• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτι σαν ευχάριστη έκπληξη. Έτσι εξέλαβαν οι δημοσιογράφοι και τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου την παρουσία ανάμεσα τους ,την Τετάρτη το απόγευμα, του Αντιπεριφερειάρχη (Ξάνθης και) Τουρισμού κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Ο πρόεδρος του τοπικού φορέα φυσικά γνώριζε και τον περίμενε. Την έκπληξη την είχαν όλοι οι άλλοι. Δυστυχώς αυτές οι συγκινήσεις διαρκούν λίγο. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις το γεγονός ο Αντιπεριφερειάρχης έχει ήδη αναχωρήσει για τον επόμενο του προορισμό. Οι δικαιολογίες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ίδιες. Ανειλημμένες υποχρεώσεις.

 

Δεν μας είπε δα και κάτι καινούργιο ο κ. Αμοιρίδης προχθές που βρέθηκε στην πόλη μας. Επιφυλάχθηκε να μιλήσει δια των πράξεων και δράσεων του αλλά –έτσι καταλάβαμε- το νέο έτος. Αυτό δεν είναι κακό. Με μία μόνο διαφορά. Όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι της διοίκησης Παυλίδη βιάζονται να δείξουν το έργο τους όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αντίθετα αυτός του Τουρισμού όχι. Κανονικά νέα θα έχουμε με το νέο έτος. Αν ζούμε μέχρι τότε…

 

Ο Άγγελος Τσατσούλης από ευγένεια ήθελε να είναι φιλικός με ένα γνωστό του πρόσωπο. Το οποίο πιθανόν να αισθάνονταν άβολα στην πρώτη του επίσκεψη στο Επιμελητήριο. Για αυτό κι έσπευσε να τον κολακεύσει και φραστικά να τον περιποιηθεί. Δεκτό κι αυτό. Τι ήθελε όμως αυτό το « τον καλωσορίζω στην Καβάλα»; Γιατί μίλησε με αυτόν τον τρόπο σε έναν Αντιπεριφερειάρχη που ας μη ξεχνάμε, έχει την έδρα του στην Καβάλα; «Είμαι συχνά στην Καβάλα αλλά δεν μιλώ στους δημοσιογράφους. Ο κόσμος βαρέθηκε τα λόγια» του απάντησε ο κ. Αμοιρίδης. Και συνέχισε να μιλά.

 

Μάθαμε –με την ευκαιρία- ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται στην Περιφέρεια μας ξένοι δημοσιογράφοι. Αυτές οι επισκέψεις στόχο έχουν να προβάλλουν την περιοχή προκειμένου αυτή να επωφεληθεί από την δημοσιογραφική δουλειά όταν με το καλό οι δημοσιογράφοι επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτές τις επισκέψεις Παπακοσμάς και Γερομάρκος (οι προκάτοχοι του κ. Αμοιρίδη) τις έκαναν ειδήσεις. Ο νέος όχι. Τις έχει κάτι σαν μυστικό. Δική του είναι η αρμοδιότητα, δική του κι απόφαση. Καλό θα ήταν παρόλα αυτά να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις αφίξεις αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθούν όσο είναι στην περιφέρεια μας. Γνωρίζουν πραγματικά τις τουριστικές περιοχές ή μαθαίνουν μόνο την Θράκη;

 

Ναι, υπάρχει μια καχυποψία σχετικά με την ξενάγηση τους από αυτούς που σήμερα έχουν την ευθύνη. Παλιά ήμασταν ήσυχοι. Τώρα όχι τόσο. Μας δικαιώνει ο κ. Αμοιρίδης όταν λέει (την Τετάρτη στη συνάντηση του Επιμελητηρίου) ότι ο ίδιος τους συνάντησε και μίλησε μαζί τους στην Ξάνθη.

 

Αφήνουμε τον κ. Αμοιρίδη στην ησυχία του, ευχόμαστε μία ακόμη φορά καλή επιτυχία στο έργο του (το οποίο θα το μάθουμε στην πορεία) και συνεχίζουμε. Ακούμε θετικά σχόλια από τον πρώην Δήμο Φιλίππων για τον Αντιδήμαρχο Ηλία Καλανταρίδη. Ακούμε ταυτόχρονα ότι στην προσπάθεια που κάνει δεν είναι μόνος. Έχει άξια συμπαραστάτη την κ. Βαρβάβα Μπαλτζίδου, δημοτική σύμβουλο της περιοχής. Μαθαίνουμε ότι μοιράστηκαν τις δουλειές κι έτσι τα καταφέρνουν μια χαρά. Η κ. Μπαλτζίδου δεν είναι αντιδήμαρχος αλλά στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας αυτό δεν έχει καμία σημασία.

 

Στην συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου την Τετάρτη δόθηκαν 6 προεγκρίσεις για την άμεση λειτουργία ισάριθμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος! Η Καβάλα μπορεί να έχει κρίση αλλά στην αγορά ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς (κάθε μέρα, που λέει ο λόγος) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καλά που είναι κι αυτά. Διαφορετικά διάφορες δημοτικές επιτροπές και συμβούλια δεν θα είχαν θέματα να συνεδριάσουν!

 

Ένα 7ο αίτημα προέγκρισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος αποσύρθηκε. Διαπιστώθηκε ότι για το ίδιο κατάστημα το ίδιο συμβούλιο έδωσε άδεια προ λίγων εβδομάδων. Τώρα άλλος ιδιώτης ζητά νέα άδεια για το ίδιο μαγαζί. Γίνεται; Δεν γίνεται, είπαν με μια φωνή όλα τα μέλη του συμβουλίου κι απέσυραν το θέμα προκειμένου να μάθουν τι συμβαίνει.

 

Σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Καβάλα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα embros.net ο εκπρόσωπος του Υπουργείο δήλωσε στη σύσκεψη ότι το «Νήσος Μύκονος» μένει στην γραμμή: Με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο τη Δευτέρα το απόγευμα, έκανε σαφές πως θα συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των συνδέσεων της Λήμνου με τη βόρεια Ελλάδα από το «Νήσος Μύκονος». Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπούσιος είπε: «Από όσο γνωρίζω, ως αυτήν τη στιγμή δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του υπουργού». Τη φράση αυτή ο γενικός γραμματέας τη χρησιμοποίησε για να απαντήσει στο αν πρόκειται να εγκριθεί η ελεύθερη δρομολόγηση του «Μυτιλήνη» στη γραμμή Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ικαρία. Σε άλλο σημείο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανέφερε ότι «η ΝΕΛ υποστηρίζει πως μπορεί να εξυπηρετήσει με ελεύθερη δρομολόγηση τη γραμμή που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όταν λάμβανε επιδότηση 5,5 εκατ. ευρώ, και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό», θέλοντας να δείξει πως τα επιχειρήματα της ΝΕΛ δεν πείθουν το Υπουργείο. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η φράση δείχνει και ποιο θα είναι το βασικό επιχείρημα του Υπουργείου για να απορρίψει το αίτημα της ΝΕΛ.Σημαντικό ρόλο στην απόρριψη του αιτήματος θα παίξει και η στάση της κοινωνίας και των φορέων της Λήμνου, όπως εξήγησε ο κ. Μπούσιος.

 

Ο Δήμαρχος Σιμιτσής απομόνωσε τον χώρο στάθμευσης στο Φάληρο καθώς έκρινε ότι από το σημείο υπάρχει ωραία θέα που έπρεπε να την επωφεληθούν οι πολίτες. Η περιοχή ονομάστηκε «μπαλκόνι της Καβάλας» κι άρχισε να παίζει αυτόν τον ρόλο. Ως που η αντίδημαρχος Κορίνα Πρασσά πρόσθεσε τη δική της πινελιά. Φύτεψε στο «μπαλκόνι» φυτά. Τα οποία τώρα που είναι μικρά δεν ενοχλούν. Αύριο όμως που θα μεγαλώσουν θα κρύψουν την θέα. Αυτό δεν το σκέφθηκαν;

 

Το πιο πάνω σχόλιο δεν είναι δικό μας. Το μεταφέρουμε όπως ακριβώς μας το διατύπωσε ένας συχνός περιπατητής της περιοχής και λάτρης της θέας. «Μήπως τα φυτά που φύτεψαν είναι φυτά-νάνοι και δεν μεγαλώνουν;» τον προκαλέσαμε. Όχι, απάντησε κι επέμενε κατηγορηματικά στην αρχική του κριτική. Κατόπιν τούτου δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την πρόοδο των φυτών. Θα κρύψουν ή δεν θα κρύψουν την θέα προς τη θάλασσα και το λιμάνι;

 

Πάνω στην ώρα. Αναφερθήκαμε στον πρώην Δήμαρχο κι αμέσως μετά διαβάσαμε το σχόλιο που «ανέβασε» στο facebook.Έχει δίκιο. Γράφει λοιπόν:  Και ξαφνικά προέκυψε θέμα διεκδίκησης του Τελωνείου από τον Δήμο. Δεν είναι κακό αυτό. Είναι χρήσιμο για την πόλη για μια σειρά λόγους. Μήπως όμως χάνουμε τον προσανατολισμό μας; Προηγούνται άλλα ακίνητα. Αν επιθυμούν τόσο πολύ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και οι άλλοι βουλευτές Καβάλας να προικοδοτήσουν τον Δήμο μας, ας ξεκινήσουν από το παλιό δικαστήριο, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το παλιό νοσοκομείο. Και για τα τρία αυτά ακίνητα υπάρχουν μελέτες για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν, θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη γύρω περιοχή, θα ωφελήσουν την πόλη. Εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος μας έχει εκπληρώσει όλες τις τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούν οι γραφειοκράτες των υπουργείων και οι κάθε λογής … υπουργάρες. Άρα πρόκειται για ώριμες διεκδικήσεις (για το νοσοκομείο διεκδικούμε την αυτονόητη αναγνώριση της δικής μας κυριότητας). Για το Τελωνείο δεν υπάρχει μελέτη. Αυτό είναι βέβαια υποχρέωση του Δήμου για όλο το πλούσιο κτιριακό απόθεμα της πόλης μας, είτε ανήκει στο δημόσιο, είτε σε ιδιώτες, όπως οι καπναποθήκες. Αλλά, κακά τα ψέματα, θα αργήσει. Συνεπώς, πρέπει ο Δήμος μας και οι βουλευτές να προχωρήσουν συνετά, με βάση τις πιθανότητες επιτυχίας, την ιεράρχηση των αναγκών, την ετοιμότητα του σχεδιασμού και των μελετών.

 

Χαιρετίσματα από τις Μαριές. Οι γονείς των λιγοστών μαθητών του χωριού συνεχίζουν να πηγαινοφέρνουν αυτοί τα παιδιά στα σχολεία των Λιμεναρίων. Ούτε ο Δήμος Θάσου έκανε κάτι, ούτε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που ανέλαβε να μεσολαβήσει. Με την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών η σήμανση που έχει «επιστρατευτεί» για να λύσει το πρόβλημα ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Άλλα σήματα υπάρχουν, άλλα όχι.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης