μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο φιλοζωικός σύλλογος «Αίσωπος» εξέδωσε δελτίο τύπου που χθες δημοσιεύτηκε σε όλες τις τοπικές εφημερίδες. Συνοδεύονταν από σχετική φωτογραφία. Από αυτό το δελτίο τύπου μάθαμε τα ευχάριστα. Ο σύλλογος επανήλθε στο διάλογο με τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, με την οποία συμφώνησε σε όλα. Η φωτογραφία έδειχνε αγκαλιασμένους και χαρούμενους όσους την προηγούμενη μόλις εβδομάδα μάλωναν με αφορμή και αιτία την περισυλλογή αδέσποτων ζώων στον δημοτικό κήπο. Ναι, έγινε κι αυτό. «Αγαπήθηκαν» κι έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση συνεργασίας όσοι μας ξεσήκωσαν τις προάλλες, αυτοί που κατέθεσαν μήνυση, αυτοί που απαίτησαν ανάκληση της μήνυσης, όσοι ήταν έτοιμοι σε συγκέντρωση στον Δημοτικό Κήπο να κάνουν έντονη διαμαρτυρία.

Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλα είναι πιθανά. Αυτή τη φράση τη χρησιμοποιούμε συχνά, ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με θετικό όμως σχολιασμό. Οι δύο πλευρές κατάφεραν να λύσουν τη μεταξύ τους παρεξήγηση και να συνεννοηθούν. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Μακάρι το ίδιο να γίνει σε ένα σωρό ίδιες διαφωνίες, οι οποίες με τρόπο κατάλληλο μπορούν να μετατραπούν σε συμφωνίες και συνεργασίες. «Κοντά» στο κλίμα της φωτογραφίας και του δελτίου τύπου δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή και μακρά συνεργασία και στις δύο πλευρές. Έτσι ώστε να τηρείται η νομοθεσία περί των αδέσποτων, ταυτόχρονα να μην κινδυνεύουν αυτοί που περπατούν αμέριμνοι στο κέντρο της πόλης.

Στην συζήτηση της Τρίτης στην Αθήνα το θέμα του ΤΑΡ μπήκε επιτέλους σε μια σωστή βάση. Ασκήθηκε δίκαιη πίεση προς τους κατασκευαστές του αγωγού, τους υποδείχθηκε ρεαλιστικό εναλλακτικό σενάριο που πρέπει να μελετήσουν και να αποδεχθούν. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος και βάλε μέχρι που να υποστηριχθούν πραγματικά οι απόψεις των αγροτών, να πιεστούν ουσιαστικά αυτοί που νόμιζαν ότι μπορούσαν να κάνουν περίπου ότι θέλουν. Να δείτε που οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ θα βρουν λύση που θα ικανοποιεί και τους αγρότες και τους φορείς. Θα είναι ορεινή, όχι από την πλευρά του όρους Σύμβολο αλλά από τα απέναντι του Συμβόλου βουνά. Μικρότερα και ευκολότερα.

Το σημαντικό γεγονός αυτής της ιστορίας δεν είναι η συνάντηση της Τρίτης στη Βουλή. Το σημείο «κλειδί» της υπόθεσης αφορά τη συνάντηση των αγροτών (παρουσία των αιρετών) προ 20 ημερών στο σχολείο των Κρηνίδων. Εκεί οι αιρετοί κατάλαβαν ότι πίσω από τον σύλλογο υπάρχει κόσμος αρκετός. Αφού λοιπόν άκουσαν την φωνή του, την οργή και την αγανάκτηση του πείσθηκαν να την λάβουν υπόψη τους σοβαρά. Αν στην ίδια συνάντηση των Κρηνίδων παρίστατο και ο κ. Σκούφιας (μαζί ή χωρίς τον κ. Θεοδωρόπουλο, δεν έχει τόση σημασία), θα επηρεάζονταν κι αυτός. Θα άλλαζε. Θα ασχολούνταν πιο σοβαρά με την εκκρεμότητα της Καβάλας.

Ποτέ οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ δεν υπολόγισαν ως κάτι σοβαρό αυτό που συνάντησαν στην Καβάλα. Το υποβάθμιζαν συστηματικά. Προτιμούσαν τους «ελιγμούς» κι όχι τον ειλικρινή διάλογο. Πίστεψαν ότι με διάφορα κόλπα στο τέλος θα έκαναν ότι ήθελαν. Αυτό που εξ αρχής σχεδίαζαν. Αμ δε. Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο να πιέζουν τους εκπροσώπους του αγωγού ακόμη κι αυτοί που τους διαβεβαίωναν ότι στην περίπτωση μας δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα!

Αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με όσους θα επισκεφθούν ή θα επισκέπτονταν την Καβάλα. Ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος ματαίωσε τη συμμετοχή του και την ομιλία του στο συνέδριο της Παιδόπολης (αύριο και μεθαύριο) στο Λούσυ. Ο δε Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα έρθει απλώς στην πόλη μας αλλά μείνει εδώ δύο ημέρες. Στις 18 και 19 Οκτώβρη.

Οι εκπρόσωποι του κόμματος Το Ποτάμι στην Καβάλα κάνουν ως γνωστόν επαφές με τοπικούς φορείς. Το ραντεβού που τους δυσκόλεψε περισσότερο μέχρι τώρα ήταν με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Επί μέρες τηλεφωνούσαν αλλά συμφωνία συνάντησης δεν μπορούσαν να πετύχουν. Ως που στο τέλος έκαναν συνάντηση με εκπρόσωπο του διοικητικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του ΕΥΚ δεν εμφανίστηκε, φαίνεται δεν έχει ακόμη «επανέλθει» από το δυσάρεστο για αυτόν αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Νέστου.

Μας διέφυγε η συμμετοχή των Καβαλιωτών στην επετειακή εκδήλωση της ΝΔ στη Χαλκιδική το περασμένο Σάββατο. Εκεί η Καβάλα είχε πολλούς και διάφορους εκπροσώπους της. Μέχρι και τον Μάκη Παπαδόπουλο! Πώς γίνεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας να μετέχει σε κομματική εκδήλωση; Ιδού η απορία. Ιδού κι η απάντηση: Πήρε παρέα με τον καλό του φίλο Νίκο Κιοσέ, έτσι για να πάρει μια γεύση. Τίποτα πέραν αυτού. Ο κ. Παπαδόπουλος κινήθηκε πολύ προσεκτικά έξω από τον χώρο της εκδήλωσης. Κάποιοι ωστόσο τον είδαν και μας το είπαν.

Ο Μπάμπης Δράκος ήταν στην ίδια εκδήλωση. Η Δήμαρχος το ίδιο. Ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης, ο Γιάννης Πουρσαϊτίδης, η Μαρίνα Φιλιππίδου, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Ανδρέας Μπαλίκας και φυσικά οι βουλευτές του Νομού. Ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, βγήκαν φωτογραφία με τα στελέχη της ΝΔ κι αμέσως μετά «ανέβασαν» τη φωτογραφία στο διαδίκτυο.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου υλοποιεί αυτό το διάστημα μια διαφορετική και παράτολμη προσπάθεια. Προσπαθεί να συνεργαστεί με τους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου με διαφορετικούς όμως όρους. Αν οι σύλλογοι έχουν έσοδα τότε θα συμβάλλουν κι αυτοί στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Θυμόμαστε κάτι παρόμοιο προσπάθησε προ 10 περίπου ετών ο τότε αρμόδιος από πλευράς δήμου Καβάλας (τότε δημοτικός σύμβουλος) Γιάννης Αντωνιάδης. «Έσπασε» τα μούτρα του. Τότε όμως όλα ήταν αλλιώς. Σήμερα δυστυχώς και ο αθλητισμός (ειδικά στις μικρές ηλικίες) έχει πλήρως εμπορευματοποιηθεί. Όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι με κέρδη και έσοδα; Δύσκολα θα το πιστέψουμε. Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν. Πρόκειται για πρόσωπα (λίγα πιθανόν) που ξέρουν να ελίσσονται ανάμεσα στον αθλητισμό, στην προοπτική για επιτυχία, στο όνειρο των γονέων ότι το παιδί τους μπορεί και να είναι ταλέντο. Αυτοί ναι, βγάζουν χρήματα. Αυτά τα χρήματα θέλει ο Δήμος Καβάλας δια της προσπάθειας του Αντιδημάρχου του. Είναι δύσκολος ο στόχος αφού οι παρεξηγήσεις εύκολα μπορούν να συμβούν. Ήδη διαβάζουμε στο διαδίκτυο κείμενα αγανακτισμένων γονέων που σχολιάζουν αρνητικά το σκεπτικό του Δήμου Καβάλας. Έτσι τους είπαν ότι γίνεται, έτσι κατάλαβαν. Το κυριότερο; Τους ζητούν αύξηση στα ποσά που κάθε μήνα πληρώνουν επειδή- τους λένες- μερίδιο θα πάρει ο Δήμος Καβάλας.

Ευτυχώς τα πράγματα είναι πιο απλά. Γνωρίζοντας ότι λεφτά για την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν (όχι σε όλους τους συλλόγους) προτρέπουμε τον Αντιδήμαρχο να συνεχίσει τη προσπάθεια του προκειμένου να τα βρει και να τα εισπράξει για λογαριασμό όλων των δημοτών. Άλλωστε τα χρήματα αυτά πάλι στον τοπικό αθλητισμό θα επιστρέψουν.

Η συμπολίτισσα Ελένη Σαλπιγκτή έγραψε ένα κείμενο με βάση τις εμπειρίες της από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Αξίζει να το διαβάσει κάποιος: Πόσο φιλόδοξο ήταν το εγχείρημα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων όταν ξεκινούσε πριν από 4 χρόνια. Πόσο χαρούμενη ήμουν όταν απέκτησα τη σχετική τεχνογνωσία από το γραφείο της πρώην Υπουργού Εργασίας κ. Κατσέλη στην Αθήνα. Όταν γύρισα στη Καβάλα, με πολύ προσπάθεια, οργανώθηκε μια πολύ αποτελεσματική ομάδα και συστήσαμε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που μας ενδιέφερε πάρα πολύ καθώς η στήριξη που ευαγγελιζόταν τότε το Υπουργείο Εργασίας ήταν πολύ μεγάλη. Σφοδρή επιθυμία μας ήταν η λειτουργία της Επιχείρησης μας με ιδιωτικό οικονομικά κριτήρια και η αποφυγή κάθε εμπλοκής με τους Δήμους. Στη πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατη η λειτουργία της χωρίς κάποιο start up κεφάλαιο και επιπλέον οποιοδήποτε φορολογικό προνόμιο καταργήθηκε αμέσως (δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσπάθεια αυτή είχε ως στόχο το να εντάξει κυρίως νέους ανθρώπους στη. υγιή επιχειρηματικότητα). Με τη φοίτηση μου στην Ακαδημία Εργασίας ενημερώθηκα πως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις(social corporation) λειτουργούσαν με μεγάλη επιτυχία στην Ευρωπαική Ένωση αλλά οι σχετικές εισηγήσεις στην Ελλάδα δεν είχαν καμία σχέση με αυτές που νομοθετήθηκαν στις Βρυξέλες. Το αποτέλεσμα είναι η Κοινωνική μας Συνεταιριστική Επιχείρηση να μετατραπεί σε Ατομική η οποία απολαμβάνει και κάποιες σχετικές φοροελαφρύνσεις. Ακόμη ένα στοίχημα στην Ελλάδα χάθηκε.Ίσως υπάρχουν περιθώρια προς διόρθωση. Θα δείξει.

Η εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο «Νήσος Μύκονος» κάνει διαφήμιση της δραστηριότητας της, προβάλλεται με διάφορους τρόπους. Έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κι άλλα πράγματα για ένα πλοίο που δεν έχει καμία σχέση με τα πλοία της ΝΕL. Από το διαδίκτυο «αλιεύσαμε» το ακόλουθο σημείωμα: Εδώ και λίγες ημέρες το «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways εξυπηρετεί τη σύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τον Πειραιά και την Καβάλα. Στο πλαίσιο αυτό το δρομολόγιο του πλοίου θα είναι Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Εύδηλος-Καρλόβασι-Βαθύ-Χίος-Μυτιλήνη-Λήμνος-Καβάλα και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, πέραν της σύνδεσης της Ικαρίας και της Σάμου με τον Πειραιά, η σύνδεση επεκτείνεται με το ίδιο πλοίο σε όλο τον Βορειοανατολικό νησιωτικό άξονα που περιλαμβάνει τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, καταλήγοντας στην Καβάλα. To συγκεκριμένο πλοίο, που ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα το 2005, έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1.915 επιβατών και 418 οχημάτων, με ταχύτητα 28 κόμβων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης