• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο περιστατικά χθεσινά δείχνουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το κράτος στην Καβάλα. Ο Οργανισμός Λιμένα έκανε δωρεά στο Λιμεναρχείο φακούς- φωσφορούχα γιλέκα- συσκευή μέτρησης αλκοόλης για να μπορούν να γίνονται αλκοτέστ.  Λόγω κρίσης το Λιμεναρχείο δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει αυτό τον εξοπλισμό του. Στο Δικαστήριο εδώ και μήνες είναι «καμένος» κυκλοφορητής με αποτέλεσμα η αίθουσα του μεγάλου ακροατηρίου να μην έχει ούτε ψύξη αλλά ούτε θέρμανση. Χθες λοιπόν παραπονέθηκε για το κρύο η κ. Εισαγγελέας, η οποία αμέσως μετά ενημερώθηκε για την βλάβη. Η οποία διαπιστώθηκε προ μηνών αλλά δεν υπάρχουν χρήματα να διορθωθεί!

 

Υπάρχει κάποιος δωρητής διαθέσιμος προκειμένου να λυθεί και αυτό το πρόβλημα; Ο Οργανισμός Λιμένα μήπως; Ας κάνει τον κόπο να «περάσει» και στο χώρο της δικαιοσύνης- άλλωστε το δικαστικό μέγαρο είναι λίγα μόνο μέτρα από τη θάλασσα- προκειμένου να ζεσταθούν κι αυτοί που δικάζονται κι αυτοί που δικάζουν! Χθες στην κρύα αίθουσα του Μονομελούς ο δικηγόρος Λάκης Καγκαϊδης κυκλοφορούσε με σηκωμένους τους γιακάδες του μπουφάν. Φυσικά για να κρυώνει λιγότερο!

 

Σε αυτή τη κατάσταση βρίσκεται σήμερα το δημόσιο. Από την άλλη ακούς τον Πρωθυπουργό να πανηγυρίζει επειδή φεύγει η τρόικα, επειδή υπάρχει και διευρύνεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατάλληλη απάντηση είναι οι δύο ιστορίες που διηγηθήκαμε. Οι οποίες μόνο αισιοδοξία δεν «βγάζουν».

 

Πάνω στην ώρα έρχονται στην Καβάλα οι δύο ντεντέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρντ. Ελπίζουμε να μην τους ξενάγησαν στο κτίριο της Α.Δ Καβάλας. Μάλλον απέφυγαν τέτοιες ξεναγήσεις διότι αμφιβάλλουμε αν θα άντεχαν την εμπειρία… Λένε και οι δύο ότι υπάρχει μικρή απόσταση ανάμεσα στην αστυνομία της Αγγλίας και στην αστυνομία της Ελλάδας. Το λένε όχι γιατί το είδαν όσο ήταν στη Καβάλα. Από ευγένεια ισχυρίζονται ότι καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Που να έβλεπαν την κατάσταση που επικρατεί στο κρατητήριο του κτιρίου της οδού Ομονοίας…

 

Μέσα από διάφορα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου –διαδοχικά και πρόσφατα- μάθαμε και μια άλλη ιδιότητα του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά. Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται να ανησυχεί για το μέλλον του κόμματος, μετέχει στις συναντήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα προκειμένου το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να βρει το δρόμο του. Τα δημοσιεύματα δεν ήταν πλήρως διαφωτιστικά, αν ο κ. Καββαθάς είναι με το Βενιζέλο ή με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το πιθανότερο είναι ο κ. Καββαθάς να βρίσκεται κάπου αλλού. Ανεξάρτητα από τον πρόεδρο, ζητά επίμονα άλλη πολιτική. Φυσικά και δεν είναι ο μόνος. Είναι ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ που χθες ήταν μία ακόμη φορά στην Καβάλα.

 

Τα δημοσιεύματα άλλων Αθηναϊκών εφημερίδων αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας με τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών απ’ όλη την Ελλάδα. Εκεί τους μίλησε για τις απαραίτητες συμμαχίες ανά νομό ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της αυτοδυναμίας. Ένα ποσοστό που ο κ. Τσίπρας το προσδιόρισε άνω του 40%. Στους γραμματείς ανακοινώθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι λόγω ασυμβίβαστου δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

 

Στην χθεσινή απογευματινή συγκέντρωση επαγγελματιών της ΓΣΕΒΕΕ και των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών ΑΜΘ συμμετείχαν δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Με την ιδιότητα του επαγγελματία. Ο Μάκης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Δημήτρης Καζανίδης.

 

«Θα εγκριθεί από τη σημερινή γενική συνέλευση των δασκάλων η πρόταση διαγραφής του προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας;» ρωτήσαμε χθες συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Μας απάντησε: «Εμείς θα τη στηρίξουμε, θέλω να πιστεύω και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζω τι θα κάνουν στο τέλος το ΠΑΣΟΚ με την ΔΑΚΕ».

 

Ο Γιώργος Ιωαννίδης γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας μετείχε σε αυτή τη συνάντηση. Άκουσε όλα όσα προαναφέραμε (και πολλά ακόμη) από τον κ. Τσίπρα. Ουδέποτε εξεδήλωσε την επιθυμία να είναι υποψήφιος βουλευτής. Αυτό το αφήνει για τον αδελφό του, δημοτικό σύμβουλο Καβάλας, Ηλία Ιωαννίδη. Ο ένας αδελφός έχει ασυμβίβαστο κι άλλος δεν έχει. Όταν όμως ανάμεσα σε δύο αδέλφια ο ένας επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής τότε ο άλλος υποχωρεί λόγω …συγγενικού ασυμβίβαστου.

 

«Ο κόσμος της Θάσου προτιμά να αφήνει τα λεφτά του στην αγορά της Ξάνθης» είπε προ λίγων ημερών η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για υπερβολή. Η ίδια μάλλον επέμενε στο συμπέρασμα που διατύπωσε. Αυτή η φράση της μας θύμισε την αλλαγή πλεύσης γνωστού Καβαλιώτη επιχειρηματία. Προ λίγων εβδομάδων έκλεισε την επιχείρηση του στην Καβάλα, δημιούργησε ίδια στην πόλη της Ξάνθης. Αυτό έγινε αρκετά πριν τη δήλωση της κ. Δημάρχου. Περιμένουμε να μάθουμε τα αποτελέσματα της απόφασης. Τουλάχιστον συνάντησε στην αγορά της Ξάνθης τους Θάσιους πελάτες;

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αρσονιάδης μίλησε στον Θόδωρο Κοντογεωργίου ώστε η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης να είναι μία, ενωτική, μεγάλη. Κατά τον κ. Αρσονιάδη ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ δέχθηκε την πρόταση. Περιμέναμε λοιπόν να βρίσκονται όλοι μαζί οι απεργοί στην πλατεία Καπνεργάτη. Ως που οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ ανακοίνωσαν χωριστή συγκέντρωση. Στον όμορο της πλατείας Καπνεργάτη, Δημοτικό Κήπο. Με βάση την προηγούμενη πλατεία (Ελευθερίας) που χρησιμοποιούσαν σε τέτοιες απεργίες διαπιστώνουμε ότι πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά στην πλατεία Καπνεργάτη. Ίσως στην επόμενη απεργία να είναι εκεί.

 

Ως κάτι φυσιολογικό και αυτονόητο εκτιμούμε την απόφαση της Κυριακής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που παρόλα αυτά άργησε. Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προταθείς από την Δήμαρχο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας για το 2015. Σιμιτσής- Μάκης Παπαδόπουλος- Βαγγέλης Παππάς ενέκριναν το σχέδιο, ψήφισαν θετικά δημιουργώντας είδηση. Τέτοιας αποδοχής δεν έτυχε κανείς άλλος δημοτικός προϋπολογισμός. Οι 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν λάθος. Ψήφισαν πολύ σωστά.

 

Ούτε οι Βέρρος- Ποτόλιας που καταψήφισαν έκαναν λάθος. Ζήτησαν –όσο αυτό έγινε αντιληπτό- ομοφωνία αλλά σε έναν περισσότερο φιλολαϊκό προϋπολογισμό. Για τους άλλους ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε έχει και αυτόν τον χαρακτήρα. Όχι τόσο όσο πρέπει, απαντούν οι της Αριστεράς.

 

Το λάθος που έκαναν οι Βέρρος- Ποτόλιας έχει να κάνει με το ότι καταψήφισαν και τη μείωση 50% των δημοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ζήτησαν μεγάλη μείωση προς όλους τους δημότες. Εξ αυτού του λόγου απέρριψαν την μικρή κι εξειδικευμένη. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχίζεις να διεκδικείς «στηρίζοντας» τα μικρά βήματα που εντοπίζεις ότι γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτός αν οι Βέρρος-Ποτόλιας μπερδεύτηκαν. Πίστευαν ότι βρίσκονται στη Βουλή, καταψήφιζαν νομοσχέδιο της Κυβέρνησης κι όχι πρόταση της Δημάρχου.

 

9 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την υπόθεση της διακίνησης χασίς. Υπόθεση που αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα η Α.Δ. Καβάλας μετά από συστηματική έρευνα μηνών. Από τους 9 οι 5 έκαναν ήδη αίτηση αποφυλάκισης. Από τις 5 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 2. Οι άλλες 3 απορρίφθηκαν, η προφυλάκιση για αυτούς τους κατηγορούμενους συνεχίζεται. Τώρα αναμένονται παρόμοιες αιτήσεις από τους 4 κατηγορούμενους. Αυτοί φαίνεται ότι περίμεναν να μάθουν την τύχη των 5 και μετά να κάνουν τις δικές τους.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ Καβάλας πραγματοποίησε κομματική διαδικασία στη δημοτική βιβλιοθήκη παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου. Με την ευκαιρία έκαναν διαμαρτυρία κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αμέσως μετά αποχώρησαν. Το περιστατικό μεταφέρθηκε και δημοσιοποιήθηκε στην Αθήνα διαφορετικά. Ιδού η … είδηση: «Χαμός λέει έγινε όταν σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου, ο Πάρις είπε ότι πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό. Για να σβήσει η ένταση έπρεπε να μεσολαβήσουν οι ψυχραιμότεροι και να φύγει από την αίθουσα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης