• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σταθερό «όχι» στο πλωτό LNG
Σχετικά με το πλωτό LNG τα βασικά θέματα που ανακύπτουν αφορούν τα τεχνικά στοιχεία της πρότασης σε σχέση με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με όσα έως τώρα ξέρουμε για το έργο διατυπώνονται σημαντικές επιφυλάξεις επιστημόνων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ναι, αυτά είναι τα κύρια. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που λέμε σταθερά «όχι» στην πρόταση της ΔΕΠΑ.
1)Η περιοχή του Νομού Καβάλας συνολικά έχει βασική αναπτυξιακή κατεύθυνση τον τουρισμό. Η συγκεκριμένη επένδυση ακόμη κι αν υλοποιηθεί με τις καλύτερες συνθήκες, προϋποθέσεις, όρους δεν ταιριάζει στην τουριστική ανάπτυξη. Είναι κάτι εντελώς αντίθετο.
2)Επιμένοντας για τη χωροθέτηση του πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας συνεχίζουν να προτείνουν κάτι που πάντα θα είναι σε μικρή απόσταση από την ακτή, θα είναι δε ορατό απ’ όλους. Μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.
3)Η επένδυση δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον. Έρχεται να ενισχύσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Σήμερα προτείνεται από το δημόσιο, αύριο θα το εκμεταλλεύεται ιδιώτης. Ο οποίος μικρή σημασία θα δίνει στη τοπική κοινωνία αφού βασικός στόχος του θα είναι το κέρδος. Αυτό θα εξασφαλίζεται με την προώθηση του φυσικού αερίου σε τρίτες (Βαλκανικές) χώρες.
4)Με την υλοποίηση αυτής της επένδυσης «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου ανατολικά της Καβάλας. Τι άλλο θα ακολουθήσει; Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια, την οποία όπως πάντα εμείς θα την μάθουμε είτε από σπόντα είτε στο τέλος. Όταν όλα θα έχουν αποφασιστεί.
5)Η περιοχή που περισσότερο πλήττεται είναι πάλι η περιοχή της Νέας Καρβάλης. Οι κάτοικοι της οποίας δεν θέλουν πλωτό LNG.
6)Η τακτική που έως τώρα ακολούθησε η ΔΕΠΑ είναι προσβλητική για τους κατοίκους του Νομού Καβάλας. Σχεδίαζαν επί σειρά ετών κι όταν δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, μόνο τότε άρχισαν να απευθύνονται στους κατοίκους του Νομού Καβάλας. Δεν μας ρώτησαν, δεν μας ενημέρωσαν. Συνεχίζουν δε να μας προσβάλουν αφού επιμένουν ότι αντισταθμιστικά μπορούν να μας εξασφαλίσουν δίκτυο για οικιακό φυσικό αέριο. Σενάριο που μοιάζει αρκετά με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
7)Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελάχιστες. Τα κέρδη αντίθετα μεγάλα. Ποιος ο λόγος να δεχθούμε ένα τέτοιο έργο- το οποίο θα αλλάξει τα χαρακτηριστικά στον κόλπο της Καβάλας- όταν στο πλωτό LNG θα εργάζονται τόσο λίγοι άνθρωποι;
8) Έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί ότι το πλωτό LNG δεν θα είναι παρά ένα «πλωτό βενζινάδικο». Για τις ανάγκες εφοδιασμού τους θα έρχονται εντός του κόλπου της Καβάλας πλοία τεραστίων διαστάσεων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία σχέση με την περιοχή μας.
9) Υποστηρίζοντας την αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου εκτιμούμε ότι μια επένδυση πλωτού LNG είναι περιττή. Είναι προτιμότερη η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος και τίποτα άλλο πέραν αυτού.

Για το συλλαλητήριο
Η εφημερίδα Ριζοσπάστης ήταν μια από τις λίγες εφημερίδες των Αθηνών που με μικρή έστω καθυστέρηση φιλοξένησε κείμενο για το συλλαλητήριο της Καβάλας. Είδε το γεγονός από την πλευρά του ΚΚΕ αλλά αυτό δεν ενοχλεί, είναι κι αναμενόμενο: «Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόλπο της Καβάλας, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται στον κλάδο της Ενέργειας, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο λαός της Καβάλας.Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς που έφτασαν με τα καΐκια τους από τη θάλασσα, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ που χτες έκλεισαν τα καταστήματά τους και μαζικοί φορείς του νομού. Επίσης, έμειναν κλειστές οι υπηρεσίες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, για περίπου τρεις ώρες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, που έδωσε τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, για την ενημέρωση των εργαζομένων της Καβάλας ολόπλευρα, αντικειμενικά και με κριτήριο την ίδια τη ζωή και τα δικαιώματά τους.Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων που διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων και θυσιάζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα».

Στο δικαστήριο
Τελείωσε την προηγούμενη εβδομάδα και για τις υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας το δικαστικό έτος 2013-2014. Κάποιες ακόμη πολιτικές δίκες θα γίνουν αλλά σαφής είναι από την Παρασκευή η εικόνα του άδειου κτιρίου. Οι δίκες ξαναρχίζουν τον Σεπτέμβρη με πολλά νέα πρόσωπα ως προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτή τη φορά οι αλλαγές δικαστών (κυρίως δικαστών) είναι πολλές.
Την προηγούμενη εβδομάδα δικάστηκαν τόσο στο Μονομελές όσο και στο Τριμελές πολλές υποθέσεις χρεών. Όχι μόνο προς το δημόσιο αλλά και χρεών μεταξύ ιδιωτών. Πολλές υποθέσεις είχαν να κάνουν με απλήρωτους εργαζόμενους. Σε μία από αυτές ο κατηγορούμενος εργοδότης (κάτοικος Αθηνών) δεν εμφανίστηκε. Η απλήρωτη εργαζόμενη διηγήθηκε την ιστορία της. Δούλευε στην Καβάλα 8ωρο και πληρώνονταν 480 ευρώ το μήνα! Ήταν παρόλα αυτά απλήρωτη. Το χρέος συνολικά ήταν 3.500 ευρώ κι ο εργοδότης κυριολεκτικά άφαντος. Το δικαστήριο του επέβαλλε την ποινή φυλάκισης 1 έτους με χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Η ποινή ισχύει με 3ετή αναστολή.

Διάφορες μικρές ειδήσεις
*Το ΤΕΙ Καβάλας πλήρωσε στο Νοσοκομείο Καβάλας ποσό 4.377 ευρώ για νοσήλια σπουδαστών του. Πρόκειται για σπουδαστές που χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
*Ιδιώτης έλαβε άδεια από τον Δήμο Νέστου να μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια στο λιμάνι της Κεραμωτής το χρονικό διάστημα 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτέμβρη. Βάση της άδειας θα μοιραστούν 52.000 έντυπα που αφορούν κατάστημα παιχνιδιών το οποίο λειτουργεί στον Λιμένα της Θάσου.
*Με απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη προσλαμβάνονται από την 1η Ιουλίου 6 ναυαγοσώστες για τις ανάγκες και τις ακτές του Δήμου. Θα απασχοληθούν ως την 31η Αυγούστου.
*Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έδωσε άδεια σε ιδιώτη να μαζέψει το αρωματικό φυτό λαδανιά σε συγκεκριμένες περιοχές του όρους Παγγαίου. Βάση της άδειας θα πρέπει να μην ξεριζώνει το φυτό αλλά να κόβει τις κορυφές του. Για την άδεια ο ιδιώτης πλήρωσε ποσό 4 ευρώ υπέρ του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ. Βάση της άδειας η ποσότητα που μπορεί να συγκεντρώσει είναι 30 κιλά. Το τσάι της λαδανιάς είναι τρείς φορές πιο υγειές από όσο το πράσινο τσάι.
Προστατεύει την καρδιά 4 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό 20 φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
*Δύο συνεντεύξεις τύπου έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. Πρώτοι οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Ωδείου (Πεφάνης- Γιούλης Παπαδόπουλος) παρουσιάζουν το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Αμέσως μετά παρουσιάζεται η παράσταση «Φιλοκτήτης». Η οποία σήμερα και αύριο το βράδυ θα παιχθεί στο Φρούριο.
*Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης ήθελε να συμμετάσχει στην συντονιστική επιτροπή που προετοίμασε το πρόσφατο συλλαλητήριο. Προς γενική έκπληξη αποκλείστηκε από την επιτροπή, κάτι που το εξέλαβε (καλώς ή κακώς) ως μήνυμα για όσα έπονται. Πολλά από τα οποία αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ.

Ελλάς το μεγαλείο σου!
Στο διαδίκτυο υπάρχει είδηση – πρόβλεψη επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας! Αυτή η είδηση και συγκεκριμένη δήλωση προέρχεται από Κυβερνητικό στέλεχος: Την πρόβλεψη ότι η δημοτική αστυνομία θα επανασυσταθεί έκανε μιλώντας στη ημερίδα της ΕΕΤΑΑ για την επιμόρφωση των νέων αιρετών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. «Προβλέπω ότι στο μέλλον θα επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία ως πολύτιμη υπηρεσία, καθαρά αυτοδιοικητικού χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνηση αρνητική που έχει αντιμεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα ο κ. Ντόλιος επανέλαβε ότι το ΥΠΕΣ οφείλει να θέσει ως τον προγραμματισμό των προσλήψεων για τις προνοιακού χαρακτήρα δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως η λειτουργία των παιδικών σταθμών.

 

Διαβάστε επίσης