μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο εφημερίδες των Αθηνών κυκλοφόρησαν χθες με την ίδια ακριβώς είδηση για την Καβάλα. «Σήμερα στη ΒΦΛ γίνεται 24ωρη απεργία των εργαζομένων» έγραφαν χθες τόσο ο Ριζοσπάστης όσο και η Αυγή. Και οι δύο είχαν πάνω κάτω το ίδιο κείμενο. Στηριγμένο σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αλλά και στην σχετική απόφαση της διοίκησης του σωματείου την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν δύο μαχητικά άρθρα που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των εργαζόμενων. «Στήριζαν» και πρόβαλλαν την απεργία. Δύο λάθος ειδήσεις αφού στο μεταξύ η απεργία αναβλήθηκε. Τα νέα αργούν να φθάσουν στην πρωτεύουσα είναι φανερό.

Εντύπωση προκαλεί το δημοσίευμα της Αυγής. Υιοθετεί πλήρως το σκεπτικό της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ, την οποία σε μεγάλο βαθμό αναδημοσιεύει. Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει …κόρτε στο ΚΚΕ. Πρόκειται για μια πολιτική στάση διαρκείας που αφορά τα «μεγάλα», επηρεάζει και τα «μικρά». Σημειώνουμε ότι ενώ το ΠΑΜΕ Καβάλας εξέδωσε κατ’ επανάληψη ανακοινώσεις για τα γεγονότα στο εργοστάσιο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε κάτι ανάλογο. Ο τύπος της Αριστεράς (της προοδευτικής Αριστεράς) όταν δεν έχει δικό του υλικό να χρησιμοποιήσει, απευθύνεται στους κοντινότερους άλλους χώρους. Μια χαρά του κάνει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Κι ενώ επί της ΒΦΛ υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων- έστω κι αν η απεργία δεν έγινε ποτέ- στο θέμα της συμπαράστασης προς τον λαό της Παλαιστίνης βλέπουμε μια από τα ίδια. Τι πιο απλό να υπήρχε στην Καβάλα μία συγκέντρωση; Κι αυτό καταφέραμε να μην το κάνουμε. Χθες ήταν η συγκέντρωση συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Σήμερα το απόγευμα είναι του ΚΚΕ. Η συμπαράσταση ωστόσο είναι μία, κοινή. Εκφράζεται σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις. Ίσως το κάνουν επίτηδες. Για να είναι η συμπαράσταση δύο ημέρες συνεχώς στη τοπική επικαιρότητα.

Το άλλο θέμα στο οποίο η Αριστερά θα συναντηθεί είναι αυτό του περονόσπορου. Την αρχή έκανε ο δραστήριος νεοδημοκράτης βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Αυτός πρώτος μας μίλησε για το σοβαρό αγροτικό πρόβλημα της επαρχίας Παγγαίου. Η ανακοίνωση του, η παρέμβαση του, η ανάδειξη που επιχείρησε στο πρόβλημα έμοιαζε με χάδι. Αλλιώς τα περιγράφει ο κυβερνητικός βουλευτής. Αλλιώς τα καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χθες ανακοινώθηκε περιοδεία στα αμπέλια 2 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται ανάλογη «απάντηση» από το ΚΚΕ. Μια βαρβάτη ερώτηση ας πούμε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από αυτές τις ερωτήσεις που δεν χρειάζεται να απαντηθούν. Τα λένε όλα από μόνες τους.

Μια και το έφερε η κουβέντα. Ο χθεσινός Ριζοσπάστης αναφέρονταν σε προφεστιβαλική εκδήλωση που θα γίνει αύριο στα Ποταμούδια. Εδώ η Αθήνα ξεπέρασε την Καβάλα αφού τοπικά η είδηση δεν υπάρχει. Τουλάχιστον ως τώρα. Λέει λοιπόν τα ακόλουθα για τις προ του φεστιβάλ της ΚΝΕ εκδηλώσεις: «Στην Καβάλα, την Πέμπτη 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ποταμουδιών, θα γίνει επίσης εκδήλωση για την ανεργία, όπου θα μιλήσει ο Μ. Τσιμπόγλου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ».

Αν διαβάσαμε σωστά κι αν αποδόθηκαν ορθά οι δηλώσεις Νίκου Παναγιωτόπουλου τότε δεν αλλάζουν όλοι απόψεις σχετικά με το προτεινόμενο πλωτό LNG. Κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν όσα έλεγαν από την αρχή. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο οποίος είναι σταθερά αρνητικός κι αντίθετος κι ας πέρασε κι αυτός τη διαδικασία της ενημέρωσης από τη ΔΕΠΑ. Δεν είναι μόνο το χλώριο. Είναι ένα σωρό άλλα ζητήματα που τοπικά ανακύπτουν. Κάποια από τα οποία- γράφαμε προ λίγου καιρού- σε υποχρεώνουν να πεις το παρεξηγημένο «όχι» προς τον φορέα της πρότασης.

Παρεξηγημένο από κάποιους. Κάποιους που έχουν την μύγα και μυγιάζονται… Οι άλλοι ανεπηρέαστοι και απτόητοι απορρίπτουν ότι δεν ταιριάζει στην αναπτυξιακή πορεία που έλαβε ο τόπος. Όποια δυναμική κι αν έχει αυτή. Είναι πάντως συγκεκριμένη κι έχει σχέση με τον τουρισμό. Καμία σχέση με την δημιουργία στην περιοχή ενεργειακού κόμβου.

Παρακολουθούμε αυτό το διάστημα έναν διαγωνισμό για το ποιος θα σταθεί πιο καλά κι ουσιαστικά στο πλευρό του ΑΟΚ. Πλήθος δηλώσεων, ενεργειών. Προετοιμάζεται το έδαφος ώστε σύντομα να υπάρξουν οι απαραίτητες επιχορηγήσεις. Δεν είναι κακό. Καθόλου κακό. Έπρεπε να υποβιβαστεί στην σχεδόν ερασιτεχνική Γ’ Εθνική για να θυμηθούν οι αιρετοί ότι υπάρχει και ΑΟΚ. Ταυτόχρονα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο ο ΑΟΚ. Ίδιες είναι οι ανάγκες και της Ένωσης. Όσοι λοιπόν ετοιμάζονται να βοηθήσουν τον ΑΟΚ (πολύ καλά θα κάνουν) ας έχουν στο μυαλό τους και την Ένωση. Αυτή ,σημειώστε τη διαφορά, δεν διαθέτει παλαίμαχους.

Συνεχίζει να μην διαθέτει κλιματισμό το δικαστικό μέγαρο της Καβάλας. Για αυτό και καθημερινά όλα τα παράθυρα των γραφείων των δικαστικών υπηρεσιών είναι ανοιχτά για να γίνεται ρεύμα… Με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα της ζέστης. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα πιθανότερο είναι η βλάβη στο σύστημα να διορθωθεί όταν θα Φθινοπωριάσει. Τότε που ο κλιματισμός θα είναι αχρείαστος…

Ενημέρωση επί του έργου του φράγματος Μαρμαρά θα έχει μάλλον σήμερα ο νέος αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Θα βρεθεί στο έργο παρέα με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και εκπρόσωπο της απερχόμενης διοίκησης. Το συγκεκριμένο μεγάλο έργο άρχισε να εκτελείται επί Θόδωρου Καλλιοντζή, την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πότε θα τελειώσει είναι άγνωστο. Κατά τη διοίκηση Γρανά το έργο πάει καλά.

Κινητικότητα υπάρχει και στο έργο του δρόμου από και προς το Νοσοκομείο. Αρχίζει να φαίνεται το πράγμα αν και όλες οι εργασίες σταματούν στην είσοδο του Γυμνασίου. Από εκεί και κάτω δεν έγινε τίποτα, μόνο τα πεζοδρόμια. Εντάξει, μη πάει το μυαλό μας σε υπερβολικές καταστάσεις όπως π.χ. μια κοντινή ημερομηνία ολοκλήρωσης. Αυτό αργεί. Απλώς σημειώθηκε μια πρόοδος αξιοπρόσεκτη για όσα έχουν προηγηθεί.

Διαβάστε επίσης