μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το φετινό Πάσχα πέρασε με βροχές, με ησυχία και τους περισσότερους ανθρώπους στο σπίτι. Είναι δε χαρακτηριστικό αυτό που έγινε σε αρκετές εκκλησίες του Νομού Καβάλας την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ. Λόγω της παρατεταμένης και κατά διαστήματα δυνατής βροχής ο επιτάφιος έμεινε εντός του ιερού ναού, η περιφορά του ματαιώθηκε. Οι παλαιότεροι –χρήσιμες οι αναμνήσεις τους και σε αυτές τις περιπτώσεις- δεν θυμούνται άλλη παρόμοια ματαίωση. Δηλαδή να μην γίνει λόγω βροχής η περιφορά του επιταφίου.

Έτσι τα έφερε η ζωή. Έτσι τα δημιούργησε ο Θεός, το Πάσχα του 2014 δεν ήταν καθόλου Ανοιξιάτικο. Συμμετείχαν σε μια διαδικασία Χειμωνιάτικη. Απογοητεύτηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες επαγγελματίες που στήριζαν πολλά στην εντελώς αντίθετη κατάσταση. Έμειναν κι αυτοί με την όρεξη και την προσδοκία. Μπροστά μας η Πρωτομαγιά (που δεν είναι Πάσχα) αλλά και η «λευκή νύχτα». Που κι αυτή δεν είναι Πάσχα. Πρόκειται για την λεγόμενη «παρηγοριά». Ευχόμαστε, ελπίζουμε στις επόμενες γιορτές κι αργίες ο καιρός να είναι καλός. Για ένα σωρό λόγους.

Η προεκλογική περίοδος διακόπηκε προσωρινά λόγω Πάσχα. Από την Δευτέρα όμως ξανάρχισε πιο «φουλαριστά». Όχι, δεν μπήκαμε ακόμη στη τελική ευθεία. Αυτή αργεί ακόμη. Γεγονός που ευνοεί όσους συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται κατά τρόπο άριστο τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους. Σε αυτή τη κατηγορία βρίσκονται οι περισσότεροι υποψήφιοι. Είναι ωστόσο θέμα οργάνωσης και εμπειρίας να «ξοδεύεις» τον προεκλογικό χρόνο με τον καλύτερο τρόπο. Σύντομα ο χρόνος θα περιοριστεί κι ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

Η εορτή του Πάσχα αλλά και η Μεγάλη Εβδομάδα γενικότερα δεν επηρέασε τα προεκλογικά δεδομένα. Δεν τα άλλαξε. Όπως ήμασταν έτσι συνεχίζουμε. Σε αντίθεση με τον «πόλεμο» του 2010, σήμερα ο κάθε υποψήφιος προτιμά να μιλά για τον εαυτό του κι ελάχιστα για τους άλλους. Αυτό το χαρακτηριστικό θα διατηρηθεί ως το τέλος, κατόπιν «απαίτησης» του εκλογικού σώματος. Θα υπάρξει μια ένταση τις τελευταίες ημέρες αλλά τα όρια δεν φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν.

Ας δούμε νέα (προεκλογικά και μη προεκλογικά) της προηγούμενης εβδομάδας. Η Δήμητρα Τσανάκα φωτογραφήθηκε στο λιμάνι μετά του συνδυασμού της. Είναι η κλασική ομαδική φωτογραφία κάθε συνδυασμού όπου δυστυχώς για την «Ανάσα» μαζί με τόσο κόσμο φωτογραφήθηκε κι η πεσμένη στέγη των αποθηκών. Κανονικά κάποιος έπρεπε να δει αυτή την ασχήμια, να διορθώσει το κάδρο της φωτογραφίας. Μάλλον λόγω απειρίας η φωτογραφία συνέχισε την πορεία της, ήδη δημοσιοποιείται και δεν αρέσει. Το ντεκόρ είναι αποτυχημένο.

Ο Βαγγέλης Παππάς έβγαλε την ίδια φωτογραφία (με όλους τους υποψηφίους του) αλλά στην είσοδο του ξενοδοχείου Ωκεανίς, όπου συνήθως γίνονται οι συναντήσεις του συνδυασμού. Σημειώστε ότι από χθες στο facebook, στη σελίδα του Βαγγέλη Παππά, υπάρχει και η φωτογραφία του Κώστα Παπακωνσταντίνου. Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Ως τις 30 Απριλίου άλλωστε πρέπει να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια. Μέχρι τότε ότι είναι να ανακοινωθεί (από πλευράς προσώπων) θα ανακοινωθεί. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο συνδυασμός του Αρχέλαου Γρανά ψάχνει μια γυναίκα ενώ οι φήμες οργιάζουν, φθάνουν ακόμη και στον Βασίλη Λιόγκα. Χθες το απόγευμα ο κ. Λιόγκας ήταν καλεσμένος στην τηλεόραση της Πρωϊνής όπου πάλι διέψευσε οποιαδήποτε συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές. Είπε όμως ότι του προτάθηκαν πολλά και διάφορα, μέχρι και υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο. Την οποία επίσης απέρριψε.

Μετά από πολύ καιρό σιωπής- ίσως λόγω Μεγάλης Εβδομάδας- ο Άρης Βέρρος εξέδωσε χθες δύο (ναι δύο) δελτία τύπου. Το πρώτο επαναλαμβάνει τα γνωστά για τον ΤΑΡ. Το δεύτερο αναφέρεται στο μείζον ζήτημα των δρομολογίων των φέρι μποτ. Θέμα που δυστυχώς δεν κρίνεται στην Καβάλα. Όσο για τον ΤΑΡ, σήμερα γίνεται σύσκεψη όπου θα παραστούν όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι. Εκείνη που έχει ενδιαφέρον τι θα πει είναι η κ. Τσανάκα. Της παρουσιάζεται ευκαιρία να καθησυχάσει όσους ανησυχούν, αυτούς που επηρεάστηκαν αρνητικά από προηγούμενες της δηλώσεις για το ίδιο θέμα.

Προβλέπουμε ότι άπαντες οι υποψήφιοι θα πουν ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος που θίγεται από την διέλευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη. Αυτό θα το κάνουν για προεκλογικούς λόγους. Αν όμως δούμε την υπόθεση εκτός εκλογών, τότε ένα πράγμα θα έχει αξία. Να πουν ότι πουν χωρίς προεκλογικό κίνητρο αλλά γιατί το πιστεύουν. Άλλωστε μετά τις εκλογές θα πρέπει να αγωνιστούν για κάτι που σήμερα –στη διάρκεια της σύσκεψης- θα υποσχεθούν.

Όλοι γνωρίζουν για το περιστατικό στο επιβατικό αυτοκίνητο της κ. Ντόρας Καλαντζή, ξημερώματα Μεγάλης Πέμπτης. Στο πλαίσιο των ερευνών αναζητήθηκε υλικό από τις κάμερες του στρατοπέδου- έδρα της ΧΧ Μεραρχίας. Αποδείχθηκε ότι οι κάμερες (και οι σχετικές πινακίδες προειδοποιητικού χαρακτήρα) υπάρχουν για να υπάρχουν. Οι κάμερες εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούν. Τα υπόλοιπα- παράπονα και απορίες- στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του έτους. Προηγήθηκε μεγάλη προσπάθεια του ΟΛΚ προκειμένου ο ευρύτερος χώρος πρόσδεσης κι εξυπηρέτησης του πλοίου να είναι πεντακάθαρος. Ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια που συνεχίζονταν ακόμη κι όταν το κρουαζιερόπλοιο έμπαινε στο λιμάνι. Μέσα στη βροχή κάποιοι άνθρωποι έτρεχαν κυριολεκτικά προκειμένου το λιμάνι της πόλης να «υποδεχθεί» με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες της Καβάλας.

Έχει απόλυτο δίκιο το ΚΚΕ Καβάλας που με πρόσφατη ανακοίνωση του ασκεί κριτική στις διοικήσεις των σωματείων των εργαζόμενων στη ΒΦΛ και τα Πετρέλαια επειδή δέχθηκαν να συναντήσουν βουλευτή της Χρυσής Αυγής όταν αυτός την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στη Καβάλα. Ελπίζουμε από αυτή τη συνάντηση να πείσθηκαν οι συνδικαλιστές ότι δεν πρέπει να επαναλάβουν την συνάντηση. Δεν έχουν τίποτα απολύτως να κερδίσουν από το συγκεκριμένο κόμμα. Το οποίο εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί και τη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών.

Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά άφησε το ΠΑΣΟΚ κι είναι υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ. Όταν επισκέφθηκε την Καβάλα ο Φώτης Κουβέλης (πριν το Πάσχα) ήρθε κι αυτή, έστω με καθυστέρηση λόγω πτήσης κτλ. Τότε συμφωνήθηκε να επανέλθει προκειμένου μετά τις εκλογές να παρουσιάσει και στην πόλη μας το βιβλίο της. Προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μιλώντας για το βιβλίο ο Γιάννης Μούτλιας και ο Νίκος Κούτρας.

Διάφορες ιστοσελίδες των Αθηνών επέμεναν ακόμη και χθες ότι τη Δευτέρα του Πάσχα στην Καβάλα σημειώθηκε έκρηξη. Εξερράγη –έγραφαν- αυτοκίνητο! Εννοούσαν την φωτιά που κατέστρεψε όχημα το οποίον κινούνταν στο κέντρο της πόλης. Έκρηξη δεν έγινε καμία αλλά στην Αθήνα έτσι έμαθαν τα νέα, έτσι τα μετέδιδαν. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ένα συγκεκριμένο γεγονός μεγαλοποιείται. Λειτουργεί όπως φαίνεται και η διαδικασία του «σπασμένου τηλεφώνου»…

Αντίθετα η ιστοσελίδα agronews προσεγγίζει υπεύθυνα αυτό που έγινε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όσον αφορά τις πωλήσεις αρνιών και κατσικιών. Φιλοξενεί απόψεις του προέδρου των κτηνοτρόφων της Δράμας, σχολιάζοντας το αποτυχημένο κόλπο των καταστημάτων Lild. Γράφει λοιπόν: «Οι τιµές σε ∆ράµα και Καβάλα κυµάνθηκαν γύρω στα 5,50 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και 5,20 µε 5,50 για τα κατσίκια. Φυσικά είναι πολύ µακριά από αυτό που θα θέλαµε οι κτηνοτρόφοι, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής», συµφωνεί και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων ∆ράµας Παναγιώτης Λειβαδίτης.
Την ίδια στιγµή, η πράξη δείχνει πως το «τρικ» της γερµανικής αλυσίδας Lidl είχε «κοντά πόδια» και «ξεφουσκώνει» στα µάτια των καταναλωτών, από τη στιγµή που µόνο ελάχιστα αρνιά και µάλιστα αµφιβόλου προέλευσης, είναι αυτά που διατίθενται από την αλυσίδα στην τιµή των 3,99 ευρώ το κιλό. Το «ιδιότυπο» της προσφοράς παραδέχεται µε ανακοίνωσή της και η ίδια η αλυσίδα, που µιλά για πολλούς κωδικούς µε διάφορες τιµές. Η πώληση σε τιµές κάτω του κόστους, δεν µπορεί να ανταποκριθεί στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και αποδεικνύει πως για ακόµη χρονιά οι αλυσίδες σούπερ µάρκετ επέλεξαν το αρνάκι ως το προϊόν αιχµής τους για τις πασχαλινές προσφορές, παραπλανώντας εντέχνως τους καταναλωτές. Σ’ αυτό συνηγορεί και η ανακοίνωση της Lidl Hellas, η οποία, κατόπιν εορτής, ενηµερώνει ότι είχε προγραµµατίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί, δηλαδή µόλις 20.000 αρνιά σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Διαβάστε επίσης