• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου η νέα δήμαρχος συνάντησε χθες τους εκπροσώπους του προγράμματος Στηρίζω. Μεταξύ των οποίων και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Πριν ασχοληθούμε με την ουσία της συνάντησης οφείλουμε να σημειώσουμε ότι είναι πολύ σωστή η κοινή απόφαση που (ξανα)πάρθηκε χθες κι αμέσως ανακοινώθηκε. Το κοινωνικό παντοπωλείο θα μεταφερθεί και θα λειτουργεί στη δημοτική αγορά. Αυτό περίπου το είχε δρομολογήσει η διοίκηση Σιμιτσή. Η υλοποίηση της απόφασης άργησε πολύ. Τώρα με το «σπρώξιμο» από τη νέα δήμαρχο ευχόμαστε η αλλαγή και η μετακόμιση να γίνουν γρήγορα. Θα είναι καλό και για το κοινωνικό παντοπωλείο και για τους δικαιούχους του.

Η ουσία ήταν άλλη. Αφού συζήτησαν τα ζητήματα του Στηρίζω, άλλαξαν θέμα κι ας μη προβλέπονταν κάτι τέτοιο. Ο Μάρκος Δέμπας συζήτησε με την κ. Τσανάκα τις σχέσεις της νέας δημάρχου με το Επιμελητήριο. Ήταν όλα τόσο ωραία που στο τέλος (διαβάζουμε στο δελτίο τύπου) συμφώνησαν και για το πλωτό LNG. Συμφώνησαν ότι το υποστηρίζουν αρκεί να μην γίνει στον κόλπο της Καβάλας. Επί της συγκεκριμένης συμφωνίας έχουμε παρατηρήσεις να κάνουμε.

Μετά την ενημέρωση της 4ης Ιουλίου από τη ΔΕΠΑ (την οποία κάποιοι κακώς χαρακτήρισαν prive ενημέρωση) είχαμε την εντύπωση ότι το Επιμελητήριο το ξανασκέφτεται το θέμα. Αυτό προέκυψε άλλωστε από τα λόγια των εκπροσώπων του. Χθες όμως αποδείχθηκε ότι σφάλαμε. Το Επιμελητήριο -όπως εκφράζεται και από το Μάρκο Δέμπα- επανήλθε και διόρθωσε τις εντυπώσεις. Είναι αντίθετο στο πλωτό LNG όσο προτείνεται στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Ας πούμε ότι αυτή είναι η οριστική άποψη του μεγάλου τοπικού φορέα επί του μεγάλου αυτού θέματος.

Συζήτησαν –για να επανέλθουμε στα ουσιαστικά- τις μεταξύ τους σχέσεις. Πάλι συμφώνησαν. Συμφώνησαν ότι ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο θα πρέπει να συνεργάζονται. Με λίγα λόγια συμφώνησαν στο αυτονόητο. Είπαν επίσης ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούν, αυτό θα γίνει επίσημα κι όχι με αφορμή το πρόγραμμα Στηρίζω. Ο Μάρκος Δέμπας δεσμεύτηκε να οργανώσει ραντεβού όπου εκτός από τον ίδιο και την κ. Τσανάκα θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης. Όπως καταλαβαίνουμε αυτό το ραντεβού (που δεν θα είναι στα τυφλά) θα γίνει σύντομα.

Υπήρξαν διάφορες παρεξηγήσεις μεταξύ τους. Αυτό είναι αλήθεια. Χθες δρομολογήθηκε η οριστική τους επίλυση. Η κανονική τακτοποίηση. Αρκεί η άλλη πλευρά- της νέας δημάρχου- να μην δώσει νέες αφορμές. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με τα έως τώρα γεγονότα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτόν τον «πόλεμο» συνεργάτες της νέας δημάρχου τον δημιούργησαν. Επειδή σοβαρός λόγος δεν υπάρχει, χθες πάρθηκε μια πρώτη απόφαση εκεχειρίας. Στο επόμενο ραντεβού θα γίνει ένα ακόμη βήμα. Αυτή τη φορά προς τη συνεργασία.

Την Δευτέρα το απόγευμα, πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε συνάντηση των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων. Προκλήθηκε από τον κ. Σιμιτσή επειδή ανέκυψε έκτακτο θέμα με χρήματα που πρέπει ως το τέλος του έτους να πληρωθούν στη ΔΙΑΜΑΘ. Σε αυτή τη συνάντηση το κλίμα ήταν άριστο. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που αντί του Λιόγκα προσκλήθηκε επικεφαλής παράταξης ο Δήμος Ζαχαριάδης. Για τον έναν μήνα που έμεινε αυτός λογίζεται επικεφαλής.

Στη ΔΕΥΑΚ ακούγεται από τη προηγούμενη εβδομάδα το όνομα «Φρατζεσκάκη». Επειδή στα τοπικά πράγματα υπάρχουν δύο πρόσωπα με αυτό το επίθετο άπαντες ψάχνουν να βρουν τι τρέχει. Είναι ο Μανώλης Φρατζεσκάκης ή η αδελφή του Μαρία (νέα δημοτική σύμβουλος). Όπως μάθαμε ούτε ο Μανώλης αλλά ούτε η Μαρία ξέρουν κάτι ειδικότερο. Πάντως το όνομα «Φρατζεσκάκη» κυκλοφορεί σε σχέση με τον νέο πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης.

Φαίνεται δύσκολο να αναλάβει τη ΔΕΥΑΚ ο Μανώλης Φρατζεσκάκης. Σχεδόν απίθανο. Όσο για την αδελφή του, τα λόγια αναφέρουν ότι αν αναλάβει θέση στη διοίκηση θα είναι αυτή του αντιδημάρχου οικονομικού- διοικητικού. Γιατί λοιπόν αυτό το επίθετο, αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στη ΔΕΥΑΚ; Μήπως για να δοκιμαστεί η υπομονή του Σταύρου Πεταλωτή; Όσοι έχουν τέτοια δοκιμασία στο μυαλό τους να γνωρίζουν ότι αυτές τις μέρες ο Πεταλωτής εορτάζει την εορτή της Αγίας Μαρίνας. Από Δευτέρα βλέπουμε…

Κάτι ακόμη από το «στρατόπεδο» της νέας δημάρχου. Αν και σκέφθηκε να μειώσει τους αντιδημάρχους από 6 σε 4 τώρα επανέρχονται οι πληροφορίες για 6. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συνεχιστεί ο θεσμός του αντιδημάρχου πολιτισμού. Θέση που κατά γενική ομολογία ταιριάζει στον κ. Μιχάλη Λυχούνα. Αυτό το διάστημα δεν έχει χάσει ούτε μία δημοτική πολιτιστική εκδήλωση. Σπεύδει σε όλες. Αθόρυβα.

Είχε πολύ κόσμο χθες το πρωί η αγορά. Ήταν όμορφη αυτή η εικόνα. Κόσμος που φάνηκε να ψωνίζει, να βλέπει τις βιτρίνες, να συμμετέχει στο κλίμα των εκπτώσεων ψάχνοντας τις πραγματικές ευκαιρίες και προσφορές. Απ’ ότι είδαμε ήταν ένα κοινό μικτό. Κάποιοι τουρίστες και κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι. Το απόγευμα που αναμένονταν να συμβεί το ίδιο, είχαμε την βροχή και την καταιγίδα. Κάτι ωραίο πήγε να γίνει στην αγορά, το χάλασε ο καιρός. Δυστυχώς σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει ΕΛΓΑ να αποζημιώσει…

Ο Κώστας Παπακοσμάς αναφέρθηκε χθες στις πληροφορίες από την Κομοτηνή που κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των θεματικών αντιπεριφερειαρχών. Όπως λέγεται θα είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης προς ενίσχυση του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θα γίνει όμως; Το βλέπουμε δύσκολο αφού π.χ. θα αντιδράσει η τρόικα. Εκτός αν η αύξηση των αντιπεριφερειαρχών δεν συνοδευτεί με αύξηση των έμμισθων θέσεων. Ποιος όμως περιφερειακός σύμβουλος θα δεχθεί να γίνει θεματικός αντιπεριφερειάρχης χωρίς να πληρώνεται; Να ταξιδεύει σε 5 νομούς χωρίς να του καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα καυσίμων;

Αν το κράτος είναι να δώσει επιπλέον χρήματα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση για περισσότερους αντιπεριφερειάρχες δεν τα δίνει προκειμένου να γίνει ακόμη καλύτερη καταπολέμηση των κουνουπιών; Αυτόν τον στόχο έθεσε πρόσφατα ο κ. Παυλίδης. Καταπολέμηση των κουνουπιών με χρήματα των Αθηνών. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρει;

 
=========================================================================
Χρέη προς τους πυρηνικούς γιατρούς
Εδώ και 17 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι πυρηνικοί γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας για την απογευματινή ολοήμερη εργασίας τους, την οποία συνεχίζουν με σπινθηρογραφήματα που εξυπηρετούν μια ευρύτερη περιοχή από την Ασπροβάλτα ως τον Έβρο. Τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα τους αν δεν πληρωθούν έγκαιρα υπόκεινται σε διετή παραγραφή. Τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Χρήστος Κοπατσάρης όσο και το διοικητικό συμβούλιο οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πετρέλαια στο Ιόνιο κι ο Πρίνος
Ο νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων –εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ- βάζει όρους για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή. Άλλοι φορείς των Ιονίων νήσων φέρνουν ως καλό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στον Πρίνο. Αντιγράφουμε από ιστοσελίδα της Πάτρας καταστάσεις πολιτικές και όχι μόνο: Εντύπωση προκάλεσαν τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατά την ημερίδα που οργάνωσε στην Πάτρα, η παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος για το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε ευθέως τα οικονομικά οφέλη που προβάλλει η Κυβέρνηση και τόνισε ότι ως νέα περιφερειακή αρχή θα καλέσει όλες τις αυτοδιοικητικές αρχές σε ένα κοινό μέτωπο, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες «να μην πάνε ως πρόβατα επί σφαγή». «Ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί αρνητικά στη διαδικασία έρευνας και εξόρρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Συνεπώς δεν κατανοώ τη θέση που εξέφρασε ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Ιονίου» τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Γιανναδάκης. «Περισσότερο θεωρώ πως αυτά που λέγονται έχουν στόχο να προσεγγίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διάφορες οικολογικές οργανώσεις, παρά να μπουν στην ουσία των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες» σημείωσε. Υπενθύμισε δε πως υπάρχει ένα τρανταχτό παράδειγμα στη χώρα μας, τα κοιτάσματα του Πρίνου που εδώ και δεκαετίες εξορύσσονται χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα για τη Θάσο και την Καβάλα που εξακολουθούν να είναι από τους πολύ δυνατούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

 

 

Διαβάστε επίσης