• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συζήτηση, πολύ περισσότερο η απόφαση, για τους μισθούς των προέδρων είναι σκέτη μπανανόφλουδα. Όποιος την πατά γλιστρά και πέφτει. Πέφτει, χτυπά, σπάει τα μούτρα του. Κάπως έτσι την έπαθε προχθές βράδυ η δήμαρχος. Η οποία άγνωστο για ποιον λόγο βρέθηκε να υποστηρίζει κάτι που αν το έκανε ο βασικός προεκλογικός της αντίπαλος είναι σίγουρο ότι θα τον είχε ξεφωνίσει. Όχι μόνο αυτή. Κι ένα σωρό άλλοι που σήμερα σιωπούν. Αυτοί «οι άλλοι» έχουν τον λόγο τους που σιωπούν. Δε μας πολυενδιαφέρει τι κάνουν και με ποιο κριτήριο. Διαφορετικά είναι τα δεδομένα για την κ. Τσανάκα.

Εύλογη η απορία: Τι είναι αυτό που την οδήγησε στη πρωτοβουλία να αυξήσει τους μισθούς κάποιων εκ των συνεργατών και προέδρων της; Γιατί τόσο μεγάλη σπουδή τώρα; Γιατί τόσο μεγάλη αύξηση; Οι απαντήσεις που μας έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ήταν εντελώς ανίσχυρες. Απελπιστικά «λίγες». Οπότε δεν χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Πρόκειται για την γνωστή «νόσο» των αιρετών. Όσο είναι υποψήφιοι δηλώνουν την μεγάλη τους διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στη πόλη.  Το γράφουν με μεγάλα γράμματα στο προεκλογικό τους υλικό. Όταν εκλεγούν συνδυάζουν την προσφορά με την αμοιβή. Είμαστε σε καιρό κρίσης, ας μη το ξεχνάμε.

Η ιστορία έγραψε, η Δήμαρχος και η ομάδα της πήραν όλη την ευθύνη. Με εξαίρεση τον αντιδήμαρχο κ. Λυχούνα. Αυτός όποτε διαφωνεί (ή φαίνεται να διαφωνεί) αποχωρεί. Φεύγει. «Παντρεύει» με αυτόν τον τρόπο την τάχα διαφορετική του θέση με την αρμονική του συνύπαρξη με όλους τους άλλους. Τους «κακούς». Ναι, η δημοκρατική διαδικασία και λειτουργία των συλλογικών οργάνων δίνει κι αυτή τη δυνατότητα. Σιωπάς και διαφωνείς αποχωρώντας. Συμβιβασμός πονηρός. Πάντως συμβιβασμός. Κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται…

Μια ερώτηση που δεν είναι και τόσο αθώα έκανε προ ημερήσιας διάταξης ο κ. Άρης Βέρρος. Ρώτησε αν μπορεί να λάβει και να μελετήσει τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Καβάλας για το πρόγραμμα «Στηρίζω». Λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες «σάλτσες». Ενόχληση για τη μη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου κτλ. Πρόθυμη η δήμαρχος, του υποσχέθηκε την σύμβαση.

Μπορούμε να φανταστούμε όσα ακολουθήσουν. Ο κ. Βέρρος μελετά τη σύμβαση, διαπιστώνει ότι από καιρό ο Δήμος (και οι άλλοι εταίροι) δεν τηρούν τους όρους της. Προκαλεί έλεγχο. Ο έλεγχος διαπιστώνει αδυναμία του προγράμματος ειδικά στο κοινωνικό παντοπωλείο. Αμέσως μετά γίνεται των… παιδικών σταθμών.

«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το κοινωνικό παντοπωλείο» είπε αρχικά ο κ. Βέρρος. Εννοούσε ότι είναι αδιανόητο που τους τελευταίους μήνες αντί να μοιράζει τρόφιμα, μοιράζει «ψίχουλα». Σε αυτό έχει δίκιο. Ας ξέρει ωστόσο ότι είναι επίσης αδιανόητο σύσσωμη η αντιπολίτευση να ενδιαφέρεται για το κοινωνικό παντοπωλείο μόνο όταν συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Όλες τις άλλες μέρες μόκο. Με μια ερώτηση κάθε 15 μέρες δεν διορθώθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα.

«Η Λέσχη Αξιωματικών καταλαμβάνει χώρο –φιλέτο στην πόλη. Να βρουν άλλον να συχνάζουν οι απόστρατοι αξιωματικοί» είπε σε υψηλούς τόνους ο Λεωνίδας Παππάς. «Με αυτά που ακούμε θα φύγουμε από το ταβάνι» απάντησε ο Θόδωρος Τζατζάρης. Ο δε Νίκος Μαυρίδης ζήτησε να μπουν στην αίθουσα συνεδριάσεων φωτογραφίες των πρώην δημάρχων Εριφυλλίδη- Σιμιτσή. «Πρέπει να πεθάνουν για να μπει η φωτογραφία τους στην αίθουσα;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Παππάς ήταν μέρος της διοίκησης του Δήμου μέχρι πρόσφατα. Τι έκανε για να διεκδικήσει έστω την Λέσχη ο Δήμος Καβάλας; Ο κ. Μαυρίδης ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι έκανε για να αλλάξει η συνήθεια των φωτογραφιών των πρώην Δημάρχων ώστε να μπαίνουν και των ζωντανών κι όχι μόνο των πεθαμένων;

Δύο ώρες συζητούσαν πριν την ημερήσια διάταξη. Τα συζήτησαν όλα. Τα σημαντικά και τα ασήμαντα. Τα επίκαιρα και τα παλιά. Τα της Καβάλας αλλά και των Φιλίππων. Της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Επρόκειτο για μια «ζουμερή» συνεδρίαση που είχε σημεία αστεία, είχε και σοβαρά. Αυτή είναι η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα σήμερα. Έτσι όπως την παρακολουθήσαμε να λειτουργεί πριν την ημερήσια διάταξη την Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ. Όσο για τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, λένε ότι θα τον αλλάξουν.

Θα τηρήσουν με λίγα λόγια την παράδοση. Κάθε νέος πρόεδρος «ανοίγει» αυτή τη συζήτηση. Στη καλύτερη περίπτωση αλλάζει όντως τον κανονισμό. Στο τέλος το δημοτικό συμβούλιο δεν αλλάζει καθόλου. Στην ουσία η κάθε συνεδρίαση είναι ίδια με την προηγούμενη. Κι αυτό μπορεί και να μην είναι κακό. Είναι αυθόρμητο, αληθινό, ίσως κουραστικό. Είναι όμως το «πρόσωπο» του Δήμου Καβάλας. Ήταν, είναι και θα είναι.

Ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης μας είπε χθες ότι το πρώτο έργο του Δήμου Καβάλας στο νέο ΕΣΠΑ θα είναι η διαμόρφωση των χώρων στο πρώην κτίριο του ΕΟΚ. Αυτό το έργο έχει την ωριμότητα ώστε να δημοπρατηθεί πρώτο κατά το Καλοκαίρι. Εφόσον κριθεί επιλέξιμο. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την πολυκοσμία χθες στο Δημαρχείο. Ένα σωρό εργολάβοι έσπευσαν στη δημοπρασία του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου Δημοτικού Σχολείου.

Η μεγάλη προσέλευση οφείλεται στο ότι σήμερα δημόσια έργα δεν υπάρχουν πολλά. Είμαστε στη φάση που το ΕΣΠΑ τελειώνει και το νέο ΕΣΠΑ «ανοίγει» μετά τον Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει πολύ δουλειά για τους εργολάβους. Εκτός της κρίσης- που τους ταλαιπωρεί- τώρα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Καλοκαίρι για τις επόμενες δημοπρασίες. Όποιος αντέξει μέχρι τότε.

Για την φωτιά που έκαψε την κατοικία στον Προφήτη Ηλία την προηγούμενη εβδομάδα. Μαθαίνουμε –επειδή η προανάκριση που συνεχίζεται είναι μυστική- ότι οι έρευνες κινούνται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αφορούν το σενάριο να ξεχάστηκε μια ηλεκτρική συσκευή σε λειτουργία. Μάθαμε επίσης ότι η κατοικία είχε ρεύμα. Αυτό πρέπει να το σημειώσουμε επειδή πολλοί εκείνες τις ημέρες ισχυρίστηκαν το ακριβώς αντίθετο. Πυροσβέστες έκαναν την επόμενη μέρα αυτοψία σε ότι απέμεινε από το συγκεκριμένο σπίτι.

Όταν δύο νηπιαγωγεία μετακόμισαν στο ισόγειο του κτιρίου του πρώην Πειραματικού δόθηκε η υπόσχεση η αυλή των νηπίων να ξεχωρίσει από την αυλή των μαθητών των δύο Γυμνασίων. Του 4ου και του 5ου. Πέρασε ο καιρός αλλά αυτό δεν έγινε. Στο συγκεκριμένο λοιπόν σχολικό συγκρότημα βρίσκονται μαζί την ώρα του διαλλείματος μαθητές δύο Γυμνασίων με μαθητές δύο νηπιαγωγείων. Κατάσταση που δεν είναι καθόλου σωστή.

Χαλά ο καιρός το Σαββατοκύριακο. Το έχει φαίνεται η γιορτή του κάστανου στο Παλαιοχώρι. Κάθε φορά που ορίζεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία μας ανακύπτει κακοκαιρία. Η γιορτή μία φορά αναβλήθηκε. Ελπίζουμε όχι και δεύτερη. Εννοούμε την εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή το πρωί.

Μήπως ο Υπουργός Αβραμόπουλος έκανε κάποιο λάθος; Μήπως το 50-50 στο Ασημακοπούλου αφορά ένα άλλο στρατόπεδο Ασημακοπούλου κι όχι αυτό στην Καβάλα; Τι άλλη εξήγηση να δώσουμε στην απόφαση που μάθαμε; Μόνο από κάποιο λάθος μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που μάθαμε. Τόσα χρόνια στη διαπραγμάτευση, ποτέ κανείς δήμαρχος δεν είχε αναφέρει μια τέτοια μοιρασιά. Που το βρήκε το 50-50 και το έβαλε στην απόφαση του;

Αντιγράφουμε από την χθεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Πρόνοιας και Ευποιίας για την συνάντηση των εκπροσώπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων του λεκανοπεδίου Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, όπου ενημερώθηκαν για διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα (συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.) σε περίοδο που η Εκκλησία στηρίζει τον δοκιμαζόμενο λαό. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως παρόμοιες συναντήσεις ενημερώσεως του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας πραγματοποιηθούν και στις πόλεις Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Αθήνα, όπου θα συμμετέχουν οι όμορες Ιερές Μητροπόλεις».

 

Διαβάστε επίσης