μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο στέκι «Σήματα Καπνού» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωση με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ. Οι διοργανωτές –για την επιτυχία της εκδήλωσης- προσκάλεσαν το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καβάλας αλλά και τους υποψήφιους δημάρχους της Καβάλας. Ανταποκρίθηκαν οι Μάκης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Παππάς, Άρης Βέρρος. Όλοι πήγαν στην εκδήλωση αμέσως μετά τη σύσκεψη για τον ΤΑΡ (έγινε το ίδιο απόγευμα). Η ΔΕΥΑ Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Χρήστο Τσοχαταρίδη. Οι προαναφερθέντες είπαν στην εκδήλωση το ίδιο πράγμα. Ότι η δουλειά των ΔΕΥΑ πρέπει να μείνει ως έχει. Δήλωσαν αντίθετοι σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.
Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί στην εκδήλωση ενώ προσκλήθηκε δεν συμμετείχε η κ. Τσανάκα. Η υποψήφια δήμαρχος έχει 2 στα 2. Απουσίασε από την σύσκεψη για τον ΤΑΡ, από την εκδήλωση για το νερό και τις ΔΕΥΑ. Το γεγονός σχολιάζεται αρνητικά. Ή οφείλεται σε οργανωτικά προβλήματα της υποψήφιας που δεν ξέρει που να πάει και που όχι ή η κ. Τσανάκα αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα για μείζονα προβλήματα της περιοχής.

Επανεκλογή Παύλου Δεμερτζίδη
Λίγες μέρες πριν το Πάσχα ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Παύλος Δεμερτζίδης τα κατάφερε μία ακόμη φορά. Όχι στη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά στον χώρο τον επαγγελματικό. Εξελέγη για 7η συνεχόμενη θητεία στο ταμείο προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. Θα συνεχίσει να μετέχει στο πανελλαδικό συμβούλιο, εκπρόσωπος του διαμερίσματος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύτηκε από τους συναδέλφους του, εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας. Τώρα συνεχίζει την προεκλογική προσπάθεια στην Καβάλα προκειμένου με τον ίδιο τρόπο να επιβραβευτεί από τους συμπολίτες του, να εκλεγεί μέλος του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Στη γιορτή του Χαλκερού
Στο Χαλκερό μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή η προεκλογική περίοδος για τον Δήμο της Καβάλας. Αυτό ήταν αναπόφευκτο μιας και την Παρασκευή το Χαλκερό γιόρταζε. Υποψήφιοι βρέθηκαν στο χωριό από την Πέμπτη το απόγευμα, στον εσπερινό. Παρασκευή πρωί – Ζωοδόχου Πηγής- η μικρή εκκλησία γέμισε από κόσμο και υποψηφίους. Αμέσως μετά άπαντες οι εμπλεκόμενοι στις εκλογές βρέθηκαν στο ΚΑΠΗ του Χαλκερού. Εκεί κάθε υποψήφιος με ένα κόκκινο αβγό στο χέρι τσούγκριζε με τους ηλικιωμένους. Σε αυτή τη διαδικασία- εν μέσω πολλών χαμόγελων και ανταλλαγής ευχών- τα … τσούγκρισαν Σιμιτσής με Τσανάκα. Ποιο εκ των δύο αβγών επικράτησε δεν μάθαμε. Η συγκεκριμένη ωστόσο σύγκρουση αβγών έγινε παρουσία πολλών μαρτύρων. Κατοίκων του Χαλκερού κι υποψηφίων των δύο συνδυασμών. Την Παρασκευή στο Χαλκερό ήταν επίσης οι Βαγγέλης Παππάς, Αρχέλαος Γρανάς, Κώστας Παπακοσμάς κτλ.

Προτάσεις
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Γεροστεργίου δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι παρόντες στις εκλογές της Περιφέρειας ΑΜΘ με ψηφοδέλτιο που επρόκειτο να παρουσιάσουν χθες Κυριακή. Ευρισκόμενοι σε αναμονή για την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης δήλωσης δηλαδή ενός ακόμη ψηφοδελτίου που θα συμμετάσχει στις εκλογές της ΑΜΘ, έχουμε να σημειώσουμε ότι: Η κ. Γεροστεργίου ήταν στόχος πολλών άλλων υποψηφίων. Όλοι είχαν την ίδια εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα καταφέρουν να «κάνουν» ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια μας. Προσέγγιζαν την κ. Γεροστεργίου προτείνοντας της συνεργασία. Αυτή απαντούσε αρνητικά. Πιέσεις η κ. Γεροστεργίου δέχθηκε και από τον κ. Γρανά και από τον Άρη Γιαννακίδη. Η παράταξη των Οικολόγων Πράσινων συζήτησε και με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα οι συζητήσεις δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γιατί; Γιατί η κ. Γεροστεργίου εξ αρχής στόχευε στο ίδιο πράγμα. Όπως το 2010 έτσι και τώρα μια αυτόνομη συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές.

Επίσκεψη Τσίπρα
Την δική του παράδοση ως προς τις προεκλογικές επισκέψεις στην Ανατολική Μακεδονία έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας. Μας επισκέπτεται συχνά, σχεδόν σε κάθε εκλογική περίοδο. Η προσπάθεια που κάνουν τα κομματικά στελέχη είναι συγκεκριμένη. Ο κ. Τσίπρας προτάθηκε να επισκεφθεί Καβάλα και Δράμα την τελευταία εβδομάδα προ των τοπικών εκλογών (πριν την πρώτη Κυριακή). Όπως φαίνεται το σενάριο θα υλοποιηθεί κι ο κ. Τσίπρας θα κάνει μία ακόμη ομιλία στη πλατεία του Καπνεργάτη. Λογικά δίπλα του θα έχει τους βασικούς υποψήφιους του κόμματος στη περιοχή δηλαδή τους Μορφίδη, Βέρρο αλλά και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Παντελή Λασκαρίδη.

Για συγκεκριμένο Γιώργο
Με αφορμή την πρόσφατη γιορτή του Αγίου Γεωργίου ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής έγραψε το ακόλουθο μήνυμα στην σελίδα του στο Facebook: «Ευχές στον Γιώργο και στην Γιώργαινα (!!!!!!!) , στην Γεωργία και σε όλους που γιόρταζαν ή θα γιορτάσουν τις επόμενες μέρες. Μην ξεχνάτε ότι ένα τηλεφώνημα στους εορτάζοντες δίνει χαρά .Είναι μια ευκαιρία επικοινωνίας με φίλους , με αγαπημένα πρόσωπα , ακόμη και με πρόσωπα που θέλουμε επανασύνδεση ή να σπάσουμε κάποιον πάγο που δημιουργήθηκε». Κάτι θέλει να πει ο Θόδωρος, για κάποιον Γιώργο πολύ συγκεκριμένο…

Ενεργειακά
Για το ΤΕΕ ΑΜ τα ενεργειακά θέματα ήταν και παραμένουν θέματα πρώτης προτεραιότητας. Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του τμήματος Δημήτρης Κυριαζίδης ήταν το απόγευμα της Παρασκευής στην Καβάλα για να παρακολουθήσει την σχετική εκδήλωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο, στέλεχος του κόμματος από την Αθήνα. Ο κ. Κυριαζίδης έχει πάντα το μυαλό του στην πρωτεύουσα λόγω ΤΑΡ και προοπτικής νέας συνάντησης με τον κ. Μανιάτη. Στη Δράμα λένε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος θέτει το θέμα του ΤΑΡ σε μηδενική βάση, προσπαθεί να τα συζητήσει όλα από την αρχή, ετοιμάζει νέα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων στο γραφείο του. Τον περιμένουμε.

Αργά αλλά σταθερά
Μία ακόμη είδηση της προηγούμενης εβδομάδας αφορά το ισχυρό ενδεχόμενο ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να ενταχθεί στα μνημεία που προστατεύει η UNESCO. Καταλαβαίνει κάποιος εύκολα ότι για το θέμα τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά αλλά σταθερά. Γράφαμε προ λίγων εβδομάδων ότι αυτή η υπόθεση ξεκίνησε όταν δήμαρχος Φιλίππων ήταν ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Κάναμε λάθος. Η αρχική ιδέα και πρωτοβουλία είναι ακόμη πιο παλιά. Αφορά την εποχή που Δήμαρχος Φιλίππων ήταν ο Λευθέρης Κωταίδης.
Όσο για τα νεότερα, περιλαμβάνονται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ που ακολουθεί: Γραπτή διαβεβαίωση ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα αξιολόγησης και ένταξης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στον δήμο Καβάλας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.Ο πλήρης φάκελος που προετοίμασε η επιστημονική ομάδα εργασίας του δήμου Καβάλας με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται ήδη προς τελική έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, αναφερόμενος στη θετική αυτή εξέλιξη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο δήμος Καβάλας μετά τη συγχώνευση με τον δήμο Φιλίππων συνέχισε την προσπάθεια ώστε να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να ωριμάσει το θέμα της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
“Είναι μια κοινή προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων, που όχι μόνο θα αναδείξει την πολλαπλή ιστορικότητα μιας φημισμένης από την αρχαιότητα και τα πρωτοχριστιανικά χρόνια περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και το έναυσμα ώστε να γίνουν μια σειρά από εργασίες που θα βοηθήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη διεθνή προβολή και αναγνώρισή της” υπογράμμισε.
Το υπουργείο Πολιτισμού θα υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας τον Σεπτέμβριο στην έδρα της UNESCO το Παρίσι και το Φεβρουάριο του 2015 ο διεθνής οργανισμός θα τον αξιολογήσει. Ο δήμαρχος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος και, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα ο δήμος Καβάλας θα ζητήσει τη στήριξη και τη βοήθεια σημαντικών προσωπικοτήτων που σχετίζονται με την πόλη, όπως του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

Διαβάστε επίσης