• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τις έως τώρα (σύντομες) επισκέψεις υποψήφιων ευρωβουλευτών στη Καβάλα ξεχωρίζει η χθεσινή του Βασίλη Κορκίδη. Ήταν η μοναδική που «έβγαλε» πραγματική είδηση, η μοναδική που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο κ. Κορκίδης ήταν και παραμένει (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται) πρόεδρος της ΕΣΕΕ (δηλαδή της ομοσπονδίας των μικρομεσαίων εμπόρων καταστηματαρχών) ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Υπάρχει μια αντίφαση, την οποία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και περιοδείας του προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Η αντίφαση αυτή ήταν και παραμένει ισχυρή. Είναι σε βάρος του. Ο ίδιος καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, δίνει κάποιες απαντήσεις και εξηγήσεις. Στο τέλος δυστυχώς είναι πάντα ο «χαμένος». Αυτό τουλάχιστον είδαμε, ακούσαμε χθες στην επίσκεψη του στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Την σήμερον ημέρα δεν μπορείς να είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Σε γενικές γραμμές ο κ. πρόεδρος της ΕΣΕΕ επιχειρεί κάτι παλαιό (και παλαιοκομματικό), κάτι δοκιμασμένο και αποτυχημένο, ανεπίκαιρο, απορριπτέο.

Δεν γίνεται σήμερα να είσαι πρόεδρος των μικρομεσαίων ανά την Ελλάδα, ταυτόχρονα υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Αυτό ισχύει είτε ο κ. Κορκίδης εκλεγεί ευρωβουλευτής, είτε όχι. Του ευχόμαστε το πρώτο. Γιατί; Γιατί μόνο έτσι θα … ξεμπερδέψει με την αγορά ώστε να αφοσιωθεί σε κάτι που πραγματικά τον ενδιαφέρει. Την πολιτική του καριέρα. Κι αν στην επαρχία δεν πείθει, ποιος ξέρει ίσως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο στο «γήπεδο» του, στην Αθήνα.

Χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης του μίλησε όπως θα του μιλούσε ο κάθε μικρός επαγγελματίας της αγοράς. Του είπε με τρόπο ευγενικό αλλά σαφή ότι αυτό που επιχειρεί δεν «βγαίνει». Δεν ταιριάζει με τίποτα, δεν «δένει» και δεν έχει καμία προοπτική. Απέρριψε κοινότυπα επιχειρήματα περί συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και άλλα τάχα «επαναστατικά» λόγια του συνομιλητή του. Ο κ. Κορκίδης είναι παλαιάς κοπής συνδικαλιστής, από αυτούς που η χώρα αισθάνθηκε στο πετσί της. Αυτό προκύπτει από την έως τώρα πορεία του.

Δεν πείθει αφού όταν στον χώρο της αγοράς υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα ουδείς πρόεδρος τα εγκαταλείπει προκειμένου να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Το αστείο χθες ήταν ανεπανάληπτο μιας και στις 10 το πρωί ο κ. Κορκίδης επισκέφθηκε τον Εμπορικό Σύλλογο ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ και μία ώρα αργότερα τα γραφεία της ΝΟΔΕ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Συγνώμη αλλά μήπως μας περνά για κουτούς;

Οι άλλοι αντίθετα υποψήφιοι ευρωβουλευτές ήταν πιο ειλικρινείς. Ήρθαν στην Καβάλα με μία ιδιότητα, απόλυτα συγκεκριμένη. Ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ούτε κρύφτηκαν, ούτε προσποιήθηκαν, ούτε αρνήθηκαν ότι σε κάθε πόλη της χώρας επαναλαμβάνουν πάνω κάτω τα ίδια λόγια. Μόνο ο κ. Κορκίδης πήγε να μας μπερδέψει, να χρυσώσει το … χάπι. Φυσικά και απέτυχε αφού ότι έχει στο μυαλό του δεν μπορεί εύκολα να σταθεί ως αληθινό. Δεν είναι άλλωστε. Ούτε είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα των συναδέλφων του λύνονται το ένα πίσω από το άλλο. Γιατί κι αυτό επιχείρησε χθες να μας πει…

Τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας ετοιμάζονται να «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους λίγο πριν τις εκλογές της πρώτης Κυριακής με δημοσκοπήσεις. Πολύ καλά κάνουν. Μια δημοσκόπηση τώρα είναι σωστή επιλογή, προτιμότερη από το να ρωτάς τον έναν και τον άλλον να σου πουν την γνώμη τους. Ουδείς γνωρίζει αν τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα αυτών θα το ακούσουμε μόνο ή θα το διαβάσουμε κιόλας. Αυτό θα φανεί στη πορεία, ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας.

Παλιά οι υποψήφιοι είχαν απάντηση και σε αυτά τα θέματα. «Έκανα τη δημοσκόπηση μου μέσα στη κοινωνία και ξέρω» έλεγαν. Κάποιοι μπορεί να είχαν δίκιο σε σχέση με αυτό που εισέπρατταν περιοδεύοντας στην εκλογική τους περιφέρεια. Σήμερα- πολύ περισσότερο σήμερα- τα πράγματα άλλαξαν. Ο κόσμος ευγενικά λέει σε όλους ότι θέλουν να ακούσουν. Κάτι που ίσως και να μην ισχύει όταν πρόκειται για μια τηλεφωνική ή άλλη δημοσκόπηση.Όσοι λοιπόν έχουν αυτή τη δυνατότητα ας κάνουν αυτές τις ημέρες τη δημοσκόπηση τους. Ώστε την ερχόμενη και τελευταία προεκλογική εβδομάδα να διορθώσουν τα λάθη τους.

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στις περιφερειακές εκλογές τόσο πληθαίνουν οι ερωτήσεις στη Βουλή –και για θέματα της Καβάλας- από πλευράς του Τέρενς Κουίκ. Είναι φανερό ότι τώρα ο Τέρενς κάνει όλες τις ερωτήσεις που δεν έκανε από το 2012 και μετά. Στον τομέα αυτό η Καβάλα ήταν αδικημένη. Μέχρι πριν λίγο οι ερωτήσεις του κ. Κουίκ ήταν μόνο για τη Θράκη. Τώρα συχνότερες είναι οι ερωτήσεις για την Ανατολική Μακεδονία παρά για τη Θράκη.

Μαθαίνουμε ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης των ΑΝΕΛ στην ΑΜΘ έθεσε και θέμα ψηφοδελτίων. Διατύπωσε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σχετικά με το αν είναι σωστή η συγκεκριμένη τους αναγραφή στο χαρτί. Προκλήθηκε μια αναστάτωση μήπως έχει δίκιο αλλά στο τέλος δεν άλλαξε τίποτα. Η παρατήρηση του κ. Κουίκ φέρεται να είχε ως θέμα της την ξεχωριστή αναγραφή στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων από τη Θάσο. Προσωρινά «πάγωσαν» οι τυπογραφικές μηχανές. Από την Κυριακή το απόγευμα όμως δουλεύουν στο φουλ και τυπώνουν κανονικά όλα τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών.

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στη πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών τόσο μεγαλώνει η ανησυχία όλων των υποψηφίων. Φοβούνται πιο πολύ από κάθε άλλο την αποχή. Την μη προσέλευση στις κάλπες. Ίσως έχουν τέτοια μηνύματα, ίσως «διαβάζουν» τέτοια απροθυμία στα πρόσωπα των συνομιλητών τους. Ευτυχώς υπάρχει το μεγάλο νούμερο των πάσης φύσεως υποψήφιων. Κι αυτό όμως το αξιοπρόσεκτο στατιστικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν διάθεση να συμμετάσχουν στις εκλογές. Όσο κι αν πιέζονται, λένε ότι οι λόγοι που τους κάνουν αδιάφορους περί των εκλογών ισχύουν και δεν αλλάζουν.

Τα ίδια και χειρότερα για τις ευρωεκλογές. Όλα αυτά δεν είναι παρά μία ακόμη πλευρά της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο να πάει κάποιος να ψηφίσει. Δεν υπάρχει πίστη στη διαδικασία των εκλογών, ελπίδα ότι κάτι άλλο μπορεί να προκύψει και να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Αν οι εκλογές που έρχονται δεν είχαν τα τοπικά τους χαρακτηριστικά τότε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε αποχή ρεκόρ. Τώρα απλώς είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Από αρκετά έως πολύ πιθανή.

Όπως μάλιστα λένε αυτοί που ξέρουν ναι μεν έχουμε στη Καβάλα ένα σωρό υποψήφιους αλλά λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται, τρέχουν, βοηθούν τον συνδυασμό και τον εαυτό τους. Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία υποψηφίων σε όλους τους συνδυασμούς που «επιστρατεύτηκαν». Έκαναν μόνο τα τυπικά και δεν ασχολούνται καθόλου. Από αυτούς δε που κάνουν προεκλογικό αγώνα αρκετοί είναι οι εν ενεργεία κι άλλοι τόσοι αυτοί που παραδοσιακά προσπαθούν να εκλεγούν στα συλλογικά όργανα. Όσοι ήταν έως το 2010 και δεν εξελέγησαν τη προηγούμενη φορά, όσοι απέτυχαν το 2010 και τώρα ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.

Υπάρχουν και… χειρότερα. Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ προσπαθούν να μάθουν πότε θα πληρωθούν, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας πάει στο δικαστήριο για κακούργημα: Σε δική με κατηγόριες σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και 33 ακόμα άτομα για την υπόθεση της Proton Bank. Ο κ. Λαυρεντιάδης και οι συγκατηγορούμενοί του αντιμετωπίζουν κατηγόριες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απατή και απιστία.Οι δικαστές απέρριψαν όλες τις αιτήσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση, και του κ. Λαυρεντιάδη, με τις οποίες οι κατηγορούμενοι ζητούσαν να διακοπεί η προσωρινή κράτησή τους και να αποφυλακισθούν. Παράλληλα, απορρίφθηκαν και όλα τα αιτήματα των κατηγορούμενων για αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης