μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καβάλας Δέσποινα Μαυρίδου (υποψήφια με τον Μάκη Παπαδόπουλο) έγραψε χθες στο facebook ένα απλό μήνυμα, επίκαιρο και ουσιαστικό. Το αναδημοσιεύουμε προκειμένου να πάρουμε αφορμή για να σχολιάσουμε την ευρισκόμενη σε πλήρη εξέλιξη «μάχη» του ψηφοδελτίου. Γράφει η κ. Μαυρίδου: «Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τις εκλογές. Πόρτες και γραμματοκιβώτια κατακλύζονται από φυλλάδια, κάρτες και ψηφοδέλτια. Νομίζω πως όλοι διατηρούμε λίγο πολύ μια οικολογική συνείδηση, οπότε θα μπορούσαμε όλα τα χαρτιά που δεν χρειαζόμαστε να τα ρίξουμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης».

Αυτά που παρατηρεί και συμβουλεύει η κ. Μαυρίδου (μόνο αυτή μέσα σε τόσους υποψήφιους) είναι το λιγότερο. Βλέπουμε αυτή την εβδομάδα ένα σωρό ανθρώπους να κρατούν «φουσκωμένες» σακούλες, τσάντες, σάκους και σακίδια. Το περιεχόμενο των οποίων είναι συνήθως το ίδιο. Ψηφοδέλτια που μοιράζονται πόρτα πόρτα, σπίτι σπίτι, γραφείο γραφείο. Αξίζει τον κόπο; Οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι θα βιαστούν και θα απαντήσουν πρώτοι. Αξίζει, θα φωνάξουν δυνατά ώστε να ακουστούν από τους νέους υποψήφιους. Εντάξει, κάποτε ίσως άξιζε. Σήμερα η συγκεκριμένη ενέργεια είναι το ίδιο απαραίτητη; Όχι, είναι η δική μας απάντηση.

Στην πολυκατοικία τα ψηφοδέλτια δεν μοιράζονται. Πετιούνται πρόχειρα στην εξώπορτα. Οι ένοικοι τα προσπερνούν, τα πατούν, αδιαφορούν, βαριούνται ακόμη και να τα μαζέψουν προκειμένου να τα πετάξουν. Στον μπλε κάδο, όπου αυτός υπάρχει. Στα σπίτια το ίδιο. Στα μαγαζιά ρίχνουν τα ψηφοδέλτια βράδυ κάτω από την είσοδο. Το πρωί ο μαγαζάτορας δεν μπορεί να μπει στην επιχείρηση του. Τα ψηφοδέλτια της προηγούμενης βραδιάς του κλείνουν τον δρόμο!

Ή μήπως αξίζει να τα μοιράζεις χέρι με χέρι; Ο άνθρωπος που τα παραλαμβάνει περιμένει 5 λεπτά. Και πολλά είπαμε. Αμέσως μετά την απομάκρυνση του υποψήφιου, αφού ρίξει μια ματιά στην πόρτα μήπως αυτός επανέλθει, προωθεί τον φάκελο στο καλάθι των αχρήστων. Συμπερασματικά, τσάμπα τόσα έξοδα. Άδικα τόσος κόπος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η διανομή των ψηφοδελτίων ίσως κάτι να προσφέρει στον δραστήριο υποψήφιο. Αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι πολύ λιγότερες απ’ ότι όλοι νομίζουν. Θέλουμε δε θέλουμε είμαστε ήδη στο 2014. Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν. Πότε αυτό θα το αντιληφθεί ο κάθε υποψήφιος είναι δικό του πρόβλημα. Μέχρι τότε ας συνεχίζει να πληρώνει, να μοιράζει, να ποντάρει στα ψηφοδέλτια. Ταυτόχρονα- μας λέει με τον τρόπο της η κ. Μαυρίδου- προκύπτει ζήτημα ρύπανσης της πόλης. Ποιάς πόλης; Αυτής της πόλης που όσοι σήμερα μοιράζουν ψηφοδέλτια υπόσχονται (μεταξύ πολλών άλλων) να την κρατούν καθαρή. Αφού εκλεγούν. Μέχρι όμως να εκλεγούν (όσοι εκλεγούν) θα την έχουν ρυπάνει κατ’ επανάληψη.

Κάποτε μιλούσαν για δημοτικό κανονισμό καθαριότητας. Κάποτε αυτόν τον ψήφιζαν και τον ξαναψήφιζαν (επικαιροποιημένο) δημοτικά συμβούλια. Ο κανονισμός δεν εφαρμόστηκε σχεδόν ποτέ. Σε αυτή όμως την περίπτωση επείγει η τήρηση του. Αν ο Δήμος Καβάλας επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα τότε ίσως κάποιοι βάλουν μυαλό. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι κανονισμοί ψηφίζονται και δεν τηρούνται ποτέ. Κάπως έτσι λειτουργούν κι οι νόμοι. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να διορθωθεί; Να βάλει μυαλό και να μην επαναλάβει λάθη που τον οδήγησαν στην καταστροφή και την χρεοκοπία;

Όλα τα μεγάλα κανάλια έδειξαν χθες στα δελτία ειδήσεων την εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας της Ενεργειακής Αιγαίου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το πιθανό πετρέλαιο τόσο στο Κατάκολο όσο και στην περιοχή της Ηπείρου. Δυστυχώς τα κανάλια δεν έδειξαν την ομιλία του Μαθιού Ρήγα. Ο επικεφαλής της Ενεργειακής –παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου- «γύρισε» πίσω στο αξέχαστο 1999. Τότε με μια άλλη ιδιότητα ο κ. Βενιζέλος είχε συμβάλει για τη διάσωση της Καβάλα Όιλ.

Στην παρουσίαση του ο κ. Ρήγας έδειξε σε όλους τους παρόντες μια φωτογραφία εκείνης της εποχής. Από τη μια ο Βαγγέλης Παππάς κι από την άλλη ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Εκείνη η πολιτική παρέμβαση κράτησε τα πετρέλαια της Καβάλας ζωντανά. Αν δεν υπήρχε εκείνη η συμφωνία ίσως σήμερα να μη φθάναμε εδώ που φθάσαμε» είπε ο κ. Ρήγας. Ο δε Βαγγέλης Βενιζέλος συμφώνησε κι επιβεβαίωσε την αξία εκείνης της παρέμβασης του.

Αυτά έγιναν χθες στην Αθήνα. Στην Αλεξανδρούπολη χθες το πρωί έφθασε με πτήση από την Αθήνα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Είδαμε σε τηλεοπτικό σταθμό του Έβρου την δήλωση που έκανε αμέσως μετά την άφιξη και την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε. 100 φορές αναφέρθηκε στη Θράκη, μόνο μία στο … φτωχό συγγενή. Την Ανατολική Μακεδονία. Σήμερα- που θα είναι στην πόλη μας- ίσως το διορθώσει. Χθες πάντως άλλα έλεγε. Αυτά που τόσο πολύ μας ενοχλούν. Αυτά που πριν από τον Καμμένο τα είπαν κι άλλοι πολλοί. Αυτά που η Ανατολική Μακεδονία διαχρονικά «πλήρωσε» και «πληρώνει».

Συνοδεύοντας τον κ. Καμμένο στην περιοδεία του στην ΑΜΘ ο Τέρενς παρέλειψε χθες να κάνει την ερώτηση (στη Βουλή) της ημέρας. Δεν πειράζει. Όταν τελειώσει η φούρια της περιοδείας θα καλύψει το κενό. Τότε θα κάνει όλες τις ερωτήσεις που δεν έκανε χθες, ίσως και σήμερα, μαζεμένες.

Απρόσκλητος πήγε στις συναντήσεις του ΣΒΒΕ χθες το μεσημέρι και το απόγευμα ο πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης. Καλά έκανε. Πήγε να ακούσει, να ενημερωθεί, να ικανοποιήσει την δικαιολογημένη καχυποψία του. Τελικά γιατί μας ήρθαν χθες βιομήχανοι και γενικός γραμματέας του Ανάπτυξης; Αυτό ακόμη δεν το καταλάβαμε. Όσο δεν υπάρχει σαφής και πειστική εξήγηση έχουμε δικαίωμα να υπολογίζουμε την επίσκεψη τους ως προεκλογική.

Ειδήσεις των τελευταίων ημερών, στις οποίες δεν δώσαμε παρά ελάχιστη σημασία. Αιτία η προεκλογική περίοδος. Στον Δήμο Νέστου πήρε μετάταξη διοικητικός υπάλληλος από την Αρκαδία. Ο συμπολίτης δικηγόρος Κώστας Θεοδωρίδης επελέγη νέος δικηγόρος- συνεργάτης του Δήμου Καβάλας. Δουλειά θα πιάσει μετά τις εκλογές. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Με απόφαση του Αρχέλαου Γρανά ανακλήθηκε οριστικά άδεια πρατηρίου υγρών καυσίμων στον πρώην δήμο Φιλίππων. Είναι το δεύτερο πρατήριο υγρών καυσίμων στην ίδια περιοχή που κλείνει οριστικά.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης