• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

4 υποψήφιοι δήμαρχοι, 2 υποψήφιοι περιφερειάρχες, 3 υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες (της Π.Ε. Καβάλας), πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι βρέθηκαν χθες το πρωί στη Πλατεία Καπνεργάτη.Στην εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η προεκλογική περίοδος ευνόησε τη προσέλευση, η εικόνα της εκδήλωσης ήταν ικανοποιητική αν σκεφθεί κανείς προηγούμενες συγκεντρώσεις. Πρωτομαγιάτικες και απεργιακές.

Στις συζητήσεις βασικό θέμα ήταν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές. Συζητούσαν μεταξύ τους όλοι οι υποψήφιοι, τις περισσότερες φορές προτιμούσαν να κουβεντιάζουν με υποψηφίους άλλων συνδυασμών προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και προβλέψεις. Όλα αυτά στο γνωστό πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, ο οποίος αυτή τη περίοδο όχι μόνο επικρατεί αλλά κυριολεκτικά θριαμβεύει. Έμειναν 15 ημέρες ως την πρώτη Κυριακή, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Ο βασικός λόγος είναι ότι υπό αυτές τις πολύ ήρεμες και δημοκρατικές συνθήκες όλοι πιστεύουν ότι είναι περισσότερο αποδεκτοί από το εκλογικό σώμα. Το οποίο αν έστειλε κάποιο μήνυμα ως τώρα, έστειλε μήνυμα με το οποίο ζητά όσο το δυνατό λιγότερο θόρυβο. Φασαρία, καταγγελία.

Η μέρα άρχισε (προεκλογικά) με τον Μάκη Παπαδόπουλο να κινείται στον κόμβο Φαλήρου. Σταματούσε (μαζί με τους υποψηφίους του) τα αυτοκίνητα μοιράζοντας συμβολικά γλαστράκια με βασιλικό. Αμέσως το νέο κυκλοφόρησε και στα άλλα «στρατόπεδα». Το ΚΚΕ στη πλατεία Ελευθερίας μοίρασε γαρύφαλλα, αυτή η πρωτοβουλία ομόρφυνε την συγκέντρωση των κομμουνιστών αλλά ήταν κάτι εντελώς άσχετο με αυτό που εμπνεύστηκε κι υλοποίησε ο Μάκης Παπαδόπουλος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Τόπος της Ζωής μας» προσπαθεί να καινοτομήσει. Να αιφνιδιάσει ευχάριστα, να «περάσει» προεκλογικά μηνύματα με τρόπο διαφορετικό. Το ΚΚΕ αντίθετα έχει τις δικές του σταθερές. Τη δική του ιστορία και παράδοση. Κάπως έτσι το κόκκινο γαρύφαλλο πήγαινε παντού στη πλατεία, απαραίτητο ντεκόρ των διαδηλωτών. Αφορμή και για οικονομική ενίσχυση της τοπικής οργάνωσης ΚΚΕ.

Όταν ο Μάκης Παπαδόπουλος –αφού μοίρασε τον βασιλικό- εμφανίστηκε στη πλατεία Καπνεργάτη στάθηκε όρθιος κοντά στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπτωματικά φυσικά. Αυτοί δεν τον αποδέχθηκαν στην παρέα τους. Διακριτικά προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις λες και εκείνη την ώρα έδιναν κομματικές εξετάσεις. Λες και ήταν λόγος παρεξήγησης αν σε μικρή απόσταση από τα συνθήματα και τις σημαίες τους βρίσκονταν ο …εχθρός. Το ακόμη χειρότερο οι του ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλοι φυσικά) το έκαναν όταν είδαν την Μαρία Τσουρή να καταθέτει λουλούδια ως εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου. Ψίθυροι και κουτσουμπολιά, γελάκια, γκριμάτσες. Ήταν φανερό ότι την αγαπούν αφάνταστα…

Παρόλα αυτά το γκρουπ του ΣΥΡΙΖΑ (ίσως μεγαλύτερο κι από αυτό των εργαζόμενων στα Πετρέλαια) απέφυγε παλαιότερες παρεκτροπές. Δεν αποδοκίμασε κανέναν. Δεν χλεύασε κανέναν. Ούτε τη ΔΗΜΑΡ, ούτε τον Σιμιτσή, ούτε τον Μένανδρο Μαρινάκη της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ευτυχώς αποφύγαμε προηγούμενες απαράδεκτες καταστάσεις. Εκτός αν ήταν κάτι σκόπιμα σχεδιασμένο επειδή οι εκλογές που έρχονται έχουν και δεύτερη Κυριακή.

Όταν στη πλατεία του Καπνεργάτη η εκδήλωση τέλειωσε ο Βαγγέλης Παππάς κάλεσε μαζί του τον Μάκη Παπαδόπουλο. Πλησίασαν τα στεφάνια που μόλις είχαν κατατεθεί. Ο Βαγγέλης Παππάς έκοψε δύο κόκκινα γαρύφαλλα. Το ένα για αυτόν, το άλλο για τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση κι ένας ακόμη αποχαιρετισμός. Οι δύο άνδρες συνεχίζουν φυσικά χωριστά τον προεκλογικό τους αγώνα.

Πριν αποχωρήσει από την πλατεία ο Μάκης Παπαδόπουλος πλησίασε την παρέα του Σιμιτσή για τα τυπικά. Τις ευχές για καλό μήνα κτλ. Λίγα μόνο προεκλογικά σχόλια κι αυτό ήταν. Άπαντες έφυγαν προς άγνωστη αλλά σαφώς προεκλογική κατεύθυνση. Στο μεταξύ η πορεία διαμαρτυρίας είχε αρχίσει κι είχε πάρει τη γνωστή κατεύθυνση προς την οδό Βενιζέλου. Τότε ακούγονταν οι φωνές του ΚΚΕ. Ενώ η μια πορεία έφευγε από τη πλατεία Καπνεργάτη, η άλλη πορεία έφθανε σε αυτή. Την υποδέχθηκε ο Ηλίας Ιωαννίδης, που έμεινε στη περιοχή «θαλαμοφύλακας» των εκλογικών κέντρων της Συμπαράταξης Πολιτών και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η χθεσινή εργατική προεκλογική Πρωτομαγιά στη Καβάλα. Ο κόσμος φυσικά κι έλειπε αλλά αυτό είναι πάνω κάτω συνηθισμένο και αναμενόμενο. Όπως άλλωστε ο κόσμος λείπει κι από την συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο κι από πολλά άλλα ίδια γεγονότα. Οι παρόντες (εξαιρούμενους ίσως τους υποψηφίους), οι μόνιμοι παρόντες αυτό προσπαθούν. Να φέρουν σε αυτές τις ημερομηνίες, σε αυτές τις πλατείες περισσότερο κόσμο.

Κάτι έπαθε το δελτίο ειδήσεων του Μέγκα. Λέτε να τρελάθηκε; Χθες το μεσημέρι στις 2 πρόβαλε για 3 ολόκληρα λεπτά ως πρώτη είδηση ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα. Μέχρι και δήλωση του εκτελεστικού γραμματέα του ΠΑΜΕ έδειξε. Όσο για τον Λαφαζάνη, κι αυτόν τον άφησε να μιλά περίπου ένα λεπτό! Πράγμα σπάνιο για την ενημέρωση που το μεγάλο κανάλι σταθερά μας προσφέρει.

Δεύτερη είδηση ήταν ο Σαμαράς και τρίτη ο Τσίπρας. Με δύο μάλιστα ρεπορτάζ, το ένα πίσω από το άλλο. Επειδή το Μέγκα δεν συνηθίζει τέτοια δελτία ειδήσεων, καλό είναι το χθεσινό να κρατηθεί ως ενθύμιο. Στροφής προς την Αριστερά, προς μια άλλη ενημέρωση. Δυστυχώς δεν νομίζουμε να υπάρξει δεύτερο ίδιο δελτίο.

Η προεκλογική περίοδος αλλάζει τους ανθρώπους. Κι αν δεν τους αλλάζει σίγουρα τους επηρεάζει. Την Τετάρτη 30 Απριλίου στην Καβάλα είδαμε και κυρίως ακούσαμε έναν άλλον Γιαννακίδη. Έναν Γιαννακίδη αντιμνημονιακό. Έναν Γιαννακίδη αντικυβερνητικό. Κι επειδή ο Γιαννακίδης είναι πάντα Γιαννακίδης, είχε και την δύσκολη λέξη ( φράση) της ημέρας. Μίλησε για την «κοινωνικοοικονομική ευπραγία». Σημειώστε ότι η πρώτη λέξη είναι 19 γραμμάτων.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ίδια εκδήλωση ήταν άψογη. Πρώτον, δεν είχε κόσμο που θα δυσκολεύει τη ζωή των δημοσιογράφων. Ήταν όντως παρουσίαση ψηφοδελτίου- συνέντευξη τύπου. Δεύτερον, οι ομιλητές ήταν σύντομοι και περιεκτικοί. Τρίτον η παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων έγινε από τρίτο πρόσωπο που διάβαζε τα βιογραφικά. Δεν μίλησε κανείς υποψήφιος στη διαδικασία. Άρα το σχετικό απόσπασμα μπορεί να προβληθεί από τη τηλεόραση μιας και δεν υπολογίζεται ως προεκλογική εμφάνιση κανενός υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου.

Ας έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Καβάλας ότι εντός των ημερών ο Δήμος Καβάλας αδειάζει από προσωπικό. Ως τις 18 Μάη τελειώνουν τα 5μηνα κι οι εποχιακοί εργαζόμενοι απολύονται. Θα μείνουν μόνο οι μόνιμοι, δηλαδή τρεις κι ο κούκος. Κι όμως από τον Μάη και μετά αρχίζουν οι πολλές δουλειές του Δήμου Καβάλας και του κάθε Δήμου. Τα χόρτα που εντατικά κόβονται αυτό το διάστημα θα μεγαλώσουν, να δούμε ποιος θα βρεθεί να τα κόψει!

Δίκαιοι οι μικροπωλητές λαϊκών αγορών. Αναγνωρίζουν ότι ο Γιάννης Πασχαλίδης ενδιαφέρεται για το πρόβλημα τους και «τρέχει» για αυτό. Τον ξεχωρίζουν από τους άλλους τρεις βουλευτές κι έτσι δεν τον … επισκέφθηκαν την Τετάρτη. Ταυτόχρονα δέχονται ότι ακόμη κι ο Πασχαλίδης στο τέλος δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα πρέπει κι αυτός για λόγους κομματικής πειθαρχίας και κυβερνητικής συνοχής να ψηφίσει το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης