• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκτάκτως συζητήθηκε τη Τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας το επίκαιρο θέμα των δρομολογίων των φέρι μποτ τόσο στη γραμμή του Πρίνου όσο και στη γραμμή της Κεραμωτής. Άριστη εισήγηση –εισαγωγή στο θέμα έκανε ο καλά ενημερωμένος πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογιώργης. Αμέσως μετά μίλησαν όλοι ή σχεδόν όλοι. Ο ένας πιο δυναμικά από τον άλλον. Τόσο έντονος ο δυναμισμός, τέτοια πλούσια επιχειρηματολογία που απορήσαμε. Που ήταν όλοι αυτοί όταν προ 15 ημερών πραγματοποιούνταν στο κεντρικό λιμάνι η γνωστή κινητοποίηση διαμαρτυρία; Άπαντες εκείνο το πρωί του Σαββάτου απουσίαζαν με εξαίρεση τον Μάκη Παπαδόπουλο.

 

«Τελευταία η Καβάλα δέχεται βολές από παντού. Αδικείται κατάφωρα» είπε στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κιοσές. Αφορμή η συζήτηση για την υπό κατάργηση σχολή βοηθών νοσηλευτών του Νοσοκομείου. Δεν έχει άδικο. Αν ανοίξουμε σχετικό κατάλογο πρόσφατων αδικιών και περιφρονητικών συμπεριφορών προς την πόλη μας, αυτός θα γεμίσει τάχιστα. Λέτε να είναι σύμπτωση ή κάτι ποιο οργανωμένο; Ο χρόνος θα το δείξει.

 

Η απάντηση ωστόσο έρχεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη. Σκοπεύουν να συζητήσουν θέμα ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα. Δεν είναι κακή η ιδέα. Αρκεί η πρόθεση να διακατέχεται από ειλικρίνεια. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα στην Περιφέρεια μας κι αυτή η ενδοπεριφερειακή συνείδηση (η καταναλωτική) είναι απαραίτητη. Η άλλη, που αφορά τα αναπτυξιακά και λειτουργικά ζητήματα έχει προ πολλού πάει περίπατο, χωρίς κάποιος να δείχνει ενοχλημένος για αυτό.

 

Όλοι οι δήμαρχοι έκαναν ότι σήμερα επιχειρεί η κ. Τσανάκα. Προσέγγισαν τον ΟΛΚ με διάθεση συνεργασίας κι όχι καυγά. Εριφυλλίδης και Σιμιτσής δεν κατάφεραν κάτι ιδιαίτερο. Ούτε καν να αποφύγουν τον καυγά. Σήμερα –συνέχεια προηγούμενων επεισοδίων του ίδιου σίριαλ- Δήμος Καβάλας και ΟΛΚ είναι στα δικαστήρια για την έκταση του Εσκί Καπού στο νέο λιμάνι. «Κοντράρονται» ταυτόχρονα για τις αποθήκες του Τελωνείου. Τις διεκδικούν και οι δύο.

 

Σε γενικές γραμμές καλά κάνει η Δήμαρχος που προσπαθεί να συνεργαστεί με τον Οργανισμό. Οι συνθήκες κατά τα άλλα δεν είναι ευνοϊκές να επιτευχθεί ο στόχος της. Μακάρι να κάνουμε λάθος. Κατά την εκτίμηση μας τους προηγούμενους καυγάδες τους προκάλεσε (μπορεί άθελα της) η άλλη πλευρά. Όχι ο Δήμος Καβάλας.

 

Πολλοί και διάφοροι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να «ρίξουν λάδι στη φωτιά», να δημιουργήσουν «φωτιά» και ένταση εκεί που δεν υπάρχει. Κάθε ένας έχει το λόγο του. Λόγοι που έχουν να κάνουν με το επιβεβλημένο ενδιαφέρον ενός αιρετού για ότι συμβαίνει στον τόπο του, λόγοι που αφορούν διάφορες υστερόβουλες σκέψεις. Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που χρησιμοποιούν το θέμα που ανέκυψε, προκειμένου να προωθήσουν κάτι άλλο (πιθανότατα  για ίδιον όφελος), το οποίο σταθερά το έχουν στο μυαλό τους.

 

Αναφερόμαστε στην απορρόφηση της Καβάλα Όιλ από την Ενεργειακή Αιγαίου. Πρόσφατα για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε ακόμη και ανώνυμο μπλοκ στο διαδίκτυο, το οποίο έσπευσε – εντελώς αυθαίρετα -να πάρει τίτλο σχετικό με τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια. Κείμενα επί κειμένων, αναλύσεις βαθυστόχαστες ακόμη και καταγγελίες «πίσω» από μια ενοχλητική κι ύποπτη ανωνυμία.

 

Σε όλα αυτά ο Βαγγέλης Παππάς απαντά ξεκάθαρα. Κι η Ενεργειακή το ίδιο. Προχθές στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η Δήμαρχος προκάλεσε τον κ. Βαγγέλη Παππά. Ο κ. Παππάς απάντησε με μια σύντομη απόλυτα αληθινή τοποθέτηση. Οι αγώνες –είπε- τέλειωσαν το 2013. Τώρα- συνέχισε- θα ακολουθήσουμε την νομική οδό.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε επίσης (με έμμεσο τρόπο) κι άλλα πράγματα, αυτοί που τον άκουσαν έκαναν ότι δεν τα κατάλαβαν. Που ήταν αλήθεια όλοι όσοι σήμερα ενδιαφέρονται για την απορρόφηση της Καβάλα Όιλ όταν το διακύβευμα ήταν ακριβώς αυτό που τώρα μας ανέκυψε ; Που ήταν όταν έξω από το εργοστάσιο η περιοχή ήταν γεμάτη αστυνομικούς; Όλοι όσοι σήμερα ενδιαφέρονται τότε απουσίαζαν.

 

Κάποιοι μάλιστα όχι μόνο δεν απουσίαζαν αλλά εκείνο το κρίσιμο διάστημα είχαν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των απόψεων της Ενεργειακής Αιγαίου. Σήμερα αλλάζοντας τάχα στρατόπεδο, πιέζουν ώστε να ανάψει νέα φωτιά εκεί που δεν υπάρχει. Θα ήθελαν μια επανάληψη των γεγονότων του 2013. Όχι για να συμμετάσχουν στη πρώτη γραμμή. Όχι, δεν έχουν τέτοια πρόθεση. Θέλουν τη φωτιά αναμμένη κι αυτοί όπως πάντα, σε απόσταση να την παρακολουθούν. Ορισμένοι να την απολαμβάνουν!

 

Το 2013 η Ενεργειακή Αιγαίου ανέλαβε τη διοίκηση της Καβάλα Όιλ. Οι εργαζόμενοι ήταν αντίθετοι αλλά η φωνή τους δεν υποστηρίχθηκε όπως έπρεπε από αυτούς που και τότε ήταν στα πράγματα. 1,5 χρόνο μετά η Ενεργειακή «ενώνει» τις δύο εταιρίες της. Τι πιο φυσιολογικό; Παίζει ρόλο ένα πράγμα. Οι όροι αυτής της διαδικασίας. Η εξασφάλιση της εργασίας. Αυτά οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να τα διεκδικήσουν, να τα εξασφαλίσουν δια της νομικής οδού. Το κάνουν γιατί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε όλους όσους σήμερα τους παρακινούν σε διαμαρτυρίες. Το κάνουν γιατί αυτή είναι η μόνη τους επιλογή.

 

Όλα τα άλλα είναι μεγάλα λόγια από τσάμπα μάγκες. Όσοι το κρίσιμο διάστημα σιώπησαν, απουσίαζαν, υποστήριζαν την Ενεργειακή δεν μας πείθουν ότι ξαφνικά απέκτησαν ευαισθησίες. Ορισμένοι- όχι όλοι- κάποια άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν τα  «εργαλεία» τους για να πετύχουν τον πραγματικό τους στόχο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

 

« Ο μίστερ ταφόπλακα της Καβάλας» είναι κατά τον Μάκη Παπαδόπουλο ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Έτσι τον αποκάλεσε στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή όσα ο Υπουργός φέρεται να είπε στη Δήμαρχο για τα έργα στο νέο λιμάνι. Ο Μάκης Παπαδόπουλος «ανέβασε» τους τόνους όσο μιλούσε και περιέγραφε τον κ. Χρυσοχοίδη. Έχει προηγούμενα με αυτόν από την εποχή της επένδυσης του Γυαλιού. Την οποία ο «μίστερ ταφόπλακα της Καβάλας» την έστειλε στον αγύριστο!

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τότε που δημιούργησε τη δημοτική του παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής μας» ο Μάκης Παπαδόπουλος δέχθηκε τις ηλεκτρονικές ευχές του αντιδημάρχου Γιώργου Φιλόσογλου. Το μήνυμα είναι σύντομο κι αναφέρει τα ακόλουθα: «Σας εύχομαι καλή συνέχεια και να αποδειχθεί η παρουσία σας διαχρονικά χρήσιμη για το δήμο μας , χωρίς λαϊκισμό ,εξάρσεις ,στείρες αντιπαραθέσεις και ανέφικτες προσεγγίσεις».

 

Φιλοξενούμε διαμαρτυρία μητέρας που διηγείται πρόσφατο περιστατικό στην πόλη μας: Την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Πέμπτη, τα νήπια του 18ου δημοτικού σχολείου πήγαν στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου για να δουν την παιδική παράσταση. Η μεταφορά τους έγινε από λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, έναντι 2 ευρώ το άτομο. Το πρόβλημα είναι ότι:  παρότι έγινε “έλεγχος” από την τροχαία (ο τροχονόμος είδε τα χαρτιά του οδηγού για ΚΤΕΟ και τα λάστιχα) δεν έγινε κανένας έλεγχος για τις ζώνες των καθισμάτων, πολλές από τις οποίες ήταν σπασμένες ή χαλασμένες. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει έντονη αντίδραση από τους συνοδούς γονείς και τις νηπιαγωγούς και ειρωνικές απαντήσεις από τον οδηγό. Τελικά τα παιδιά των οποίων οι ζώνες ήταν χαλασμένες έκατσαν αγκαλιά είτε σε κάποιον συνοδό γονιό είτε σε κάποια νηπιαγωγό.

 

Αντιγράφουμε (χωρίς πολλά στοιχεία) καταγγελία που προβλήθηκε στο διαδίκτυο, προέρχεται από δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καβάλας: Τρέμοντας καταγγέλλω τον ιδιοκτήτη καταστήματος στον κεντρικό δρόμο του χωριού καθώς στην βόλτα μου με το μικρό μου σκυλάκι έβγαλε λάστιχο και μας κατάβρεξε! Άκουσον άκουσον, γιατί ο σκύλος μου κατούρησε στα χόρτα που υπήρχαν πίσω από τα παρτέρια που χωρίζουν το μαγαζί με το διπλανό οικόπεδο,δίπλα στα δεκάδες αποτσίγαρα που προήλθαν από το άδειασμα του σταχτοδοχείου προφανώς του σταθμευμένου αυτοκινήτου εκεί!Μίλησα ήδη με την αστυνομία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης