• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν κάποια τοπικά θέματα που ορθά ζητούμε να μείνουν εκτός της προεκλογικής περιόδου, μακριά από την προεκλογική συζήτηση, την προεκλογική καταγγελία και ένταση. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το θέμα του νερού και του αρσενικού στην Ελευθερούπολη, τη Νικήσιανη και τη Νέα Πέραμο. Προς αυτή τη κατεύθυνση εργάζεται η Διεύθυνση Υγείας, ευτυχώς επηρεάζει σωστά όλους όσους ετοιμάζονταν να … πατήσουν την προεκλογική σκανδάλη. Ένα άλλο ίδιας σημασίας, ίδιου χαρακτήρα θέμα είναι η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή των Φιλίππων. Είναι τόσο σοβαρό που προτιμούμε να μείνει κι αυτό εκτός προεκλογικής ατζέντας. Σημειώνουμε την παρατήρηση επειδή όπως ακούμε ετοιμάζεται για την Τετάρτη νέα σύσκεψη. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να υπάρχει λόγος.

 

Παράλληλα ακούμε –μόλις χθες- να μιλά για νέα δεδομένα στην υπόθεση του ΤΑΡ ο Περιφερειάρχης Άρης Γιανακίδης. Λέει την αλήθεια; Υπάρχει όντως αλλαγή στάσης του υπουργού; Υπάρχει λόγος να γίνει νέα συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Ο κ. Γιαννακίδης δεν πρέπει να αφήνει πίσω του ερωτηματικά. Οφείλει αμέσως να μας ενημερώσει αναλυτικά, ώστε όλοι να ξέρουν τι άλλαξε. Αν άλλαξε. Χθες επίσης μας μίλησε για τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Μανιάτη. Δεν πρέπει κι αυτό να το εξηγήσει προς κάθε έναν που ενδιαφέρεται;

 

Κι αν εν πάση περιπτώσει χρειάζεται νέα σύσκεψη φορέων για το θέμα του ΤΑΡ δεν πρέπει οι διοργανωτές της να προσκαλέσουν και τους υποψήφιους δημάρχους- αντιπεριφερειάρχες; Εδώ που έφθασαν τα πράγματα όλοι πρέπει έστω και τώρα να (ξανα)δεσμευτούν. Να επαναλάβουν ότι υποστηρίζουν την λύση της νέας όδευσης, δηλαδή την πρόταση που ακόμη εξετάζει η κατασκευάστρια εταιρία και η οποία προβλέπει ο αγωγός να αποφύγει τα Τενάγη.

 

Υποτίθεται ότι το εν λόγο μείζον ζήτημα μας ενώνει. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει ότι επιπλέον και διαφορετικό χρειάζεται. Αν υπάρχει λόγος. Εφόσον προέκυψαν νέα δεδομένα. Μέχρι και χθες ακούγαμε κάποια μισόλογα μόνο. Υπονοούμενα και μυστικά που δεν ταιριάζουν στην περίπτωση. Όλα στο φώς, που έλεγαν οι παλαιότεροι.

 

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι για τον ΤΑΡ ο Δήμος Καβάλας συμφώνησε στενή συνεργασία με τον Λάζαρο Βασιλειάδη. Τον οποίο πλέον διαθέτει ως τεχνικό σύμβουλο. Μόνο αυτό. Ας μην ανησυχούν οι αντίπαλοι του Σιμιτσή. Και στον εν ενεργεία ο Λάζαρος Βασιλειάδης είπε όχι, όπως και σε πολλούς άλλους που του έκαναν την ίδια πρόταση. Αφού όμως γνωρίζει καλά το θέμα του ΤΑΡ, είναι χρήσιμος στον Δήμο Καβάλας τώρα που έπαψε να είναι πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ.

 

Αν ακούσαμε καλά κι αν ισχύει η πληροφορία, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Σιμιτσής θα παρουσιάσει στο εκλογικό του κέντρο νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στις 11 το πρωί ο Βαγγέλης Παππάς θα είναι στην Μητρόπολη όπου θα παραδώσει τρόφιμα που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του. Αν σήμερα –τελευταία εργάσιμη πριν το Πάσχα- μας προκύψει και κανένας υποψήφιος Ευρωβουλευτής, δεν το γνωρίζουμε. Πρέπει να συνηθίσουμε. Τώρα με τον σταυρό προτίμησης θα μας επισκεφθούν όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.

 

Χθες μας επισκέφθηκαν τρεις εντελώς άγνωστοι άνθρωποι, υποψήφιοι ευρωβουλευτές των ΑΝΕΛΛ. Φαίνεται έκαναν συνεργασία μεταξύ τους. Κοινή περιοδεία στην ΑΜΘ. Έδωσαν συνέντευξη τύπου όπου μίλησαν για 10 περίπου λεπτά. «Ρωτήστε μας ότι θέλετε» προέτρεψαν και οι τρεις τους δημοσιογράφους. Ερωτήσεις όμως δεν υπήρξαν, μόνο μία κι αυτή για το τυπικό.

 

Δεν φταίνε οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που άρχισαν να περιοδεύουν απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Φταίει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που άξαφνα άλλαξαν την εκλογική διαδικασία. Αντικατέστησαν την λίστα με τον σταυρό προτίμησης. Έξυπνο κόλπο. Βάζει ταυτόχρονα στα μεγάλα έξοδα τους υποψηφίους. Σε άχαρη διαδικασία τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων που όλους πρέπει να τους υποδεχθούν και να τους διευκολύνουν. Όλα αυτά σε μια εποχή που τα ίδια κόμματα (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) σκέπτονταν (χωρίς να το κρύβουν) να περιορίσουν τον σταυρό προτίμησης ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές…

 

Γυναίκες. Δύσκολο αλλά απαραίτητο πράγμα για τις Περιφερειακές εκλογές. Βάση νόμου πρέπει να υπάρχουν σε συγκεκριμένο κι όπως αποδεικνύεται μεγάλο αριθμό σε κάθε ψηφοδέλτιο περιφερειακής ενότητας. Όλοι τις ψάχνουν μα δεν τις βρίσκουν. Εκτός από τον Θόδωρο Κοντογεωργίου. Που όταν ακούει ότι οι άλλοι συνεχίζουν να ψάχνουν γυναίκες, απαντά με χαμόγελο «… εγώ από γυναίκες είμαι κομπλέ». Αν του περισσεύουν, που δεν το αποκλείουμε, μπορεί ως κίνηση καλής θέλησης να δώσει και στους άλλους; Ας πούμε στον Βασίλη Τραϊφόρο, που όπως εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του ψάχνει επειγόντως δύο για την Καβάλα. Την Πασχαλέρη την σκέφθηκε;

 

Πέρασαν 10 μέρες. Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μάλλον ξέχασε την υπόσχεση που μας έδωσε. Περί του παλιού νοσοκομείου δεν κουνιέται φύλλο! Πάλι ξεχάσαμε το θέμα. Μπήκε στο συρτάρι ώστε με την πρώτη ευκαιρία να επανέλθει. Αυτή τη φορά με τρόπο διαφορετικό. Μπορεί για παράδειγμα ο Υπουργός να καλέσει στην Αθήνα τους Σιμιτσή- Τσανάκα για μια ακόμη συνάντηση. Έτσι για να συνεχιστεί το συγκεκριμένο και ως τώρα ανούσιο νταβαντούρι.

 

Προετοιμάζοντας την πρώτη «λευκή νύχτα» για την αγορά της Καβάλας ο Εμπορικός Σύλλογος κατέθεσε γραπτό αίτημα στις δύο ναυτιλιακές εταιρίες. Ζητά εκείνη τη νύχτα να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια από και προς Πρίνο. Απάντηση δεν έλαβε ακόμη. Κι ούτε φαίνεται ότι θα υπάρξει. Είναι γνωστή η συγκεκριμένη τακτική. «Στείλτε αίτημα να σας απαντήσουμε» λένε οι εταιρίες αλλά απάντηση (έστω αρνητική) δεν υπάρχει ποτέ.

 

Επειδή η «λευκή νύχτα» γίνεται με τα νέα δρομολογιακά δεδομένα μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος να αναζητήσει αλλού αυτό που θεωρεί χρήσιμο. Στην νέα ναυτιλιακή εταιρία με το όνομα «Όσιος Δαβίδ». Αλήθεια, σε αυτήν έστειλε επιστολή; Αν δεν το έκανε, ας το κάνει σήμερα. Ποιος ξέρει, ίσως ο Όσιος Δαβίδ να κάνει το θαύμα του. Σε συνεργασία με τον «ανταγωνισμό» που δημιουργεί στην περιοχή η έλευση της τρίτης εταιρίας.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος ήταν στην Καβάλα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αλλά ιδιωτικά. Αιτία ο Καλαντζής. Όχι ο Γιώργος αλλά ο αδελφός του Μάκης. Οργανώθηκε στην πόλη μας συνάντηση παλαιών συμφοιτητών, στην οποία ο Μάκης Καλαντζής είχε τον ρόλο του οικοδεσπότη. Υποδέχθηκε περισσότερους από 15 παλαιούς και καλούς φίλους των νεανικών χρόνων. Ένας εξ αυτών ήταν ο κ. Λαμπρόπουλος. Που έτσι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμη καλύτερα την πόλη της Καβάλας στην οποία ξεναγήθηκε.

 

Μπορεί να μην έχει πολλές σχέσεις με το facebook ο Αρχέλαος Γρανάς όμως δεν ξεχνά τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Στο οποίο ο πρώην νομάρχης γράφει διάφορα. Αρκετά από τα οποία κατά του κ. Γρανά. Χθες ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε –κι είχε δίκιο- ότι επί των ημερών του η Π.Ε. Καβάλας είχε και συνεχίζει στενή συνεργασία με το ΤΕΕ ΑΜ. «Οι προηγούμενες διοικήσεις το είχαν απαξιώσει» συμπλήρωσε. «Φωτογράφισε» έτσι τον κ. Καλλιοντζή που με τον συγκεκριμένο φορέα ήταν «μακριά κι αγαπημένοι». Τότε βέβαια ήταν άλλες εποχές, άλλα πρόσωπα, άλλος πρόεδρος. Το δε ΤΕΕ ΑΜ υπήρχε και δεν υπήρχε σε σχέση με την επικαιρότητα της εποχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης