• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δικαστήρια
Σχεδόν 15 μέρες ήταν κλειστές οι δικαστικές υπηρεσίες στη Καβάλα λόγω των εκλογών. Από σήμερα όλα επανέρχονται σε κανονική λειτουργία, οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων επίσης. Δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστικοί λειτουργοί έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου οι τριπλές εκλογές να γίνουν στο Νομό με τον καλύτερο τρόπο. Πολλές φορές η δουλειά που γίνονταν ήταν δουλειά μπόλικη που δεν φαίνονταν. Ιδιαιτερότητα της περιόδου που τέλειωσε την περασμένη Παρασκευή το ότι οι εκλογές ήταν τρεις, κατόπιν τούτου πολλά πράγματα έγιναν τρεις φορές!
Για τον μήνα Ιούνιο τα δικαστήρια στην Καβάλα (στη Θάσο, στην Ελευθερούπολη) συνεδριάζουν στο φουλ. Τα πινάκια είναι γεμάτα. Φυσικά οι περισσότερες υποθέσεις είναι οι γνωστές. Μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη στο δημόσιο. Όλα όσα προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Σταϊκούρα και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτη που αφορά την νέα οργάνωση του Λιμενικού Σώματος. Από την απόφαση αυτή προκύπτουν τα ακόλουθα: Η Καβάλα είναι η έδρα της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος με αρμοδιότητα τους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Καβάλας (και Θάσου), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας. Καταργούνται οι Λιμενικοί Σταθμοί Ελευθερών και Πρίνου. Αντίθετα διατηρούνται οι Λιμενικοί Σταθμοί Θάσου και Κεραμωτής.

Νέος προϊστάμενος
Ασχολείται γενικότερα με την πόλη μας ο κ. Στουρνάρας κι όχι ειδικότερα με το πρόβλημα της ΒΦΛ. Την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε απόφαση για τη διαδικασία επιλογής του νέου προϊστάμενου στην Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας. Η απόφαση Στουρνάρα τονίζει ότι όποιος αποφασιστεί να γίνει προϊστάμενος θα υποβληθεί σε έλεγχο πόθεν έσχες ενώ η αίτηση κατάθεσης ενδιαφέροντος για την θέση δεν είναι δεσμευτική για την υπηρεσία. Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έως 5 Ιουνίου.

Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης συναντήθηκαν πρώτη φορά μετά τις επαναληπτικές εκλογές ο Κωστής Σιμιτσής κι οι υποψήφιοι του συνδυασμού του. Από την συνάντηση και την συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα δεν υπήρξαν μη αναμενόμενα νέα. Η κουβέντα έγινε σε καλή σχετικά ατμόσφαιρα (το αποτέλεσμα ήταν φυσικά αποδεκτό κι η μεγάλη στεναχώρια είχε υποχωρήσει), περίπου 15 υποψήφιοι μίλησαν αμέσως μετά την βασική εισήγηση του κ. Σιμιτσή. Αρχικά στην διαδικασία υπήρχε και κάμερα τηλεοπτικού σταθμού! Αυτή η δημοσιογραφική κάλυψη αφορούσε τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του κ. Σιμιτσή.
Όπως είναι ήδη γνωστό η ομάδα Σιμιτσή αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία της συγκροτημένα προκειμένου να έχει συμμετοχή στις εκλογές του 2019. Κατ’ αρχήν αποφασίστηκε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ίδιος στις επόμενες εκλογές. Επειδή μέχρι τότε μεσολαβούν 5 χρόνια, η απόφαση αυτή θα επικαιροποιηθεί όταν πρέπει. Η επικαιροποίηση της απόφασης –τονίστηκε- θα γίνει με ψηφοφορία.
Σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική στις εκλογές που πέρασαν, υπήρξαν αρκετές αόριστες γκρίνιες. Στο τέλος όλοι συμφώνησαν ότι ακόμη κι αν επικοινωνιακά το πράγμα δεν πήρε καλά, δεν ήταν αυτός ο λόγος που ο συνδυασμός ηττήθηκε από τον συνδυασμό της κ. Τσανάκα.

Προετοιμασία
Η Δήμητρα Τσανάκα προετοιμάζεται, ενημερώνεται προκειμένου την 1η Σεπτέμβρη να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Αυτό γίνεται με πολλούς παράλληλους τρόπους. Ο Γιώργος Γραμμένος πηγαίνει συχνά στο δημαρχείο, συζητά τα καθήκοντα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου με τον συνάδελφο του (πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου) Παύλο Γεωργιάδη. Ο Μπάμπης Δράκος συζητά κι ενημερώνεται από τον Στέλιο Σχοινάκη ενώ η Αναστασία Ιωσηφίδου ήταν την Παρασκευή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ θέλουν για πρόεδρο τον Σταύρο Πεταλωτή» λένε στην δημοτική επιχείρηση. Δεκτό. Σημασία όμως έχει τι θέλει η νέα Δήμαρχος.

Εκνευρισμένος Μάκης Παπαδόπουλος
Εκνευρισμένος μπήκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή το απόγευμα ο Μάκης Παπαδόπουλος. Τον εκνευρισμό δημιούργησε περιστατικό που είχε γίνει λίγο νωρίτερα. Ο γραμματέας του Δήμου Καβάλας Νίκος Καραπιπερίδης φέρεται να απέφυγε να χαιρετίσει τον κ. Παπαδόπουλο, αντίδραση που μάλλον αφορά την στάση του υποψήφιου δημάρχου ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές. Αυτή η αντίδραση του κ. Καραπιπερίδη ξάφνιασε τον Μάκη Παπαδόπουλο. Μετά ο Μάκης Παπαδόπουλος (όπως ήταν λογικό) εκνευρίστηκε και δεν το έκρυψε.
Πιστεύουμε ότι η στάση του κ. Καραπιπερίδη ήταν λάθος. Ένα λάθος ξέσπασμα εις βάρος του πολιτικού πολιτισμού που κυριάρχησε στην προεκλογική Καβάλα. Όσο για τον Μάκη Παπαδόπουλο ένα είναι σίγουρο. Τώρα που μπήκε στα βαθιά, τώρα θα μάθει να κάνει υπομονή ακόμη κι όταν άλλοι ξεπερνούν τα όρια.

Συζητούν για τον ΟΑΕΕ
Συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης προκειμένου να συζητήσει μία ακόμη φορά τα προβλήματα των μελών του λόγω των χρεών στον ΟΑΕΕ. Σχετική επιστολή που προκαλεί τη συζήτηση στάλθηκε σε όλα τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου της Ξάνθης από την κ. Ελένη Κίτσου (μέλος κι αυτή του δ.σ. του Επιμελητηρίου της γειτονικής πόλης). Απόσπασμα της επιστολής περιγράφει το πρόβλημα ως εξής: «Παρατηρούμε καθημερινά την κατάρρευση ως χαρτόκουτα, των επιχειρήσεων μας. Έντιμοι και ανέντιμοι επιχειρηματίες, βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι σε συνθήκες παραλόγου και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, που αδυνατούν στο πλαίσιο «λογικής» να αντιμετωπίσουν.
Η διορισμένη Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. και η κυβέρνηση που την έχει ορίσει, ανακοινώνοντας έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης, κάνουν πως αγνοούν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες. Χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οι οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. από 13% των ασφαλισμένων που ήταν το 2009 υπερβαίνουν, σήμερα, το 50% και το ποσοστό ανεβαίνει. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή αυξημένων ασφαλίστρων για μειωμένες παροχές και η πλειονότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις οποιασδήποτε ρύθμισης, όντας θύματα ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου. Τα 2/3 των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων έχουν μετατραπεί, ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, σε οφειλέτες στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, από την ημέρα που οι πολιτικοί αποφάσισαν να σώσουν τις τράπεζες και να εξαφανίσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».
Νέος αντιδήμαρχος
Ο Μπάμπης Πεταμίδης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θάσου με τον συνδυασμό του Κώστα Χατζηεμμανούηλ. Εξελέγη και ο κ. Πεταμίδης και ο συνδυασμός. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Θάσου ανακοίνωσε ότι ο κ. Πεταμίδης θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου από την 1η Σεπτέμβρη. Στο αντικείμενο του, στην τεχνική υπηρεσία. Προς το παρόν ο Δήμαρχος Θάσου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τους άλλους αντιδήμαρχους- συνεργάτες του.

Κατανομή εδρών
Σύγχυση και μάλιστα μεγάλη προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η διαδικασία για την ορθή κατανομή των εδρών στις παρατάξεις και στις περιφερειακές ενότητες που αφορούν το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Αφού μεσολάβησαν πολλά, άπαντες φαίνεται να καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Βάση αυτού οι Γιαννακίδης- Μορφίδης εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι από την Π.Ε. Έβρου. Ο κ. Κουίκ εκλέγεται από την Π.Ε. Καβάλας ενώ από την Καβάλα εκλέγονται οι Γεροστεργίου- Τραϊφόρος. Η Θάσος εκλέγει τον Σταύρο Τσολάκη κι από την Καβάλα εκλέγονται επίσης οι Αντωνιάδης Κ, Γάκης Χ, Ιωσηφίδης Α, Παπαδόπουλος Σωτ, Τσαλδαρίδης Τ, Μιμίδης Δημ. Η Καβάλα «στέλνει» στο νέο περιφερειακό συμβούλιο τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Αρχέλαο Γρανά και Παντελή Λασκαρίδη.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι αυτή η κατανομή εδρών (προβλέπεται από τον Καλλικράτη βάση του αριθμού ψήφων των συνδυασμών σε κάθε περιφερειακή ενότητα) είναι άδικη. Ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Άρη Γιαννακίδη από τον Έβρο (με 6.000 σταυρούς περίπου) δεν εκλέγεται! Εκτός κι αν είναι αλήθεια οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Περιφερειάρχης θα παραιτηθεί. Τότε θα αντικατασταθεί από τον αδικημένο υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Έβρου.

Διαβάστε επίσης