πιο κοντά στην Δημοκρατική Αριστερά. Η όλη υπόθεση οδεύει σε «πολιτικό» γάμο. Σύντομα να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις;

 

Μιλώντας για το ίδιο θέμα- την επίσκεψη Κουβέλη στην Καβάλα- ο Βασίλης Τραϊφόρος δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι και η κ. Τσανάκα προσήλθε στην εκδήλωση της Πέμπτης! Ω τι έκπληξη. Η οποία κυρία Τσανάκα ενώ πήγε στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ απέφυγε το Σάββατο το πρωί να παραστεί (όπως είχε δικαίωμα κι ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό) στη συνέλευση της ΝΟΔΕ. Τώρα «παίζει» και αυτή το χαρτί της ανεξάρτητης υποψήφιας Δημάρχου. Ή μήπως της Αριστερής; Καλού κακού ας προετοιμαστούν στο Στέκι της Νέας Πόλης. Μπορεί εμφανιστεί και εκεί.

 

Βουλευτής του Νομού Καβάλας σχολιάζεται θετικά στα χωριά του Παγγαίου επειδή με πρωτοβουλία του κατέστη δυνατή επέμβαση σε 15χρονο μαθητή που είχε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, ταυτόχρονα η οικογένεια του οικονομική αδυναμία. Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική ιστορία που «έβγαλε» από το αδιέξοδο ο βουλευτής. Αποφεύγουμε τις περισσότερες λεπτομέρειες αφού όσοι ήταν να μάθουν το έμαθαν. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε. Εφόσον δεν το ανακοίνωσε ο βουλευτής, δεν το ανακοινώνει η στήλη σεβόμενη (όπως φαίνεται) σχετική του επιθυμία. Του αξίζουν πάντως συγχαρητήρια. Όπως λένε ο βουλευτής μεσολάβησε στο ασφαλιστικό ταμείο και το έπεισε να πληρώσει αυτό το κόστος της χειρουργικής επέμβασης που ήταν μεγάλο.

 

Μας διορθώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης. Κατά την εκτίμηση του οι πρώτες πλωτές εξέδρες θα πέσουν στη θάλασσα (μπροστά από το ΝΟΚ) μετά τις εκλογές. Ο κ. Ηλιάδης που ασχολείται με το θέμα καθημερινά υπολογίζει την εξέλιξη για το τέλος Μάη, αρχές Ιούνη.

 

Δεν εμφανίστηκε στη χθεσινή ημερίδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα τον τουρισμό ο πρώην βουλευτής του κόμματος Σάββας Εμινίδης. Η απουσία του ενισχύει περισσότερο τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες μετακινείται πολιτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν άγνοια αλλά οι φήμες επιμένουν. Όσο ο Σάββας τηρεί αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, όσο οι αποστάσεις αυτές μεγαλώνουν τόσο οι φήμες πολλαπλασιάζονται.

 

Με το ποσό των 3.000 ευρώ ενισχύεται από το Επιμελητήριο Καβάλας το ταμείο του Εμπορικού Συλλόγου. Και αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Λευκής Νύχτας. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου αφού χθες υπήρξε κίνηση στην αγορά της πόλης, αισθάνεται πάλι δικαιωμένη. Ακούγοντας τα μέλη της έλαβε τη σωστή απόφαση. Δικαιώθηκε φυσικά και η απόφαση της γενικής συνέλευσης της 31ης Μαρτίου.

 

«Όση κίνηση δεν είχε όλη την εβδομάδα που πέρασε την είχε χθες» είπε στην στήλη έμπορος της πόλης. Πολλά ωστόσο θα κριθούν αυτές τις μέρες, τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας όπου στην αγορά ισχύει το εορταστικό ωράριο. Από χθες υπάρχει μια αισιοδοξία στην αγορά. Αρκεί να βοηθήσει κι ο καιρός, σημειώνουν -κι έχουν απόλυτο δίκιο- παλαιότεροι επαγγελματίες της πόλης.

 

Ο πρώην περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. στην ΑΜΘ αλλά και πρώην διοικητής της Π.Υ. Καβάλας Παναγιώτης Ντικούδης φέρεται να απάντησε θετικά στην πρόταση Σιμιτσή. Θα είναι λοιπόν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης