μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Προεκλογικό αλλά για τις ευρωεκλογές προβλέπεται το προσεχές Σαββατοκύριακο. Έρχεται στην Καβάλα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ετοιμάζει εκδήλωση (από αυτές που πολύ μοιάζουν με τις εκπομπές του) στην παραλία. Στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής. Επειδή το συγκεκριμένο προεκλογικό προϊόν είναι της μόδας, αναμένεται πλήθος κόσμου να παραστεί σε μια εκδήλωση που βασικό στόχο έχει να είναι συζήτηση. Με αυτό το project πορεύεται προεκλογικά ο κ. Θεοδωράκης. Αυτό «πουλάει», όπως θα λέγαμε στη γλώσσα της αγοράς.

Τα άλλα αντίθετα δεν πουλάνε καθόλου. Ιδεολογική βάση δεν υπάρχει. Λόγος για να δημιουργηθεί το Ποτάμι επίσης δεν προκύπτει συγκεκριμένος, σοβαρός και πειστικός. Είναι μια προσπάθεια που παρά ταύτα έχει αξιοπρόσεκτη απήχηση ακριβώς επειδή οι εκλογές που έρχονται δεν μοιάζουν σε τίποτα με όλες τις προηγούμενες. Κι όταν τον ρωτούν τον Θεοδωράκη τι θα κάνει, αυτός απαντά αμέσως λέγοντας την αλήθεια. Θα πάρει- λέει- κάτι απ’ όλους ώστε στο τέλος να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα. Να κάνει μια μίξη ώστε να καταθέσει τη δική του πρόταση.

Άλλο η μίξη κι άλλο το μείγμα. Ένα άλλο μείγμα πολιτικής υπόσχονταν ο σημερινός Πρωθυπουργός όταν ήταν στην εποχή των διαδοχικών ανακοινώσεων στο Ζάππειο. Ως που καταλάβαμε ότι το μείγμα που τότε ανέφερε δεν ήταν παρά μια φούσκα, μέσα στην οποία υπήρχε αυτούσια η πολιτική του Παπανδρέου. Για αυτό και τώρα λένε –οι ακραιφνείς Πασοκτζήδες- ότι πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης του Γ.Α.Π. Έχουν στο μυαλό τους το 2010 και το 2011. Που δικαιώνεται πλήρως το 2014. Απλώς άλλαξαν τα πρόσωπα. Αντί του Παπανδρέου ο Σαμαράς, αντί του Παπακωνσταντίνου ο Στουρνάρας.

Το Σάββατο άλλα μεγαλεία. Στην Καβάλα θα είναι ο Αρτέμης Σώρρας. Θα δώσει συνέντευξη τύπου- στην οποία εξασφαλίζεις είσοδο μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης- το μεσημέρι. Το απόγευμα θα κάνει ομιλία στην πλατεία! Κυριακή θα είναι στην Καβάλα η Νατάσα Ράγιου, ποιος ξέρει και ποιος άλλος. Πάει, γίναμε οριστικά το κέντρο του κόσμου!

Αυτές οι παρουσίες, κι ας είναι σύντομες, βάζουν σε δεύτερο πλάνο τους δικούς μας. Τους υποψήφιους δημάρχους, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κτλ. Είναι άδικο. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των εκλογών δεν είναι όσοι έρχονται και παρέρχονται. Αυτοί που αξίζουν της προσοχής μας είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Αυτοί που θα βρίσκονται στη Καβάλα και μετά τις εκλογές.

Υπάρχει πάντως ένα καλό σχέδιο. Ειδικά στη περίπτωση του κ. Θεοδωράκη θα μπορούσε να εμφανιστεί κάποιος ή κάποιοι από τους υποψηφίους δημάρχους. Να εφαρμοστεί πάλι η γνωστή παροιμία βάση της οποίας κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα. Είπαμε «βασιλικό», λέτε να είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος την Κυριακή στην παραλία;

«Να μην κάψουμε την Λευκή Νύχτα» είπε χθες στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της διοίκησης του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγγελίδης. Εννοούσε ότι ο θεσμός δεν είναι πασατέμπο ώστε να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις και λίγο. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η πρόσφατη επιτυχία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Μας είπε ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε βιαστικές κινήσεις.

Όσοι τον άκουσαν συμφώνησαν μαζί του. Άλλοι πήγαν στη χθεσινή απολογιστική σύσκεψη προκειμένου να μεταφέρουν ένα άλλο, ήδη γνωστό μήνυμα. Υπήρξαν περιοχές στην αγορά που δεν πήραν «μυρωδιά» από τη Λευκή Νύχτα. Σωστό αλλά δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία γιατί καταντά κουραστικό. Ο τρόπος που οι φορείς θα διαχειριστούν την πρώτη επιτυχία θα κρίνει αν αυτή θα έχει συνέχεια. Βεβαίως και δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες από 2 Λευκές Νύχτες το χρόνο. Η δεύτερη πρέπει να γίνει το Καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο;

Κάπου εδώ σταμάτησε η χθεσινή συζήτηση. Ορθά. Τώρα θα επαναληφθεί μετά τις εκλογές. Τότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μέχρι τότε υπομονή.

Ο Βαγγέλης Παππάς επικράτησε οριστικά στη … μάχη της πλατείας. Αυτός θα οργανώσει την Παρασκευή 16 Μάη την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας και όχι η Δήμητρα Τσανάκα. Η υποψήφια δήμαρχος προσπάθησε χθες να εξασφαλίσει τον χώρο, κατέθεσε σχετικό αίτημα αλλά η πλατεία ήταν «πιασμένη». Ο κ. Παππάς πολύ νωρίς την είχε ζητήσει, είχε ήδη στα χέρια του την σχετική άδεια.

Τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες είχε, τέσσερις έχει. Ο λόγος για την πόλη της Καβάλας. Δύο ανήκουν σε ιδιωτικές πλαζ (Μπάτης και Τόσκα), δύο είναι του δήμου Καβάλας (Περιγιάλι- Καλαμίτσα). Τώρα ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να βάλει τα δυνατά του ώστε στις Γαλάζιες Σημαίες του 2015 να υπάρξει φως και για την ακτή της Ραψάνης. Χρόνος υπάρχει, όπως φυσικά κι οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Χρειάζεται μόνο μια συντονισμένη προσπάθεια που θα αρχίσει από το προσεχές Φθινόπωρο.

Ο κ. Κορκίδης έλεγε τη Δευτέρα από την πόλη μας ότι όλα βαίνουν καλώς με τον ΟΑΕΕ. Δεν είχε μάθει φαίνεται τα νέα. Η λεγόμενη «προσωρινή ρύθμιση» ,που ήταν αρκετά ευνοϊκή, καταργήθηκε ξαφνικά. Όσοι την τηρούσαν καλούνται τώρα να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές αφού εκτός των άλλων έχασαν και την μείωση της κατηγορίας. Ταυτόχρονα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση για νέα ρύθμιση. Στην οποία υπολογίζονται προσαυξήσεις. Για αυτόν τον λόγο δίνει σήμερα συνέντευξη τύπου ο Παναγιώτης Αρσονιάδης της Ομοσπονδίας.

Φημολογείται ότι η «προσωρινή ρύθμιση» του ΟΑΕΕ θα επανέλθει. Κάτι ανάλογο έγινε και στο ΙΚΑ. Κι εκεί τη ρύθμιση την έλεγαν «προσωρινή». Την κατήργησαν αυθαίρετα αλλά μετά από λίγες μέρες την επανέφεραν. Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα ώστε τέλος του μήνα να πληρωθούν εισφορές με τα παλαιά δεδομένα και όχι με τα νέα. Στα οποία τα ποσά είναι αυξημένα. Ας τα έχει υπόψη του αυτά ο κ. Κορκίδης καθώς ο… παράδεισος που μας περιέγραψε προχθές δεν είναι καθόλου παράδεισος.

Καλή προεκλογική προσπάθεια με τον συνδυασμό της Δήμητρας Τσανάκα κάνει ο συμπολίτης συνταξιούχος εκπαιδευτικός Σπύρος Δημητριάδης. Προσπαθεί να μιλήσει και για την υποψήφια δήμαρχο αλλά και για τον εαυτό του. Έχει όρεξη να βοηθήσει την Καβάλα, πείθει τους συνομιλητές του. Κινείται και με τον συνδυασμό αλλά πολλές φορές και μόνος του. Βασικά είναι ενταγμένος στην ομάδα της κ. Τσανάκα αφού προτεραιότητα δίνει στην επιτυχία της δημοτικής παράταξης. Καλή του επιτυχία.

Μικροπροβλήματα υπήρξαν χθες στις εκλογές για τη νέα διοίκηση του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Από λάθος στο δελτίο τύπου αναφέρονταν τόπος των εκλογών το ξενοδοχείο Λούσυ κι όχι το ξενοδοχείο Ωκεανίς. Η προσωρινή διοίκηση και οι υποψήφιοι προσπάθησαν από το πρωί να ενημερώσουν για τον σωστό τόπο των εκλογών όλα τα μέλη. Τα κατάφεραν κι έτσι χθες το απόγευμα η εκλογική διαδικασία είχε συμμετοχή.

Από τον γιατρό Νίκο Κιοσέ λάβαμε κι αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο μήνυμα: Ο προεκλογικός αγώνας είναι μία περίπλοκη, δύσκολη διαδικασία. Όλοι και όλα δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες αγωνίας, φόβου, ανασφάλειας, κόπωσης ψυχολογικής και σωματικής. Δίνεται στον ψηφοφόρο η ευκαιρία να διακρίνει, αν θεμελιώδεις αρετές όπως ψυχραιμία, σύνεση, ειλικρίνεια, τόλμη, ανιδιοτέλεια, γενναιοδωρία, ευρηματικότητα κ.α, χαρακτηρίζουν έναν εν ενεργεία ή εν δυνάμει δήμαρχο. Ο Μάκης Παπαδόπουλος και “Ο τόπος της Ζωής μας”, κατά γενική ομολογία ακόμα και των αντιπάλων του, έχει δώσει -και θα συνεχίσει να δίνει έως την 25η του Μάη- τον πιο επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα. Είναι το πρώτο και σαφές δείγμα αναφοράς, για τον τρόπο που θα διοικήσει το δήμο Καβάλας.

Διαβάστε επίσης