• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση πάντα προηγείται της διαμαρτυρίας. Πολλές φορές την διαμαρτυρία την «φέρνει» η ενημερωτική διαδικασία. Άλλες φορές την επιβεβαιώνει. Χθες το μεσημέρι έγινε μια πρώτη ενημέρωση για τις συνέπειες του πλωτού LNG, όπως ακριβώς σήμερα το προτείνει για το κόλπο της Καβάλας η ΔΕΠΑ. Αποδείχθηκε ότι βασικότερο πρόβλημα της πρότασης είναι η διαδικασία με την οποία το υγροποιημένο φυσικό αέριο επανέρχεται στην αρχική του (αέρια) μορφή. Τα περί αποστάσεως από την ακτή συνεχίζουν και ισχύουν. Άλλο όμως είναι το βασικό κουσούρι αυτού που προτείνουν- χωρίς να μας ενημερώνουν- οι «σοφοί» των Αθηνών.

Έχει σημασία κι αυτή η λεπτομέρεια. Αντί την ενημέρωση να την κάνει η ΔΕΠΑ, αναλαμβάνει να την βρει και να την προωθήσει στη κοινωνία η Συντονιστική Επιτροπή. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία προηγούμενων παρόμοιων καταστάσεων (και προτάσεων) βρίσκει εύκολα τα κατάλληλα πρόσωπα. Επιστήμονες οι οποίοι μάλιστα κατάγονται από την περιοχή. Αυτοί χθες έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Τώρα το «όχι» στο LNG είναι ακόμη πιο δυνατό.

Για το άσχημα χειρίστηκε το θέμα η ΔΕΠΑ μίλησε πρώτος και σωστά ο Γιώργος Καλαντζής. Χθες επιβεβαιώθηκε κι αυτός. Η ΔΕΠΑ «χαντάκωσε» πρώτη την δική της πρόταση αφού πέραν όλων των άλλων λαθών απέφυγε επιμελώς να μας μιλήσει για την ουσία. Αυτή τη δουλειά την έκαναν άλλοι. Οι οποίοι με τα όσα χθες μας είπαν μας έκαναν να καταλάβουμε γιατί η ΔΕΠΑ βασικές της υποχρεώσεις τις αποφεύγει. Τελικά τι προτείνει; Προτείνει κάτι φθηνό κι αποδοτικό επιχειρηματικά, κάτι που θα μετατρέψει τον κόλπο της Καβάλας σε «νεκρό» τοπίο. Μία μόνο δουλειά θα γίνεται σε αυτόν. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα ξαναγίνεται αέριο για να «ταξιδέψει» αμέσως μετά στις αγορές της Βαλκανικής ενδοχώρας. Τους νοιάζει με ποιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον; Φυσικά και όχι.

Η χθεσινή μεσημβρινή συνάντηση είχε την άτυχη στιγμή της. Ξαφνικά σε αυτή προστέθηκε η διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν είχε προηγηθεί καμιά σχετική πληροφορία. Όλα έγιναν τελευταία στιγμή, έτσι εκτός προγράμματος. Ο πρόεδρος Νάσος Μητρόπουλος βρέθηκε σε ένα «ξένο» περιβάλλον να μιλά αόριστα, να θέτει ερωτήματα που μπορεί και να είναι υπέρ του LNG αρκεί αυτό να γίνει στην ώρα του… Αλήθεια, ποιος ο λόγος στους χθεσινούς ομιλητές να προστεθεί το ΤΕΙ; Γιατί έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους να πουν τα δικά τους, εντελώς διαφορετικά απ’ όσα πρεσβεύει η Συντονιστική Επιτροπή;

Διότι, αν θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και δίκαιοι πρέπει να υπογραμμίσουμε τις απόψεις του προέδρου του ΤΕΙ με τις οποίες είτε διαφωνούμε, είτε διαφωνεί η φιλοσοφία της κινητοποίησης (η οποία σαφώς και θα συνεχιστεί και μετά την Πέμπτη). Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας θεωρεί δεδομένο ότι η Καβάλα είναι ενεργειακός κόμβος. Εξηγεί ότι αυτό ισχύει βάση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων. Λάθος. Στον κόλπο της Καβάλας γίνεται και θα συνεχιστεί εξόρυξη πετρελαίου. Κάποιοι με αυτή την αφορμή θέλουν να επεκτείνουν, να εμπλουτίσουν τις δραστηριότητες και να φτιάξουν όντως έναν ενεργειακό κόμβο. Τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Το ΤΕΙ ισχυρίζεται ότι οι τοπικοί φορείς πρέπει τώρα να αποφασίσουν την αναπτυξιακή κατεύθυνση του Νομού Καβάλας ή της Καβάλας απλώς. Λάθος. Αυτό έχει ήδη αποφασιστεί, άλλοτε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα. Αρκεί να θυμηθούμε τα πρακτικά των αναπτυξιακών συνεδρίων που άρχισαν τη δεκαετία του 80. Τα πιο πρόσφατα δείχνουν πόσο μεγάλη σημασία δίνει η περιοχή στον τουρισμό. «Να βρούμε σημείο ανάπτυξης χωρίς να θίγεται ο τουρισμός» είπε χθες ο Νάσος Μητρόπουλος. Λάθος. Αυτά τα πράγματα που εννοεί δεν μπορούν να συμβαδίσουν όπως τα έχει στο μυαλό του. «Πρώτα θα αξιοποιηθεί το Πεδίο Ε, μετά η φυσική αποθήκη και μετά θα δούμε για το πλωτό LNG» είπε ο κ. Μητρόπουλος. Λάθος.

Αν έμενε στην αίθουσα λίγη ώρα επιπλέον θα άκουγε γιατί το πλωτό LNG δεν μπορεί να γίνει ποτέ και με τίποτα. Τα άκουσε ο κ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης που ελπίζουμε να του τα μεταφέρει. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει τι πόρο θα πάρει η Καβάλα» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Λάθος. Το οικονομικό αντισταθμιστικό αν υπάρξει δεν πρέπει να έρθει για να «σαρώσει» τα πάντα. Τι να τα κάνεις τα λεφτά όταν αυτό που καταστρέφεται δεν διορθώνεται.

Σε γενικές γραμμές αυτοί που χθες προσκάλεσαν τον κ. Μητρόπουλο στη συνέντευξη τύπου (ή ενημερωτική εκδήλωση) έσφαλαν. Τον εξέθεσαν όπως και το ΤΕΙ που εκπροσωπεί. Ο άνθρωπος δεν έχει ενημέρωση για το τι κάνει, τι υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή. Δεν έχει επαφή μαζί της ώστε να μπει στο κλίμα της διαμαρτυρίας. Το ΤΕΙ βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Δεν είναι κακό. Είναι δικαίωμα του. Αυτό το «αλλιώς» δεν έχει καμία σχέση με ότι ξεκίνησε και κάθε μέρα δυναμώνει. Ως εκ τούτου το ΤΕΙ Καβάλας υποστηρίζει κάτι άλλο από αυτό που προωθεί η Συντονιστική. Το ΤΕΙ λέει ξεκάθαρα «θα δούμε» για το πλωτό LNG ενώ η Συντονιστική είναι κάθετα αρνητική.

Σημειώνουμε ότι η χθεσινή ενημέρωση έγινε και για τα μέσα ενημέρωσης και για τους τοπικούς φορείς και συλλόγους. Οι φορείς, οι σύλλογοι κτλ δεν προσήλθαν. Ίσως έφταιγε η ώρα. Τα μέσα ενημέρωσης αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν τις πληροφορίες στη κοινωνία ώστε να μάθουν όσο πιο πολλοί γίνεται τι υπάρχει πίσω από τη πρόταση της ΔΕΠΑ. Αυτή την… αθώα και… αναπτυξιακή πρόταση που τελικά ένα στόχο έχει. Το κέρδος.

Αυτά τα δύο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα δεν «παντρεύονται», ειδικά στη παρούσα φάση. Ούτε φυσικά με σκεπτικό «θα δούμε» μπορείς να δεχθείς να συμμετάσχεις στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Κύριοι, εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχουν «θα δούμε». Υπάρχουν «δεν θα δούμε με τίποτα». Δεν υπάρχει «ίσως»- «μπορεί»- άλλα μισόλογα. Υπάρχει ένα τεράστιο δυνατό «όχι» που την Πέμπτη θα φωνάξουν οι Καβαλιώτες προς την πλευρά της ΔΕΠΑ.

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα ένα ακόμη συνέδριο με ενεργειακή θεματολογία. Πρόκειται για το Athens Natural Gas Forum. Αναλυτική ενημέρωση ακόμη δεν υπάρχει. Με μια πρώτη ματιά (κι ανάγνωση) όσοι μίλησαν δεν αναφέρθηκαν στο πλωτό LNG της Καβάλας. Απίστευτο; Κι όμως, φαίνεται αληθινό. Απέφυγαν (φαίνεται) οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα μας τόσο ο κ. Παλαιογιάννης της ΔΕΠΑ όσο και ο Ασημάκης Παπαγεωργίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Περισσότερα μάλλον αύριο. Πάντως σε αυτή τη συνάντηση αναφέρθηκαν κατά κόρον θέματα του ΤΑΡ, του αγωγού ING και φυσικά του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ θα βρίσκονται στο Ερεβάν της Αρμενίας. Συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή συνάντηση ως εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας. Επικεφαλής της αποστολής ο πρόεδρος Χρήστος Τσοχαταρίδης. Στην αποστολή και ο ειδικός συνεργάτης του κ. Σιμιτσή Μενέλαος Χατζηαποστολίδης.

Η κυκλοφοριακή κατάσταση στην οδό Βενιζέλου, από Δαγκλή έως Φάληρο, παραμένει δραματική. Άναρχη, γεμάτη ταλαιπωρία. Ο δήμαρχος που αποχωρεί κατέθεσε τη πρόταση του, συνδεδεμένη με το γνωστό έργο. Υπήρξαν διαφωνίες. Η συζήτηση λόγω των εκλογών σταμάτησε και δεν ξανάρχισε ακόμη. Αυτό το γεγονός μαζί με την έλλειψη αστυνόμευσης έκαναν στην περιοχή την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Και αυτό το πρόβλημα περιμένει την νέα δήμαρχο.

Ενδιαφέρουσα- με τοπικό ενδιαφέρον- ανακοίνωση χθες από την Τράπεζα Πειραιώς: Σε νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά σε παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού Καβάλας, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρία «”ΟΡΦΕΑΣ” ΖΑΦ.ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.». H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα του επιτραπέζιου σταφυλιού, αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την παραπάνω εταιρία. Η εταιρία «ΟΡΦΕΑΣ» έχει το συσκευαστήριο – τυποποιητήριο στο Μυρτόφυτο του Νομού Καβάλας, από το οποίο διατίθενται υψηλής ποιότητας προϊόντα, ελκυστικά για την ελληνική και ξένη αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης