• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Βάση των ανακοινώσεων, των δηλώσεων, των συνεντεύξεων και του κλίματος που γενικότερα έχει δημιουργηθεί το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι πετυχημένο. Θα πετύχει αυτό για το οποίο διοργανώνεται. Θα είναι μια αφορμή για να προκύψει συγκεκριμένο αρνητικό μήνυμα προς τη ΔΕΠΑ. Τις προτάσεις και τα σχέδια της σχετικά με τον κόλπο της Καβάλας. Τα οποία τα επεξεργάζεται χρόνια, για τα οποία επίσημα και δημόσια μας έχει πει ελάχιστα πράγματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξίσου σοβαρό θέμα το τι γίνεται αύριο. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο. Όπως όλα δείχνουν σήμερα θα είναι μια κρίσιμη μέρα. Δεν προκύπτει ωστόσο ότι με ένα πετυχημένο συλλαλητήριο ξεμπερδεύουμε. Το LNG δεν τελειώνει σήμερα. Από σήμερα αισθάνεται ότι κινδυνεύει αφού πλέον είναι μετρημένες οι μέρες του.

Υπάρχει αποφασιστικότητα, ενότητα, διάθεση η προσπάθεια να συνεχιστεί. Αυτό το κίνημα που σήμερα θα εμφανιστεί στη πλατεία θα δυναμώνει όσο καλύτερα θα ενημερώνεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή τη δουλειά την απέφυγε τόσο καιρό η ΔΕΠΑ. Κάπως έτσι ενημέρωση ανέλαβαν να κάνουν ντόπιοι επιστήμονες που δεν δίστασαν ούτε να ερευνήσουν, ούτε να μελετήσουν. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το πλωτό LNG τόσο πιο πολύ δεν θα το θέλουμε δίπλα μας.

Δυστυχώς η ΔΕΠΑ δεν έχει θάρρος. Ούτε να επιχειρηματολογήσει για αυτό που προτείνει, ούτε να αναγνωρίσει τα διαδικαστικά σφάλματα της και να υποχωρήσει οριστικά. Προτιμά να σχεδιάζει στους χάρτες της, γνωρίζοντας ότι σχεδιάζει πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ. Με αυτόν όμως τον τρόπο ξοδεύει δημόσιο χρήμα άδικα. Δεν ξοδεύει 100 ή 200 ευρώ. Οι μελέτες που παρήγγειλε κοστίζουν μια περιουσία. Άχρηστες μελέτες αφού ποτέ δεν θα υλοποιηθούν…

Προσπαθούμε να βρούμε την άλλη άποψη. Ψάχνουμε να ακούσουμε λόγια υπέρ του πλωτού LNG. Κάτι επιχείρησε να μας πει ο Βασίλης Λιόγκας. Ήταν τόσο άχαρος ο ρόλος του, τόσο άκομψος ο τρόπος του που δεν επανήλθε. Κάποιοι άλλοι κατηγορούν γενικώς όσους αντιτίθενται στο πλωτό LNG. Δηλαδή όλη τη κοινωνία; Μάλλον. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι αντίθετη στο πλωτό LNG είναι πια όλη η κοινωνία.

Αυτές οι φωνές δεν είναι φωνές υπέρ του LNG. Ουσιαστικά επικρίνουν το σταθερό «όχι» των φορέων κάθε φορά που προτείνουν στη περιοχή μας επενδύσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον κι αλλάζουν την αναπτυξιακή του κατεύθυνση. Είναι άνθρωποι που στην πραγματικότητα διαφωνούν με τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν να εκφράσουν και να οργανώσουν το νέο «όχι». Θερμά τους παρακαλούμε, αν έχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Λάζαρο Βασιλειάδη να τις λύσουν αλλού. Στην πραγματικότητα κι αυτοί – ως πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους- είναι αντίθετοι στον λιθάνθρακα, στο LNG ακόμη και στο πλήθος των αποθηκών υγρών καυσίμων που επιχείρησαν να μας φέρουν στην Βάσοβα.

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Συλλαλητήριο Καλοκαίρι έγινε κι άλλο. Δημοσιεύουμε από χθες σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Ποτέ όμως δεν έγινε πρωί. Σήμερα δεν επηρεαζόμαστε από την υψηλή θερμοκρασία, δεν επιλέγουμε τις κοντινές ακτές. Για μία περίπου ώρα αφιερώνουμε κάθε ένας τον εαυτό του προκειμένου να σταματήσουμε αυτό που πάει να γίνει. Αυτό που κάποιοι το ονομάζουν ενεργειακό κόμβο. Το πλωτό LNG άλλωστε είναι μόνο η αρχή. Έπεται –στα μυαλά τους- πλούσια συνέχεια.

Το άλλο βασικό ερώτημα για σήμερα αφορά το τι θα κάνουν τα καταστήματα. Η αγορά. Θα κλείσει όπως επιβάλλεται ή με αστείες «μικρές» δικαιολογίες κάποιοι θα αγνοήσουν ότι συμβαίνει δίπλα τους. Επί του ζητήματος δεν τρέφουμε αυταπάτες. Τους ακούμε ήδη τους γνωστούς «συνήθεις ύποπτους». Σκόπιμα μιλούν δυνατά. Θα κλείσουν την επιχείρηση τους μόνο αν ο διπλανός- ο ανταγωνιστής- κάνει το ίδιο. Μια νοοτροπία κατά βάθος «άρρωστη». Την οποία δεκαετίες τώρα προσπαθούμε να αλλάξουμε. Σημασία πάντα έχει τι κάνουμε εμείς κι όχι οι άλλοι. Αυτό που αποφασίζουμε το αποφασίζουμε για μας κι όχι σε σχέση με τους άλλους.

Το σημερινό συλλαλητήριο δεν είναι πολιτικό. Δεν έχει σχέση με τα κόμματα και τα χρώματα. Αφορά την Καβάλα. Το παρόν και κυρίως το μέλλον της. Προσέρχονται μαζικά όσοι ενδιαφέρονται για το αύριο της πόλης. Όσοι πιστεύουν στην τουριστική προοπτική. Έχει επίσης σχέση με το τι κάνει η Αθήνα για μας, χωρίς να μας υπολογίζει. Σε γενικές γραμμές το διακύβευμα δεν είναι ένα και μοναδικό (όπως κάποιοι πιστεύουν). Είναι πολλά μαζί. Ένα εκατομμύριο λόγοι για τους οποίους σήμερα στις 11 το πρωί πάμε πλατεία.

Ας δούμε κι άλλα τοπικά θέματα. Μια περιπέτεια με την υγεία του πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Διοικητής Τροχαίας Βασίλης Τσομπάνογλου. Τώρα είναι σπίτι κι αναρρώνει. Εκτός δράσης για έναν περίπου μήνα, ίσως περισσότερο. Του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη επάνοδο στην ενεργό δράση.

Ρωτήθηκε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης για την προεκλογική και μετεκλογική δήλωση της Δήμητρας Τσανάκα περί του Cosmopolis. Ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με αυτούς που ενίσχυαν το Cosmopolis της Καβάλας εις βάρος των Καλοκαιρινών εκδηλώσεων στη Νέα Καρβάλη. Για τα σχέδια της νέας δημάρχου ο κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης είπε: «Οι όροι αυτού του πράγματος δεν είναι πάντα εύκολοι να τους αναπαράγουμε και να τους κάνουμε φωτοκόπια για το αύριο. Πίστη μου είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βρούμε έναν τρόπο περιφοράς φεστιβάλ Φιλίππων Ακοντίσματος και Θάσου. Τα πράγματα να γίνουν λίγο διαφορετικά. Έτσι όπως να σείεται πολιτιστικά και να αποφέρει οφέλη (όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και οικονομικά) σε όλη τη περιοχή. Οι μεμονωμένες εκδηλώσεις τώρα πια δεν ωφελούν. Κάτι άλλο πρέπει να έρθει και να δέσει τα επόμενα χρόνια».

Με ευγενικό και κυρίως διακριτικό τρόπο ο Σταύρος Πεταλωτής συνεχίζει να «διεκδικεί» την επιστροφή του στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Έλαβε φυσικά το μήνυμα της νέας δημάρχου και κάνει υπομονή μέχρι να έρθει η ώρα των αποφάσεων. Χθες στο ίδρυμα Αγία Μαρίνα που «άνοιξε» η συζήτηση. παρουσίασε το βασικό του επιχείρημα: Ποιος άλλος εκτός από αυτόν μπορεί να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο και να διοικήσει τη ΔΕΥΑΚ; Ο ίδιος δεν απάντησε. Θα απαντήσει με την απόφαση της η κ. Τσανάκα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης