• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κατ’ αρχήν μπράβο στον Γιάννη Πασχαλίδη. Στο πλαίσιο του γνωστού δόγματος «εδώ και τώρα» (παρά τις γενικότερες αλλαγές κάπου κάπου ισχύει και δικαιώνεται) βρέθηκε χθες στην Αθήνα, μετέφερε στον Υπουργό κ. Στουρνάρα τις αγωνίες των Καβαλιωτών σχετικά με το μέλλον της ΒΦΛ. Παραδόξως βρήκε θετική ανταπόκριση. Ο Υπουργός θα κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για την εταιρία, οι οποίες προς το παρόν δεν ανακοινώνονται συγκεκριμένα και επίσημα. Κατά τον βουλευτή Πασχαλίδη θα είναι άμεσες, προς την σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε ουσία ελπίζοντας ότι δεν θα περιμένουμε πολύ. Ευχόμαστε ο Στουρνάρας σε σχέση με τη ΒΦΛ να μην είναι Άδωνις. Κι ο Άδωνις έδωσε υπόσχεση για το παλιό Νοσοκομείο αλλά μη τον είδατε τον…Παναγή.

«Τα πράγματα είναι όπως ήταν. Δύσκολα αλλά όχι τραγικά» είπε χθες για τη ΒΦΛ άνθρωπος που ξέρει καλά το χθες, το σήμερα αλλά όχι το αύριο. Κατά την ίδια εκτίμηση η εταιρία θα πάρει μεγάλη «ανάσα» εφόσον γρήγορα γλιτώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου. Αυτό ωστόσο δεν είναι αρκετό για να σώσει την παρτίδα… Ας μη ξεχνάμε ότι ίδιες προσδοκίες υπήρχαν πρόσφατα, με την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Η τιμή μειώθηκε αλλά από τότε που μειώθηκε τα πράγματα μάλλον εξελίσσονται χειρότερα!

Γιατί δεν αποφασίσατε απεργία; ρωτήσαμε εργαζόμενους της ΒΦΛ σε σχέση με τις αποφάσεις στη συνέλευση της Τετάρτης. Η απάντηση ήταν άμεση, αυθόρμητη κι αληθινή: «Να κάνουμε απεργία γιατί; Να κλείσουμε ένα ήδη κλειστό εργοστάσιο; Ένα εργοστάσιο που στην ουσία δεν λειτουργεί;».

Το ΠΑΜΕ Καβάλας θεωρεί ότι οι συνδικαλιστές του σωματείου δεν επέτρεψαν την Τετάρτη την είσοδο στο εργοστάσιο του εκπροσώπου του Αναγνώστη Καραμπατζάκη. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτή την εξήγηση. Σημειώνουμε ότι επρόκειτο για μια λάθος απόφαση, η οποία ήταν περιττή. Ακόμη κι αν δεν επιθυμείς κάποια πράγματα υπάρχει πάντα ο σωστός τρόπος για να το ανακοινώσεις. Όφειλαν –εδώ που έφθασαν τα πράγματα- να αντιμετωπίσουν τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ όπως τον βουλευτή και τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Τι κάνει το Εργατικό Κέντρο Καβάλας για το θέμα της ΒΦΛ; Κάνει το γνωστό. Απολύτως τίποτα. Ο πρόεδρος του βρίσκεται σε …μελαγχολία λόγω κακού αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές. Έχει το μυαλό του στις εκλογές που πέρασαν κι έτσι χάνει σημαντικά επεισόδια απ’ όσα γίνονται στην πόλη της Καβάλας. Όλα αυτά μειώνουν κι άλλο τον φορέα που εκπροσωπεί. Δυστυχώς.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι το πλωτό LNG. Αυτή η πρόταση- πρόκληση στη τοπική κοινωνία είναι ενοχλητικότερη κι από τα γεγονότα στη ΒΦΛ. Χαιρόμαστε που τόσο η κ. Τσανάκα όσο και οι Παπαδόπουλος- Παππάς δηλώνουν ξεκάθαρη αντίθεση σε όσα αποφασίστηκαν για μας χωρίς εμάς. Αναμένουμε σήμερα το αυτονόητο. Όλοι οι υπόλοιποι (Σιμιτσής, Βέρρος, Ποτόλιας κτλ) να που τα ίδια. Μόνο ενωμένοι οι Καβαλιώτες θα γλιτώσουμε το… δώρο που μας ετοιμάζουν. Μόνο αν διαβούμε το δρόμο του λιθάνθρακα θα καταφέρουμε κι αυτόν τον στόχο. Να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας.

Τον προσεχή Σεπτέμβρη που αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα δήμαρχος λήγει η σύμβαση του Γιούλη Παπαδόπουλου με το δημοτικό ωδείο. Πρόκειται για έναν απόλυτα πετυχημένο καλλιτεχνικό διευθυντή. Έναν άνθρωπο που αγάπησε το δημοτικό ωδείο κι αφοσιώθηκε σε αυτό. Αξιοκρατικά και μόνο αξίζει να συνεχίσει στην ίδια θέση. Πιστεύουμε ότι αυτό θα το καταλάβουν κι όσοι επί του παρόντος δεν είναι ενημερωμένοι για το έργο και τις επιτυχίες του.

Μέχρι και οι Ροταριανοί της Αγγλίας έμαθαν για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στην Παιδόπολη κι έτσι θα την ενισχύσουν. Η Μαρίνα Φιλιππίδου- ούτε μάγος να ήταν- πετυχαίνει διάφορα πράγματα στο αντικείμενο της που όλα μαζί θα αλλάξουν θεαματικά και τις υποδομές και τις προσφερόμενες επιτυχίες.

Σήμερα το βράδυ ο νέος Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος οργανώνει ένα μικρό γλέντι με τους υποψήφιους του. Μια ανασκόπηση της προεκλογικής περιόδου, οριοθέτηση των επόμενων στόχων. Ως χθες ο κ. Τσομπανόπουλος δεν είχε πάει στο Δημαρχείο για να αρχίσει ενημέρωση. Κι αυτό όμως δεν αργεί.

Υπάρχει όντως κινητικότητα περί του νέου φέρι μποτ «Στέλιος Φιλιάγκος». Μετά από δύο αναβολές φαίνεται ότι έρχεται. Στον χώρο που παραχωρήθηκε στην πλοιοκτήτρια εταιρία, στην αίθουσα επιβατών, μεταφέρθηκαν κούτες γεμάτες εισιτήρια. Τόσο για τα δρομολόγια της Κεραμωτής όσο και για αυτά του Πρίνου. Εφόσον τύπωσαν εισιτήρια πάει να πει ότι θα μας έρθουν. Τους περιμένουμε πως και πως μπας και μια τρίτη εταιρία αλλάξει το τοπίο στη συγκοινωνία από και προς το νησί. Όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά και τον Χειμώνα. Κυρίως τον Χειμώνα.

Ο συνδυασμός του Μάκη Παπαδόπουλου μέτρησε κι αυτός ψηφοδέλτια. Μπας και αλλάξει το αποτέλεσμα στο τοπικό συμβούλιο της Λυδίας. Το οποίο για μία ψήφο το κερδίζει ο συνδυασμός Σιμιτσή. Ο έλεγχος έγινε χθες αλλά δεν βρέθηκε κάτι ιδιαίτερο. Η υπόθεση δεν θα προχωρήσει. Ισχύει το αρχικό αποτέλεσμα. Αίτημα ελέγχου των σταυρών προτίμησης που έλαβε στον Δήμο Παγγαίου έκανε και ο Παύλος Γεωργόπουλος, υποψήφιος με τον Γιάννη Φιλόσογλου. Ο κ. Γεωργόπουλος θα ψάξει σήμερα τα τσουβάλια.

Μιας και «περάσαμε» στο γήπεδο του Δήμου Παγγαίου αξίζει να αναφέρουμε (δεύτερη φορά σήμερα) τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Βοήθησε- ακούμε- τα μέγιστα προκειμένου οι ψήφοι του Φιλόσογλου να προστεθούν τη δεύτερη Κυριακή στους ψήφους του Φίλιππου Αναστασιάδη. Ήταν –λένε- ο βουλευτής που ασχολήθηκε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους με τις επαναληπτικές εκλογές στον ίδιο δήμο.

Ούτε χθες υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τους σταυρούς προτίμησης στον Νομό Καβάλας όλων των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Αυτό ίσως συμβεί σήμερα. Εν τω μεταξύ απογοητευμένος ο Κώστας Μουσουρούλης δηλώνει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική. Πρόκειται για υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ που δεν εκλέγεται αλλά κατά την προεκλογική περίοδο ήρθε στην Καβάλα.

Η Νεολαία Εθελοντισμού κι Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας μας καλεί στην κυριακάτικη εκδήλωση της που θα γίνει στην πόλη μας, στην πλατεία Κανάρη. Έχουμε τέτοια πλατεία στην Καβάλα και δε το ξέρουμε; Έχουμε, λένε οι νεολαίοι. Εννοούν τον χώρο στην οδό Εθνικής Αντίστασης όπου γίνονται οι Καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Κάπου ανάμεσα στους φοίνικες. Εκεί υπάρχει προτομή του Κανάρη που με αυτόν τον τρόπο δίνει το όνομα του στην… πλατεία της περιοχής.

Η προτομή του Κανάρη τοποθετήθηκε στο σημείο προ πολλών ετών. Ήταν το Καλοκαίρι του 2002 που οι κεντρικές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας είχαν γίνει στη πόλη μας. Λόγω της κρίσης Ναυτική Εβδομάδα έπαψε να υπάρχει γενικώς. Ενθύμιο εκείνης της διαδικασίας η προτομή του Κανάρη.

Ένα σωρό ιστοσελίδες των Αθηνών ασχολούνται εδώ και δύο μέρες με την Καβάλα. Αντί όμως να καταπιαστούν με τα ουσιαστικά προβλήματα και θέματα της περιοχής, προβάλλουν το τι γίνεται στις τουαλέτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Έλεος. Σώστε μας από την μετριότητα, από την είδηση- μπαρούφα. Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι (εξ αποστάσεως φυσικά) χτενίζονται!

Άλλη ιστοσελίδα (φυσικά των Αθηνών) συνδέει επίσκεψη στην πρωτεύουσα Ρώσου επιχειρηματία με τι άλλο; Το πλωτό LNG που προωθεί η ΔΕΠΑ. Ο Ρώσος περιγράφεται ως ο νούμερο 1 εκπρόσωπος της Gazproom: Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται μεγάλα έργα σε πολλές πολεις, όπως την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη Ενδιαφέρον για επενδύσεις της ρωσικής Gazprom στους τομείς εφοδιασμού πλοίων, φορτηγών αυτοκινήτων και μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά με φυσικό αέριο, προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (European Business Congress), παρουσία και του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Α. Μίλερ.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης