μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στις μικρές επαρχιακές πόλεις όπως η δική μας συνηθίζεται η έναρξη λειτουργίας ενός μεγάλου καταστήματος να είναι αντικείμενο συζητήσεων. Τα ίδια που κι άλλες φορές ζήσαμε στη Καβάλα τα προηγούμενα χρόνια, τα ίδια αυτές τις τελευταίες ώρες ή μέρες πριν τη λειτουργία του Public. Χθες εργάζονταν μέσα κι έξω από το κατάστημα ένα σωρό άνθρωποι. Ακόμη περισσότεροι ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν με ορθάνοιχτα μάτια, από κάθε σημείο της ίδιας περιοχής. Η περιέργεια του Καβαλιώτη μεγάλη. Οι δε ηλικιωμένοι- μη εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία και τα προϊόντα του Public- έψαχναν να βρουν κάποιον να τους πει τι κατάστημα πρόκειται να λειτουργήσει!

Την ίδια ώρα στον Δημοτικό Κήπο ήταν επίσης σε εξέλιξη εργασίες. Πιο συνηθισμένες και φυσικά πιο απλές. Οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου συναρμολογούσαν το εορταστικό καραβάκι. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι όλα πρέπει να ετοιμαστούν.

Τι κρίμα. Ο καιρός χθες ήταν συννεφιασμένος- κρύος- κάπου κάπου βροχερός. Εξ αυτού του λόγου δεν τηρήθηκε η παράδοση βάσει της οποίας η πρώτη μέρα του μήνα είναι μέρα εκδρομής. Οι μαθητές ήθελαν, οι καθηγητές το ίδιο, ο Θεός ήταν αντίθετος. Το χειρότερο; Ίδιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες όλη την εβδομάδα. Η σχολική εκδρομή του Δεκέμβρη «μπαίνει» σε μεγάλο κίνδυνο αφού μεταφέρεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Βλέπουμε αν θα γίνει τότε μιας και τα νέα της ΕΜΥ συνεχίζουν να μην μας ικανοποιούν. Είπαμε, φέτος ο Χειμώνας ήρθε νωρίς κι ήρθε για να μείνει…

Ελπίζουμε να μην αποτελέσει το γεγονός αφετηρία μαθητικών κινητοποιήσεων. Ευχόμαστε να διατηρηθεί η ηρεμία στην εκπαίδευση κι ας μετατέθηκε για αργότερα η εκδρομή που έπρεπε να γίνει χθες. Υπομονή. Αυτό πρέπει να κάνουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι. Δύσκολο μεν αλλά απαραίτητο στο θέμα που μας απασχολεί. Δεν βλέπουν άλλωστε ότι υπάρχουν και χειρότερα;

Εννοούμε την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Χρόνια τώρα κάνουν… υπομονή εφαρμόζοντας πολιτική που στεναχωρεί τους πολίτες, ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτοί θα τον κάνουν Κυβέρνηση» σχολίαζε την Κυριακή στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ γνωστός ντόπιος Νεοδημοκράτης. Άπαντες το έχουν βέβαιο ότι έρχεται η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι ώρα θα είναι αυτή…

«Ας κάνουν τα μισά απ’ όσα μας υπόσχονται» έλεγε χθες δημόσιος υπάλληλος, νέος ψηφοφόρος του κόμματος Τσίπρα. Αμέσως μετά υιοθέτησε κι αναπαρήγαγε το γνωστό «ξεφτισμένο» αλλά κι αληθινό επιχείρημα: «Οι άλλοι που τόσα μας υπόσχονταν είδαμε τι έκαναν. Ας δούμε τώρα τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παλιά ήταν αλλιώς. Υπήρχε αγωνία για κάθε δημοσκόπηση. Ποιο εκ των δύο κομμάτων θα εμφανιστεί πρώτο. Τώρα η διαδικασία απλοποιήθηκε. Η πρώτη και η δεύτερη θέση είναι εκ των προτέρων γνωστές. Η απορία του αναγνώστη, ακροατή, τηλεθεατή (όσοι συνεχίζουν να ασχολούνται και να ενδιαφέρονται για τις δημοσκοπήσεις) εστιάζεται στη μεταξύ τους διαφορά. Ο κόσμος απογοητευμένος δεν κρατιέται. Αποφεύγει τα μισόλογα. Από τις δημοσκοπήσεις κιόλας δείχνει ένα μόνο μέρος των προθέσεων του.

Υπάρχει βέβαια κι ένας άλλος κόσμος που σε αυτές δυστυχώς δεν φαίνεται να εκφράζεται. Είναι ο κόσμος που βρίσκεται στη μέση. Ανάμεσα στα κυβερνητικά μέτρα και στις υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο χώρος περιγράφεται ως μεσαίος. Υπάρχει τέτοια πόλωση (μία ακόμη φορά) που οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι πιέζονται προκειμένου να διαλέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ή τον Σαμαρά ή τον Τσίπρα!

Η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ Καβάλας έδειξαν- στην εκδήλωση της Κυριακής- υπερβολική «ευγένεια» προς το πρόσωπο του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το παράκαναν στις φιλοφρονήσεις, στις αγκαλιές και τις χειραψίες. Ως που κατά το τέλος των βραβεύσεων υπήρξαν (ευτυχώς) κάποιες εξαιρέσεις. Μη πάει το μυαλό σας στο κακό. Σε κάποιο ειδικό περιστατικό και σοβαρό συμβάν. Όχι, προς Θεού ακρότητες δεν υπήρξαν. Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης- σαφώς ενοχλημένος απ’ ότι προηγήθηκε- μίλησε για το Εφετείο και το 12%. Τα ίδια (περίπου) κι από τον Γιάννη Πασχαλίδη.

Μπράβο τους. Έστω και με αυτόν τον τρόπο «κράτησαν» ψηλά τη σημαία της Καβάλας. Του Νομού Καβάλας. Εξέφρασαν τον πολίτη που ενώ συμπαθεί το κόμμα του, πάνω απ’ όλα αγαπά και στηρίζει τον τόπο του. Τέτοιοι άνθρωποι υπήρχαν στην εκδήλωση της Κυριακής. Λούφαξαν καθώς αντιλήφθησαν ότι αν κάποιος εκείνη την ώρα έλεγε την αλήθεια, θα ήταν πραγματικά εκτός κομματικού κλίματος.

Αμ το άλλο. Έκανε μια ιστοσελίδα όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης ο Κώστας Παπακοσμάς, την διατήρησε ο Γιώργος Γερομάρκος, την «κατέβασε» ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Αμοιρίδης. Ακόμη κι αν αυτό έγινε προσωρινά- που είναι και το πιθανότερο- δεν έπρεπε νωρίτερα να εξηγήσει; Να ενημερώσει, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ποιος όμως θα σκεφθεί αυτή τη παράμετρο για να προστατεύσει και τον εαυτό του και τη διοίκηση της Περιφέρειας;

Εντάξει, δεν έχασε η Βενετιά βελόνι. Ούτε ήρθε το τέλος του κόσμου. Επειδή σε κάποια πράγματα πρέπει να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε, επιβάλλεται τέτοιων ενεργειών να προηγούνται ενημερώσεις. Για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Αν κάποιοι αυτά τα διαδικαστικά τα θεωρούν μικρής σημασίας, τότε κακό του κεφαλιού τους. Αν πάλι ξέχασαν να πουν τι θα κάνουν, ας προσέξουν ώστε το σφάλμα τους να μην επαναληφθεί.

Η Ενεργειακή Αιγαίου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα καλά νέα στους εργαζόμενους της. Αναβάθμισε τις καλύψεις του Ομαδικού Ασφαλιστήριου Συμβολαίου που παρέχει στο προσωπικό της. Η νέα συμφωνία αφορά την Καβάλα Όιλ και την Εθνική Ασφαλιστική. Εκ των αλλαγών που εξασφαλίστηκαν είναι κι αυτή της κατάργησης της συμμετοχής του ασφαλισμένου στις δαπάνες ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κάλυψη φθάνει στο 100%.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ευνοϊκούς όρους υπογράφεται από τον κ. Δημήτρη Γόντικα και καταλήγει: «Οι παροχές που πέτυχε η Ενεργειακή Αιγαίου προς όφελος των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Καβάλας αποτελούν μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας την οποία καταβάλλετε όλοι σας τόσα χρόνια».

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν χθες στη Κομοτηνή. Επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της πόλης κι ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί. Στο ίδιο κλιμάκιο συμμετείχε ο πρώην βουλευτής κ. Αμοιρίδης. Μαζί τους και ο Βασίλης Τραϊφόρος. Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ενημερώθηκαν ήταν και αυτό της διακοπής λειτουργίας της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Καβάλα.

Η αντιδήμαρχος Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά ρωτήθηκε χθες για την ανακύκλωση, απάντησε ότι όντως ο Δήμος μας άργησε να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. «Αυτό μπορεί να μας βγει σε καλό» είπε κι επέμενε στην πρόβλεψη. Ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά μας το ενδεχόμενο η μεγάλη προηγούμενη καθυστέρηση να μην είναι μειονέκτημα αλλά πλεονέκτημα. Αν το καλοσκεφθεί κάποιος θα αναγνωρίσει το σωστό της παρατήρησης. Άλλοι λένε ότι βρίσκονται πολύ μπροστά κι έχουν να παρουσιάσουν «πράγματα και θαύματα» στην ανακύκλωση. Άλλοι δεν έκαναν τίποτα, ετοιμάζονται να αρχίσουν το νέο έτος.

Η πόλη μας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Αν εξαιρέσουμε κάποιες όντως εντυπωσιακές για τα ελληνικά δεδομένα περιπτώσεις- μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού- θα συμφωνήσουμε με την κ. Αντιδήμαρχο. Καλύτερα τώρα και σοβαρά παρά νωρίς, χωρίς προετοιμασία κι αποτέλεσμα. Σημασία έχει να αρχίσουμε σύντομα ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Όπου αυτό υπάρχει.

Αναστάτωση επικρατεί συχνά στο κεντρικό λιμάνι σχετικά με τους ερασιτέχνες ψαράδες που εντοπίζονται σε όλη τη περιοχή, κυρίως από το Τελωνείο μέχρι το έργο επέκτασης του προσήνεμου μόλου. Το Λιμεναρχείο επεμβαίνει και διώχνει τους αλιείες, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Βούλγαρους «συναδέλφους» τους. Διαφωνίες, παρεξηγήσεις κι εντάσεις είναι καταστάσεις που ανακύπτουν πολύ συχνά. Άλλοτε στο λιμάνι, άλλοτε στο Λιμεναρχείο.

Γιατί οι ερασιτέχνες αλιείες ενοχλούν; Ας είναι πολλοί και καλά οργανωμένοι, δεν φαίνεται να εμποδίζουν την ναυσιπλοΐα. Κι εν πάση περιπτώσει αν κάπου υπάρχει ειδικό ζήτημα ας δοθούν εξηγήσεις. Ας γίνει ενημέρωση ώστε να τελειώνει αυτή η ιστορία. Είμαστε τώρα για να παίζουμε «κλέφτες κι αστυνόμοι» κάθε απόγευμα σε όλη τη παραλιακή περιοχή από το ΝΟΚ ως το Τελωνείο;

Υπό κατάληψη ήταν χθες από το πρωί η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Συνεδρίαζε σε αυτή η επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων για πρόσληψη προσωπικού και καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Ωδείο. Η επιτροπή –ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας- άρχισε να συνεδριάζει το πρωί, τέλειωσε λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μεταξύ των άλλων έκανε και τη διαδικασία της συνέντευξης με όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης