• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Μουδιασμένοι» ήταν χθες οι παράγοντες της ΝΔ στην Καβάλα. Ζήτησαν στην εκδήλωση που θα οργανώσουν για τα 40 χρόνια του κόμματος να μας επισκεφθεί και να μιλήσει ο πρόεδρος της Βουλής. Το κόμμα έλαβε το αίτημα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό. Τους ανακοίνωσαν –αμέσως μετά- το όνομα του κ. Στυλιανίδη. Δεν τους το είπαν ευθέως, ώστε να το μάθουν πρώτοι και να προσαρμοστούν πολιτικά και  ψυχολογικά. Η κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου τις εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, μία εκ των οποίων ήταν της Καβάλας. Κάπως έτσι βρέθηκαν λοιπόν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

 

Αυτοί που ζήτησαν Μεϊμαράκη κι ονειρεύονταν ακόμη και τον Κ. Καραμανλή θα πρέπει τώρα να συμβιβαστούν με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Γίνεται; Γίνεται είναι η άμεση απάντηση που δίνουμε εμείς για λογαριασμό τους. Οι «καλοί στρατιώτες» των κομμάτων απέκτησαν αυτόν τον τίτλο για κάτι τέτοιες περιπτώσεις. Συμβιβάζονται, υποχωρούν κι ετοιμάζουν ήδη την ανθοδέσμη με την οποία θα υποδεχθούν τον Υπουργό της Θράκης. Αυτόν που κατ’ επανάληψη ακύρωσε διεκδικήσεις της Καβάλας. Ματαίωσε και το Πανεπιστήμιο και το Εφετείο.

 

Ε και; Αυτά για έναν συνεπή Νεοδημοκράτη της Καβάλας είναι περασμένα ξεχασμένα. Τώρα ο αντίπαλος είναι άλλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εποχής θα δεχθούν και τον Στυλιανίδη. Το μήνυμα το έδωσαν πρώτοι οι βουλευτές. Ενημερώθηκαν εγκαίρως (ενώ η ΝΟΔΕ όχι) και συμφώνησαν. Τώρα θα συμφωνήσουν κι όλοι οι υπόλοιποι.

 

Αν ήμασταν στο 1994 (κι όχι στο 2014) το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε με το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας. Ή μήπως έγινε κιόλας κάτι παρόμοιο τότε; Τότε ο Σκανδαλίδης ευνοούσε τη Θράκη αλλά λίγο μετά επισκέπτονταν την Καβάλα σα να μη τρέχει τίποτα. Αυτό το παράδειγμα θα ακολουθήσουν οι συμπαθείς μας Νεοδημοκράτες. Θα κάνουν  πέτρα την καρδιά και θα οργανώσουν την επετειακή εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Στυλιανίδη. Τον πολιτικό της Θράκης που μας ενόχλησε πολύ αφού συχνά δρούσε υπογεία, όταν αυτό δεν ήταν αρκετό δημοσία. Ας θυμηθούν τι είχε πει στο γραφείο του τότε Νομάρχη τον Μάρτιο του 2008. Οι τοπικές εφημερίδες έχουν τα αρχεία ώστε να βοηθήσουν αυτούς που ξέχασαν.

 

Προς τιμή του ο Ιορδάνης Παπαντίδης είπε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ότι και στην ΝΟΔΕ υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν αυτή η εκδήλωση να γίνει με αυτόν τον ομιλητή. Δεν ξέρουμε ποιους εννοούσε. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, τους ευχόμαστε «καλόν συμβιβασμό». Ξέρουμε μάλιστα ποιο θα είναι το βασικό επιχείρημα. Το καλό του κόμματος. Αυτού του είδους τα κομματικά στελέχη πάντα έβαζαν και βάζουν το κόμμα πάνω από τον τόπο τους. Στα λόγια φυσικά ισχυρίζονται ότι συμβαίνει το αντίθετο.

 

Ουδέποτε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκε την Καβάλα για κομματικό λόγο. Πάντα είχε κι ο ίδιος την προνοητικότητα να αποφύγει τέτοιες «συγκινήσεις». Επειδή αυτό το διάστημα αποσύρθηκε από τις κυβερνητικές θέσεις πίστεψε (και πιστεύει) ότι οι Καβαλιώτες ξέχασαν το έργο του. Ας λάβει το μήνυμα ότι αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και τα στελέχη του κόμματος που στις 23 Νοέμβρη θα τον υποδεχθούν, ακόμη κι αυτά θα προσποιούνται ότι ξέχασαν…

 

Την Τετάρτη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος κάλεσε σε συνάντηση στο γραφείο του τους αρχηγούς των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων. Τον Σάββα Μιχαηλίδη και τον Περικλή Αμπεριάδη. Πήγε μόνο ο Αμπεριάδης. «Θέλω να πιστεύω ότι στον κ. Μιχαηλίδη κάτι έτυχε» είπε χθες ο Δήμαρχος Νέστου. Αμ δε. Λίγη ώρα μετά- στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου- ο πρώην Δήμαρχος δήλωσε ότι σκόπιμα δεν πήγε στο ραντεβού. Επειδή λέει θίχθηκε από όσα είπε σε βάρος του ο κ. Τσομπανόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε.

 

Αλλού την έλεγαν ΠΑΣΚ κι αλλού ΠΑΣΚΕ. Ήταν η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα σωματεία και συλλόγους δημοσίων υπαλλήλων. Προχθές η ΠΑΣΚ (ή ΠΑΣΚΕ) έχασε κατά κράτος στις εκλογές της ΕΛΜΕ. Στην διοίκηση της οποίας κάποτε (τους καλούς καιρούς) είχε αυτοδυναμία! Αυτό δεν συμβαίνει παντού. Σε άλλα σωματεία και άλλες εκλογές η ΠΑΣΚ έχει αλλάξει όνομα, κάνει συμμαχίες, επιβιώνει. Το ίδιο προσπάθησε και στις εκλογές της ΕΛΜΕ μα δεν το κατάφερε.

 

Ακούσαμε- δεν γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια- ότι ενώ ο Δήμος Καβάλας εξασφάλισε χρήματα για τους άπορους, αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν διότι οι δικαιούχοι των έκτακτων επιδομάτων οικονομικής ενίσχυσης οφείλουν χρήματα στον Δήμο! Δεν είναι λογικό; Αυτός που τα βρίσκει σκούρα, έχει χρέη. Χρέη και στον Δήμο. Ο Δήμος θέλει να τον βοηθήσει αλλά η παρέμβαση της γραφειοκρατίας κάνει… θαύματα. Αναστέλλει την πληρωμή του επιδόματος επειδή ο δικαιούχος χρωστά π.χ. 35 ευρώ στη ΔΕΥΑΚ.

 

«Βρήκαμε λύς»η, μας είπε χαρούμενος εκπρόσωπος της διοίκησης. Κι αμέσως μετά έσπευσε να την περιγράψει. Οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος πρώτα θα κάνουν ρύθμιση του χρέους τους κι αμέσως μετά θα πληρωθούν τα χρήματα. Ακούγεται σωστό. Είναι όμως; Η γραφειοκρατία έχει περισσότερα του ενός πλοκάμια. Θα αναπαράγουμε λοιπόν αυτό που συχνά ακούμε όταν κυκλοφορούμε στο Δημαρχείο: «θα εγκρίνει τη διαδικασία ο επίτροπος;».

 

Φυσικά και δεν φταίει ο Δήμος. Ο Δήμος Καβάλας ξεκίνησε να κάνει ένα καλό προς αυτούς που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Φταίει το κράτος που έβαλε τόσο πολλές προϋποθέσεις για την είσπραξη χρημάτων ώστε τελικά τα χρήματα να μην εισπράττονται. Κι όταν δεν εισπράττονται «οδηγούνται» στο πρωτογενές πλεόνασμα!

 

Κάπου διαβάσαμε μια είδηση για την απόφαση Παυλίδη με την οποία συγκροτείται η διοίκηση του Περιφερειακού Ταμείου ΑΜΘ. Επειδή διαβάσαμε μόνο κάπου κάτι που λογικά θα έπρεπε να είναι δελτίο τύπου, δεν βιαζόμαστε να το σχολιάσουμε. Προτιμούμε να περιμένουμε. Από αυτό που διαβάσαμε προκύπτει ένα διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου στο οποίο η Καβάλα εκπροσωπείται μόνο από το Εργατικό Κέντρο. Το ανύπαρκτο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Είναι δυνατόν;

 

Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με τις αποφάσεις αλλά και τις συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μπορεί να διαφωνεί και με το ότι συνεδριάζει πάντα στη Κομοτηνή. Αναγνωρίζουμε ωστόσο τη προσπάθεια του Κώστα Αντωνιάδη να δημοσιοποιήσει αυτά που γίνονται στις συνεδριάσεις. Το κάνει και για δικό του καλό, καμία διαφωνία. Αν όμως δεν υπήρχε ο Αντωνιάδης πως θα μαθαίναμε το ρεπορτάζ; Άρα δεν είναι μόνο πρόεδρος. Είναι ταυτόχρονα κι ένας καλός ανταποκριτής των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Θα συνεχίσει αυτόν τον ρόλο μέχρι οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται live από το διαδίκτυο.

 

Θα επανέλθουμε στο σωματείο των συνταξιούχων της Καβάλα Όιλ. Μας προκαλεί παρεμβαίνοντας εκεί όπου τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Μας αναγκάζει πάλι να γυρίσουμε πίσω. Στο 2013. Σε εκείνα τα γεγονότα εξέδωσαν άραγε ανακοίνωση; Κι αν εξέδωσαν, πόσο στήριζαν με την ανακοίνωση αυτούς που σήμερα νουθετούν; Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό που άπαντες συνεχίζουμε να ζούμε στην μικρή Καβάλα. Όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

 

Αυτή τη φορά η Καθημερινή πρόβαλε το σενάριο του πλωτού LNG δια της μελέτης ενός Ινστιτούτου. Το κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα: Μία νέα εξειδικευμένη μελέτη, η οποία αναδεικνύει τις προοπτικές δημιουργίας ενός Περιφερειακού Εμπορικού Κόμβου Φυσικού Αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσίασε προχθές το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στους εκπροσώπους του Τύπου. Η μελέτη, με τίτλο «The Outlook for a Natural Gas Trading Hub in SE Europe», διαπιστώνει ότι είναι απολύτως εφικτή μετά το 2018-2019 η δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου (hub) που θα εδρεύει στην Ελλάδα, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πλέον βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ικανών ποσοτήτων αερίου, οι οποίες μπορούν να διασφαλισθούν από διάφορα σημεία εισαγωγής. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα με τη διέλευση του αγωγού Tap, την υλοποίηση του αγωγού διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (ΙGB) και την κατασκευή τουλάχιστον ενός από τα δύο σχέδια τερματικού σταθμού LNG (Καβάλα και Αλεξανδρούπολη) καθώς και την προώθηση του σχεδίου υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα, σύμφωνα με τη στελέχη του ΙΕΝΕ είναι παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός hab αερίου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα την Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση επίσης είναι η ίδρυση ενός Ενεργειακού Χρηματιστηρίου στο οποίο θα διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά συγχρόνως θα προσφέρει τον απαραίτητο μηχανισμό και διαφανείς όρους λειτουργίας για τη διενέργεια και άλλων συναλλαγών με υποκείμενο ποσότητες φυσικού αερίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης