• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η δυνατή βροχή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έδωσε πρόωρο κι άδοξο τέλος στην έτσι κι αλλιώς διαφορετική προεκλογική περίοδο. Στην ιστορία των εκλογών στην Καβάλα αυτό που έγινε την Παρασκευή, η δυνατή βροχή την ώρα των συγκεντρώσεων, μάλλον δεν έχει ξαναγίνει. Είναι όμως το μόνο προεκλογικό γεγονός που συνέβη στην πόλη μας πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές; Σίγουρα όχι. Από σήμερα το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Οδηγούμαστε με συγκεκριμένα δεδομένα στην δεύτερη Κυριακή, Κυριακή στην οποία πραγματικά εκλέγεται δήμαρχος.
Παρά τις δημοσκοπήσεις και τις διάφορες εκτιμήσεις η βασική «μεγάλη» προεκλογική περίοδος που ολοκληρώθηκε προχθές έγινε σε ένα βουβό τοπίο. Όσοι έκαναν προβλέψεις σύντομα τις εγκατέλειψαν. Πολιτικά τα πράγματα ήταν και παραμένουν αλλαγμένα. Οι πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι συνετέλεσαν στο να υπάρξουν κοινωνικά κι άλλες αλλαγές. Έτσι τουλάχιστον φάνηκε ξεκάθαρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Τι επιβεβαιώθηκε και τι όχι από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, αυτή την ώρα (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) δε το ξέρουμε. Στόχος μας είναι να ξεχωρίσουμε και να σημειώσουμε προεκλογικά γεγονότα που για πολλούς λόγους δεν προβλήθηκαν. Ένας διαφορετικός απολογισμός αυτών που έγιναν μέχρι χθες στις 7 το απόγευμα. Όταν οι κάλπες έκλεισαν κι η καταμέτρηση άρχισε.
Συνεργάτες του Άρη Βέρρου διηγούνται διαφορετική την επίσκεψη του στον σύνδεσμο φιλάθλων ΠΑΟΚ Καβάλας. Τα γραφεία του συνδέσμου βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. «Που πας με αυτό το όνομα…» φέρεται να είπε οπαδός του ΠΑΟΚ στον κ. Βέρρο. Αναφέρονταν στο μικρό όνομα του υποψήφιου δημάρχου. Λόγω… Άρη ο Βέρρος δεν «πέρασε» μεταξύ των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στην πόλη μας.
Ο Βαγγέλης Παππάς προγραμμάτισε (μεταξύ πολλών άλλων) επίσκεψη στη συνοικία της Παναγίας. Ομιλία στο χώρο της Παλιάς Μουσικής. Όταν οι συνεργάτες του υποψήφιου έφθασαν στη περιοχή με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο σύλλογος ήταν κλειστός. Λένε ότι σε όλους τους άλλους υποψήφιους υπήρχε πάντα εκπρόσωπος του συλλόγου για να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Κάτι που δεν έγινε όταν η Κ.Α.Π. «ανέβηκε» στην Παναγία.
«Ο χρόνος περνά γρήγορα, ειδικά όταν διοικείς» εξομολογήθηκε ο Γιώργος Γερομάρκος λίγες μέρες πριν την πρώτη (χθεσινή) ψηφοφορία. Ενώ είχε αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, πείσθηκε από τον Άρη Γιαννακίδη και τον Αρχέλαο Γρανά. Τα ίδια ισχύουν και για τον Τάσο Τσαλδαρίδη.
Την Παρασκευή το πρωί δύο αυτοκίνητα με ντουντούκες κυκλοφόρησαν στους κεντρικούς δρόμους διαφημίζοντας προεκλογικές εκδηλώσεις. Εκτός από το αυτοκίνητο του συνδυασμού 4Ε που το είχαμε συνηθίσει από προηγούμενες βόλτες του, εμφανίστηκε και αυτοκίνητο του συνδυασμού Συμπαράταξη Πολιτών.
Ξαφνικά την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας 40 περίπου αντιεξουσιαστών. Οι αστυνομικοί πίεσαν πολύ ώστε η διαδήλωση να ολοκληρωθεί πρόωρα. Όλα αυτά έγιναν λίγη ώρα πριν την έναρξη των προεκλογικών συγκεντρώσεων το ίδιο απόγευμα και βράδυ.
Ο Θόδωρος Καλλιοντζής που συνήθως απουσίαζε από τις εκδηλώσεις της κ. Τσανάκα εμφανίστηκε την Παρασκευή το βράδυ στη συγκέντρωση του Βαγγέλη Παππά. Πίσω πίσω, κάπου μέσα στο πλήθος. Αντίθετα ο πρώην Νομάρχης στήριξε ξεκάθαρα κι από τη πρώτη στιγμή τον κομματικό υποψήφιο Θόδωρο Μαρκόπουλο (και Γιώργο Παυλίδη). Οι συνεργάτες του Γρανά μάλιστα ισχυρίζονταν ότι είναι «δάκτυλος» Καλλιοντζή οι σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του αντιπεριφερειάρχη.
Η Αλεξάνδρα Τσανάκα, υποψήφια με τον Άρη Βέρρο, αντέδρασε στην ελληνική νοοτροπία όπου στις δημοτικές εκλογές πρώτα ψηφίζουμε τους συγγενείς- φίλους- συμμαθητές- γείτονες. «Στους συγγενείς και φίλους ας πάνε γλυκά. Άλλα να είναι τα κριτήρια για την επιλογή αυτού που θα ψηφίσουν» είπε.
Ενεργό συμμετοχή στη προεκλογική εκστρατεία του Κωστή Σιμιτσή είχε και αυτή τη φορά ο Σάκης Δελιούσης. Φέρεται να έπαιξε ρόλο στη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Σιμιτσή εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ. Τους οποίους δεν αποκλείεται τελικά να βοήθησε συστηματικά.
Η βροχή δεν κάνει εξαιρέσεις. Το βράδυ της Παρασκευής προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα στην Ελευθερούπολη. Πιο τυχερός ο Βασίλης Ξουλόγης που είχε αρχίσει νωρίτερα, πρόλαβε σχεδόν όλη του την ομιλία. Ο Φιλόσογλου αντίθετα είχε περισσότερα να πει αλλά δεν τα είπε. Έβρεξε.
Ο Ηλίας Παπαδόπουλος περισσότερο αλλά και ο Γιάννης Τσακλίδης ανέλαβαν να φιλοξενήσουν στην πόλη μας την προηγούμενη εβδομάδα τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή. Ο κ. Καψής ήταν αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αφού όπως προέβλεψε η συνεργασία του κόμματος με την Ελιά θα έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.
Το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ ασχολήθηκε, πρόβαλλε όλα τα μέλη του που ήταν υποψήφιοι χθες. Κάποιοι εξ αυτών θα είναι άμεσα ή έμμεσα υποψήφιοι και στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ειδικότερα 36 μηχανικοί μέλη του τμήματος ήταν υποψήφιοι στους 4 Δήμους του Νομού Καβάλας και 5 υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές.
===================================

Ο Στέφανος Κασιμάτης εμπνέεται από τον Τέρενς
Στην Καθημερινή δημοσιεύτηκε το ακόλουθο σχόλιο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη: Ο τίτλος του δελτίου Τύπου, που ασφαλώς θα έπρεπε να περιληφθεί στην ανθολογία με τα αθάνατα κείμενα του Νέου Ελληνισμού, έχει ως εξής: «Οι συγκλονιστικοί διάλογοι του Τέρενς Κουίκ με έναν 17χρονο, έναν παππού και έναν έμπορο λαϊκής, κατά τη νέα περιοδεία του σε Καβάλα και Δράμα».
Το κείμενο του Τέρενς (δάσκαλος, grand maitre ή, απλά, gran met, όπως λένε στο ιδίωμα της Αϊτής…) σε ύφος απλό και ρυθμό στακάτο, παραπέμπει στις ανταποκρίσεις του Χέμινγουεϊ από το μικρασιατικό μέτωπο: «Τριαντάφυλλος. Ετών 17. Μαθητής Λυκείου στον Δήμο Νέστου Καβάλας. Συναντά στην περιοδεία του τον Τέρενς Κουίκ και τον τραβάει στην άκρη, χωρίς θυμό, αλλά με πολύ (sic) πίκρα και του λέει: “Κάθε τόσο στις ειδήσεις ακούω ότι πουλιέται ή ότι πρόκειται να πουληθεί ένα κομμάτι της Ελλάδας. Ενα αεροδρόμιο, ένα λιμάνι, μια παραλία. Εχετε αναλογιστεί εσείς οι πολιτικοί ότι εμείς, η δική μου γενιά, δεν θα βρει τίποτα της πατρίδας μας;”
»Γιώργος. Ετών 82. Στα όρια της Καβάλας με τη Δράμα. Τον συναντάει ο Τέρενς Κουίκ και τον ρωτάει: “Αν γίνω περιφερειάρχης, τι είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνω;” Η απάντηση ήταν γεμάτη συναισθηματική φόρτιση: “Εχω δύο εγγόνια. Ο ένας σπούδασε και έφυγε στο εξωτερικό για να μπορέσει να ζήσει. Φρόντισε μη μου φύγει και το δεύτερο εγγόνι. Μας έχετε ερημώσει από τα νιάτα τα χωριά”». (Με απλά λόγια; Διόρισέ τον στην Περιφέρεια…)
Δεν μπόρεσα να συνεχίσω την ανάγνωση. Δεν πρόλαβα να φθάσω στον συγκλονιστικό διάλογο του Τέρενς με τον έμπορο λαϊκής, γιατί αναρωτήθηκα: μα πώς άντεξε η μεγάλη καρδιά του Τέρενς τόσο πόνο; Με την εκτόνωση: πηγαίνοντας, υποθέτω, έπειτα από κάθε συγκλονιστική συνομιλία σε μια ήσυχη, σκοτεινή γωνιά. Για να κλάψει με λυγμούς και αναφιλητά μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου…
Φιλική συμβουλή

Με ειλικρινώς καλή προαίρεση, απευθύνομαι προς τον Αριστόβουλο Σπηλιωτόπουλο και του συνιστώ, ενόψει δευτέρου γύρου, να ελέγξει κάπως τον εκνευρισμό του. Στο περίφημο debate στο MEGA με Καμίνη και Σακελλαρίδη, ο Αρης, προκειμένου να υπεραμυνθεί του αντιμνημονιακού προφίλ του, υποστήριξε ότι δεν ψήφισε αυτά που του καταλογίζουν, επειδή όπως είπε: «απουσίαζα συστηματικά»…
Σύμφωνοι, το ξέραμε αυτό. Θυμόμαστε ότι παρέτεινε επισκέψεις στις ΗΠΑ για να αποφύγει ψηφοφορίες – έχει γραφεί αυτό. Ξέρουμε επίσης ότι έχει παραιτηθεί από τη Βουλή και ότι, ούτως ή άλλως, δεν είχε πιθανότητες να επανεκλεγεί στη Β΄ Αθηνών. Στη Βουλή προτίμησε να εκπροσωπήσει την έννοια του Τουρισμού – ήταν, δηλαδή, ανύπαρκτος. Αλλά δεν χρειάζεται να το διαλαλεί ο ίδιος. Δεν είναι ωραίο να περιφρονείς σήμερα αυτό που έκανες μέχρι χθες. Εχει πει, βέβαια, ο ίδιος σε συνέντευξή του ότι «όταν περνά το πεπρωμένο πρέπει να έχεις την κατάλληλη θέση». Αλλά η συγκεκριμένη θέση είναι μάλλον αποκαλυπτική και ουδόλως κολακευτική…

 

 

 

Διαβάστε επίσης