• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας μίλησαν πρώτοι χθες για τον αγωγό ΤΑΡ. Ρωτήθηκαν σχετικά, αρκετές ώρες πριν την απογευματινή σύσκεψη, απάντησαν κάθε ένας με τον δικό του τρόπο. Έδειξαν όμως ότι τα δεδομένα στη συγκεκριμένη υπόθεση αργά αλλά σταθερά αλλάζουν. Η ενότητα σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει. Το Καβαλιώτικο μέτωπο διασπάστηκε. Δύο από τους τέσσερις βουλευτές υποστηρίζουν – χωρίς να το κρύβουν- όδευση του ΤΑΡ παράλληλη με αυτή του υφιστάμενου αγωγού της ΔΕΠΑ. Ένας εκ των δύο λέει ότι ίδιες είναι οι απόψεις όλων των βουλευτών του Νομού Καβάλας!

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι οι αγρότες των Τεναγών έχουν ήδη απορρίψει την παράλληλη όδευση αφού όπως γνωρίζουν μια τέτοια λύση σημαίνει διέλευση του ΤΑΡ από την επίμαχη αγροτική περιοχή. Αυτό καλό είναι να μην το ξεχνούμε. Η πρόταση για παράλληλους αγωγούς φυσικού αερίου δεν είναι ούτε αθώα, ούτε φυσικά η χρυσή τομή που κάποιοι αναζητούν.

Επιστρέφουμε στα χθεσινά πρωϊνά. Αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις έλαβαν τον λόγο οι άλλοι δύο βουλευτές. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Πασχαλίδης τοποθετούνται διαφορετικά από τους Κλειτσιώτη και Καλαντζή. Ο μεν Παναγιωτόπουλος λέει ότι πρέπει να αλλάξει η όδευση (απορρίπτοντας και την παράλληλη πορεία του ΤΑΡ με τον αγωγό της ΔΕΠΑ), ο δε Γιάννης Πασχαλίδης μιλά μόνο για τη μεσολαβητική προσπάθεια Κεφαλογιάννη. Βάση της οποίας επίκειται νέα συνάντηση με τον κ. Μανιάτη.

Όλα αυτά δεν μας αρέσουν καθόλου. Παλαιότερα και οι 4 βουλευτές δέχονταν τις αντιρρήσεις των τοπικών φορέων. Με τα νέα, χθεσινά, δεδομένα ένας μόνο βουλευτής λέει ότι έλεγε. Οι άλλοι τρεις τα «γύρισαν». Άλλοι αρκετά (Καλαντζής, Κλειτσιώτης), άλλος ελαφρώς.

Υποψιαζόμαστε ότι κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με τους βουλευτές. Ανησυχούμε μη τυχόν κι οι βουλευτές πιέστηκαν, στην Αθήνα όπου συχνά κινούνται και κυκλοφορούν. Το δε αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών τον Μάη φαίνεται να πιστεύουν ότι θα επηρεάσει και αυτό το θέμα. Άρα δεν είναι καθόλου κουτοί οι κατασκευαστές του ΤΑΡ που εδώ και εβδομάδες απλώς περιμένουν.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τα προηγούμενα επεισόδια του ίδιου σήριαλ. Κάποτε- όχι πολύ παλιά- υπήρχε μια ενότητα. Ένας κοινοβουλευτικός σεβασμός στις απόψεις των αγροτών και των επιστημονικών φορέων της Καβάλας. Κάποιοι βουλευτές παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο των Κρηνίδων. Τότε αποδέχονταν πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο, την διαφωνία, την αντίδραση. Τώρα οι ίδιοι βουλευτές προτείνουν παράλληλη όδευση ή ένα ραντεβού (νέο ραντεβού) με τον Μανιάτη.

Η όδευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη είναι θέμα μείζον. Όσοι στην Αθήνα ονειρεύονται αλλαγή δεδομένων λόγω των εκλογών κάνουν μεγάλο λάθος. Οι περισσότεροι υποψήφιοι άλλωστε δεν «μασούν» και δεν αλλάζουν τα λόγια τους. Είναι υπέρ των απόψεων των αγροτών, επιφυλάσσονται, διαφωνούν με την προτεινόμενη όδευση που διασχίζει τα πλημμυρισμένα Τενάγη. Κάποιοι λοιπόν μπορεί να ελπίζουν σε θαύματα, στη προκειμένη όμως περίπτωση τα θαύματα αποκλείονται. Κι ας λένε κάποιοι εκ των βουλευτών ότι απέφευγαν να πουν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη.

Στη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής σύσκεψης υπήρξαν και κάποια μικροπεριστατικά που δεν άρεσαν. Επρόκειτο είτε για διαδικαστικά θέματα που κρίθηκαν αυστηρά, είτε για «διενέξεις» μεταξύ αντίπαλων συνδυασμών στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Κακώς. Η εναλλακτική όδευση του ΤΑΡ μέχρι πρόσφατα ένωνε τους αυτοδιοικητικούς. Αυτό δεν άλλαξε. Γιατί ανέβηκαν ξαφνικά οι τόνοι; Γιατί ένα θέμα που ένωνε γίνεται αφορμή καυγά και δη προεκλογικού;

Το καλύτερο όσον αφορά το παλιό Νοσοκομείο, το είπε χθες ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Στην ερώτηση γιατί ο Υπουργός δεν έκανε τίποτα από την επίσκεψη του στην Καβάλα και μετά, ο κ. Κλειτσιώτης έδωσε εξήγηση την εορτή του Πάσχα. Δεν αποκλείεται αυτή να είναι η αλήθεια. Πάντως το Πάσχα πέρασε. Οι βουλευτές πρέπει να πιέσουν τον Υπουργό να επανέλθει στο θέμα.

Χθες η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απέδειξε ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, χωρίς να επηρεάζεται από τις προεκλογικές «κραυγές» ορισμένων υποψηφίων του δήμου Παγγαίου. Επιχείρησαν στο θέμα του νερού και του αρσενικού να εμπλέξουν και την συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτή όμως δίκαια, επιστημονικά, αντικειμενικά αποφάσισε ότι κατά τη γνώμη της είναι σωστό. Τώρα λοιπόν όσοι την κατήγγειλαν μπορούν να την επικαλεστούν. Τώρα όσοι εκπροσωπούν την υπηρεσία έπαψαν να είναι οι κακοί της υπόθεσης. Είναι οι άριστοι των αρίστων…

Κι αυτό όμως είναι προσωρινό. Μόλις η υπηρεσία επανέλθει κι αλλάξει την απόφαση της για το νερό της Νέας Περάμου (όπως έγινε με το νερό της Νικήσιανης) τότε πάλι θα βρει τον μπελά της. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα βρει τον μπελά του όποιος αξιωματικός ή οπλίτης βιαστικά κινούμενος έδωσε έγγραφα των ενόπλων δυνάμεων σε αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Τα οποία έσπευσαν να τα δημοσιοποιήσουν αυτούσια! Αυτό το πρωτοφανές -σχετικά πρόσφατο γεγονός- άραγε ερευνήθηκε αρμοδίως; Ή μήπως την άλλη φορά θα δούμε να δημοσιεύονται και έγγραφα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ίδιας στρατιωτικής μονάδας;

Γράψαμε (κάποιοι μάλιστα θύμωσαν για αυτό) ότι το νερό στο Δήμο Παγγαίου πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η υπηρεσία το προσπάθησε και το προσπαθεί. Δείχνει υπευθυνότητα. Σοβαρότητα. Προσεγγίζει την ουσία με τρόπο κατάλληλο. Επιμένουμε ότι το νερό και το αρσενικό δεν προσφέρονται για προεκλογική εκμετάλλευση. Είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν αλλά όχι με προεκλογικές καταγγελίες και φανφάρες. Χρειάζεται δουλειά, την οποία βασικά πρέπει να κάνει (όπως το επιδιώκει τόσο καιρό) η ΔΕΥΑ Παγγαίου.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ξανασυζήτησε προχθές βράδυ με τον Σίμο Γιοβανάκη που τελικά συμφώνησε. Ο πρώην πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ- γνώστης των προβλημάτων της Καβάλας, ειδικά των κυκλοφοριακών- θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Οι απόψεις των δύο ανδρών ταίριαζαν από καιρό. Κάπως έτσι επετεύχθη ο αυτοδιοικητικός γάμος.

Προεκλογική σύσκεψη «κορυφής» έγινε την Δευτέρα στη Κομοτηνή υπό τον Άρη Γιαννακίδη. Φέρονται να παρουσίασαν νέα αποτελέσματα δύο πρόσφατων δημοσκοπήσεων όπου τα πράγματα για τον εν ενεργεία Περιφερειάρχη δεν έχουν αλλάξει. Λένε λοιπόν ότι έχει προβάδισμα τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Κυριακή. Περισσότερα στοιχεία για αυτές τις δημοσκοπήσεις δεν έγιναν γνωστά.

Το απόγευμα της Τρίτης εγκαταστάθηκε στη πλατεία Καπνεργάτη το προεκλογικό σπιτάκι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αυτή τη φορά θα στεγάσει τη Συμπαράταξη των Πολιτών. Η παράδοση συνεχίζεται ως προς το συγκεκριμένο κόμμα την ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι λειτουργούν με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Νοικιάζουν καταστήματα στην Ομόνοια και στους πεζόδρομους. Υπάρχει παρόλα αυτά ένας προβληματισμός. Οι πλατείες προσφέρονται και για προεκλογική καθημερινή χρήση ή πρέπει να μένουν εκτός προεκλογικής περιόδου. Δεν εννοούμε φυσικά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες. Εννοούμε αυτό που καθιέρωσε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Καπνεργάτη.

Υποτίθεται ότι και αυτό το θέμα συζητήθηκε σε διαπαραταξιακή συνάντηση πριν το Πάσχα, συμφωνήθηκε κτλ. Πάλι όμως υπάρχει θέμα, η επίλυση του οποίου μετατίθεται για τις επόμενες εκλογές. Όποιες κι αν είναι αυτές. Ότι ήταν να γίνει για αυτές είτε έγινε, είτε δεν έγινε καθόλου γιατί το απέφυγαν.

Σε μπελάδες μπήκε χθες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Μορφίδης, αν και στο τέλος κατάφερε να εξασφαλίσει την επιβεβλημένη παραίτηση υποψηφίου του από την Π.Ε. Ξάνθης. Ήταν μια προεκλογική αναποδιά που ο συμπολίτης υποψήφιος Περιφερειάρχης δεν περίμενε. Τι μεσολάβησε υπάρχει στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του Σκάϊ: «Παραιτήθηκε από το ψηφοδέλτιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη Αχμέτ Κουρτ, μετά την ανάρτηση στο Twitter φωτογραφιών του με τον εθνικιστή τούρκο ηγέτη Μπαχτσελί, αλλά και τη στήριξη του στο εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα. Ο ίδιος ο κ. Κουρτ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με στελέχη της Κουμουνδούρου επιβεβαίωσε την υποστήριξη που παρείχε στο εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα, το οποίο φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Από την Κουμουνδούρου του έγινε σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο και του ζητήθηκε η παραίτηση του κάτι που ο ίδιος έπραξε.Ο Αχμέτ Κουρτ είναι πρόεδρος της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” και εκφράζει τον θαυμασμό του -σύμφωνα με το portal komotinipress.gr- για την απόφαση του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB – με ιδρυτή τον Αχμέτ Σαδίκ) να μετάσχει στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Ο Κουρτ ανακοίνωσε δε πως στις ευρωεκλογές θα στηρίξει με “όλη του την δύναμη” το κόμμα DEB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης