• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Καβάλας Παναγιώτης Αρσονιάδης είχε μεγάλη αγωνία για την εκδήλωση της Δευτέρας. Ήθελε να γεμίσει το Αμφιθέατρο του ΤΕΙ, να εξασφαλίσει πολυάριθμο ακροατήριο για την ομιλία του αλλά και για την ομιλία του κ. Καββαθά. Η κινητοποίηση που προηγήθηκε ήταν μεγάλη. Ο κ. Αρσονιάδης σχεδόν απείλησε τους συναδέλφους του συνδικαλιστές. Αν δεν παραστούν στην εκδήλωση να παραιτηθούν από τη θέση που κατέχουν.

Λες και ήταν μια καθοριστική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Θαρρείς κι έδινε εξετάσεις ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Σα να ήθελε μια επιβεβαίωση, νομίσαμε ότι είχε να κάνει κάποια σπουδαία ανακοίνωση. Τελικά το μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ γέμισε. Ας είναι καλά οι Καβαλιώτες, οι Σερραίοι και οι Δραμινοί. Οι της Θράκης απουσίαζαν. Δικαιολογημένα. Κάτι το χειμερινό σκηνικό, κάτι η απόσταση, κάτι η διαίσθηση που φαίνεται ότι είχαν τους κράτησε μακριά.

Στο τέλος αποδείχθηκε ότι όσοι απουσίαζαν έκαναν το σωστό. Ας μη θυμώνουν οι παρόντες. Αμέσως θα εξηγήσουμε τι εννοούμε. Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι Ομοσπονδίες που διοργάνωσαν το γεγονός δημιούργησαν την εντύπωση μιας κρίσιμης κι αποφασιστικής σημασίας διαδικασίας. Όταν όμως προσήλθε στο Αμφιθέατρο ο κ. Καββαθάς και ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ευθέως: «Η συνάντηση μας έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα». Μια ακόμη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα, θα συμπληρώσουμε.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα με τη κρίση η ενημέρωση είναι περιττή. Κουράζει. Επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια γνωστά πράγματα. Τώρα η ενημέρωση σταματά κι αρχίζει η δράση. Η ενημέρωση από ένα σημείο και μετά έναν ρόλο μόνο μπορεί να έχει. Της εκτόνωσης. Τα λες, τα καταγγέλλεις, τα φωνάζεις, κι εκτονώνεσαι. Γιατί όμως να μην επιλέξεις μια άλλη διαδικασία εκτόνωσης (π.χ. να πας στο γήπεδο) αντί της συγκεκριμένης;

Μιλούσαν τη Δευτέρα για τη κινητοποίηση της 27ης Νοέμβρη. Στην οποία ουσιαστικά δεν θα συμμετέχουν. Δήλωναν το αντίθετο, έτσι για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αύριο – μέρα απεργίας- άπαντες θα είναι στη δουλειά τους. Κάποιοι μόνο θα εκπροσωπήσουν τους υπόλοιπους στις πλατείες. Αυτή η στάση δεν είναι μια φυσιολογική συνέχεια όσων ειπώθηκαν στο Αμφιθέατρο τη Δευτέρα.

Προς Θεού, δεν τους κατηγορούμε. Διαπιστώσεις κάνουμε μόνο. Οι μικρομεσαίοι σήμερα δοκιμάζονται, κάνουν τους καμπόσους στα λόγια, συνεχίζουν και αποδέχονται το σύστημα, το οποίο είναι βέβαιον ότι θα καταψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές. Μέχρι τότε δεν είναι διατεθειμένοι να απεργήσουν, να διαδηλώσουν. Το γιατί θα το πουν οι ίδιοι. Απλώς ας μη κουράζουν και κουράζονται ισχυριζόμενοι όλα τα αντίθετα.

Κινητοποίηση χωρίς κλείσιμο της επιχείρησης δεν έγινε ποτέ. Κινητοποίηση εν ώρα εργασίας δεν είναι κινητοποίηση. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ αλλά κι ενημερωτικού χαρακτήρα δεν είναι συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δυστυχώς οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι δίκαιοι. Άλλο πράγμα η απεργία ενός δημοσίου υπαλλήλου αύριο κι άλλο πράγμα (σαφώς δυσκολότερο) να κλείσει το κατάστημα του ένας επαγγελματίας για μία ολόκληρη μέρα.

Σα να μην ήταν αρκετά όλα αυτά ο συμπαθής και δραστήριος Παναγιώτης Αρσονιάδης προσπάθησε να ενώσει όσους εκ παραδόσεως είναι χωριστά. Μίλησε –λέει- με τον Θ. Κοντογεωργίου και τον έπεισε…. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Αλήθεια προετοιμάζεται το επόμενο αεροπορικό σόου; Οι νέοι αιρετοί άρχοντες υποσχέθηκαν να το στηρίξουν. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσουν τα έργα. Πέρσι τέτοια εποχή ο Πάνος Γεωργιάδης είχε ήδη παρουσιάσει τους επόμενους οργανωτικούς στόχους, την εξεύρεση χορηγών. Οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Φέτος δεν έγινε για το σόου ούτε μία σύσκεψη που θα σημάνει την έναρξη των προετοιμασιών.

Η πίεση που άσκησε στους κατασκευαστές του ΤΑΡ η κοινωνία της Νέας Καρβάλης, σε συνδυασμό με τη στήριξη που παρείχαν όλοι οι τοπικοί φορείς, είχε αποτέλεσμα. Ο ΤΑΡ άλλαξε όδευση. Επιτέλους ένα καλό τέλος σε μια υπόθεση που ανέκυψε από το πουθενά, με ευθύνη των κατασκευαστών του αγωγού. Ευχόμαστε με τον ίδιο τρόπο να λήξει η εκκρεμότητα στην περιοχή από Ζυγός έως Λυδία.  Μελετούν λέει νέα όδευση οι του ΤΑΡ. Μακάρι να μελετούν κάτι σωστό.

Πανηγυρίζουν για τη νέα όδευση του αγωγού στη Νέα Καρβάλη ακόμη κι αυτοί που στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισαν αλλαγή όδευσης μόνο για τα Τενάγη! Πανηγυρίζουν γνωρίζοντας ότι άλλο πράγμα έπρεπε να ψηφίσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τότε τους… έφαγε η παραταξιακή πειθαρχία. Και τους εξέθεσε ταυτόχρονα. Αλλά αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Καβάλας (ΑΝ.ΚΑ.) η Θάσος διαμαρτυρήθηκε. Διαχρονικά αδικείται από τα δημόσια έργα που γίνονται μέσω των προγραμμάτων της ΑΝ.ΑΚ. αν και ο Δήμος Θάσου είναι εκ των ιδρυτικών φορέων της εταιρίας. Αυτό το παράπονο διατύπωσε ο Σωτήρης Ιατρού, το επιβεβαίωσε κι ο Δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ λίγο αργότερα. Ανέλαβε να απαντήσει ο Μιχάλης Σκορδάς. Ο διευθυντής της ΑΝ.ΑΚ. υποστήριξε (κι έχει δίκιο) ότι για χρόνια η Θάσος ήταν εκτός των προγραμμάτων που ανελάμβανε η εταιρία. «Τη Θάσο στα προγράμματα την έβαλε ο κ. Θεοχαρόπουλος» κατέληξε ο κ. Σκορδάς.

Εννοούσε τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος σήμερα είναι γραμματέας στη Δημοκρατική Αριστερά. Επί εποχής Θεοχαρόπουλου (το 2012) έγινε η μεγάλη αλλαγή υπέρ της Θάσου, την οποία νωρίτερα είχαν υποσχεθεί πολλοί και διάφοροι. Και τοπικοί παράγοντες. Την έκανε όμως πράξη η… Δημοκρατική Αριστερά τον καιρό που ήταν στη Κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα το κλίμα στη συνέλευση της ΑΝ.ΚΑ. ήταν συναινετικό. Ως που ανέλαβε δράση ο Σάββας Μιχαηλίδης. Αντέδρασε στη συμμετοχή του Δήμου Νέστου με δύο εκπροσώπους στη νέα διοίκηση της ΑΝ.ΚΑ.. Υποστήριξε ότι έπρεπε να μείνει στη διοίκηση ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Καβάλας. Με αυτό το πρόσχημα (έτσι τουλάχιστον φάνηκε) κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα υποχώρησης στον κ. Τσομπανόπουλο. «Γιατί να βγει ο δεύτερος εκπρόσωπος του Δήμου Νέστου, βγες εσύ που είσαι εκπρόσωπος της ΠΕΔ» είπε ο κ. Τσομπανόπουλος στον κ. Μιχαηλίδη.

Οι υπόλοιποι ωστόσο- κάθε ένας με τον τρόπο του- φάνηκαν να συμφωνούν με τον κ. Μιχαηλίδη. Κατόπιν τούτου ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος δεν επέμενε. Ο Δήμος Νέστου αν και μεγαλομέτοχος στην ΑΝ.ΚΑ. θα συνεχίσει να μετέχει στο συμβούλιο της με έναν εκπρόσωπο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Συζήτησαν το νομοσχέδιο για το οποίο οι δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα άρχισαν και συνεχίζουν αποχή από τα καθήκοντα τους. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέφερε στον Υπουργό τις ανησυχίες των συναδέλφων του αν και όπως φαίνεται το νομοσχέδιο θα αλλάξει. Οι αλλαγές φημολογείται ότι θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Ηλεκτρονική ενημέρωση άρχισε ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Ήδη ανάρτησε κείμενο που εξηγεί γιατί ψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015. Εισαγωγικά σημειώνει τα ακόλουθα: «Αναγνωρίζοντας την αξία της ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου εγκαινιάζουμε από σήμερα την πρακτική της δημοσίευσης δελτίων τύπου, ομιλιών, σχολίων και άλλων παρεμβάσεών μας στην τοπική ζωή -και όχι μόνο. Η δημοσίευση θα γίνεται στην ιστοσελίδα της παράταξης και με σύνδεσμο μπορεί να αναπαράγεται σε όποιο άλλο blog, ιστοσελίδα ή άλλο χώρο του διαδικτύου επιθυμούν οι φίλοι μας.Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνουμε την ενημέρωση που δίνουν με σκληρή προσπάθεια καθημερινά στους Καβαλιώτες τα “επίσημα” κλασικά αλλά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.Ελπίζουμε σύντομα η δημοτική αρχή να υλοποιήσει την υπόσχεσή της και να δημοσιεύει τους συνδέσμους στο facebook του Δήμου μας».

 

Διαβάστε επίσης