μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Προσοχή. Η δωρεά που χθες ανακοινώθηκε από την Ενεργειακή Αιγαίου δεν αφορά την ενίσχυση κάποιου συλλόγου ή σωματείου. Δεν έχει να κάνει με δευτερεύουσες ανάγκες της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Απευθύνεται στο ΕΚΑΒ Καβάλας, «έρχεται» την ώρα που το κράτος δηλώνει αδυναμία για το αυτονόητο. Να έχει σε κίνηση επαρκή αριθμό ασθενοφόρων. Αφού λοιπόν δεν πληρώνει για την επιδιόρθωση των βλαβών το Υπουργείο Υγείας, πληρώνει η Ενεργειακή Αιγαίου. Ένας ιδιώτης.

Αυτά τα γεγονότα ξεφτιλίζουν περαιτέρω το έτσι κι αλλιώς αδύναμο δημόσιο. Το θέτουν στην άκρη μιας και χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς καμία δράση του είναι αρκετό απλώς να παρακολουθεί τα προβλήματα. Ας μη μας πουν ότι δεν έχουν χρήματα. Χρήματα για εκεί που θέλουν έχουν. Η Καβάλα είναι μια … τρύπα στη γεωγραφία. Πιθανότερο ήταν να μείνει χωρίς ασθενοφόρα παρά να διορθωθούν αυτά που μήνες τώρα είναι στο συνεργείο.

Αυτή η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα που προοδεύει. Δεν είναι η Ελλάδα που βγαίνει από το τούνελ της κρίσης. Είναι μια Ελλάδα βαριά άρρωστή. Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ναι μεν υπάρχει αλλά συχνά το αντιλαμβανόμαστε και ως δικαιολογία. Προκειμένου οι αρμόδιοι να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους. Ασχολούνται μόνιμα με τα δικαιώματα τους, τα οποία συστηματικά ενισχύουν. Όταν όμως μια πόλη δεν έχει ασθενοφόρα τότε … στου κουφού την πόρτα βρόντα. Όσο θέλεις.

Πόσα χρήματα άραγε θα πληρώσει η Ενεργειακή για να φτιάξει τις βλάβες σε τρία οχήματα- ασθενοφόρα; Σίγουρα όχι μια περιουσία. Τα χρήματα φυσικά και δεν είναι πολλά. Ένα ταξίδι τους είναι. Είτε στο επόμενο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην επόμενη σύνοδο «τρέχα γύρευε»… Αυτοί δυστυχώς προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο, διαφημίζουν το πλεόνασμα ενώ τους κρεμούν κουδούνια!

Ας μη ξεχνάμε ότι τουλάχιστον δύο μήνες τώρα το προσωπικό του ΕΚΑΒ απευθύνει σχετικές εκκλήσεις αλλά και προειδοποιήσεις. Οι βουλευτές του Νομού Καβάλας ενδιαφέρθηκαν, κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή. Το αφτί τους πάλι δεν ίδρωσε. Ως που μια δωρεά ιδιώτη «βγάζει» τα κάστανα από τη φωτιά. Κατόπιν τούτου λύνεται το πρόβλημα του ΕΚΑΒ Καβάλας. Πάμε τώρα να λύσουμε με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο όλα τα επόμενα.

Την Κυριακή ο Δήμος Παγγαίου οργανώνει την καθιερωμένη γιορτή του κάστανου στο δάσος του Παλαιοχωρίου. Φέτος η γιορτή θα είναι μιας μέρας. Τα προηγούμενα χρόνια εκδήλωση πραγματοποιούνταν και το βράδυ του Σαββάτου. Η γιορτή άρχισε το 1993. Ήταν η ιδέα του πολιτιστικού συλλόγου στην οποία βοήθησε και βοηθά η τοπική αυτοδιοίκηση. Γιορτή του κάστανου πραγματοποιείται και στην Αγιάσο της Λέσβου. Εκεί η γιορτή έχει παρελθόν 11 ετών. Φέτος στην Αγιάσο η γιορτή του κάστανου θα γίνει 9 Νοέμβρη.

 

Πριν το τέλος του έτους θα γίνουν εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο στην Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Ειδικότερα οι εκλογές θα γίνουν ή τον Νοέμβρη ή το αργότερο αρχές Δεκέμβρη. Προεκλογική κινητικότητα προς το παρόν δεν υπάρχει. Εκτός από το ότι οι περισσότεροι που σήμερα είναι στο δ.σ. επιθυμούν να συνεχίσουν σε αυτό.

 

Στην πόλη των Σερρών (λόγω Αμφίπολης;) θα γίνει σε έναν μήνα από σήμερα η τακτική γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Σε αυτή τη συνέλευση το Επιμελητήριο της Καβάλας θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Άγγελο Τσατσούλη και τον Αντιπρόεδρο Μάρκο Δέμπα. Θυμίζουμε ότι ο Άγγελος Τσατσούλης μετέχει στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

 

Στο δικαστήριο ήταν χθες ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Ως εκπρόσωπος του ΤΕΙ Καβάλας παρέστη στη διαδικασία απολογίας της διοίκησης, σε μήνυση που κατέθεσε εταιρία των Αθηνών. Η υπόθεση θα έπρεπε να έχει αντίθετους ρόλους αλλά ο ιδιώτης φαίνεται να πρόλαβε τη διοίκηση του ιδρύματος στη μήνυση που κατέθεσε. Πρόκειται για υπόθεση προμήθειας εξοπλισμού αξίας 200.000 ευρώ. Το ΤΕΙ κι συνήγορος Κωστής Σιμιτσής ισχυρίζονται με τρόπο κατηγορηματικό ότι ο προμηθευτής πρόσφερε εξοπλισμό που μόνο στα χαρτιά πληρούσε τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου απορρίφθηκε.

 

Χθες στο δικαστήριο συνεδρίασε το Μονομελές με όλες σχεδόν τις υποθέσεις του να αφορούν χρέη προς την εφορία. Πλέον οι δίκες για πάσης φύσεως χρέη γίνονται και στην Καβάλα στο κλίμα της επικείμενης ρύθμισης των 72 έως 100 δόσεων. Αυτό επικαλούνται όχι μόνο οι κατηγορούμενοι αλλά και οι δικαστές. Οι υποθέσεις ακόμη κι αν τηρείται παλαιότερη ρύθμιση αναβάλλονται μέχρι την εξόφληση όλου του χρέους.

 

Το δικαστήριο δικαίωσε την NEL, της δίνει την ευκαιρία να επανέλθει στα δρομολόγια προς το Βόρειο Αιγαίο με αφετηρία το λιμάνι της Καβάλας. Το Σ.Α.Σ δικαίωσε τη NEL αφού έλαβε ίδια απόφαση την Τρίτη. Ωστόσο η πρώτη αντίδραση της εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο «Νήσος Μύκονος» είναι αυτή που χθες διαβάσαμε στην εφημερίδα της Μυτιλήνης Εμπρός: Μένει στην γραμμή Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου το νήσος Μύκονος λένε πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Καθώς όπως υποστηρίζουν η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δεν αναστέλλει την έκπτωση της ΝΕΛ από την άγονη γραμμή που εξυπηρετούσε.

 

Χθες το απόγευμα κατέπλευσε στην Καβάλα σε προγραμματισμένο δρομολόγιο το «Νήσος Μύκονος». Αμέσως δημιουργήθηκε κίνηση στο λιμάνι. Η κίνηση αυτή μεταφέρθηκε στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Δύο τουλάχιστον έκτακτα δρομολόγια λεωφορείων προς Θεσσαλονίκη έγιναν χθες. Επρόκειτο για τους επιβάτες του πλοίου. Ήρθαν στην Καβάλα από τα νησιά, αμέσως μετά συνέχισαν το ταξίδι τους προς την κεντρική Μακεδονία. Πηγαίνουν σπίτι τους μιας κι η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου άρχισε για τους φοιτητές από χθες.

 

Με αφορμή τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Παιδείας υπέρ της Θράκης, ο Κώστας Παπακοσμάς «περνά» στην αντεπίθεση. Αν και σε αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να περιμένεις πολλά από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Παπακοσμάς γράφει στο διαδίκτυο τα ακόλουθα:  «Εκτός των σχεδιασμών του Υπουργείου Παιδείας , όσο αφορά την έρευνα είναι η Καβάλα. Αυτό προκύπτει από τις εξαγγελίες Υφυπουργού από τον Έβρο. Ανακοινώσεις για την δημιουργία Ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων στην Θράκη και η Καβάλα απούσα. Δυστυχώς και καμία αντίδραση από πλευράς Περιφερειακών αρχών . Που είναι άραγε όλοι φωνασκούντες του παρελθόντος , που τώρα έχουν τα ινία της διοίκησης; Να θυμίσω ότι στα 3,5 περίπου χρόνια της Περιφερειακής μας θητείας συνεργαστήκαμε με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς της Περιφέρειας, χωρίς αποκλεισμούς. Ειδικά με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η συνεργασία ήταν άψογη και εποικοδομητική».

 

Επανέρχονται το τελευταίο διάστημα οι φήμες περί αντικατάστασης του κεντρικού Λιμενάρχη Καβάλας κ. Θωμά Τσιαλού. Αυτή τη φορά το σενάριο έχει σχέση όχι με τις κρίσεις αλλά με τις μεταθέσεις των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Θα είναι ντροπή για την Καβάλα και τους ανθρώπους της αν μετατεθεί ο Λιμενάρχης. Αν φύγει πριν την ώρα του. Μεγάλη ντροπή.

 

Μία μία τις μαζεύουμε τις ειδήσεις που αφορούν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά μας βοηθά η ιστοσελίδα της Δράμας dramini . gr. Γράφει ειδικότερα: «Σε πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης του Γιώργου Παυλίδη στην περιφέρεια ΑΜΘ τίθεται η κατασκευή του κάθετου άξονα Δράμας – Καβάλας. Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία  συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι  θεωρεί την κατασκευή του κλειδί για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης