• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα πολύ συμπαθητικός πρέσβης

Ονομάζεται Meynardo Montealegre κι είναι ο πρέσβης των Φιλιππίνων στην Αθήνα. Την Παρασκευή επισκέφθηκε την Καβάλα όπου έμεινε μία ολόκληρη μέρα. Προβλήθηκε η εθιμοτυπική πλευρά της συνάντησης του με την Δήμαρχο. Όχι το υπόλοιπο πρόγραμμα του στην πόλη μας. Ναι, υπήρξε τέτοιο.

Ο κ. Πρέσβης πρώτα επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Έδειξε ενδιαφέρον για το κεντρικό και το εμπορικό λιμάνι. Συναντήθηκε επίσης με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Οι Δέμπας, Αγγελίδης, Παναγιωτίδης είχαν απέναντι τους έναν πολύ συμπαθητικό άνθρωπο με χιούμορ κι ενδιαφέρον για την περιοχή. Ο Πρέσβης υποσχέθηκε να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις προβάλλοντας το Επιμελητήριο της Καβάλας στις εμπορικές εκθέσεις της Ασίας. Όταν τέλειωσε το επίσημο πρόγραμμα του ακολούθησε ιδιωτικό. Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Meynardo Montealegre διανυκτέρευσε στην Καβάλα, την οποία υποσχέθηκε να επισκεφθεί πάλι. Συνοδεύονταν από τον Νικόλαο Μαργαρόπουλο πρόξενο της ίδιας χώρας στην Θεσσαλονίκη.

 

Επικίνδυνα βρεγμένα μάρμαρα

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας Κορίνα Χιώτη Πρασά έσπευσε την περασμένη Παρασκευή το πρωί να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο πρόβλημα που δημιούργησε η βροχή. Τα μάρμαρα κυρίως στον δημοτικό κήπο, σε συνδυασμό με τα φύλα των δέντρων που έπεφταν πάνω σε αυτά, μετατρέπονταν σε παγίδα ολισθηρότητας για τους πεζούς. Η υπηρεσία καθαριότητας έριξε μπόλικο νερό στην περιοχή του κήπου για να λύσει το πρόβλημα καθαρίζοντας τα μάρμαρα. «Το ίδιο κάναμε και στην πλατεία Κονσουλίδη. Θα πηγαίναμε και στην κεντρική πλατεία αλλά έπαθε βλάβη ο εξοπλισμός μας» είπε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής ποιότητας ζωής.

 

Δημοτικό αεροδρόμιο

Τα είχαμε ακούσει όλα εκτός από αυτό. Ένα δημοτικό αεροδρόμιο. Η ιδέα ανήκει στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αφορά το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υπάρχουν πληροφορίες ότι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του «Δημόκριτος» δεν εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος.  Οι πληροφορίες προέρχονται από το ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση και των περιφερειακών αεροδρομίων. Μπροστά στον κίνδυνο το συγκεκριμένο αεροδρόμιο να μείνει στα… αζήτητα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ετοιμάζει σχέδιο διεκδίκησης του!

Κάτι ακόμη. Η περιμετρική  της Αλεξανδρούπολης (περιφερειακή οδό την ονομάζουν στην πρωτεύουσα του Έβρου) κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ. Το έργο μοιάζει δηλαδή με την περιμετρική της Καβάλας. Στην Αλεξανδρούπολη κινητοποιήθηκαν. Όλοι μαζί (Δήμος-Οργανισμός Λιμένα- Αντιπεριφερειάρχης) ετοιμάζονται να απευθυνθούν στην Κυβέρνηση και να βρουν χρήματα για τις μελέτες και το έργο. Όπως με την περιμετρική της Καβάλας έτσι και με την περιμετρική της Αλεξανδρούπολης το βασικό πρόβλημα που θα βάζει το έργο σε κίνδυνο ξεκινά από αυτά που ανέλαβε να κάνει αλλά δεν ολοκλήρωσε ακόμη η Εγνατία οδός ΑΕ.

 

«Κάντε ότι μπορείτε για τη Θράκη»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής πρόβαλε τον διάλογο που είχε με τον κ. Κουίκ στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, θέμα του οποίου ήταν το 12%. Η συζήτηση αυτή έγινε παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Καλαντζής με το δελτίο τύπου που εξέδωσε είναι φανερό ότι προστάτευσε τον κ. Κουίκ αφού όλη η συζήτηση άρχισε με έκκληση του βουλευτή των ΑΝΕΛΛ για το 12% μόνο για τη Θράκη! Από τα πρακτικά της Βουλής αντιγράφουμε ακριβώς τι ειπώθηκε, όλη τη συζήτηση Καλαντζή- Κουίκ:

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Επειδή είστε του Υπουργείου Ανάπτυξης και έχει να κάνει βεβαίως με το Υπουργείο του κ. Βρούτση, κάντε ό,τι μπορείτε για τη Θράκη σε ό,τι αφορά το 12%.  Από το 2010 δεν καταβάλλεται αυτή η ενίσχυση η οποία αφορά το εργατικό δυναμικό της Θράκης, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρές εμπλοκές και ζητήματα.

Επαναλαμβάνω ότι και τα δύο είναι αιτήματα της Περιφέρειας, όπου είμαι και περιφερειακός σύμβουλος. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Μισό λεπτό, γιατί νομίζω ότι δεν τον έχουν ενημερώσει σωστά τον κ. Κουίκ.

Για να σας βοηθήσω, το 12%, μέχρι το 2010, μετά από πολλές προσπάθειες τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2006 και μετά, ίσχυε για όλους τους νομούς της Περιφέρειας, δηλαδή Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα.

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ισχύει για όλους τους νομούς, ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Από την 1η του 2010 κατά περίεργο και «μη νόμιμο» νόμο και έξω από κάθε περιφερειακή αντίληψη, συνείδηση και συμπεριφορά, ισχύει μόνο για τους τρεις νομούς της Θράκης –και καλώς- αλλά δεν ισχύει για τους άλλους νομούς.

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Συμφωνώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Σας ενημερώνω ότι από τον Ιούνιο του 2012, αφότου είχαμε τη νέα σύνθεση της Βουλής, προσπαθώ να εναρμονιστεί αυτό και να γίνει το ίδιο -και ξέρω ότι είστε σύμφωνος, το έχουμε συζητήσει- για ένα λόγο ότι η περιφερειακή αντιμετώπιση πρέπει να ισχύει για όλους τους νομούς.

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Άρα, να πάρουν τα λεφτά τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ό,τι ισχύει στον Έβρο, πρέπει να ισχύει και στο Νευροκόπι. Ό,τι ισχύει στη Σαμοθράκη, πρέπει να ισχύει και στη Θάσο.

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Σωστό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Άρα, λοιπόν, είναι πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας, πρέπει συνολικά να αντιμετωπισθεί το θέμα και να δοθεί επιτέλους λύση.

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στην ίδια περιφέρεια, στους ίδιους νομούς.

 

Πρόστιμο σε δημοσιογράφο μετά από καταγγελία υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

Με πρόσφατη απόφαση του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ σε τηλεοπτικό σταθμό της Ξάνθης για περιστατικό που αφορά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Μάη. Δημοσιογράφους του σταθμού ήταν υποψήφια και δεν έπρεπε να κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις. Αυτή όμως εμμέσως τις συνέχισε. Το περιστατικό καταγγέλθηκε από άλλο υποψήφιο (άλλου συνδυασμού). Η έρευνα το ΕΣΡ είχε την ακόλουθη κατάληξη: Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας του Γιάννη Δουκέλη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ξάνθης, με το συνδυασμό: «Κοινωνία Δημοτών». Η προεκλογική περίοδος των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών της 18ης.5.2014 ήταν, κατά το άρθρο 128 του Νόμου 4249/2014, διαρκείας 30 ημερών καi επομένως άρχισε την 18η.4.2014. Παρότι, κατά την προαναφερθείσα διάταξη του Νόμου απαγορεύεται στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους να παρουσιάζουν, κατά την προεκλογική περίοδο, αμέσως ή εμμέσως κάθε είδους εκπομπές, το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού κατά την 30.4.2014, προέβαλε η υποψηφία δημοτική σύμβουλος με την παράταξη: «Ξάνθη Νέα Εποχή», Ειρήνη Τσώλου-Καραγιάννη. Ο ισχυρισμός του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού ότι η ως άνω εκτροπή έγινε άνευ ενημερώσεώς του, δεν ασκεί επιρροή διότι όφειλε να έχει πλήρη εποπτεία της καταστάσεως των προγραμμάτων του τηλεοπτικού σταθμού. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου. Λαμβανομένης υπόψη της βαρύτητος της παραβάσεως, του εκ 31.590,25 ευρώ ύψους της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί από τον εν λόγω σταθμό και του γεγονότος ότι με τις υπ’ αριθμ. 282/27.5.2008, 432/21.9.2010, 42/23.1.2012, 633/3.12.2012, 237/13.5.2013, 168/12.5.2014 αποφάσεις του Ε.Σ.Ρ., έχουν επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό διάφορες διοικητικές κυρώσεις, το εν λόγω πρόστιμο καθορίζεται στο ποσό των 15.000 ευρώ.

 

Ευχαριστούν την αντιδήμαρχο

Στον Τίμιο Σταυρό υπάρχει ένας μικρός κήπος- κοινόχρηστος χώρος. Μετά από πολλά αιτήματα των κατοίκων η περιοχή καθαρίστηκε πρόσφατα. Οι κάτοικοι της περιοχής ευχαριστούν για το δημοτικό ενδιαφέρον και γράφουν: Οι εργασίες στο μικρό κήπο εκτελέστηκαν με επιτυχία και ευχαριστούμε όλη η γειτονιά την υπεύθυνη πρασίνου κυρία Κορίνα Χιώτη Πρασά για το ενδιαφέρον της αν και δεν υπάρχει το αυξημένο προσωπικό που θα έπρεπε να είχε ο δήμος Καβάλας.

 

Αφιέρωμα στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων του 2015

Ιστοσελίδα που ασχολείται με το λιμάνι της Καβάλας φιλοξενεί αυτό το διάστημα ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2015. Η ιστοσελίδα έχει την υπογραφή του Τάσου Αργυρού. Είναι αληθινό το όνομα; Ή μήπως πρόκειται για ψευδώνυμο; Ότι κι αν ισχύει η δουλειά που έκανε ο κ. Αργυρός είναι σημαντική. Βρήκε τις 16 αφίξεις του 2015, έβαλε τις 16 φωτογραφίες των κρουαζιερόπλοιων που θα έρθουν, συνόδευσε τις φωτογραφίες με τα σχετικά σχόλια. Έχουμε βέβαια επιφύλαξη ως προς τις αφίξεις. Στο τέλος θα είναι περισσότερες. Το κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα: Πολύ ευχάριστο φαίνεται να είναι το πρόγραμμα του 2015 για την πόλη και το λιμάνι της πόλης μας .Ωστόσο έχουμε μειωμένο αριθμό αφίξεων από το 2014 .Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 16 συνολικά αφίξεις για το 2015 !!!! με νέες εταιρείες να μας επισκέπτονται όπως η ”Τhomson Cruises  . Ύστερα από αρκετά χρόνια θα μας επισκεφτεί και  η Swan Hellenic Cruises ,ενώ καινούργιες εταιρείες πους μας επισκέφτηκαν το 2014 θα μας επισκεφτούν και το 2015 χαρακτηριστικά παραδείγματα ( Azamara Club Cruises ,η Silver Sea Cruises ,η Voyages to Antiquity η Phoenix Reisen Cruises ,και η Regent Seven Sea Cruises .Με νέο όνομα και νέα εμπορική επωνυμία θα μας έρθει και η CELESTYAL CRUISES . Σημαντική Σημείωση : Το παραπάνω πρόγραμμα ενδέχεται να δεχθεί αλλαγές ή προσθέσεις στο άμεσο μέλλον χρησιμοποιείται ως το πρώτο επίσημο πρόγραμμα κρουαζιέρας για το 2015 . Η Νέα σεζόν για την τουριστική περίοδο της πόλης αναμένεται ως μια Εξελικτική περίοδος – χρονιά !!

 

Διαβάστε επίσης