• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δήμητρα Τσανάκα: Ονόματα και θέσεις τον Αύγουστο!
Μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα ουσίας και θέματα διαδικασίας είχε η συνάντηση της Πέμπτης στη δημοτική βιβλιοθήκη. Η νέα δήμαρχος προσκάλεσε τους εκλεγμένους στη δημοτική ενότητα Καβάλας συμβούλους της αλλά και τους διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών. Στη συνάντηση βρέθηκαν δύο νέοι δημοτικοί σύμβουλοι από τον πρώην δήμο Φιλίππων (Μπόνιας- Μπαλτζίδου). Μάλλον κατά λάθος. Η κ. Τσανάκα σκοπεύει να κάνει χωριστή συνάντηση για τους εκλεγμένους από τον πρώην Δήμο Φιλίππων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε η ομάδα να συναντιέται μία φορά κάθε εβδομάδα, μάλλον κάθε Δευτέρα. Στο ραντεβού της Πέμπτης δεν παρευρίσκονταν ο Μπάμπης Δράκος, στενός συνεργάτης της νέας δημάρχου κατά τη προεκλογική περίοδο.
Η συζήτηση χωρίστηκε σε δύο μέρη. Αυτή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αυτή χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Εντύπωση προκάλεσαν όσα έγιναν γνωστά για τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας. «Ο Δήμος Καβάλας είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση κι αυτό οφείλεται στη σημερινή διοίκηση» σχολίασε την επόμενη μέρα (την Παρασκευή) δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την κ. Τσανάκα. Άλλο πρόσωπο ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη ποσού 2,5 εκ ευρώ που προορίζεται για τον Δήμο Καβάλας αλλά δεν εισπράττεται! Τα χρήματα αυτά φέρονται να είναι στο ταμείο της Π.Ε. Καβάλας, προερχόμενα από την εποχή Καλλιοντζή. Είναι χρήματα για συγκεκριμένες δράσεις και έργα που δεν αξιοποίησε η διοίκηση Σιμιτσή. Τουλάχιστον αυτήν την ενημέρωση έκαναν στην κ. Τσανάκα και την ομάδα της οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Τους είπαν επίσης ότι ο Δήμος Καβάλας πιέζει ιδιώτες από τους οποίους δεν πληρώνεται, κάνει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μπλοκάρει ΑΦΜ κτλ.
Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή η κ. Τσανάκα περιγράφοντας την ίδια διαδικασία (την ενημέρωση των συμβούλων της από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου) είπε στους δημοσιογράφους: «Ήταν μια πρώτη επαφή της δημοτικής ομάδας μου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να μάθουν πως διοικείται ο Δήμος. Ομολογώ ότι αυτή η πρώτη επαφή ήταν αρκετά ζωηρή διότι οι άνθρωποι ξαφνιάστηκαν με τον τρόπο που γίνονται ή δεν γίνονται ορισμένα πράγματα. Με αυτούς τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα συνεργαστούμε, ο κάθε ένας στο πόστο του είναι εξαιρετικός, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Σχετικά με τις θέσεις διοίκησης και που αυτές θα δοθούν, το σήριαλ συνεχίζεται αφού η Δήμαρχος όχι μόνο κρατά κλειστά τα χαρτιά της αλλά στην ίδια συνάντηση ήταν κατηγορηματική. Ονόματα θα ανακοινώσει περίπου τον 15Αύγουστο. Αλήθεια είναι ότι αρκετά μέλη της ομάδας της ζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης όλα να γίνουν πιο γρήγορα. Της το είπαν ευγενικά αλλά κι αυτοί εισέπραξαν την ίδια απάντηση. Η νέα Δήμαρχος δεν αιτιολογεί γιατί θα ανακοινώσει τότε τις αποφάσεις της, όσοι την γνωρίζουν καλά λένε ότι έχει αποφασίσει σχετικά αλλά δεν θα ανακοινώσει τώρα. Η κ. Τσανάκα δίνει προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του 2015 και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015. Αυτά θα τα βρει μπροστά της αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα τον Σεπτέμβρη.

Κακό χιούμορ Ιωαννίδη «ανάβει» τα αίματα
Ο Ηλίας Ιωαννίδης ρωτήθηκε την Παρασκευή το πρωί για την συμμετοχή του ΚΚΕ Καβάλας στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Όλοι θυμούνται ότι σε ανάλογη περίπτωση τις μέρες του λιθάνθρακα το τοπικό ΚΚΕ είχε κινηθεί διαφορετικά. Τώρα όμως θα είναι με τους πολλούς.
Προς γενική έκπληξη ο Ηλίας Ιωαννίδης «άρπαξε» την ευκαιρία για να δώσει συνέχεια σε παλαιούς πολιτικούς λογαριασμούς (του) με τον Βασίλη Λιόγκα. Ενώ η ερώτηση ήταν για το ΚΚΕ, η απάντηση αφορούσε τον Λιόγκα. Είπε ο κ. Ιωαννίδης: «Το ΚΚΕ της Καβάλας έχει απαλλαγεί από τις συμβουλές του Λιόγκα ευτυχώς. Με μεγάλη μας χαρά θα το έχουμε δίπλα μας. Είναι πολύ θετικό αυτό. Την εποχή του λιθάνθρακα αυτός έκοβε κι έραβε, αυτός έφταιγε που το ΚΚΕ δεν ήταν σε εκείνο το συλλαλητήριο. Παρέσυρε τους ανθρώπους κι αν θυμάστε δεν ήρθαν ούτε στο συλλαλητήριο».
Αμέσως μετά μίλησε ο γραμματέας της ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας Βασίλης Καταπόδης που είπε: «Για το συλλαλητήριο που επίκειται θέλω να πω ότι ακόμη και για αυτό υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Ο κ. Ιωαννίδης ας μη χαίρεται τόσο πολύ για τα περί ενότητας… Η ενότητα της Αριστεράς αφορούσε τελικά την κ. Ξενογιαννακοπούλου κι όλον αυτόν τον συρφετό από το ΠΑΣΟΚ που βγήκε να ξεσπαθώσει λόγω της υπόθεσης της ΔΕΗ».
Ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η απάντηση Λιόγκα στον Ηλία Ιωαννίδη: «Επειδή δεν είναι ανόητος και δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος αυτό που είπε για μένα (αφού ξέρει καλά ότι οι αποφάσεις στο ΚΚΕ δεν είναι υπόθεση μεμονωμένων προσώπων), είναι ένας δολερός υποκριτής, ένας ταρτούφος, που τώρα το ΚΚΕ τον βολεύει. Θα πρεπε στην πόλη μας, πρόσωπα και κόμματα με διακριτό πολιτικό ρόλο και υπεύθυνη άποψη, να μην ενισχύουν με την αμφίσημη, διφορούμενη και άτολμη στάση τους, την δημαγωγία και τον καιροσκοπισμό. Ελπίζω, ορισμένα ανοιχτά μυαλά στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στιγμή να αντιληφθούν τι ζημιά τους κάνουν ανεπαρκείς παραγοντίσκοι, που επιβιώνουν πολιτικά ασκούμενοι στην καπηλεία της περιβαλλοντικής προστασίας και στην τυμβωρυχία των αγώνων της αριστεράς. Το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αρκούντως ενδεικτικό. Ολα όσα ανέφερα στο κείμενο καθημερινά επιβεβαιώνονται».

Security στους Αμμόλοφους
Η περιοχή των Αμμολόφων είναι –για ευνόητους λόγους- γεμάτη πλανόδιους παράνομους μικροπωλητές. Οι λουόμενοι ταλαιπωρούνται από διάφορους τέτοιους ανθρώπους που διέρχονται των ακτών ο ένας πίσω από τον άλλον, πουλώντας διάφορα μικροαντικείμενα. Η κατάσταση περιγράφεται και είναι ιδιαίτερα φορτική. Μια από τις επιχειρήσεις των Αμμολόφων αποφάσισε για αυτόν τον λόγο να συνεργαστεί με την εταιρία security του Χρήστου Πριονίδη, για να μην πλησιάζουν τους πελάτες (κολυμβητές) οι μικροπωλητές. Η ομάδα Πριονίδη έπιασε δουλειά με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στο λιμάνι των Ελευθερών
Από πλευράς καθαριότητας το λιμάνι των Ελευθερών συνεχίζει να έχει τα μαύρα του τα χάλια. Η παρατήρηση αυτή πολλές φορές διατυπώθηκε προς την πλευρά του Οργανισμού Λιμένα. Ο οποίος προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα εξασφαλίζοντας στην περιοχή συστηματική ουσιαστική καθαριότητα. Πρόσφατα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο απόφαση με την οποία ιδιώτης αναλαμβάνει την καθαριότητα του λιμανιού των Ελευθερών αντί του ποσού 11.800 ευρώ ετησίως. Στο σημείο αυτό πρέπει να προσθέσουμε στους έχοντες την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος και τον Δήμο Παγγαίου. Τα απορριμματοφόρα του οποίου πρέπει να περνούν συχνά από το συγκεκριμένο λιμάνι. Πολλές φορές γίνεται καθαριότητα αλλά τα πάσης φύσεως απορρίμματα μένουν στους κάδους για μέρες, με αποτέλεσμα ο αέρας να τα σκορπά αριστερά και δεξιά.
Από πλευράς κίνησης και δη τουριστικής το λιμάνι των Ελευθερών δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Έχει σταθερούς φίλους, πελάτες, επισκέπτες. Γιατί να μην είναι πεντακάθαρο, ειδικά τώρα το Καλοκαίρι;

Στην Κομοτηνή
Παρουσία του Άρη Γιαννακίδη αλλά και του Γιώργου Παυλίδη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Κομοτηνή συνάντηση διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ. Προσκλήθηκαν παλαιοί και νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων κτλ. Η Π.Ε. Καβάλας έλαμψε με την απουσία της. Ούτε ο Γρανάς, ούτε ο Γερομάρκος ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που έλαβαν. Τώρα που η θητεία τους τελειώνει αποφεύγουν τα πήγαινε- έλα στη Κομοτηνή. Ότι έκαναν, έκαναν. Σειρά τώρα έχουν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και η ομάδα του.

Αιολικά πάρκα
Στα Κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια ιδιωτών ήταν (την προηγούμενη δεκαετία) η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στη Θάσο. Υπήρξαν και παρουσιάστηκαν σχέδια. Υπήρξαν ενδιαφερόμενοι. Η υπόθεση δεν προχώρησε για άγνωστους λόγους. Εκτός τούτου δεν ήταν αποδεκτή στο νησί. Κάπως έτσι η Κυβέρνηση προωθεί σχέδια δημιουργίας αιολικών πάρκων αλλά όχι στη Θάσο. Οι… αέρηδες της οποίας θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτοι. Προχθές στο Θερινό τμήμα της Βουλής εγκρίθηκαν τα ακόλουθα project: Τα συγκεκριμένα έξι επιχειρηματικά σχέδια, επιδοτούνται από το Δημόσιο με πάνω από 94 εκατ. ευρώ, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων, και θα δημιουργήσουν αντίστοιχες θέσεις εργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις αφορούν το: αιολικό πάρκο στη Λάρισα της «Κίσσαβος Πλάκα Τρανή Α.Ε. ΑΠΕ» -αιολικό πάρκο στο Αγρίνιο της «SPRIDER Ενεργειακή» -αιολικό πάρκο στην Πάρο της «Αιολικό Πάρκο Γούλες Α.Ε.» -αιολικό πάρκο στη Νάξο της «Αιολογικό Πάρκο Δίστομο Α.Ε.» -αιολικό πάρκο στους Δελφούς της «Vector Αιολική Νότιας Δεσφίνας Α.Ε.»
-τρία αιολικά πάρκα στη Βόνιτσα της «Καλός Όρος Αιολικά Πάρκα Α.Ε.»

Διαβάστε επίσης