• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια μικρή κυβερνητική αναταραχή προκλήθηκε προχθές βράδυ στην Αθήνα όταν το ΠΑΣΟΚ ξάφνιασε τους πάντες. Απέσυρε την στήριξη του από το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, η ψήφιση του οποίου εξελίσσεται κανονικά (;) αλλά το περιεχόμενο του νέου νόμου δεν είναι ίδιο. Τα επίμαχα άρθρα αποσύρθηκαν, ο στόχος των μικροπωλητών μάλλον επετεύχθη.

Δύο ημέρες τώρα αναλύεται η συγκεκριμένη εξέλιξη. Πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε για ασήμαντη (σχετικά) αφορμή ότι όφειλε να κάνει από τη πρώτη στιγμή. Να είναι πιο… ΠΑΣΟΚ, να σταματά όσα ξεπερνούν τα όρια, αυτά που δημιουργούν καταφανέστατες αδικίες σε βάρος επαγγελματιών και κοινωνικών συνόλων. Εδώ που τα λέμε το ΠΑΣΟΚ αργά ξύπνησε ή προσποιείται κάτι τέτοιο. Μεσολάβησαν πολύ σημαντικότερα νομοσχέδια κι αποφάσεις όπου το κόμμα του Βενιζέλου ήταν απλώς ταυτισμένο με την ΝΔ. Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ίδια στάση κρατούσε ακόμη κι η ΔΗΜΑΡ.

Τώρα –κατόπιν εορτής, μέτρων, χαρατσιών και άλλων υπερβολών- κάποια πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Μήπως είναι κάτι συμπτωματικό; Μήπως όλα γίνονται για προεκλογικούς λόγους; Μήπως έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα; Σύντομα θα γνωρίζουμε την πάσα αλήθεια. Με αυτά και με αυτά ωστόσο γίνεται όλο και πιο ζωηρός ο χώρος της κεντροαριστεράς. Στον οποίο θέλει δε θέλει να ενταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασική αφορμή θα είναι το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Η επόμενη μέρα των οποίων θα έχει πολιτικά μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός αν γίνει η έκπληξη κι ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει πρωτιά άνετη, προπομπό αυτοδυναμίας. Τότε δεν θα ενταχθεί στην κεντροαριστερά, θα πορευτεί μόνος του.

Αυτοί που προς το παρόν κερδίζουν δεν είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή το ΠΑΣΟΚ. Οι πραγματικά κερδισμένοι είναι οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών μιας και τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Εννοούμε αυτούς της επαρχίας, εκεί όπου τα θέματα των άρθρων του νομοσχεδίου είναι έτσι κι αλλιώς ρυθμισμένα. Για τις λαϊκές της Αττικής δεν ξέρουμε, ούτε θέλουμε να μάθουμε.

Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ λένε ότι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της εταιρίας αντί να ασχοληθούν με το εργοστάσιο της Καβάλας ασχολούνται με τα νέα της υπόθεσης Proton Bank- Λαυρεντιάδη. Εκτιμούν ότι για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να τους βρουν στο τηλέφωνο, να μάθουν πότε θα πληρωθούν. Πρόσφατα ο μεν Λαυρεντιάδης κρίθηκε οριστικά ότι παραπέμπεται για κακούργημα, ο δε μπαμπάς Κυριακίδης (που είναι άφαντος) γλίτωσε την κατάσχεση της περιουσίας του. Τώρα μπορεί να επανεμφανιστεί εφόσον καταβάλει την εγγύηση που η δικαιοσύνη του ζητά.

Στη διοίκηση της ΒΦΛ λέγεται ότι είχαν αγωνία αυτό το διάστημα περιμένοντας πιο ευνοϊκές για τον Λαυρεντιάδη εξελίξεις. Στο τέλος τα καλά νέα ήρθαν για τον μπαμπά Κυριακίδη και όχι για τον προφυλακισμένο Λαυρεντιάδη. Γιατί όλα αυτά επηρεάζουν το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Καβάλας, αυτό όντως δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

Η βασική προεκλογική δουλειά του Κωστή Σιμιτσή άρχισε την περασμένη Δευτέρα. Τότε ο συνδυασμός έκανε την πρώτη του προεκλογική περιοδεία, επισκέφθηκαν και την ΕΑΣ Καβάλας. Χθες επισκέφθηκαν το Διοικητήριο, την Αστυνομική Διεύθυνση κτλ. Από εδώ και πέρα οι περιοδείες θα γίνονται κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα. Από χθες επίσης έχουμε κάποιες πρώτες μαρτυρίες για ευρισκόμενη σε εξέλιξη τηλεφωνική δημοσκόπηση. Είπαμε, τρεις από τους οκτώ υποψηφίους δημάρχους έχουν στο πρόγραμμα νέα δημοσκόπηση που θα γίνει τώρα. Θα τους βοηθήσει για το πώς θα κινηθούν την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών.

Δημοσκόπηση φαίνεται ότι γίνεται και για τον Δήμο Παγγαίου. Αυτό διηγείται δημότης του ίδιου Δήμου με ανάρτηση του στο Facebook (είναι φανερό ότι πρόκειται για άνθρωπο που υποστηρίζει τον εν ενεργεία Δήμαρχο του συγκεκριμένου Δήμου): «Χτυπάει το τηλέφωνο στο σπίτι: -Καλησπέρα σας. Ποιον θα ψηφίσετε για Δήμαρχο Παγγαίου; -Τον Ξουλόγη. -Είστε ικανοποιημένος από το νυν Δήμαρχο; -Πάρα πολύ. -Αν δεν ήταν ο Ξουλόγης, ποιον από τους άλλους θα ψηφίζατε ;;
-Κανένα. Έφερα τα δικαιώματα μου από την Καβάλα, μόνο και μόνο για να ψηφίσω Ξουλόγη. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα τα έφερνα. Κάτι άλλο; -Ναι. Μεταξύ Φιλόσογλου και Αναστασιάδη ποιον θα ψηφίζατε; -Κυρία μου, κάτι σας είπα προηγουμένως.
-Μεταξύ Φιλόσογλου και Μπόνου ποιον θα ψηφίζατε; -Μα δεν καταλάβατε; Κάτι σας είπα προηγουμένως !!! -Μεταξύ Αναστασιάδη και Μπόνου ποιον θα ψηφίζατε; – ……………… ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!».

Μόνο ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης έμαθε για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Θάσο, το περασμένο Σάββατο. Μόνο αυτός τον υποδέχθηκε, τον συνόδευσε στη σύντομη παρουσία του στο νησί. «Όλα έγιναν τυχαία» σχολιάζει ο βουλευτής κι εξηγεί ότι έτυχε να είναι στη Θάσο. Έτυχε- συμπληρώνει- να επισκεφθεί την Πυροσβεστική όπου έμαθε ότι περιμένουν τον Υπουργό.

Μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο κ. Πασχαλίδης έμεινε κοντά στον κ. Δένδια, λίγο πριν ο Υπουργός μπει στο ελικόπτερο για να επιστρέψει στη στεριά αποδέχθηκε την πρόταση του βουλευτή Καβάλας. Ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε να βγουν οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, στις οποίες εκτός των προαναφερομένων και των αξιωματικών συμπεριλήφθηκε και ο Δήμαρχος της Θάσου. Κάπως έτσι έζησαν αυτοί καλά, ο Υπουργός καλύτερα, η δε Πυροσβεστική Θάσου υποτίθεται ότι γνωστοποίησε σε ανώτατο επίπεδο τα προβλήματα της. Τα οποία ο κ. Δένδιας ήδη έλυσε. Λέμε τώρα.

Βάση απόφασης που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η υποψήφια δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είναι σε άδεια άνευ αποδοχών. Ως γιατρός του ΠΕΔΥ Καβάλας κατέθεσε σχετικό αίτημα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, το αίτημα της έγινε δεκτό. Το έγγραφο υπογράφει ο διοικητής κ. Θρασύβουλος Βεντούρης. Η άνευ αποδοχών άδεια της κ. Τσανάκα (για προεκλογικούς φυσικά λόγους) άρχισε την Πρωτομαγιά, τελειώνει στο τέλος του μήνα.

Τα σχέδια της κ. Τσανάκα άλλαξαν. Φημολογείται ότι την τελευταία της προεκλογική εκδήλωση επέλεξε να την κάνει την Παρασκευή (16/5), την ίδια μέρα και ώρα με τον Σιμιτσή. Η κ. Τσανάκα επέλεξε η συγκέντρωση να γίνει στη πλατεία Ελευθερίας. Την ίδια ώρα ο Κωστής Σιμιτσής θα μιλά στον Δημοτικό Κήπο.

Χθες η Δήμητρα Τσανάκα έκανε αγιασμό κι εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου όπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη. Παρά το ότι μπορούσε, δεν συμφώνησε να κλείσει για την εκδήλωση η οδός Βενιζέλου. Η τροχαία που ήταν παρούσα έκλεισε μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του δρόμου.

Ένα πετυχημένο σύντομο κειμενάκι από τη Θάσο, το οποίο μπορεί να ισχύει για όλη την Ελλάδα. Το αντιγράφουμε μέσω του διαδικτύου: Συνέβη σήμερα στον Ποτό αλλά υποθέτω και σε άλλα μέρη στο νησί. Επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που έχουν αναλάβει να διανέμουν διαφημιστικό υλικό πετάνε από το ανοιχτό παράθυρο τα φυλλάδια εταιρείας ηλεκτρικών ειδών στις αυλές των σπιτιών. Ο αέρας τα παίρνει και τα στοιβάζει στα χαντάκια, τους φράχτες και σε μέρη που είναι δύσκολο να μαζευτούν. Αν νομίζουν διαφημιστές και διαφημιζόμενοι ότι με αυτό τον τρόπο εκτελούν υπηρεσία ας ρωτήσουν και αυτούς που τα μαζεύουν απ τους φράχτες αν θα τους προτιμήσουν. Στην τελική όμως μπορεί ο καθένας να ρυπαίνει κατ αυτόν τον τρόπο το νησί; Εκλογές έρχονται ας πάρουν θέση οι υποψήφιοι για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης