• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα ακούστηκε μια ωραία φράση. «Οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να διαταχθούν, πρέπει να διατάξουν» είπε ο Βαγγέλης Παππάς. Η συγκεκριμένη κουβέντα ακούστηκε με αφορμή τη συζήτηση για το ενεργειακό κέντρο που κάποιοι στην Αθήνα ετοιμάζουν για την Καβάλα. Το μήνυμα του κ. Παππά είναι απόλυτα σαφές. Όσοι με τη συμπεριφορά τους δείχνουν να περιφρονούν τους κατοίκους της περιοχής θα πρέπει να ετοιμαστούν γιατί θα βρεθούν μπροστά σε κάτι που ούτε περιμένουν, ούτε υπολογίζουν.

 

Συνέχεια σε αυτό το σύνθημα οργάνωσης και ετοιμότητας έδωσε μόνο ο Ηλίας Ιωαννίδης. Όλοι οι άλλοι άκουσαν μα δεν σχολίασαν το παραμικρό. Κατάσταση εντελώς συμπτωματική. Περί του ενεργειακού κέντρου «φάντασμα» (μιας και δεν γνωρίζουμε για αυτό λεπτομέρειες) θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είμαστε μόνο αντίθετοι. Θα κινηθούμε ενωμένοι «απέναντι» σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην κοινωνία της πόλης και του Νομού μας.

 

Αυτό το σημείο στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ίσως να ήταν το σημαντικότερο από μια διαδικασία που πάλι πλησίασε τις 5 ώρες. Ακούγοντας τα θέματα που τέθηκαν υπόψη της διοίκησης ως ερώτηση, καταλάβαμε ότι υπήρχε (από ένα σημείο και μετά) έλλειψη έμπνευσης. Ρωτούσαν τα ίδια και τα ίδια, επέμεναν στα ίδια και στα ίδια μιας και κάτι καινούργιο δεν βρήκαν να πουν. Λογικό. Οι συχνές συνεδριάσεις τους εξαντλούν.

 

Οι του ΣΥΡΙΖΑ (Βέρρος και Ιωαννίδης) μία ακόμη φορά στόχευσαν στην …αγάπη τους. Στον Κωστή Σιμιτσή. Είναι φανερό ότι διακατέχονται από το συγκεκριμένο «μικρόβιο». Συνεχίζουν να τον βλέπουν παντού, μιλούν πρώτα για αυτόν. Μετά για όλα τα άλλα. Αφού εκτονωθούν με τον πρώην, τότε μόνο ασχολούνται με τη νυν. Την οποία τάχα πιέζουν. Με κριτική τσούφια περί της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων…

 

«Μπορεί ο κ. Σιμιτσής να θέλει να φλερτάρει με τη ΝΔ για να είναι υποψήφιος βουλευτής της» είπε ο Άρης Βέρρος. Μας απέδειξε έτσι ότι δεν έχει ξεπεράσει το σύνδρομο της προηγούμενης 4ετία. Ζήλεψε ο Ηλίας Ιωαννίδης. «Ο Σιμιτσής φοβάμαι ότι είναι ο δεξιός σας καθοδηγητής» είπε απευθυνόμενος στη Δήμαρχο. Ο δε Σιμιτσής προσπάθησε να απαντήσει επαναφέροντας τα σενάρια βάσει των οποίων υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Σάββας Εμινίδης.

 

Αλήθεια, είναι δυνατόν να φταίει ακόμη ο Σιμιτσής που η Συμπαράταξη Πολιτών δεν τα κατάφερε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές; Γιατί σπεύδουν να κατηγορήσουν τον Σιμιτσή ακόμη και για τις δικές τους  προεκλογικές τακτικές και γκάφες. Συνεχίζουν να ξεσπούν σε έναν εύκολο στόχο ενώ γύρω τους συμβαίνουν τόσα πολλά. Σκεφτείτε ότι για την ιδιωτικοποίηση της Ιχθυόσκαλας –μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα- δεν είπε τίποτα ο κ. Βέρρος. Αυτή την… ρεβάνς την πήρε –λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας- ο κ. Αγανικόλας.

 

Ο οποίος συμπλήρωσε ότι το έργο ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας προχωρά με βήματα χελώνας… Κακώς το γεγονός δεν συνδέθηκε με την θητεία Σιμιτσή. Αν την παρατήρηση για το έργο δεν την έκανε ο Αγανικόλας αλλά ο κ. Βέρρος είναι σίγουρο ότι στον πρώην Δήμαρχο θα αποδίδονταν η καθυστέρηση.

 

Με αυτή τη παρουσία στα πρόσφατα δημοτικά συμβούλια τόσο ο ένας (Βέρρος) όσο κι ο άλλος (Ιωαννίδης) εξηγούν απόλυτα το εκλογικό τους αποτέλεσμα (δηλαδή την πλήρη αποτυχία τους) τον περασμένο Μάη. Ευτυχώς δεν τους «παρακολουθεί» ο Σωτήρης Σωτηριάδης. Ο οποίος ως νέος άνθρωπος –νέος και στην τοπική αυτοδιοίκηση -έμαθε γρήγορα να μην ασχολείται με το χθες. Κοιτά μπροστά, κοιτά σωστά.

 

Η καλύτερη προχθεσινή ατάκα της Δημάρχου αφορούσε τους εργαζόμενους του Δήμου. «Έχουμε 32 προϊστάμενους σε 50 εργαζόμενους» είπε. Ήθελε να πει ότι με τόσες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού (διοικητικού προσωπικού) κρίθηκαν οι μισοί και παραπάνω προϊστάμενοι. Πολλές φορές επί ανύπαρκτων υφισταμένων. Κάπως έτσι (και) ο Δήμος Καβάλας έχει μπόλικους αξιωματικούς μα ελάχιστους στρατιώτες…

 

Εξέφρασε δημοσίως την απορία της η Δήμαρχος. Τώρα που να τους βολέψεις τόσους προϊστάμενους; Έλα ντε. Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση των θέσεων δεν έχει παρά να σκεφθεί απλά. Να βάλει «πάνω» από κάθε αιρετό έναν προϊστάμενο, χωρίς να εξαιρέσει ούτε τον εαυτό της. Άλλωστε από την εποχή του Εριφυλλίδη έπαψαν σταδιακά να αποφασίζουν οι αιρετοί. Τις αποφάσεις λαμβάνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι προϊστάμενοι που λέγαμε. Οι αιρετοί «τρέχουν» μετά μήπως και τις αλλάξουν προς το λογικότερο.

 

Τρεις από τους τέσσερις βουλευτές μας έβαλαν κοινή υπογραφή σε ερώτηση μπας κι έτσι διασώσουν την Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου. Πρωτοφανές γεγονός επί αυτονόητης κατάστασης. Της συνεργασίας που θα έπρεπε να έχουν. Πλην όμως τούτη εμφανίστηκε μόνο για τη Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων… Η ερώτηση θα είχε και την 4η υπογραφή (του Γιάννη Πασχαλίδη) αλλά αυτός πρόλαβε και κατέθεσε ίδια ερώτηση μόνος, την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Κάποιοι μπορεί να στεναχωρήθηκαν που ο Γιούλης Παπαδόπουλος επιλέχθηκε εκ νέου καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου. Θα τους περάσει. Ας γνωρίζουν μόνο ότι οι περισσότεροι χάρηκαν. Ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη που θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια καλύτερη ατμόσφαιρα. Όλοι θυμούνται πόσο αμφισβητήθηκε τον Σεπτέμβρη.

 

Ενώ η προεκλογική περίοδος ήταν έντονη, η συγκρότηση του προεδρείου αποδείχθηκε απλή διαδικασία. Ο λόγος για τη νέα διοίκηση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έφτιαξαν διαπαραταξιακό προεδρείο στο οποίο μετέχουν όλοι. ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ ακόμη και Παρεμβάσεις. Μήπως με αυτόν τον τρόπο κάτι γενικότερο θέλουν να μας πουν;

 

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το κατάστημα Public –λειτουργεί από χθες- θα αρχίσουν οι εργασίες για την επιστροφή στο κτίριο των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου. Αυτές θα ξεκινήσουν από την κεντρική είσοδο του κτιρίου αλλά και τον μικρό χώρο του γραφείου της αιμοδοσίας. Υπολογίζεται ότι το Επιμελητήριο θα γυρίσει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου του το δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη.

 

Αντέδρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του πρώην Δήμου Φιλίππων και τα κατάφεραν. Στην κεντρική πλατεία των Κρηνίδων –πλατεία Πελεκανίδη- θα λειτουργήσει λούνα πάρκ τις ημέρες των εορτών. Θα είναι μικρότερο της Καβάλας αλλά για τα παιδιά της περιοχής μια χαρά.

 

Σάλος μεγάλος προκλήθηκε από ατυχείς δηλώσεις του Σταμάτη Κραουνάκη. Ο μουσικοσυνθέτης τις διόρθωσε χθες. Προχθές ο πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης ΝΔ Δήμου Καβάλας Μανώλης ξέσπασε εναντίον του. Θυμήθηκε ακόμη και τις εποχές του 90, όταν ο Κραουνάκης αναλάμβανε τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Το κείμενο Φρατζεσκάκη στο διαδίκτυο (πριν διορθώσει ο κ. Κραουνάκης) αναφέρει τα εξής: «Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ο Σταμάτης. Μιας πόλης της οποίας οι κάτοικοι υπέφεραν τα πάνδεινα από την Βουλγαρική κατοχή. Ντρέπομαι που υπήρξα μέλος του τότε Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ και συνεργάστηκα μαζί του.Τον φτύνω κατάμουτρα για την θέση που πήρε για την Μακεδονία και καλώ τον κ. Αντώνη Κούφαλη αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ εκείνη την εποχή να πάρει θέση. Σημειωτέον ότι ο Αντώνης τον πρότεινε ,με σκοπό την πρόοδο του ΔΗΠΕΘΕ, στον τότε αείμνηστο Δήμαρχο Λευτέρη Αθανασιάδη. Φανταστείτε να ζούσε ο Παντέρμαλης. Ταυτόχρονα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προκαλέσει σειρά καταδικαστικών ψηφισμάτων από Δημοτικά Συμβούλια σε ολόκληρη την Μακεδονία και όχι μόνον».

 

Στο Επιμελητήριο της Καβάλας υπάρχει αισιοδοξία για τα σταθερά έσοδα του 2015. Υπάρχει ας μη ξεχνάμε η κυβερνητική υπόσχεση για ενίσχυση αυτών των φορέων μέσω του ΓΕΜΗ. Αντίθετα το Επιμελητήριο Λέσβου που προχθές ψήφισε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ανησυχεί για το μέλλον του. Η είδηση αναφέρει: Χθες το βράδυ ψηφίσθηκε από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου ο προϋπολογισμός του 2015, ωστόσο ο οικονομικός επόπτης Παναγιώτης Τατάκης που τον εισηγήθηκε σημείωσε με έμφαση πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις συνδρομές του 2015 και των προηγούμενων ετών.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης