μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Αν υπήρχαν σήμερα πολιτικοί όπως τότε, δεν θα φθάναμε εδώ που φθάσαμε» είπαν περισσότερες από μία φορές προχθές στην εκδήλωση για το Νικόλαο Μάρτη. Δεν έχει σημασία ποιοι. Κάποιοι εκ των ομιλητών. Σημασία έχει ότι η φράση αυτή, η συγκεκριμένη διαπίστωση φάνηκε να βρίσκει σύμφωνους όλους όσους ήταν στην αίθουσα. Και δεν ήταν λίγοι. Αυτό το διάστημα ,εκτός από λύση στη κρίση, ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε κι ήρθε η κρίση. Συχνά επιρρίπτουμε ευθύνες στον πολιτικό κόσμο που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

 

Σαφώς κι υπήρξαν πολιτικοί που έδωσαν δικαίωμα. Κάποιοι είναι στη φυλακή, άλλοι φλερτάρουν με την ιδέα. Άλλοι τη γλίτωσαν στο παραπέντε. Φταίει λοιπόν ο πολιτικός κόσμος; Φταίνε άπαντες οι Υπουργοί, όλοι όσοι μας διοίκησαν τα τελευταία χρόνια; Ή μήπως φταίμε κι εμείς αφού –κατά τον Πάγκαλο- όλοι μαζί τα φάγαμε; Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Τσοχατζόπουλοι υπήρχαν μια ζωή μεταξύ του πολιτικού κόσμου. Από την απελευθέρωση και μετά είχαμε αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις. Δεύτερον, δεν ήταν και δεν είναι όλοι Τσοχατζόπουλοι.

 

Στην εποχή του Μάρτη και του Κωνσταντίνου Καραμανλή βεβαίως κι υπήρχαν Τσοχατζόπουλοι. Εκείνο το σύστημα δεν μας επέτρεψε μάθουμε τα πλήρη στοιχεία τους. Τότε υπήρχαν άλλες προτεραιότητες που έφθαναν ακόμη και στην εξασφάλιση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Που καιρός (και δυνατότητα) να αποκαλύψεις σκάνδαλα…

 

Δεν μειώνουμε με όλα αυτά την προσφορά του Νίκου Μάρτη. Από την πολιτική του δράση- το έργο του, όπως λένε για τους πολιτικούς- επιλέγουμε την συγγραφική του δουλειά. Σε αυτόν τον τομέα ήταν πρωτοπόρος. Πρώτος αποκάλυψε την προσπάθεια των Σκοπίων για την Μακεδονία. Στην αρχή δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβαίνουν όσα περιέλαβε στο βιβλίο του. Στην πορεία δυστυχώς δικαιώθηκε.

 

Τελικά η προχθεσινή εκδήλωση δεν ήταν πρόχειρη, δεν έγινε άδικα. Ατύχησαν στο… στριμωξίδι της μικρής αίθουσας που τη φιλοξένησε. Κατά τα άλλα έπραξαν άριστα. Όσο για το σήμερα, αυτό δεν είναι στα χέρια των πολιτικών του παρελθόντος. Είναι στα χέρια όσων μας κυβερνούν τώρα. Αυτών που προσπαθούν να βρουν τις 180 ψήφους για να σωθούν. Υπάρχει εναλλακτική επιλογή άραγε; Μόνιμο και βασανιστικό το ερώτημα. Ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε μεγάλο προβάδισμα από τη ΝΔ, πάλι δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι η εναλλακτική επιλογή που ψάχνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων μηνών προοδεύει δημοσκοπικά γιατί εκμεταλλεύεται ευκολότερα την απογοήτευση των πολιτών κι όχι γιατί προτείνει κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής παραβρέθηκε στην εκδήλωση προς τιμή του Νικόλαου Μάρτη. Άκουσε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη να τον προσφωνεί μόνο με το μικρό του όνομα, έμμεση φιλοφρόνηση κι αναγνώριση ταυτόχρονα. Θυμήθηκε ο πρώην Νομάρχης την εποχή που ολοκληρώνονταν η κατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου στο Περιγιάλι. Είχε προτείνει να δοθεί σε αυτό το όνομα του Μάρτη. Πρόταση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

 

«Δεν γράφουν για το κάπνισμα. Αυτό είναι καλό. Σε λίγο όμως θα αρχίσουν να γράφουν» μας είπε χθες ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Καφεζυθοπωλών Παναγιώτης Βασιλούδης. Στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα. Αφορά την προετοιμασία των επιχειρήσεων για τον Χειμώνα και την περίοδο των εορτών. Όσο για το κάπνισμα, κάτι θα σκεφθεί για να προσαρμοστεί ο έξυπνος Έλληνας επαγγελματίας- επιχειρηματίας.

 

Αρχές Δεκέμβρη ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο κτίριο του Επιμελητηρίου το κατάστημα Public. Οι εργασίες είναι όχι μόνο καθημερινές αλλά εντατικές. Αντίθετα ο τοπικός φορέας θα επανέλθει στο κτίριο του (αλλά μόνο στο δεύτερο όροφο) μετά τη περίοδο των εορτών.

 

«Ο δημοτικός κήπος είχε να κλαδευτεί 14 χρόνια» είπε η Αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασά κι αμέσως ο προκάτοχος της Τάσος Χατζηαναστασίου αντέδρασε. Προκάλεσε μέχρι και ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Σιμιτσή. Εδώ που τα λέμε 14 χρόνια χωρίς κλάδεμα είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μήπως η κ. Πρασά ήθελε να πει κάτι άλλο;

 

Στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου, πολλοί θεωρούν ότι αυτή άρχισε, βρέθηκε τη Κυριακή στη γιορτή του κάστανου στο Παλαιοχώρι ο Τάκης Εμμανουηλίδης; Ήταν μόνος κι όχι συμμετέχοντας σε κομματικό κλιμάκιο. Χθες ο Σάββας Εμινίδης απέφυγε πάλι να σχολιάσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχω λόγο να μιλήσω για δημοσιεύματα με τα οποία δεν έχω σχέση» είπε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Δήμος Νέστου εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση για το Νίκο Μάρτη από τον αντιδήμαρχο του Γιάννη Τσακαλίδη. Αυτό μάλλον δεν έγινε αντιληπτό. Κλήθηκαν και μίλησαν για το Νίκο Μάρτη η Δήμαρχος Καβάλας κι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου. Ο κ. Τσακαλίδης όχι. «Δεν πειράζει» μας απαντά κι απαντά σωστά. Ίσως με τόσο κόσμο δεν τον είδαν.

 

Δεν θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Αυτό είπε ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης χθες στα μέλη της οικονομικής επιτροπής. «Είπαμε επειδή τη Δευτέρα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου να μην κάνουμε συνεδρίαση» τους εξήγησε. Η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό θα γίνει στις 23 Νοέμβρη (Κυριακή), το δημοτικό συμβούλιο ίσως συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα αλλά μετά τη Δευτέρα.

 

Την Δευτέρα 24 Νοέμβρη θα συνεδριάσει στην αίθουσα «Νικολάου Μάρτη» το συντονιστικό όργανο των τοπικών φορέων και υπηρεσιών προκειμένου να συζητήσει τη λήψη των προληπτικών μέτρων εν όψει της Χειμερινής περιόδου. Θα εξεταστεί ταυτόχρονα η ετοιμότητα τους για τυχόν έκτακτα προβλήματα από επικίνδυνα και έντονα καιρικά φαινόμενα.

 

Σε πορεία «αναγέννησης» βρίσκεται ο σύλλογος Καβαλιωτών Καβάλας «Οι Φίλιπποι». Όπως διαβάζουμε μέλη του ετοιμάζονται να τον «ξεκινήσουν» από την αρχή. Καλούν σε συγκέντρωση όλους τους Καβαλιώτες της Νέας Υόρκης στις 19 Νοέμβρη στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών. «Είναι ιστορική στιγμή, δεν πρέπει να λείψει κανείς» γράφουν στην ηλεκτρονική πρόσκληση τους.

 

Εκλογές έχουν σήμερα οι εφοριακοί υπάλληλοι των Νομών Καβάλας- Δράμας. Η θητεία του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου κρίνεται πετυχημένη. Ο Παναγιώτης Κολσουλόγλου ακούγεται ότι δεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος αφού τώρα έχει σειρά η Καβάλα. Αυτά βέβαια (ας ακούγονται) θα γίνουν επίκαιρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

 

Τα νέα για τη Digea έρχονται από την Θεσσαλονίκη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό TV 100. Διαβάζουμε κι αναδημοσιεύουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα: Σύμφωνα με απόφαση της 4/11/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε ομόφωνα κείμενο, με το οποίο υπογραμμίζει «το δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης («TV100») η οποία εξακολουθεί, με ελάχιστο κόστος, να παρέχει το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία. Εκφράζει την αγανάκτησή του για το υπέρογκο κόστος που καλούνται να καταβάλουν, τόσο η Δημοτική Τηλεόραση όσο και οι υπόλοιποι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Κεντρικής Μακεδονίας, στον μονοπωλιακό πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (Digea) προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Το κόστος αυτό είναι δυσανάλογο προς την επένδυση που καλείται να πραγματοποιήσει ο πάροχος και δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα έσοδα που θα αποφέρει στο Δημόσιο η εκχώρηση και εκμετάλλευση του φάσματος από τον πάροχο για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης